BlackBerry Z10 - test na dlani

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/BlackBerry_Z10-miza-apps.jpg

Pretekli teden sem preživela v družbi mobitela BlackBerry Z10 s svežim, na dotik popolnoma prilagojenim, operacijskim sistemom BlackBerry 10. Poseben je tudi zato, ker nima za BB svet značilne fizične QWERTY tipkovnice, pa tudi nobenega gumba okoli zaslona. Ali je BlackBerry-ju z modelom Z10 naposled le uspelo sestaviti moderen pametni telefon, ki bo lahko konkuriral najboljšim? Preveri v današnjem testu!

Tehnične specifikacije

Kot vedno, si za vse ljubitelje številk najprej oglejmo, kako mobitel BlackBerry Z10 zgleda na papirju:

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA)
 • procesor: dvo-jedrni 1,5 GHz Snapdragon S4 Plus
 • delovni pomnilnik: 2 GB
 • notranji pomnilnik: 16 GB (možnost razširitve z microSD do 64 GB)
 • zaslon: 10,67 cm, 768 x 1280 pikslov, 355 ppi, 16 M barv
 • glavna kamera: 8 MP, samodejno ostrenje,  LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskom na zaslon, zaznava obraza, stabilizacija slike
 • sprednja kamera: 2 MP
 • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Bluetooth 4.0, microUSB, DLNA, HDMI, NFC
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas
 • baterija: Li-Ion 1800 mAh
 • operacijski sistem: BlackBerry 10
 • dimenzije: 130 x 65,6 x 9 mm
 • masa: 137,5 g
 

Strojna oprema: klasična oblika, prijeten v roki, zaslon brez gumbov

BlackBerry Z10 je mobitel dokaj nevpadljive oblike, ki bi ga lahko na prvi pogled zlahka zamenjali s katerim izmed Androidom, sploh če ne bi imel pod zaslonom značilnega napisa BlackBerry. Z oblikovalskega vidika torej nič poseben, na prvem mestu je vsekakor funkcionalnost. Večina ohišja je iz plastike, zadnja stran je teksturirana, kar poskrbi, da mobitel ne drsi iz rok.

Na sprednji strani kraljuje 4,2 palčni (10,67 cm) zaslon, ki se ga da dokaj udobno uporabljati z eno roko. Glede na konkurenco na trgu je dokaj nenavadno to, da steklo pokriva še kakšne pol centimetra debel pas nad in pod zaslonom, ki se uporablja pri posebnih sistemskih gestah (več o tem pri predstavitvi programske opreme v nadaljevanju). Nad zaslonom in v steklo obdanim okvirjem najdemo zgoraj in spodaj še skoraj enako debel plastičen pas z zaobljenimi robovi. Okvirja je torej na sprednji strani kar nekaj, a to ne pomeni, da zaslon na mobitelu BlackBerry Z10 ne pride do izraza. Prej nasprotno. Ponuja visoko ločljivost in jasne barve, tako da ga je pravi užitek uporabljati z različnimi gestami ter na njem pregledovati slike ali gledati video posnetke.

Zaradi uporabniškega vmesnika, ki temelji na gestah, BlackBerry Z10 na sprednji strani nimamo prav nobenega gumba. Zaradi tega sem se prav zabavala, ko sem Z10 dala v roku komu drugemu in čakala, da iz trenutne aplikacije najde pot ven. No, ni tako težko, če si ti tisti/a, ki kupiš mobitel in greš skozi uvodni vodič. Je pa očitno lahko takšen uporabniški vmesnik nehote prav zanimiva varnostna zaščita.

Ima pa seveda mobitel kar nekaj gumbov in vhodov na stranicah. Gumb za odklepanje najdemo zgoraj na sredini, na levi strani mu družbo dela vhod za slušalke. Na levi stranici imamo nato še priključka za HDMI in microUSB, ki sta si po moje sicer čisto preveč podobna, da bi ležala tako skupaj. Ampak spet, če mobitel redno uporabljaš, se hitro navadiš, kam je treba vtakniti polnilec.

Na desni stranici nato najdemo še eno simpatično družbo gumbov. Med gumboma za glasnost leži gumb, ki naj bi utišal mobitel in ob dolgem pritisku zagnal klon glasovne pomočnice Siri. Seveda tudi slednja gospa ne govori slovensko, zato me je bolj zanimala domnevna funkcija "Mute", za katero se je izkazalo, da je namenjena nadzoru nad predvajano glasbo in videom. S pritiskom na ta srednji gumb lahko namreč hitro zaustaviš in znova nazadnje predvajano glasbo ali video. V določenih situacijah gotovo uporabno.

Na spodnji stranici nimamo nobenih gumbov ali vhodov, se pa kaže reža, s pomočjo katere snamemo zadnji pokrovček mobitela. Pod njim se seveda skriva baterija ter reži za Micro-SIM kartico in spominsko microSD-kartico. Odstranjevanje pokrovčka je presenetljivo lahko, tako da upam, da to ne pomeni, da bo imel pokrovček sčasoma težave z oklepanjem mobitela. Baterija je sicer med raznovrstnim testiranjem zdržala približno en dan. V pripravljenosti se ni hitro praznila, so jo pa kar očitno utrudile grafično bolj zahtevne aplikacije oz. igre.

Kamera: hiter zajem, časovni zamik pri zajemu

Vse pomembnejša komponenta mobitelov je seveda kamera. Zajem fotografij in video posnetkov je na mobitelu BlackBerry Z10 hiter, kakovost pa za 8MP kamero solidna, a ne izstopajoča. Predvsem barve bi lahko bile bolj izrazite, poleg tega sem nekaj vaje potrebovala pri uporabi ročnega nastavljanja fokusa. BlackBerry Z10 torej ni ravno mobitel za tiste, ki iščete vrhunski fotoaparat. Spodaj si lahko ogledaš nekaj primerov slik, posnetih z mobitelom BlackBerry Z10 z uporabo privzetih nastavitev.

Ogled slik v polni velikosti

Najbolj zanimiva fotografska funkcija mobitela BlackBerry Z10 je način za prepoznavo obrazov, ki zajame slike tudi pred in po trenutku, ko pritisnemo na sprožilec. Tako lahko na skupinskih slikah, na katerih vedno nekdo zamiži v nepravem trenutku, za vsako osebo poiščemo najboljši izraz. Zelo uporabno!

Programska oprema: popolnoma nov BlackBerry 10

Sedaj pa še del, ki te verjetno najbolj zanima: kako se obnese nov operacijski sistem BlackBerry 10, ki ga po obroki spoznavamo že od konca lanskega leta? Moram priznati, da so me nekateri deli, sploh združeni komunikacijski center BlackBerry Hub in upravljanje z gestami, popolnoma navdušili. A po drugi strani se pri nekaterih delih sistema še opazi, da gre za prvo različico, ki še ni čisto popolnoma dodelana. Poglejmo si, kateri deli si torej zaslužijo pohvalo in katere bo potrebno v prihodnjih nadgradnjah še malce dodelati!

Uporabniški vmesnik se uspešno zanaša na geste

Programska oprema na mobitelu BlackBerry Z10 večinoma deluje tekoče, le zelo redko se občasno pojavi kakšno minimalno zatikanje. Sicer pa BlackBerry 10 na prijeten način združuje tako znane elemente iz klasičnih BlackBerry mobitelov kot moderen videz, ki smo ga vajeni na drugih pametnih telefonih. A kljub temu ne gre le za kopijo že znanih pristopov. Najbolj očitna razlika, ki BlackBerry 10 ločuje od vse konkurence, je uporabniški vmesnik, ki temelji na gestah. Mobitel, kot že omenjeno, nima prav nobene tipke na sprednji strani. A brez skrbi, ob prvem zagonu te BlackBerry Z10 predstavi vse osnovne geste, ki jih potrebuješ:

 • če se zgubiš in želiš priti na osnovni zaslon s prikazom aktivnih aplikacij, narediš poteg po sredini iz spodnjega roba zaslona;
 • iz tega zaslona lahko s potegom iz levega roba pokukaš v BlackBerry Hub, kjer so združena vsa sporočila in obvestila, s potegom iz desnega roba zaslona pa lahko dostopaš do seznama vseh aplikacij, ki jih lahko urejaš podobno kot na drugih pametnih telefonih (ikone podržiš za urejanje, aplikacije lahko združiš v mape);
 • dodatne nastavitve lahko na kateremkoli zaslonu prikličeš s potegom po sredini iz zgornjega roba zaslona.

Sliši se bolj komplicirano, kot je. Sama sem se na takšen način navigacije zelo hitro navadila in se prav nič ne bi pritoževala, če bi si ga sposodil še kakšen drugi sistem. Geste namreč omogočajo, da imaš palec vedno nad zaslonom, kar pomeni, da ne izgubljaš časa s tapkanjem na razne gumbe. Zanimiva je tudi možnost, da z dolgim potegom iz sredine zgornjega roba na zaklenjenem zaslonu prikličemo poseben nočni način, v katerem je na temnem ozadju prikazana velika ura ter bližnjica do alarma. V tem načinu so obvestila izklopljena.

BlackBerry Hub združuje vsa obvestila in sporočila

Kot že omenjeno, se mi je eden najbolj uporabnih delov sistema zdel komunikacijski center BlackBerry Hub, ki združuje sistemska obvestila, SMS in BBM-sporočila, e-poštne račune in koledarje, obvestila iz družabnih omrežij (Facebook, Twitter) in seveda obvestila o klicih. Tudi na zaklenjenem zaslonu so na voljo informacije o aktivnih obvestilih. V sistemskih nastavitvah pa lahko na enem mestu za vsako aplikacijo še podrobneje določamo, kako naj nas opozarja na nova sporočila ali obvestila (zvok, vibracija, rdeča LED lučka na sprednji strani zaslona).

E-poštne in družabne račune lahko dodajamo na enem mestu v nastavitvah. Poleg tega za uporabo storitev kot je BBM (BlackBerry Messaging) potrebujemo še BlackBerry ID. Povezava z družabnimi omrežji je odlično delovala, le sinhronizacija z Googlovi kontakti in koledarjem je bila bolj vprašljiva. Na voljo imamo sicer aplikacijo BlackBerry Link (Windows in Mac), ki naj bi omogočala tako sinhronizacijo multimedijskih vsebin kot uvoz kontaktov ter podatkov iz prejšnjih BlackBerry mobitelov.

Telovadba pri sinhronizaciji vsebin

Ker zaradi okornega uporabniškega vmesnika in prevelike fizične tipkovnice nisem bila nikoli uporabnica BlackBerry-ja, zadnje možnosti nisem testirala, sem pa pretežno neuspešno poskušala uporabiti možnosti sinhronizacije, ki jih ponuja program BlackBerry Link. Uspela sem prenesti le dve izmed stotih slik iz mobitela, tudi uvoz iz OS X kontaktov ni hotel delovati brez absurdnih zahtev.

Na koncu mi je slike uspelo dobiti z uporabo mobitela kot USB ključa na Windows računalniku, pri kontaktih pa nisem čisto prepričana, kateri izmed desetih poskušenih načinov je na koncu spravil vse številke na mobitel. Sinhronizacija vsebin in kontaktov (vsaj iz ne-BB sveta) je gotovo eno izmed področij, kjer se še pozna svežina sistema. BlackBerry Link pa je še eden izmed programov, ki se v teoriji slišijo odlično, v praksi pa je odličen argument za odločbo, ki bi vsem proizvajalcem mobilnih naprav prepovedala posiljevanje uporabnikov z raznimi sinhronizacijskimi programi. V današnjem času se res težko spravim k nameščanju dodatnega programa na računalnik, sploh če je pri tem potreben še ponoven zagon računala, na koncu pa s tem "pridobiš" le na pol delujočo navlako.

No, dobra novica je ta, da BlackBerry Z10 ponuja aplikaciji Dropbox in Box, ki omogočata shranjevanje vsebin v oblaku in sta integrirani kar v sistemsko aplikacijo za upravljanje z datotekami. Dropbox za razliko od Android in iPhone različice ne podpira samodejnega prenosa slik v oblak, a za to odlično poskrbi aplikacija Box.

Odlična tipkovnica na dotik

Si pa pohvale na mobitelu BlackBerry Z10 zasluži tipkovnica na dotik, ki je res izjemno prijetna in natančna pri pisanju. Dovolj je pametna, da podpira pisanje v do treh jezikih hkrati, vendar med temi ne moremo izbrati slovenščine. Kar je škoda, saj se je tipkovnica pri testiranju pisanja v angleščini odlično obnesla. Že pri pritisku na prvo črko posamezne besede je pogosto ponudila pravo besedo. Ta funkcija se menda sčasoma še izboljša, saj se tipkovnica trudi prilagoditi tvojemu stilu pisanja.

Na priporočila in črkovalnik se torej pri pisanju v slovenščini ne moremo zanesti, je pa vsaj možno vklopiti šumnike. Za to je potrebno v nastavitvah tipkovnice vklopiti hrvaščino ali kateri drugi sorodni jezik s šumniki, saj jih boš na privzeti ameriški zaman iskal/a pri dolgem pritisku na s, c ali z.

Dober nabor osnovnih aplikacij, aplikacijska trgovina bolj skromna

Pozitivno presenečenje je bil tudi zelo dober nabor osnovnih aplikacij. Privzeto so podprta vsa večja družabna omrežja, Dropbox in Box za povezavo z oblakom, na voljo je aplikacija za urejanje pisarniških dokumentov, razne multimedijske aplikacije, tako za pregledovanje kot urejanje vsebin, vključno z aplikacij Story Maker, ki enostavno združi slike, videe in glasbo v simpatične video posnetke. Jasno ne manjka tudi e-pošta, spletni brskalnik in osnovna komunikacijska orodja vsakega telefona. Razočarana sem bila le nad priloženimi zemljevidi, ki ne pokrivajo vzhodne Evrope, vključno z našo malo deželo.

Zaradi pestrosti priloženih aplikacij sem se z mobitelom kar dolgo spoznavala preden sem prvič obiskala aplikacijsko trgovino BlackBerry World. Tu kot pričakovano izbira ni ravno tako pestra kot pri konkurenci, vendar je za čisto svež operacijski sistem sprejemljiva. Bolj so me zmotile zanimivo visoke cene nekaterih aplikacij, nerodno brskanje po kategorijah, skromen iskalnik in težave pri nameščanju aplikacijah. Dve aplikaciji se mi po prenosu enostavno nista hoteli zagnati. Usposobila sem ju tako, da sem telefon ponovno zagnala, aplikaciji pobrisala ter nato na novo namestila, kar se mi na drugih sistemih še ni zgodilo.

Povzetek: BlackBerry 10 odlično prilagojen na dotik, a brez začetniških težav ne gre

BlackBerry Z10 je vrhunski mobitel na dotik s sodobnim uporabniškim vmesnikom, v katerem je velik poudarek na gestah. V roki se odlično počuti in pravi užitek je na njem po zaslonih listati s palcem, predvsem pri pregledovanju sporočil in obvestil iz različnih aplikacij v središču BlackBerry Hub. Pohvali se lahko z tudi z izjemno prijetno tipkovnico na dotik, katere edina pomanjkljivost je, da še ne razume slovenščine. Škoda je tudi, da baterija ni nekoliko bolj vzdržljiva in da nima boljše kamere.

Ponuja pa BlackBerry Z10 vse osnovne aplikacije, ki jih potrebujemo za delo in prosti čas in je zato že sam po sebi povsem spodoben konkurent najboljšim pametnim telefonom. Le občasno je še opaziti ostre robove, ki jih bo potrebno v nadgradnjah še malce brusiti. Če seštejem vse pluse in minuse, mobitel BlackBerry Z10 kljub vsemu pusti dober vtis in predstavlja zelo dobro izbiro za tiste, ki ste do sedaj čakali na moderen BlackBerry mobitel ali tiste, ki iščete nekaj drugačnega na trgu in ste pri tem pripravljeni na par manjših kompromisov in manjši nabor dodatnih aplikacij.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
23. september 2013
499
24. maj 2017
BlackBerry Z10 - test na dlani
BlackBerry OS