Dostopna točka ZTE MF91D - test v žepu

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/ZTE_MF91D-roka-naprave.jpg

Pametni telefoni so odlični način za dostop do interneta na poti, a ko želiš zraven priklopiti še tablico, prenosnik in prijatelju omogočiti povezavo, se stvari zakomplicirajo. V teh primerih nam prav pride mobilna dostopna točka, ki omogoča hiter dostop do interneta več napravam hkrati. Tokrat sem podrobneje spoznavala ZTE MF91D, ki te v internet poveže preko super hitrega omrežja LTE/4G.

Lani smo na Tehniku predstavili dostopno točko ZTE MF60, katere uporaba je precej podobna novi različici. Seveda je glavna razlika v tem, da model MF91D podpira omrežje LTE/4G.

Videz in vstavljanje SIM-kartice

Dostopna točka ZTE MF91D me je na prvi pogled spomnila na tiste simpatično zaobljene preklopne mobitele, ki so bili precej pogosti in priljubljeni pred vzponom sodobnih pametnih telefonov na dotik. V roki je prijetno, enostavno jo je pospraviti tudi v žep. Na sprednji strani ima preprost kvadraten barvni zaslon, ki prikazuje status. Pod zaslončkom je velik gumb za vklop, okoli katerega obroč med delovanjem diskretno utripa z modro lučko. Na levi stranici najdemo režo za spominsko microSD-kartico, pod tem microUSB priključek za polnjenje, na drugi strani poleg dveh priključkov za zunanje antene še gumb WPS. Ohišje MF91D je sestavljeno iz plastike, ob prvi uporabi je potrebno sneti zadnji pokrovček in pod baterijo vstaviti SIM-kartico običajne velikosti.

Nastavitve dostopne točke

Za dostop do nastavitev in uporabo lahko dostopno točko na računalnik priključiš s pomočjo USB-kabla ali vse skupaj opraviš brezžično. Pri prvi uporabi je verjetno najbolj preprosto to storiti s pomočjo kabla, sploh če imaš novo SIM-kartico, ki je zaklenjena s PIN-kodo. PIN-kodo lahko v nastavitvah dostopne točke izklopiš, vendar ti v tem primeru svetujem zamenjavo gesla za dostop do strani z nastavitvami. Pri priklopu na računalnik, ti MF91D ponudi namestitev programske opreme, ki poenostavi postopek nastavljanja in namesti bližnjico do strani z nastavitvami (preverjeno deluje tudi na Mac OS X).

 

Ko imaš napravo povezano z dostopno točko, bodisi preko kabla ali preko brezžičnega omrežja, do vseh nastavitev dostopaš kar spletnega brskalnika z vpisom naslova http://m.home/ ali http://192.168.1.1 (privzeto geslo admin). Na strani za nastavitve imaš pregled nad aktivnimi povezavami in pregled nad uporabo podatkov v trenutni seji in skupno ter seveda dostop do različnih nastavitev. Če nimaš posebnih zahtev, lahko večino nastavitev pustiš na miru, le privzeto geslo je smiselno zamenjati v nekaj, kar si bo lažje zapomniti.

Napredni uporabniki imate seveda na voljo tudi podrobne varnostne in omrežne nastavitve. V splošnih Wi-Fi nastavitvah lahko določiš tudi največje dovoljeno število povezanih naprav. Dostopna točka ZTE MF91D podpira do 10 naprav hkrati.

 

Dostopna točka v praksi

Dostopno točko ZTE MF91D sem v preteklih dneh testirala v različnih situacijah in z veseljem ugotovila, da me ni nikoli pustila na cedilu. Zagon in začetno povezovanje se opravi dokaj hitro, v dobrih dvajsetih sekundah. Testirala sem jo na prostem, na sestanku z dvema prenosnikoma in pametnim telefonov, doma s šestimi napravami hkrati in vsakič je internet deloval hitro, brez prekinitev. Pravzaprav sem večkrat kar pozabila na to, da sem povezana na mobilno dostopno točko in ne na klasično Wi-Fi omrežje.

Hitrost je seveda tako kot na mobitelih odvisna od tega, kako daleč si od bazne postaje, kakšna je zasedenost celice, v notranjih prostorih lahko na kakovost signala seveda vplivajo ovire v prostoru. A kljub temu, da ZTE MF91D nisem imela ravno pri oknu, s tem večjih težav nisem imela. Seveda pa pri uporabi doma točke nisem imela skrite v žepu.

Baterija naj bi zdržala 6 ur neprekinjene uporabe, kar so potrdili tudi moji testi. Seveda se ti splača dostopno točno ugasniti, ko je ne potrebuješ.

Komu je namenjena?

Če mobilni internet uporabljaš predvsem na pametnem telefonu, verjetno potrebe po mobilni dostopni točki nimaš. Če se pa pogosto znajdeš na poti še s prenosnikom ali tablico brez SIM-kartice, je ZTE MF91D že bolj privlačna izbira, saj ima dokaj vzdržljivo baterijo in je izjemno preprosta za uporabo. Uporabna je lahko tudi v manjših pisarnah ali doma za priklop več uporabnikov naenkrat, saj podpira do kar 10 naprav naenkrat.

Pri bolj intenzivni uporabi se ti splača razmisliti o paketu Internet LTE/4G oziroma paketu Internet LTE/4G poslovni, ki vključuje storitev Hitri internet LTE/4G in 40 GB prenosa podatkov. Več o akcijski ponudbi, s katero lahko ugodneje prideš tudi do dostopne točke ZTE MF91D, izveš na Mobitelovi spletni strani. Pri tem je seveda upoštevati, da bodo večje hitrosti omrežja LTE/4G na voljo le na pokritih področjih.
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
23. september 2013
490
24. maj 2017
Dostopna točka ZTE MF91D - test v žepu