BlackBerry Q10 - test na dlani

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/BlackBerry_Q10-pics-small.jpg

Pred dvema mesecema sem podrobneje spoznavala mobitel BlackBerry Z10, prvi BlackBerry z novim, modernim operacijskim sistemom BlackBerry 10. Mobitel je name naredil zelo dober vtis, pa vendar sem bila do njegovega brata, mobitela BlackBerry Q10, malce bolj skeptična. Mobiteli s fizično QWERTY tipkovnico me nekako nikoli niso pritegnili. Pa tudi uporabniški vmesnik se mi je na starih BlackBerry-jih vedno zdel preveč okoren. Te zanima, ali je mobitelu BlackBerry Q10 končno uspelo odpraviti vse te predsodke?

Tehnične specifikacije

Preden ti razkrijem, kako je potekalo moje druženje z mobitelom BlackBerry Q10, si poglejva, kako le-ta zgleda na papirju:

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G (LTE)
 • procesor: dvo-jedrni 1,5 GHz Cortex-A9
 • delovni pomnilnik: 2 GB
 • notranji pomnilnik: 16 GB (možnost razširitve z microSD do 64 GB)
 • zaslon: 7,87 cm, 720 x 720 pikslov, 328 ppi, 16 M barv
 • glavna kamera: 8 MP, samodejno ostrenje,  LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskom na zaslon, zaznava obraza, stabilizacija slike
 • sprednja kamera: 2 MP
 • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Bluetooth 4.0, microUSB, DLNA, HDMI, NFC
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas
 • baterija: Li-Ion 2100 mAh
 • operacijski sistem: BlackBerry 10.1
 • dimenzije: 119,6 x 66,8 x 10,4 mm
 • masa: 139 g
 

Strojna oprema: sodoben BlackBerry s fizično tipkovnico

BlackBerry Q10 za razliko od modela Z10 že od daleč zgleda kot BlackBerry mobitel. Napis BlackBerry nad zaslonom, fizična QWERTY tipkovnica pod njim. Pa vendar pogled od blizu hitro razkrije, da gre za nekaj novega. Tipkovnica se je na modelu Q10 premaknila nižje, pod njo je le tanek rob zaobljene plastike. Poleg tega so sedaj tipke na tipkovnici poravnane v ravno linijo pod kovinskimi črtami, poslovila se je zgornja vrstica s smerno in funkcijskimi tipkami.

Vse to seveda ponuja več prostora za visoko ločljiv, 3,1 palčni (7,87 cm) kvadraten zaslon na dotik, ki ponuja zelo jasne barve in se lepo odziva na dotike. Na začetku se mi je razmerje zaslona (1:1) zdelo precej nenavadno. Kot da bi mobitel morala uporabljati v nekoliko raztegnjenem ležečem načinu. Sčasoma sem se s tem sprijaznila predvsem zato, ker zaslon take dimenzije omogoča zelo udobno enoročno uporabo.

Ko želiš na mobitelu s fizično QWERTY tipkovnico kaj napisati, ga je seveda najbolj udobno namestiti v obe dlani in s palci napasti tipkovnico. Priznam, da mi je bila fizična tipkovnica veliko bolj všeč, kot sem pričakovala. Pri tem pomaga posebna oblika tipk, ki lepo vodi prste in omogoča natančno in udobno tipkanje. Z malo vaje se da hitro dosegati večje hitrosti kot na virtualnih tipkovnicah. Sploh pa je tipkanje lažje med kakšnimi opravili. In ne, ne mislim na tipkanje med vožnjo, ki ga nikakor ne podpiram. Se pa da gotovo dokaj hitro naučiti slepega tipkanja pod mizo, kar zna priti prav med dolgočasnimi sestanki. Pri tem je potrebno upoštevati, da tipkovnica ni povsem neslišna.

Tipkovnica mi je malce zmede povzročala le pri navajanju na nove BlackBerry 10 geste. Na modelu Z10 sem se na poteg od spodaj za vrnitev na zaslon z aktivnimi aplikacijami takoj navadila. Z10 namreč nima nobenega fizičnega gumba na sprednji strani, tako da so geste povsem naraven način interakcije. Pri modelu Q10 pa sem kakšen dan ali dva vsakič iskala gumb na fizični tipkovnici in se morala zavestno spomniti na gesto. Seveda sem se sčasoma na to navadila, ampak vseeno interakcija ni tako naravna kot na modelu Z10.

Dodatna omejitev je tudi ta, da tipkovnica seveda nima šumnikov. Če jih želimo priklicati, je potrebno v nastavitvah omogočiti vnos v hrvaščini ali katerem drugem "šumniškem" jeziku. A tu nastopi mala težava. Šumnike, kot smo tega vajeni, prikličemo z držanjem tipke s, c ali z. Vse lepo in prav. Ampak kaj, ko se možnost izbire šumnika sedaj pokaže na zaslonu na dotik. To pomeni, da je potrebno eno roko dvigniti s tipkovnice in izbrati šumnik na zaslonu. Še eno področje, kjer bo potrebno malce vaje.

Mobitel BlackBerry Q10 je sicer navkljub zaradi tipkovnice širšim dimenzijam zelo prijeten v roki. Ohišje je v celoti izdelano iz plastike, le posamezni poudarki in gumbi so prijetno kovinski. Gumb za zaklepanje najdemo na sredini zgoraj, gumb za glasnost pa desno zgoraj. Med gumboma za glasnost je še ena tipka, ki lahko prikliče glasovnega asistenta (le-ta seveda ne govori slovensko) ali, veliko bolj uporabno, prekine in znova zažene predvajanje glasbe ali videa. Na levi stranici zgoraj najdemo še HDMI vhod in microUSB priključek za polnjenje, slušalke pa lahko priključimo zgoraj levo. Podobna razporeditev in funkcionalnost kot na modelu Z10.

Na zadnji strani večino prostora zavzema odstranljiv pokrovček, pod katerim najdemo baterijo in reži za kartici Micro-SIM ter MicroSD. Baterija se je med testiranjem solidno odrezala, saj je ob raznovrstnem mučenju preživela dober dan. Najhitreje so jo praznile razne igrice, pri uporabi e-pošte, brskanju po spletu ipd. pa se je kar dobro držala.

Kamera: hiter zajem, solidna kakovost

Tako kot pri modelu Z10, me je tudi BlackBerry Q10 navdušil s hitrim zajemom slik. Kakovost slik je bila v lepem sončnem vremenu zelo dobra, barve jasne in naravne. Problem je nastal le v primeru, ko mobitel ni uspel dobro fokusirati slike. V notranjih prostorih so bile slik pogosto malce meglene, barve ne tako izrazite. Primere slik, posnetih z mobitelom BlackBerry Q10 v različnih okoliščinah, si lahko ogledaš spodaj.

Ogled slik v polni velikosti

Je pa gotovo BlackBerry Q10 poseben zaradi tega, da privzeto dela slike v razmerju 1:1. Lahko seveda preklopimo tudi na razmerji 4:3, ki sem ga sama uporabila med testom, in 16:9. Poleg zajema videa ponuja tudi način za prepoznavo obrazov, ki zajame slike tudi pred in po pritisku na sprožilec. S tem lahko na skupinskih slikah popravimo posamične obraze, ki so v trenutku slikanja slučajno zamižali. Uporabno!

Programska oprema: tekoča BlackBerry 10 izkušnja, manjše težave le pri dodatnih aplikacijah

Podrobneje sem se o sistemu BlackBerry 10 razpisala že pri testu modela Z10. BlackBerry Q10 poganja enak operacijski sistem, pri katerem je poudarek na navigaciji s pomočjo gest, najboljša funkcija pa gotovo ostaja BlackBerry Hub. Slednji na enem mestu združuje e-pošto, sistemska obvestila, obvestila iz družabnih omrežij, koledar in še marsikaj. Tudi na Q10 me je BB Hub popolnoma očaral, saj omogoča res hiter in enostaven pregled nad dogajanjem v različnih storitvah.

Všeč mi je tudi pristop k pregledovalniku datotek, ki ima že privzeto integrirana Dropbox in Box, dva izmed bolj znanih ponudnikov shranjevanja datotek v oblaku. BlackBerry 10 ponuja tudi integracijo z večino izmed najbolj priljubljenih omrežij. Na mobitelu tako že kar privzeto najdemo Facebook, Twitter, LinkedIn in Foursquare. Poleg tega BlackBerry ponuja vsa osnovna orodja za komunikacijo in delo. E-pošta je seveda odlično podprta, na voljo je BBM (BlackBerry Messaging) za komunikacijo med BB uporabniki (kmalu naj bi bil na voljo tudi za Android in iPhone), koledar, opomniki ter aplikacija Docs To Go za pregledovanje in urejanje Word in Excel dokumentov. Dobro se izkaže tudi spletni brskalnik, ki s pridom izkorišča hitro LTE/4G povezavo. Ne manjkajo pa tudi aplikacije za pregledovanje multimedijskih vsebin ter simpatična aplikacija StoryMaker, ki poskrbi za enostavno združevanje videov, slik in glasbe. Škoda je le, da priloženi zemljevidi še vedno ne podpirajo naše male deželice.

Pri testu modela Z10, na katerem je bil še čisto svež BlackBerry 10, sem imela malce težav s sinhronizacijo kontaktov in koledarjev. Na tokratnem testu je Q10 imel že nadgrajeno različico operacijskega sistema (BB 10.1), ki je delovala povsem tekoče. Brez težav sem na mobitel dobila vse Googlove kontakte in koledarje, kar je gotovo prednost za tiste, ki morda razmišljate o selitvi z Androida. Celo sinhronizacijski program BlackBerry Link za Windows in Mac računalnike, ki mi je pred dvema mesecema povzročal sive lase, je tokrat zgledno sodeloval pri prenosu dokumentov, slik, videov in glasbe tako iz mobitela na računalnik kot v obratno smer, tudi brezžično preko istega WiFi omrežja. Kar se tiče osnovnih aplikacij in sistema, si torej BlackBerry 10 že zasluži pohvalo.

Malo drugačna zgodba so aplikacije, ki jih najdemo v aplikacijski trgovini BlackBerry World. Izbira še vedno ni ravno pestra, še naprej je presenetljivo veliko dragih aplikacij. Tokrat na težave pri poganjanju aplikacij nisem naletela, je pa bilo opaziti, da imajo nekatere aplikacije težave s prilagajanjem na kvadratno razmerje zaslona. Nekatere je zmedlo tudi dejstvo, da Q10 pravzaprav nima ležečega in pokončnega načina. Na koncu so sicer vse testirane aplikacije opravile svoje delo, a vseeno bi morali razvijalci kvadraten zaslon na Q10 bolje podpirati.

Povzetek: odličen mobitel za poslovneže

BlackBerry Q10 ponuja vse prednosti klasičnih mobitelov BlackBerry v prenovljeni podobi. Lepo sede v roko, fizična QWERTY tipkovnica je udobna in hitra za uporabo. Zaradi nove oblike tipkovnice ima kvadratni, visoko ločljivi zaslon več prostora in je zelo udoben za enoročno uporabo. Solidno svoje delo opravita baterija in kamera. Sam BlackBerry 10 na mobitelu Q10 deluje tekoče in ponuja odlična orodja za delo in komunikacijo. Pohvaliti je potrebno predvsem BlackBerry Hub, ki olajša pregled nad pomembnimi dogodki in sporočili. Pravzaprav je edina večja pomanjkljivost izbor dodatnih aplikacij, ki niso vedno najbolje prilagojene kvadratnemu zaslonu.

Za tiste, ki iščete zamenjavo za svoj star BlackBerry, je Q10 gotovo idealna izbira. Prav tako se mi zdi dobra izbira za tiste, ki mobitel pogosto uporabljate za odgovarjanje na e-pošto in sporočila ter pravzaprav kaj več od osnovnih aplikacij za komuniciranje ne potrebujete. Sama zaradi ljubezni do raznovrstnih aplikacij sicer še naprej ostajam pri mobitelih brez fizične tipkovnice, bi pa BlackBerry Q10 z veseljem vzela na potovanja, na katerih pri sebi nimam prenosnika za pisanje daljših besedil. Zato priznam, da se bom danes od Q10 poslovila kar z malce težkim srcem.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
535
24. maj 2017
BlackBerry Q10 - test na dlani
BlackBerry OS