Doro 8031 – test na dlani

Andrej Pirnat 29. november 2017
/PublishingImages/doro8031-hero.jpg

Pametni mobiteli so postali že tako napredni, da je na trenutke že težko obvladati vse njihove nove funkcionalnosti. A vsi uporabniki ne hrepenijo po umetni inteligenci, digitalnih asistentih in polprofesionalnih fotoaparatih. Nekateri, zlasti starejši in manj tehnološko podkovani, si želijo le čim bolj enostavne uporabniške izkušnje. Zanje je odlična r​ešitev preprost pametni mobitel znamke Doro.

 

Specifikacije

 • Deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • Procesor: 4-jedrni s frekvenco 1,1 gigaherca
 • Grafični procesor: /
 • Delovni pomnilnik: 1 GB
 • Notranji pomnilnik: 8 GB
 • Razširitev pomnilnika: spominska kartica microSD do 32 GB
 • Zaslon: 11,43 cm (4,5 palca), 854 x 410 slikovnih pik, 217 ppi, 16 milijonov barv
 • Glavna kamera: 5 MP, povečava, samodejno ostrenje, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon ali s pritiskom na fizični sprožilec
 • Sprednja kamera: VGA
 • Video: 720p, 480p
 • Povezljivost: WiFi, Bluetooth 4.1, GPS
 • Baterija: odstranljiva Li-Ion 2000 mAh
 • Operacijski sistem: Android 5.1
 • Dimenzije: 137,5 mm (v) × 71 mm (š) × 11 mm (d)
 • Teža: 144 g
 • SIM-kartica: micro SIM

 

Pametni mobiteli, ki so že leta nazaj nasledili in nadomestili običajne oziroma t. i. osnovnofunkcionalne mobitele, so danes postali že tako “pametni”, da se uporabniki ob njih pogosto počutimo že malo neumne. Imajo namreč ogromno naprednih možnosti in funkcij z vesoljskimi imeni, ki marsikoga le zmedejo in mu na koncu otežijo uporabo, namesto da bi mu jo olajšale. Zlasti ljudem, ki mobitel uporabljajo za napr​edno fotografiranje, snemanje vlogov, gledanje filmov in komuniciranje z digitalnim asistentom, ampak predvsem za osnovne funkcije, kot so klicanje, pošiljanje sporočil in pregled elektronske pošte, ter za občasno branje dnevnih novic na spletu. Navadno so to nekoliko starejši uporabniki, ki so se šele v svoji jeseni srečali z mobilno telefonijo in se pametnih mobitelov, s prepričanjem, da so prezapleteni za uporabo, še vedno bojijo kot hudič križa.

Če ste se prepoznali v teh besedah, berite dalje. Obstaja namreč rešitev, s katero lahko premagate ta strah in ki vam na zelo razumljiv način približa uporabo pametnih funkcionalnosti na vaši dlani. To je pametni mobitel znamke Doro. Gre za švedsko znamko, ki se v prvi vrsti osredotoča na razvoj mobilnih naprav in druge potrošniške elektronike za starejše uporabnike. Na področju telekomunikacij ima Doro že 38 let izkušenj, njihove naprave pa so danes na voljo v 30 državah po vsem svetu. Še pred desetletjem je podjetje prodajalo predvsem stacionarne telefone za domačo in pisarniško uporabo, nato pa so se odločili nekoliko prevetriti svoje poslovanje in novo tržno nišo poiskali na področju telekomunikacijskih naprav, prilagojenih starejšim uporabnikom, ki so bili s prihodom pametnih telefonov nekoliko zapostavljeni. Odločitev se jim je obrestovala, saj se je njihovo finančno stanje v naslednjih letih precej izboljšalo. Svoj prvi pametni mobitel s prilagojenim vmesnikom so naredili pred štirimi leti, danes pa jih je v njihovi ponudbi že kar nekaj. Pri Tehniku smo tokrat preizkusili model 8031, ki ponuja solidno funkcionalnost za dobro ceno.

 

Glede na to, da gre za mobitel, ki v prvi vrsti poudarja preprostost uporabe, se bom tega vodila držal tudi pri svojem testu. Gre za mobitel, ki se seveda ne more primerjati z zmogljivostjo in atraktivnostjo najnovejših primerkov visokoletečih znamk, kot so Samsung, Apple in Huawei. Vendar to niti ni njegov cilj. Njegov cilj je uporabniku omogočiti osnovne funkcionalnosti pametnih mobitelov na enostaven način. Kot nekakšna Ikea na področju mobilne telefonije, če lahko malo potegnem vzporednice z znanim švedskim pohištvenim velikanom. To je pač švedska miselnost – preprosto in funkcionalno. In takšen je Doro 8031.

Dober oprijem in razločna pisava

Mobitel nima sodobnega dizajna. Je namreč precej debel, okoli zaslona ima širok rob, ohišje pa je pretežno plastično. Pravzaprav po svojem videzu spominja na prve pametne mobitele in ko ga primete v roke, se vam bo zdelo, da ste stopili v časovni stroj in odpotovali deset let v preteklost. A to pomeni tudi, da je mobitel robusten in vsak dotik ne pomeni nove praske in poškodbe, kar se vse preveč rado zgodi pri današnjih krhkih mobitelih. Zato ga ne bo treba oblačiti v zaščitne etuije, da bi ga obvarovali pred nevarnim zunanjim svetom in morebitnimi padci iz rok. Doro je namreč grajen tako, da zdrži kar nekaj “udarcev”, poleg tega pa ima zaradi plastičnega ohišja tudi dober in prijeten oprijem v dlani in ne drsi.

 

Večino sprednje ploskve pokriva 11,43-centimetrski oziroma 4,5-palčni zaslon z ločljivostjo 854 x 480 slikovnih pik, za katerega predvidevam, da sloni na tehnologiji IPS. Karakteristike res niso spektakularne, a v praksi se zaslon oziroma slika na njem obnese solidno. Res ni primeren za igranje najnovejših in grafično najbolj naprednih iger, a tudi ni mišljen za to. Verjetno je med starejšimi bolj malo uporabnikov, ki imajo na dnevnem meniju večurno igranje hitrih dirkalnih iger tipa Need for Speed. Ali pač?

Je pa zaslon več kot dober za branje sporočil, novic in tudi kakšnih dokumentov. Tu sicer bolj kot njegove tehnične specifikacije k delovanju pripomore programska oprema, ki omogoča nastavitev velikosti pisave in različne načine prikaza, optimizirane za slabovidne uporabnike oziroma uporabnike, ki imajo težave z razločevanjem barv (na primer monokromatski prikaz, negativen prikaz barv in podobno). To pomeni, da mobitel uspešno premaga ovire, s katerimi so se pri uporabi tehnologije srečevali barvno slepi ljudje. Kapo dol, Doro.

 

Klic na pomoč

Pod zaslonom pa ima mobitel nekaj, kar že dolgo nismo videli. Tri fizične tipke za upravljanje, s katerimi skočite na glavni oziroma domači zaslon, se vrnete en korak nazaj (v meniju ali znotraj aplikacije) in preklapljate med odprtimi aplikacijami. Tipke so velike, jasno označene in osvetljene, tako da jih tudi v trdi temi najdete v hipu. Moram reči, da je bil prav dober občutek ponovno upravljati mobitel prek fizičnih tipk, saj točno veš oziroma občutiš, kdaj si katero pritisnil. Na hrbtni strani pa ima Doro še en pomemben fizičen gumb. To je namenski gumb za klic na pomoč, ki mu lahko določite, da ob nekajsekundnem pritisku sproži klic v reševalno službo ali do izbrane osebe med vašimi kontakti oziroma da pred klicem sproži še glasno piskanje, ki oznanja, da ste v težavah. Gre za zelo uporaben gumb, ki ga bodo ljudje z resnejšimi zdravstvenimi težavami zagotovo pozdravili, saj lahko pomaga rešiti njihovo življenje.

Vhod microUSB za polnjenje baterije se za razliko od večine mobitelov nahaja na desni stranici in ne na spodnji. Seveda ne kar tako zaradi lepšega, ampak ima tudi to svoj namen. Zraven mobitela namreč dobite polnilno postajo, ki obenem služi kot stojalo, v katerega mobitel položite vodoravno. To vam omogoča, da med gledanjem videoposnetkov ali fotografij mobitela ni treba držati v rokah, ampak vam ga na mizi drži stojalo, medtem ko vi sproščeno uživate v večpredstavnostnih vsebinah. Hkrati pa vam polni baterijo, če je vklopljen v električno vtičnico. Zelo priročno. Kaj podobnega bi rad videl še pri kakšnem drugem mobitelu. Ko sem že ravno pri bateriji, naj povem, da je ta odstranljiva. Torej hrbtno stranico mobitela lahko snamete in baterijo vzamete ven. Pravzaprav morate to storiti, če želite notri vstaviti kartico SIM. Kot v starih dobrih časih. :)

 

Doro 8031 pa ima tudi nekaj, česar nima niti najnovejši iPhone X. To je klasičen 3,5-milimetrski vhod za slušalke. Ta vam bo prišel še kako prav, če boste z mobitelom poslušali svojo glasbeno zbirko ali radio, zraven mobitela pa so priložene tudi slušalke.

Intuitivna uporabniška izkušnja

Najpomembnejša je sicer programska oprema, o kateri sem nekaj besed napisal že par vrstic višje. Ta je namreč tista, ki naredi uporabniško izkušnjo “pametne” telefonije prijazno manj veščim uporabnikom. Na mobitelu je naložen starejši Android 5.1, ki pa je tako zelo spremenjen, da je skoraj neprepoznaven. Tokrat mu to štejem v plus, saj je modificirani uporabniški vmesnik zastavljen izjemno preprosto in intuitivno. Že ko mobitel prvič vklopite, vas ta z razumljivimi koraki vodi po začetnih nastavitvah in vam predstavi osnovno upravljanje. Tudi če v rokah še nikoli niste držali pametnega mobitela, se uporabe s tem vodičem priučite po nekaj minutah. Če pozabite, kako se kakšni stvari streže, pa do vodiča lahko dostopate tudi pozneje z osrednjega zaslona.

 

Ko se prebijete skozi začetne nastavitve, v katerih se naučite uporabljati zaslon na dotik, se povežete na internet, nastavite svoj elektronski predal in podobno, se vam odpre preprost glavni zaslon, iz katerega z enim ali dvema klikoma dostopate do kateregakoli dejanja želite. Ta so ponazorjena z razumljivimi slikovnimi ikonami s podpisi, tako da se v menijih praktično ne morete izgubiti. Primer: ko želite nekoga poklicati, kliknete na ikono “Klic”, ko želite pregledati svoja sporočila, e-pošto, fotografije ali poiskati nekaj na spletu, kliknete na ikono “Prikaži”, ko želite poslati sporočilo SMS ali elektronsko sporočilo, kliknete na ikono “Pošlji”, in tako naprej. Če ne veste, kje bi našli dejanje, ki ga želite izvesti, pa je sila priročna ikona “Želim”, ki zajema praktično vse osnovne funkcije. Po kliku na katerokoli izbrano ikono se vam odpre meni z različnimi možnostmi, ki so seveda opisane z besedami, tako da vas mobitel praktično ves čas vodi za roko. Skratka, zelo preprosta zasnova, ki v praksi deluje odlično.

 

Glede na to, da mobitel poganja operacijski sistem Android, pa seveda niste omejeni le na uporabo prednaloženih aplikacij, ampak si nanj lahko namestite tudi druge. Doro 8031 je sicer nekoliko strojno podhranjen, saj ga poganja nekoliko starejši procesor, kar pomeni, da veliko novejših aplikacij ne bo delalo najbolj optimalno (ali sploh), a z nekaterimi najbolj priljubljenimi (Facebook, Instagram, Viber, Whatsapp in podobno) na testu nisem imel težav. Pri tem bodite le previdni, da si jih ne namestite preveč, saj ima Doro bolj malo internega prostora (8 GB), vendar k sreči lahko vanj vstavite še spominsko kartico microSD, tako da si malo povečate razpoložljivo shrambo.

 

Velja pa omeniti, da mobitel podpira omrežje 4G in povezljivost WiFi, tako da težav s hitrim prenosom želenih aplikacij ne bi smeli imeti. Če že ni najbolj zmogljiv mobitel, ima pa Doro zelo solidno baterijo. Ne toliko na papirju, kjer njena kapaciteta (2000 miliamper ur) ni nič posebnega, v praksi pa. Ob povprečni uporabi namreč brez polnilca zdrži tudi nekaj dni, seveda pod pogojem, da na mobitelu ne gledate veliko videoposnetkov in igrate iger. Vedno pa lahko vklopite tudi varčevalni način, ki avtonomijo baterije nekoliko podaljša.

Preprost fotoaparat v vseh pomenih

Tako kot oblika in uporabniški vmesnik je na mobitelu preprosta tudi fotografija. Do kamere oziroma fotoaparata dostopate prek ustrezne ikone na zaslonu, ali še bolj enostavno, z daljšim pritiskom na namenski fizični gumb, ki se nahaja na desni stranici ohišja. Ne morete ga zgrešiti, saj ima narisan fotoaparat.

 

Kamera pričakovano ni namenjena profesionalnim fotografom, saj ima relativno nizko ločljivost (5 MP) in nima bliskavice. Ima pa samodejno ostrenje in povečavo. Vendar so fotografije v najboljšem primeru povprečne. Recimo, da so sprejemljive za deljenje s prijatelji na virtualnih omrežjih, za družinski album pa že bolj težko. Oziroma morajo biti svetlobni pogoji res idealni, da vam uspe dobra fotografija. Čim ni, se teksture rade zameglijo, tako da detajli niso dobro razločni, prav tako pa tudi barve niso najbolj žive. Doro ima tudi sprednjo kamero, tako da boste lahko naredili tudi kakšen selfi, vendar ta ne bo najbolj kakovosten, saj ima sprednji senzor še nižjo ločljivost.

Sklepna beseda

Doro 8031 ne ponuja najboljše zmogljivosti, nima najboljšega fotoaparata in zaslona z najvišjo ločljivostjo. Ampak njegovo bistvo se ne skriva v najbolj naprednih komponentah. Doro 8031 je pametni mobitel, ki je v prvi vrsti namenjen babici in dedku ter tehnološko manj veščim uporabnikom, ki se s pametno telefonijo šele spoznavajo. Na tem področju pa naravnost blesti. Ima namreč enostaven uporabniški vmesnik, ki vas ves čas vodi za roko in ga je sila preprosto uporabljati. Če iščete vstopnico v svet pametne telefonije, je Doro odlična izbira.

 

Oglejte si še ostale fotografije, posnete z Doro 8031, ki so nastale med testom, na TViN Shrambi.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
29. november 2017
3761
18. maj 2018
Doro 8031 – test na dlani
Android