Apple Watch 4 – test na dlani

Andrej Pirnat 2. avgust 2019 Čas branja članka: 12 min
/PublishingImages/apple-watch-pirnat-avg19-hero.jpg

Oči tehnoloških zanesenjakov so že počasi uprte v prihajajočo jesen. Ko na jablanah dozorijo jabolka, namreč Apple tradicionalno predstavlja svojo svežo letino, ki navadno obsega nove mobitele in pametno uro. Sicer še ni nič potrjeno, a če se bodo držali svojega ustaljenega urnika, bomo že kmalu priča iPhonu z zaporedno številko 12 oziroma XII (če ga bodo tako imenovali) in 5. generaciji pametne ure Apple Watch. V zatišju pred potencialno udarno jesenjo pa smo na Tehniku v roke prijeli aktualno generacijo Applove ure.

 

Specifikacije

 • Procesor: 2-jedrni Apple S4
 • Grafični procesor: PowerVR
 • Notranji pomnilnik: 16 GB
 • Razširitev pomnilnika: /
 • Zaslon: OLED Retina s tehnologijo Force Touch, 10 cm2 (1,78 palca), ločljivost 368 x 448 slikovnih pik, gostota slikovnih pik 326 ppi
 • Kamera: /
 • Povezljivost: WiFi, Bluetooth 5.0, GPS (A-GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS), NFC
 • Senzorji: merilnik pospeška, žiroskop, barometer, merilnik srčnega utripa
 • Baterija: Li-Ion, trajanje do 18 ur (ob standardni uporabi)
 • Operacijski sistem: WatchOS 5
 • Dimenzije: 44 mm (v) × 38 mm (š) × 10,7 mm (d)
 • Teža: 36,7 g

 

Že res, da je Applova ura četrte generacije luč dneva ugledala že kar nekaj časa nazaj. Skoraj eno leto je že tega. A to ne spremeni dejstva, da je to še vedno najnovejša Applova ura, ki je trenutno na trgu. Kljub precejšnji zamudi, ki v očeh nekaterih uporabnikov morda vzbuja vprašanje smotrnosti njenega nakupa, pa je njen prihod na slovenske police zagotovo dober pokazatelj za naprej. Morda to pomeni, da bomo peto generacijo pri nas ugledali že mnogo prej. In če drži, da bo Apple slednjo predstavil že čez dober mesec ali dva, potem bi se znalo zgoditi, da predhodnici tudi nekoliko pade cena. Trenutno ta brez vezave pri Telekomu Slovenije znaša slabih 500 evrov. Oziroma 469, če sem natančnejši. To nikakor ni malo za uro, tudi pametno ne. A morda tudi ni veliko za uro, ki jo mnogi kujejo v zvezde, in uro, ki se je drži sloves najboljše pametne ure na svetu.

Čeprav sem sam precejšen navdušenec nad novimi tehnologijami, moram priznati, da me pametne ure (še) niso povsem prepričale. Enostavno se do zdaj še nisem znašel v situaciji, kjer bi se mi prednosti takšne ure zdele tako bistvene, da bi mi olajšale življenje in bi jih nujno potreboval. Sam namreč na ročne ure še vedno gledam kot na nekakšen dodatek h garderobi in stilu oziroma kot športni pripomoček. Po mojem mnenju namreč ročna ura lahko zelo popestri človekov stil, ne glede na to, ali je ta bolj športen ali eleganten. Glede tega sem sam sicer nekoliko staromoden. Nekako bolj so mi všeč klasične ure z okroglim dizajnom, ki so vzdržljive in ne prekipevajo od funkcionalnosti. Torej praktično nasprotno od tega, kar predstavljajo pametne ure. Pravzaprav verjamem, da še zdaleč nisem edini s podobnim razmišljanjem. Vsaj kar se funkcionalnosti tiče. Sklepam pa po tem, da se pametne ure do zdaj niso še tako prijele, kot se je zdelo, da se bodo, ko so prišle na trg. Takrat so se zdele »must have« za vsako ceno, čeprav so bile v marsikaterem pogledu še zelo »nezrele« in nedodelane. Po hipnem navdušenju je nato prišlo rahlo razočaranje in prava mala kriza v tem segmentu. Vendar proizvajalci niso takoj vrgli puške v koruzo. Vsaj ne tisti največji. Sprevideli so, da ljudje vseeno niso tako lahkomiselni in da bodo morali vložiti več truda v razvoj, če želijo pritegniti zanimanje množic. In so ga.

 

Tako imamo danes dejansko na razpolago kar nekaj pametnih ur, ki dobro služijo svojemu namenu. Nekateri proizvajalci, npr. Huawei, so se trenutno bolj usmerili v izdelavo pametnih športnih ur. To so ure, ki imajo nekaj »pametnih lastnosti«, vendar njihove uporabnosti ni mogoče krojiti po lastnih preferencah. Oziroma, povedano preprosteje, na te ure ni mogoče nameščati dodatnih aplikacij. Namenjene so predvsem športnim aktivnostim in v ospredje postavljajo zdrav način življenja in gibanje. V primerjavi z običajnimi pametnimi urami pa je ena njihovih glavnih prednosti vzdržljivost baterije. Polnopravne pametne ure pa še vedno stavijo na širino in velik nabor funkcionalnosti. Nanje je mogoče nameščati aplikacije, zaradi česar je njihova porabnost potencialno stopničko ali dve višje od športnih pametnih ur. Jih pa še vedno pesti relativno kratkotrajna avtonomija baterije.

To je tudi ena od stvari, ki mene najbolj zmoti. No, morda me še bolj slab uporabniški vmesnik, kot je bil na primer Android Wear. Ta se je sicer s posodobitvami in preimenovanjem v Wear OS močno izboljšal. Pri Applovi znameniti pametni uri pa mi je nekako vedno šla v nos tudi pravokotna oblika številčnice. Ne vem zakaj, ampak na pogled me je vedno spominjala na tiste cenene plastične ure, ki smo jih v 90. letih preteklega stoletja dobili v paketu s pralnimi praški. Saj ne rečem, otroci smo bili nori nanje. Vendar pa se zahteve in apetiti nekoliko dvignejo, ko odrastemo.

Verjetno vam je že dovolj tega mojega »nakladanja« in se sprašujete, čemu so vse te besede sploh potrebne pri recenziji neke pametne ure. Spoštovani bralec, dovoli, da pojasnim. Želel sem podati uvod, da se vidi, od kod izhajam pri ocenjevanju. Tako glede mojega videnja pametnih ur na splošno kot Applove posamično.

 

Dizajn

Kot rečeno, me Applova ura s svojo obliko do zdaj ni prepričala, saj me je preveč spominjala na igračo. No, ta pogled se je po testu ure precej spremenil. Ne vem, ali je morda kriva Applova prestižna avra in občutek rahle večvrednosti, ko jo imaš na roki, ali sem zgolj uvidel, da so tudi pravokotne ure lahko všečne. Verjetno skupek obojega. Moram priznati, da je celotna izkušnja posedovanja Applove ure zelo pozitivna. Lastništva pa verjetno še toliko bolj. Začne se že z odpiranjem škatle nove ure. Ta je bela in dolga, že pri njej pa dobi človek občutek, da je Apple za snovanje vpregel več oblikovalcev in jih za mesec dni zaklenil v sobo. Vse je tako popolno in dodelano. In tu govorim samo o škatli, v kateri ura prebiva.

Potem pa je tu še njena vsebina. V škatli je več ležišč, namenjenih posameznim delom ure. Vsako izrezljano do potankosti, da se del, ki mu je namenjen, prilega do milimetra. Osrednja komponenta, torej luneta z ohišjem in številčnico, je celo odeta v poseben žametni ovitek, ki jo nič hudega slutečo ščiti pred nevarnostmi zunanjega sveta. Potem pa je tu še pašček, ki ga dobite kar v dveh dolžinah Tako vam ni treba skrbeti, da vam bo ura prevelika ali premajhna. Pod osrednjimi »sestavinami« se nahaja še polnilec. Vse je tako lepo zloženo, da bi najraje kar pustil tako in škatlo v nedotaknjenem stanju postavil na polico za okras.

 

Ker pa Tehnik ni namenjen opisovanju stanovanjskih okrasnih elementov, sem zavihal rokave in podrl strukturo, ki jo je Apple tako lepo spravil skupaj. Tako imenovano razškatljevanje je torej posebna izkušnja. Še toliko bolj pa prvi stik s samo uro. Najprej je treba nanjo pripeti ustrezno dolg pašček, si jo povezniti na roko in vklopiti. Četrta Applova ura je sicer na voljo v dveh velikostih. S številčnico velikosti 40 in 44 milimetrov. To pomeni, da sta obe različici večji od predhodnice, ki je merila dobrih 38 milimetrov. In moram priznati, da se pri tako majhni napravi pozna vsak milimeter. Enostavno je upravljanje še nekoliko lažje. Vem, da se bo našel kdo, ki bo vihal nos nad tem, da je ura nekoliko zrasla, češ da je bila prejšnja velikost ravno pravšnja, da ni preveč izstopala. A v resnici se na pogled to ne opazi. Pomaga torej pri samem upravljanju, pri videzu na roki pa ne pride do izraza. Uro je sicer mogoče tudi izbrati v več različnih barvah in z različnimi dizajni paščkov. Na voljo je v črni, beli, rožnati in srebrni barvi, pri paščkih pa lahko izbirate med takšnimi iz posebne tkanine in fluoroelastomerja, ki je zasnovan na sintetični gumi. Jaz sem na test dobil 44-milimetrsko z gumijastim paščkom v črni barvi. Predstavljam si, da je ta kombinacija med najbolj iskanimi pri kupcih. Me pa vseeno zanima, kakšen je občutek s paščkom iz tkanine. Pod gumijastim mi je namreč nemalokrat postalo vroče, zlasti med športnimi aktivnostmi, je bila ura povsem »prešvicana«. Ampak glede na to, da je ura vodoodporna, jo lahko enostavno kadarkoli umijete pod pipo.

Na spodnji strani ohišja se nahajajo številni senzorji za različne meritve, ki jih zmore Applova ura opravljati, ob strani pa najdemo digitalno krono (to je tisti kolešček), ki seveda pri pametni uri ne služi navijanju, ampak pomoči pri premikanju po menijih, in tipko, namenjeno prikazu vaših najljubših oziroma nazadnje aktivnih aplikacij. Med obe tipki je nameščen še mikrofon, medtem ko je mali zvočnik na nasprotni stranici. Sklepam, da so ju postavili na nasprotna brega, da med njima ne prihaja do kakšnih interferenc.

 

Zaslon

Zdaj pa naprej k zaslonu. Kot rečeno, je ta še vedno pravokoten, kar pomeni, da Apple ni podlegel trendu drugih proizvajalcev pametnih ur, ki so prešli na okrogel dizajn. Kot sem povedal že v uvodu, mi je slednji bolj všeč, a hkrati mi je, ko sem imel Applovo uro na zapestju, k srcu prirasel tudi njen dizajn. Zato ker pravzaprav nekako uteleša in ponazarja pametno naravo ure, saj deluje nekako bolj računalniško in robotsko. Kot nekaj, kar bi nosila posadka vesoljske ladje Enterprise v Zvezdnih stezah. Ima pridih prihodnosti. Vsaj na način, kot nam ga je v podzavest vtisnila filmska industrija. In ko sem na Applovo uro pogledal s tega zornega kota, se mi je zdela prav kul. Popadla me je otroška igrivost. Saj veste, tista, ki otroku ne da miru, dokler ne pritisne vseh gumbov in si predstavlja, da je tajni agent ali astronavt. In če nekemu tehnološkemu pripomočku uspe to vzbuditi v človeku, potem že ne more biti slab.

Resnica je, da je Applova ura nasprotno od tega. Resnično je zelo dobra. Zaslon je že eden od pokazateljev tega. Pravokotna zasnova mu na nek način da boljšo preglednost in strukturo vsebine kot okrogla, zaslon je dovolj velik za relativno enostavno upravljanje, zelo svetel (do 1.000 nitov), tako da je vsebina dobro razločljiva tudi na sončni svetlobi, in po lastni izkušnji tudi kar odporen na udarce (pssst, z uro sem v času testiranja enkrat ponesreči kresnil v steno in ni dobila niti ene praskice, ampak ne tega povedati uredniku!).

 

Uporabniška izkušnja

Prek zaslona pa poteka tudi večina interakcije. Ko uro prvič vklopite, vas ta pozove, da jo povežite s svojim iPhonom. Ne, androidnih mobitelov ne podpira. No, menda obstajajo načini, da jo povežete tudi z androidnežem, vendar zahtevajo nekaj več tehnološkega znanja, za inicializacijo pa boste prav tako še vedno potrebovali Applovo mobilno napravo. Bodisi iPhone bodisi iPad. Kakorkoli, če imate androidni mobitel, potem vam Applove ure ne svetujem. Če imate iPhone, potem pa je lahko zelo smiseln nakup, če iščete tovrstno napravo.

Po uspešnem parjenju z mobitelom, se znajdete v začetnem meniju oziroma številčnici. Njeno podobo lahko po mili volji zamenjate, v Applovi knjižnici pa je na voljo kar nekaj različnih. Od bolj športnih in igrivih do elegantnih in celo malce mističnih. Tako vedno najdete primerno za različne priložnosti. Številčnice pa se ne razlikujejo le kozmetično, ampak tudi praktično. Prikazujejo namreč različne podatke. Nekatere skoraj nobenega in so zasnovane skrajno minimalistično, pri drugih pa raznoraznih številk in meritev res veliko. K sreči so vse zastavljeno precej logično, tako da vam hitro postane jasno, kaj gledate. Logično pa je zastavljen tudi celoten uporabniški vmesnik. Mislim, da trenutno ni pametne ure, ki bi se upravljala bolj intuitivno od Applove. Ni kaj, Applovi programerji so resnično mojstri na tem področju.

 

Uro upravljate s kombinacijo dotikov na zaslonu in fizičnih gumbov ob strani, torej digitalne krone in tipke za prikaz najljubših aplikacij. To sicer ni nič novega, je pa nekoliko nova izkušnja z digitalno krono. Ta je zdaj nekoliko tanjša in v celoti opremljena z zarezami, ki omogočajo boljši oprijem, prav tako pa zna po novem oddati haptičen odziv oziroma, po domače, zavibrirati. Spričo tega je izkušnja še toliko boljša, saj takoj dobite fizično povratno informacijo, da ste nekaj pritisnili oziroma spremenili. Saj veste, kako pravijo, vse je v detajlih. In prav ti odlikujejo četrto generacijo Applove ure. Po njih se namreč vidi, da je ura od svojih prvih korakov zelo napredovala, čeprav na prvi pogled to morda ni takoj vidno. Če se še nekoliko vrnem k digitalni kroni, velja omeniti še, da ta služi tudi nujnemu klicu pomoči.

Uporabniško izkušnjo sicer definira tudi programska oprema naprave. Na zadnji Applovi uri je nameščen operacijski sistem watchOS 5, ki v primerjavi s predhodnimi različicami prinaša kar precej posodobitev. Težko bi sicer izpostavil najbolj očitno, saj gre v večini za skupek manjših popravkov in dodatnih funkcij. Ena je na primer aplikacija za poslušanje podkastov, ki zna uporabniku samodejno servirati najbolj priljubljene v njegovem okolju. Zabavna je tudi funkcija Walkie-Talkie, ki služi pošiljanju kratkih glasovnih sporočil prijateljem. Seveda pa ura obvlada tudi druga standardna opravila, ki pritičejo pametnim uram. Tako vas obvešča o prejetih klicih, sporočilih in pošti, zbuja z alarmom in podobno. Seveda vse v sinergiji z vašim mobitelom. Aha, morda velja omeniti še to. Četrta generacija Applove ure je kompatibilna z iPhoni od modela 5S dalje. Seveda, če imajo ti ustrezno posodobljeno programsko opremo. Osebno mi je bila sicer zelo všeč možnost fotografiranja prek ure. Torej, da ura služi kot daljinski upravljalnik za fotoaparat mobitela. Tako lahko na primer mobitel postavite na neko odmaknjeno točko, fotografirate pa nato z oddaljene prek ure, kjer se vam na zaslonu ure precej dobro prikazuje slika, kot jo vidi objektiv mobitela.

 

Apple pa tudi na uri veliko stavi na svojo digitalno asistentko Siri. Ta sicer slovenskim uporabnikom ni tako zanimiva, saj ne razume našega jezika, a morda jo vseeno kdo uporablja v angleščini. Ali pa jo bo začel na uri. Enostavno zato, ker se bo počutil kul, ko bo uro približal roki kot James Bond in ji podal glasovni ukaz. Siri je pričakovano z vsako generacijo boljša. Tako v hitrosti odzivanja kot razumevanju. Aktivirate pa jo tako, da bodisi daljši čas držite digitalno krono bodisi uro približate obrazu in izrečete ukaz »OK, Siri«.

Gibanje in zdrav način življenja

Verjetno ste opazili, da v zgornjih vrsticah nisem namenil nobene besede raznoraznim merilnikom Applove ure. Tega nisem storil zato, ker jih ura ne bi imela, ampak nasprotno. Zato, ker si zaslužijo kar svoje poglavje! Potem ko je prva Applova pametna ura zelo razočarala na področju spremljanja športnih aktivnosti in meritev, so se pri Applu odzvali na razočaranje uporabnikov. Zavihali so rokave in vsak nadaljnji model opremili z naprednejšimi meritvenimi funkcijami. Uvideli so namreč, da je prav to eden najpomembnejših elementov pametnih ur in da se prav tu skriva njihova dodana vrednost. Pametne ure namreč v veliki meri kupujejo tudi ljudje, ki se ukvarjajo s športnimi aktivnostmi. Od pametne ure oziroma pametne športne zapestnice pa želijo in pričakujejo, da bo učinkovito merila njihove rezultate, prav tako pa zaznavala morebitne prekomerne napore. Skratka, od pametne ure pričakujejo, da jim bo služila kot nekakšen digitalni trener.

 

Apple je tem željam v veliki meri ugodil že v predhodni različici, v četrti generaciji pa je dal večji poudarek še na zdravje. Posledično jo Apple oglašuje tudi kot potencialnega reševalca življenj. Največ zaslug za ta naziv gre dvema funkcijama. Ena je zmožnost zaznavanja padcev, druga pa napreden merilnik srčnega utripa in elektrokardiogram (EKG).

Najprej o prvi. Ura je opremljena z zelo natančnimi merilniki pospeška in zna posledično zaznati nenavadno gibanje, kot je na primer padec. Če tako na primer zdrsnete na ledu ali padete z lestve, bo ura to zaznala in vas o tem obvestila. Če se na obvestilo ne boste odzvali in nekaj časa ne bo zaznala vašega premikanja, pa bo samodejno obvestila stike, ki ste jih določili za nujne primere. Tako vam potencialno lahko reši življenje, če v bližini ni nikogar drugega.

Napredna tipala pa ves čas pazijo tudi na vaš srčni utrip. Ura je opremljena z aplikacijo EKG-ja in funkcijo zaznavanja atrijske fibrilacije, ki skupaj nadzorujeta delovanje vašega srca in zaznavata morebitne nepravilnosti. Če imate previsok ali prenizek srčni utrip oziroma druge nepravilnosti v srčnem utripu, vas ura o tem obvesti, potem pa je na vas, ali se odločite za pregled pri zdravniku. V teh funkcijah se skriva tudi velik potencial za prihodnost, saj bodo senzorji vedno bolj natančni. In če boste odšli na pregled k zdravniku z meseci podatkov o svojem srčnem utripu, bo tudi lahko prej sklepal, kaj je na stvari, in vam po potrebi pomagal.

 

Kot že omenjeno, pa se ura Apple Watch 4 zelo domače počuti tudi na športnih poligonih. Ena od njenih najboljših lastnosti je zagotovo samodejno zaznavanje vadbe, tako da vam je pred pričetkom sploh ni treba aktivirati. Praktično vse naredi sama. Prek aplikacij na uri pa lahko s svojimi rezultati tudi izzovete prijatelje in se pomerite na virtualnih lestvicah. Če ste rekreativni ali profesionalni športnik, boste te možnosti zagotovo pozdravili.

Seveda pa vsakršna takšna aktivnost pomeni hitrejše odžiranje baterije. Sam sem tako na primer pri vadbi v telovadnici opazil, da ta ni utrudila zgolj mene, ampak je pobrala tudi kar nekaj energije uri. Njena baterija se je namreč v dveh urah aktivnosti izpraznila za slabih 40 odstotkov. Po drugi strani pa me je baterija pozitivno presenetila pri običajni vsakodnevni uporabi, ki ne vključuje telesno napornih aktivnosti. Zdržala je namreč skoraj tri dni. To se seveda ne more kosati z bolj namenskimi športnimi pametnimi urami, kot je na primer Huawei Watch GT, ki zdrži tudi do dva tedna, a v osnovi gre za drugačno napravo. Športne ure namreč nimajo toliko funkcionalnosti in možnosti nameščanja drugih aplikacij.

 

Sklepna beseda

Po videnem in tem, kar Apple Watch 4 ponuja, lahko brez slabe vesti rečem, da je to trenutno najboljša pametna ura na trgu. Opremljena je s številnimi naprednimi senzorji, je zelo odzivna, marsikoga pa bo prepričal tudi njen videz, ki s premikom drugih proizvajalcev v okrogle vode postaja celo bolj edinstven ter futurističen. Če je Applova pametna ura nekoč veljala za dodatek k mobitelu, je s četrto generacijo praktično že popolnoma odrasla in je postala (skoraj) polnopravna samostojna naprava. Edini stvari, ki morda malo zmotita, sta žepu precej neprijazna cena in dejstvo, da je nov model verjetno že za vogalom.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
2. avgust 2019
4779
2. avgust 2019
Apple Watch 4 – test na dlani
iOS