Cat (R)B100 - test na dlani

Uroš Miklavčič 21. marec 2014
/PublishingImages/cat_b100_hero.jpg

Pred časom ste lahko prebrali test mobitela CAT B15, namenjenega vsem uporabnikom, ki delajo na terenu, gradbišču ali v drugih ekstremnih okoljih. Sedaj pa je do nas prišel še CAT B100, ki je, tako kot njegov večji brat, namenjen vsem, ki nimajo časa paziti na svoj mobitel.

 

Tehnične specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA)
 • procesor: Mediatek MT6276W
 • delovni pomnilnik: 64 MB
 • notranji pomnilnik: 128 MB
 • razširitev pomnilnika: microSD kartica do 32 GB
 • zaslon: 5,59 cm, 240 × 320 pikslov, 182 ppi
 • glavna kamera: 3,15 MP, LED-bliskavica, geo-tagging (GPS-koordinate fotografij)
 • sprednja kamera: /
 • snemanje videa: QVGA (160 × 120 pikslov), 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Bluetooth 2.0, micro USB, A-GPS
 • ostalo: radio FM, odpornost na prah in vodo (IP67)
 • baterija: Li-Ion 1150 mAh
 • dimenzije: 162,8 mm (v) × 85,4 mm (š) × 8,7 mm (d)
 • masa: 209 g

CAT B100 je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

Strojna oprema

Če ste samo bežno preleteli seznam specifikacij, boste hitro ugotovili, da ne berete seznama specifikacij pametnega telefona. Gre torej za popolnoma navaden mobitel, namenjen tistim uporabnikom, ki nimajo potrebe po naprednejših telefonih.

Zunanjost telefona je ovita v gumo in aluminij ter veliko vijakov. Koliko so ti vijaki dejansko uporabni oz. koliko so le za dekoracijo, raje nisem preizkušal – verjamem, da služijo svojemu namenu. Dva vijaka, ki preverjeno služita svojemu namenu, pa sta vijaka, ki držita pokrov baterije; tako ni nobene možnosti, da se vam ob padcu mobitel razleti na prafaktorje. Pod pokrovom je baterija 1150 mAh, katere avtonomijo lahko merimo v dnevih.

 

Na zgornji strani je pod gumijastim pokrovom vhod za slušalke, ki istočasno služijo kot antena za vgrajen sprejemnik FM. Leva in desna stran sta dodatno ojačani z aluminijem. Na levi strani je pod gumijastim pokrovom vhod microUSB, na desni strani pa so trije rumeni gumbi: zgornji in spodnji sta namenjena uravnavanju glasnosti, srednji pa je namenjen vklopu diode na zadnji strani. Tako imate vedno in hitro dostop do svetilke. Spodnja stran mobitela je prazna in ovita v gumo. Zadnjo stran krasijo kamera, dioda/bliskavica in zvočnik.

 

Vsa ta guma, aluminij in pokrovi so tam z namenom  poleg tega da mora CAT B100 preživeti padec z višine 1,8 m na beton, se lahko pohvali tudi s certifikatom IP67. To pomeni, da je odporen na prašne delce ter zdrži pol ure v vodi na globini enega metra. Vse to bo prišlo prav tistim, ki delate v ekstremnih pogojih. Poleg tega pa mobitel prenese tudi temperature med -25 °C in +55 °C. CAT B100 ima vgrajen tudi mikrofon, ki izničuje hrup, kar pomeni lažjo uporabo na hrupnih gradbiščih.

 

Zaradi omejene količine vgrajenega pomnilnika boste verjetno hitro posegli po kartici microSD. Te so danes na srečo že tako poceni, da to resnično ni več resen strošek.

Pod 5,59 cm velikim zaslonom na sprednji strani se nahaja klasična številčna tipkovnica. Pisanje SMS-sporočil bo tako malce bolj zamudno, a je fizična tipkovnica za ljudi, ki imajo pri delu velikokrat na rokah rokavice, dejansko velika prednost, saj ni potrebe, da bi za vsako malenkosti vlekli rokavice z rok. Prej omenjeni zaslon je morda kar malo premajhen, če vam vid slučajno že peša. Če je vaš vid soliden, pa ne boste imeli pretiranih težav.

Kamera

O kameri nimamo kaj dosti povedati, saj so fotografije glede na današnje standarde pričakovano precej slabe. S kamero na zadnji strani mobitela torej ne boste zajemali vrhunskih fotografij, a bo za prvo silo popolnoma dovolj. Testne fotografije si lahko ogledate v galeriji.

 

Programska oprema

Po programski strani CAT B100 ne ponuja nič resnično naprednega, a hkrati ne izpusti ničesar pomembnega. Tako boste poleg klasičnega nabora funkcionalnosti našli še radio FM, ki se je na testu zelo dobro obnesel. Mobitel ima vgrajen tudi GPS-modul, ki ga lahko izkoriščate skupaj z Googlovimi zemljevidi, a boste prej morali prenesti aplikacijo Java z Googlove strani (nanjo vas mobitel samodejno usmeri).

Na mobitelu boste našli še brskalnik Opera, s katerim boste lahko za silo na hitro pobrskali po spletu, a branje zaradi majhnega zaslona hitro postane utrujajoče. Tu je morda treba opozoriti, da se mobitel ne zna povezati na omrežja WLAN, zato boste morali uporabiti prenos podatkov prek mobilnega omrežja.

Nabor ostalih aplikacij je precej skop: koledar, opravila, alarm, opombe, kalkulator, pretvornik valut.

Zaključek: rojen za gradbišče

 

CAT B100 je torej telefon, ki je odporen na udarce, prah, vodo in ekstremne temperature ozračja. Lahko ga uporabljate z rokavicami, njegov mikrofon pa bo učinkovito zmanjševal hrup okoli vas, zaradi česar se vas bo bolje slišalo. Ta mobitel je rojen za gradbišče in ekstremne pogoje. Zaradi vsega tega in dolge avtonomije baterije pa je primeren tudi za kakšne ekstremne športne podvige (plezanje v gore in podobno).

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
21. marec 2014
1994
10. julij 2014
Cat (R)B100 - test na dlani
Android