Fitbit Versa Test na dlani

Marjan Kodelja 11. oktober 2018
/PublishingImages/fitibit-versa-hero.jpg

Fitbit Versa je športna ura modernega videza, relativno majhne debeline in teže, z dolgim trajanjem baterije, a brez sprejemnika GPS. Tozadevno jo lahko postavimo ob bok na primer uri Suunto 3 Fitness oziroma podobnim cenejšim izdelkom, ki so v osnovi namenjeni beleženju dejavnosti brez ali pa s podatki o lokaciji, vendar (ker nimajo vgrajenega sprejemnika) to zagotovi pametni mobitel, na katerega je ura priključena.

Tehnični podatki:

 • Oblika in velikost: kvadratna, 35 x 35 mm
 • Debelina: 11,2 mm
 • Velikost zaslona: 1,34 palca
 • Ločljivost: 300 x 300 pik
 • Baterija: litij-ionska, avtonomija do 4 dni
 • Pomnilnik: 4 GB (na voljo 2,5 GB)
 • Načini upravljanja: na dotik občutljiv zaslon, trije stranski gumbi
 • Tipala: 3-osni merilnik pospeška, 3-osni žiroskop, optični merilnik srčnega utripa, višinomer
 • Vmesniki: bluetooth, WiFi, NFC
 • Pametne funkcije: obvestila o klicih in sporočilih, samodejno beleženje spanja, GPS-podatki s pametnega mobitela, štetje korakov, kalorij …
 • Odpornost na vodo: 50 metrov (5 ATM)
 • Barve: črna, srebrna ali rožnato zlata

 

Spada v lahko kategorijo

Versa je na videz drugačna od izdelkov podjetja Fitbit in spominja na Applovo uro. A le na prvi pogled. Kvadratno ohišje iz tankega aluminija ima zaobljene robove, zaradi česar je oblika ura moderna, minimalistična in očem všečna. Vsaj ljudem, ki jim kvadratna oblika ne gre preveč v nos. Na levem robu je eden, na desnem pa sta dva gumba, ki so z na dotik občutljivim zaslonom dovolj za upravljanje z uro. Zaslon v skrajnem primeru lahko iz sebe iztisne svetilnost 1000 nit, da je viden tudi na močnejši neposredni sončni svetlobi. A tako kot pri mobitelih tudi pri uri velja, da je slabše viden, če je sonce premočno. Drugače zaradi omejitev LCD-zaslona ne more biti. V običajnih pogojih pa je dobro berljiv, k čemur vsaj malo pripomore minimalistični uporabniški vmesnik. Na hrbtni strani se bohoti optično tipalo srčnega utripa, ki se je uvrstilo na seznam nujnih tipal, ki jih mora imeti vsaka športna oziroma pametna ura, poleg pa so še priključki za polnjenje baterije. Če jo želimo napolniti, uro vstavimo v polnilec in ura se začne brez težav polniti.

Ker ima zaobljene robove, velja pa tudi za eno najlažjih športnih ur, in če zanemarimo enako opravilne zapestnice, je sila udobna za nošenje. Velikost in teža pa ji je tudi v prid pri natančnosti merjenja srčnega utripa, saj večje in masivnejše med vadbo težje ostanejo pri miru, vsak najmanjši premik pa lahko povzroči merilno napako. Udoben za nošenje, predvsem pa za preprosto zapenjanje, je tudi pašček, ki ga dobimo z uro, če pa želimo, ga lahko tudi zamenjamo.

Beleži vse mogoče in še več

Trg športnih in pametnih ur je zasičen, zato se vsak izdelek poskuša na svoj način prikupiti uporabnikom. Kot večina Fitbitovih izdelkov je tudi Versa »nabita« s športi, ki jim lahko sledi, hkrati pa stavi na preprost vmesnik, podprt s fotografijami športov, ki jih opazujemo na zaslonu ure, ko na seznamu iščemo pravšnjega. Pozneje bomo videli, da je preprost tudi vmesnik aplikacije, prikazani podatki pa so razumljivi tudi manj zahtevnim rekreativnim športnikom.

 

Med vadbo ura na zaslonu prikazuje podatke, ki pa se razlikujejo glede na izbrani šport. Če na primer tečemo, prikazuje čas in razdaljo, pri kolesarjenju pa hitrost. Vedno lahko preverimo tudi trenutni srčni utrip, utrip pa lahko meri tudi po načelu 24/7, podobno tudi porabljene kalorije in drugo. S potegom prsta po zaslonu pa lahko vedno vidimo več podatkov. Ko zaključimo z vadbo, so na zaslonu takoj dosegljivi zbirni podatki, še več oziroma nazorneje pa so ti potem na voljo v aplikaciji. Podatkov je dovolj za manj zahtevne uporabnike, ki jih ne zanimajo zmogljivejše in ustrezno dražje športne ure. Omenili smo, da ura nima GPS-sprejemnika, zato ne more na primer zajeti trase teka, če med tekom pri sebi nimamo mobitela, s pomočjo katerega lahko ura pridobi lokacijske podatke.

Ura je odporna proti vdoru vode do globine 50 metrov, tega nismo preizkusili, saj smo se z njo potopili le do dobrih šestih metrov, vendar je zaradi tega ura dobra tudi pri beleženju dejavnosti v vodi. Na seznamu športov je tudi plavanje in sposobna je zaznati dogodke, kot so obrat na koncu bazena, merjenje preplavanih razdalj bazena in podobno. Marsikatera športna ura je tega sposobna, vendar to običajno velja za veliko dražje. Je pa vse to le delček tistega, kar je ura sposobna, ko zaženemo beleženje dejavnosti.

Kot je običaj, Versa ves čas beleži premikanje. Nima sicer možnosti samodejne zaznave in začetka beleženja nekaterih športov, beleženje moramo vedno zagnati ročno, meri pa število korakov, srčni utrip in posledično porabljene kalorije. Glede merjenja srčnega utripa nismo zaznali pretiranih odstopanj, na podlagi izkušenj se nam zdi, da sodi med natančnejše. Druga zgodba pa so koraki. Verso smo preizkušali sočasno z uro Galaxy Watch in redno jih je na koncu dneva prikazala nekaj tisoč več. Če je Watch konservativen in prešteje manj korakov, jih Versa skoraj gotovo preveč. Vsaj kar se tiče normalnega štetja, kajti med beleženjem teka brez GPS-podatkov je pretečeno razdaljo zelo natančno izračunala na podlagi štetja korakov. Bolje kot nekatere druge naprave za beleženje, ki smo jih imeli na voljo v zadnjih letih. To pomeni le eno. Med običajnimi dnevnimi dejavnostmi žal našteje več korakov (kriljenje z rokami, tresenje med vožnjo), ki to v resnici niso.

 

Zmogljivost in vzdržljivost ure

Kam sploh sodi Versa? Med športne ali pametne ure? Prej med prve, kajti za razliko od Samsungove ali Applove ure, ni tako vezana na mobitel, če za trenutek pozabimo na odsotnost lastnega sprejemnika GPS, ki pa tudi ni nujen pri vseh športih, pa tudi nima na primer možnosti nalaganja dodatnih aplikacij. Torej je športna ura, katere glavni tekmeci so izdelki Suunta in Garmina, ki imata oba predstavnike tudi v nižji cenovni kategoriji. Se pa tudi od teh loči, ker je njen vmesnik grafično bogatejši, številčnice, ki so na voljo za prikaz časa in datuma, pa manj »urne«. Zaradi vsega tega ni uporaba le preprostejša, vse je tudi za odtenek jasnejše in intuitivno. Ni nam treba ravno podrobno prebrati navodil do zadnje pike, da znamo zagnati beleženje dejavnosti in podobno.

Po drugi strani pa baterija brez beleženja dejavnosti ne zdrži toliko časa kot pri čistokrvnih športnih urah. Teden dni zanje ni ravno velika ovira, medtem ko bo Versa zdržala štiri dni, morda še kakšno uro več, potem pa jo bomo morali nepreklicno priključiti na energijo. Toliko bo zdržala tudi v primeru enkratnega ali dvakratnega beleženja krajše športne dejavnosti, v primeru celodnevne pa zdrži od ranega jutra do večera. In še bo ostalo nekaj energije, kajti nima sprejemnika GPS, ki je velik porabnik.

Jasna in razumljiva aplikacija

Kot vse podobne aplikacije, se je tudi Fitbit razvijala sočasno z razvojem izdelkov, dokler ni dosegla stopnje, na kateri je danes. Kot vmesnik ure tudi aplikacijo odlikuje preprostost uporabe, jasnost vmesnika, razumljivost prikazanih podatkov in minimalizem. Ura je s mobitelom povezana prek vmesnika bluetooth in pri tem nismo zaznali nobenih težav pri sinhronizaciji oziroma prenosu zbranih podatkov z ure na mobitel. Proces je mnogo bolj tekoč kot pri nekaterih tekmecih. Aplikacija je sicer na voljo za okolja iOS in Android.

 

Vsebinsko je aplikacija razdeljena na pet delov, in sicer »Dashboard«, »Account«, »Challenges«, »Guidance/Notifications« in »Friends«, žal pa ni prevedena v slovenščino. Kar je velik minus. Nadzorna plošča je mesto, kjer so prikazani vsi dnevni podatki, pa tudi podatki za nazaj in podatki shranjenih dejavnosti. Z zaslonskih slik je razvidno, da so podatki predstavljeni na jasen in razumljiv način, s krogi, ki se počasi polnijo, ko se približujemo dnevnim ciljem. Z dotikom na enega od teh krogov se odprejo podrobnosti, ki jih hrani. V delu »račun« se skrivajo nastavitve priključenih naprav, tu pa lahko spreminjamo svoje cilje in dodajamo področja srčnega utripa.

Sklepna beseda:

Fitbit Versa je zabavna in hkrati lepa športna ura, primerna za manj zahtevne rekreativne športnike. Zagotovi ravno dovolj podatkov, da so na tekočem glede svoje fizične pripravljenosti, pomaga pa tudi pri napredovanju, saj zna predlagati. Ko samodejno spremlja dnevno dejavnost, nas pohvali, ko naredimo nekaj dobrega zase, oziroma predlaga, kaj naj še storimo za izboljšanje zdravja in počutja. Njen vmesnik je preprost, zabaven, zaslon pa barvit in dovolj svetel za večino razmer. Pa še predraga ni.

 

Vprašanja in odgovori:

Ali Fitbit Versa lahko zamenja dobro športno uro in zagotovi podrobne ter natančne podatke zabeležene dejavnosti?

Lahko, vendar ne za najbolj zahtevne športnike, ki imajo cel kup zahtev, ki jih ne more zagotoviti. Prav tako imajo športne ure daljše trajanje baterije, ko ne beležijo dejavnosti, zaslon pa je drugačen in bolj viden na močni sončni svetlobi. Zaradi nizke cene, majhnosti in lahkosti pa je primerna za manj zahtevne rekreativce in za beleženje dejavnosti v prostoru, kjer sprejemnik GPS ni potreben.

Kako natančno je štetje korakov?

Pametni mobiteli, ure in zapestnice imajo tipalo pospeška, ki zaznava v treh oseh, kar je osnova za merjenje smeri in intenzivnosti »premikanja«. Odvisno od tega, na kakšno občutljivost je nastavljen »števec« korakov, na kar nimamo vpliva. Lahko, da smo res naredili korak ali pa le sedimo v vozilu med vožnjo po nadpovprečno luknjasti cesti. Ko pa korake šteje naprava na zapestju, pa je premikov, ki niso »koraki«, še neprimerno več. Lahko stojimo na mestu in okopavamo vrt ali preprosto krilimo z rokami, ko hočemo nekomu v glavo vtepsti nesporen argument. Ali celo obratno – lahko potiskamo otroški voziček in so roke dokaj pri miru, korakov pa naredimo veliko. FitBit Versa je, kot kaže, zelo občutljiva, saj dnevno našteje več korakov kot njeni tekmeci.

 

Kako natančen je optični merilnik srčnega utripa?

Izvor osvetli tkivo pod uro, večino svetlobe tkivo absorbira, delček pa se je odbije nazaj. Vendar odbiti del ni ves čas enak, odvisen je od količine krvi, ta namreč bolje absorbira svetlobo kot okoliško tkivo. Kri pa se po žilah ne pretaka v enovitem toku, prej v valovih, ki so odvisni od števila utripov srca. Vsak utrip po ožilju pošlje val krvi (zaradi tega se žila periodično širi in krči) in ko je vrh vala pod tipalom, to odčita manjši odboj svetlobe. Tako dobi natančen podatek o številu utripov na minuto, a le, če telo (roka) in ura med merjenjem popolnoma mirujeta. V praksi je to malo verjetno. Težke in velike ure imajo načeloma več težav z natančnostjo merjenja srčnega utripa kot manjše ure in zapestnice in tudi Versa se je izkazala za relativno natančno.

Se lahko s to uro potapljam in kako globoko?

Fitbit Versa je zaščitena, kot se za uro spodobi. Do 50 metov oziroma 5 ATM, kar je za večino več kot dovolj. Nismo preverili čisto do konca, ker se nam je že globina šestih metrov zdela dovolj, smo pa uro imeli na sebi med plavanjem, kjer je tudi dokaj dobro zabeležila to športno dejavnost.

Je zaslon berljiv v močni sončni svetlobi?

Je, a v zelo močni in neposredni, kot smo ji priča poleti na plaži, se ne izkaže najbolje. V tem primeru so boljši transrefleksivni zasloni, s katerimi so opremljene boljše ure. Zanje je značilno, da se na zaslon bolje vidi, ko je več svetlobe. So pa znaki na zaslonu dovolj veliki, da se jih da razbirati tudi med dejavnostjo.

Kaj pa trije gumbi. So dovolj za upravljanje?

Večino stvari naredimo prek na dotik občutljivega zaslona, trije gumbi pa so njegov dodatek. Levi je kot nekakšen gumb »domov«, desna dva pa sta namenjena začetku/ustavljanju beleženja, premikanju med meniji in podobnemu. Vsi trije so ravno prav občutljivi, nežen pritisk jih po nesreči ne »sproži«.

Kako robustna je ura?

Kljub tankemu aluminiju je ohišje na dotik trdno in močno. Prav tako se je dobro izkazalo zaščitno steklo, saj smo nekajkrat po nesreči udarili nanj, pa ni prišlo do razbitja ali praske.

 


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. oktober 2018
4237
11. oktober 2018
Fitbit Versa Test na dlani