Bang & Olufsen Beolit 17 – test na dlani

Matej Ribič 22. avgust 2019 Čas branja članka: 9 min
/PublishingImages/beolit17-ribic-avg19-hero.jpg

Ponudba prenosnih brezžičnih zvočnikov danskega podjetja Bang & Olufsen je tokrat bogatejša še za enega, Beolit 17. Ta za ceno 500 EUR, kar je 100 EUR manj od njegovega predhodnika, zvočnika Beolit 15, ponuja bistveno boljši zvok, hkrati pa ohranja izjemno enostavno upravljanje in prefinjeno estetiko, po kateri je znano podjetje B & O. Kako dober je zvočnik v resnici in – še pomembneje – ali je visoka cena upravičena, pa izveste v nadaljevanju testa.

Specifikacije

 

  • Dimenzije: 23 cm (v) x 18,9 cm (š) x 13,5 cm (d)
  • Masa: 2,7 kg
  • Materiali: polimer, aluminij, usnje, guma
  • Oblikovalka: Cecilie Manz
  • Zvok: značilni True360 Bang & Olufsen
  • Inteligentna funkcija: prek aplikacije Beoplay
  • Akumulatorska baterija: z do 24 ur predvajanja
  • Polnjenje: hitro, pametno polnjenje s priloženim polnilcem USB-C
  • Vsebina kompleta: Beolit 17 in polnilni kabel USB-C
  • Garancijska doba: 24 mesecev

Ohišje

 

'Premium' je prva beseda, ki mi pade na pamet pri opisu videza prenosnega zvočnika Bang & Olufsen Beolit 17. Ta občutek dobimo že pri odpiranju embalaže, saj je zvočnik nadstandardno zapakiran, embalaža pa, tako kot zunanjost zvočnika, nudi minimalistično estetiko. Na test sem prejel zvočnik v srebrni oziroma, kot ji pravi proizvajalec, nevtralni barvi in menim, da se bo zanjo namesto rožnate ali temno sive barvne alternative odločila večina kupcev. Nevtralna barva ima poleg tega, da je po mojem mnenju videti najbolje, še eno posebnost. Usnjeni ročaj na vrhu zvočnika ni enak barvi zvočnika, temveč je svetlo rjave barve, kar nekoliko 'razbije' sicer pretežno sivo barvo.

 

 

Nadpovprečen pa ni le videz zvočnika, ampak tudi uporabljeni materiali. Večina ohišja je namreč iz kovine, medtem ko je spodnji in zgornji del narejen iz plastike, kar ima morda nekoliko negativen prizvok, vendar se ta po mojem mnenju barvno dobro ujema s kovinskim osrednjim delom. Na dnu zvočnika so gumijaste noge, ki preprečujejo premikanje zvočnika na ravnih površinah, ko ta predvaja močne nizke tone, trda plastika pa poskrbi, da manjše praske in poškodbe ne bodo vidne, četudi bomo za zvočnik slabše skrbeli.

 

 

Iz plastike je tudi zgornji del, ki pa je prevlečen s tankim slojem gume. Ta zgornji del ima neke vrste 'bazen', ki je namenjen odlaganju mobitela, medtem ko na zvočniku predvajamo glasbo, guma pa preprečuje, da mobitel v tem bazenu ne 'zaplava'. Tudi med nošenjem zvočnika ni strahu, da bi se mobitel premaknil iz omenjenega prostora. Kljub temu da sem večkrat omenil, da je zvočnik prenosen, sem mnenja, da ga bo večina kljub priročnemu usnjenemu ročaju premikala le po stanovanju, saj tehta skoraj tri kilograme. Glede na uporabljene materiale me teža sicer ne preseneča, poleg tega pa zvočniku daje prej omenjeni premium občutek v rokah, kot se tudi spodobi za takšno ceno.

 

Poleg prostora za mobitel najdemo na vrhu zvočnika še pet gumbov, ki so zelo lepo vizualno vgrajeni in ponujajo zadovoljiv klik ter priročno osvetlitev pri uporabi določenih funkcij, kot je na primer povezava bluetooth. Gumbi nam omogočajo vklop ali izklop naprave, povečanje ali zmanjšanje volumna, upravljamo z izjemno preprosto povezavo bluetooth ter izbiramo med brezžično in žično povezavo. Ko smo že ravno pri povezavi, Beolit 17 nima vgrajenih mikrofonov, tako da z njim ni možno opravljati klicev, bo pa nadaljeval s predvajanjem glasbe, medtem ko se bomo na klice javljali z mobitelom. Ker se ves zvočnik vrti okoli besede minimalizem, pa so minimalni tudi vhodi na napravi. Na zadnjem delu zvočnika imamo standardni 3,5-milimetrski vhod za zvok, majhno obvestilno lučko, ki s pomočjo barv prikazuje stanje baterije, in še USB tipa C, prek katerega lahko zvočnik napolnimo s priloženim napajalnikom v zgolj dveh urah in pol. Bang & Olufsen obljublja 24 ur predvajanja glasbe z enim polnjenjem, čas predvajanja pa je seveda odvisen od glasbe in jakosti zvoka.

 

Dizajn je z eno besedo fantastičen, kar pa gre od podjetja Bang & Olufsen tudi pričakovati. Opazno je, da je proizvajalec namenil pozornost tudi podrobnostim, sam pa ne najdem nikakršnih pomanjkljivosti, kar se tiče zunanjosti zvočnika. Vse to pa hitro pade v vodo, če zvočnik ne zveni ceni primerno. Kakšen je torej zvok?

Zmogljivost

 

Glede na velikost nam bo 240 W maksimalne moči vsekakor narisalo nasmešek na obrazu. V zvočniku je namreč kar šest gonilnikov. 5,5-palčni širokopasovni globokotonec skrbi tako za srednje kot tudi za globoke tone, pri čemer mu pomagata še dva pasivna nizkotonska radiatorja, medtem ko za visoke tone skrbijo trije širokopasovni visokotonci. Ti zvočniku prinašajo še eno prednost, in sicer prostorski zvok, ki vsekakor izboljša izkušnjo poslušanja v okolici zvočnika, je pa ta še vedno najboljša spredaj, neposredno pred zvočnikom.

 

Zvočnik lahko brez težav uporabljate tudi s svojo priljubljeno napravo. Med testom sem ga večkrat brezžično povezal s pametnim televizorjem in položil na klubsko mizico, ta pa je bistveno izboljšal doživetje filmov in serij. Zvočnik je bil dober dodatek tudi mojemu projektorju, uporabil pa sem ga še s prenosnim in hišnim računalnikom. Ne glede na napravo je bila vzpostavitev brezžične povezave izjemno enostavna in hitra, sam pa nisem opazil nikakršnih napak ali prekinitev, ki jih pogosto srečamo pri cenejših zvočnikih.

Programska oprema

 

Zvočnik je vsekakor namenjen povezavi z mobitelom, ob čemer nam je na voljo tudi dodatna aplikacija z imenom Bang & Olufsen. Za uporabo zvočnika je seveda ne potrebujemo, nam pa ponuja kar nekaj dodatnih nastavitev, kot so prilagajanje glasnosti, izbira prednastavljenih zvočnih nastavitev, povezava z dodatnim zvočnikom v stereo načinu in celo nastavitev budilke, ki nas bo namesto nadležnega alarma nežno prebudila s poljubno glasbo.

Zaključek

 

Bang & Olufsen nas ponovno preseneča, tokrat z novim brezžičnim zvočnikom Beolit 17. Ta navdušuje tako z dizajnom kot tudi s kakovostjo zvoka, pri čemer težko najdemo kakršnekoli pomanjkljivosti. Vse to pa ima svojo ceno, ki je v primerjavi s konkurenco višja, kar pa bodo kupci, ki si želijo le najboljše, odmislili. Verjamem, da bo zvočnik pričaral nasmeh na obraz tudi najzahtevnejšim kupcem.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
22. avgust 2019
4798
22. avgust 2019
Bang & Olufsen Beolit 17 – test na dlani