Test na dlani: Funkcija snemanja v NEO Smartboxu

Marjan Kodelja 12. december 2019 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/neo-snemalnik-kodelja-dec19-hero.jpg

Snemanje priljubljenih televizijskih vsebin je bil nekoč edini način, da ste lahko gledali oddajo, čeprav niste bili doma, ko je bila na sporedu. Zaradi funkcije 7-dnevnega ogleda nazaj smo na snemalnike že skoraj pozabili, a je to še vedno funkcija, ki jo pričakujemo na sodobnem digitalnem TV-komunikatorju, kot je NEO Smartbox Telekoma Slovenije.

Nekateri se boste spomnili evforije konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ki so jo sprožili osebni videosnemalniki VHS. Prvi so namreč omogočili, kar smo si televizijski gledalci ves čas želeli – da sami odločamo, kdaj si bomo oddajo ogledali, ne pa da bi morali biti ob predvidenem času pred televizijskim zaslonom. Bili so sicer drugačni časi, življenje je bilo manj hitro, a vendarle so bili primeri, ko preprosto nismo mogli biti hkrati na dveh mestih. Na sporedu je bila recimo ravno oddaja Košnikova gostilna, mi pa smo morali na obisk k stari mami, ki ni imela televizorja. Pojasnilo za mlajše občinstvo: oddajo je vodil Mito Trefalt, velja pa za predhodnico slovenskih zabavnih oddaj z občinstvom v studiu, zabavnim gostiteljem, gosti in pevskimi nastopi. Najprej so imele videosnemalnike družine z več denarja, toda kmalu so prodrli tako rekoč v večino domov. Njihova prednost je bila tudi, da smo si lahko videokasete s filmi izposojali v videotekah in tako prvič na televizijskem zaslonu gledali nekaj, česar ni bilo tisti trenutek na nobenem programu. Po letu 2001 je analogno tehnologijo snemanja zamenjala digitalna, pojavili so se digitalni osebni snemalniki s trdimi diski (DVR) in optični nosilci DVD, ki so zamenjali tračne videokasete. Digitalni snemalniki so imeli krajšo življenjsko dobo, kajti postali so nepotrebni, ko so se s funkcijo snemanja opremili pametni televizorji, novi načini distribucije televizijskega signala (predvsem televizija IP) pa so videoteke iz fizičnih trgovin preselili na strežnike operaterjev. Zadnji udarec je samostojnim snemalnim napravam zadala funkcija ogleda nazaj. Kar so nam nekoč omogočale dodatne naprave in ponujali iznajdljivi podjetniki, nam danes v obliki svojih storitev na pladnju ponuja operater.

Snemalnik logična nadgradnja NEO Smartboxa

Za sodobne digitalne naprave sta nadgradnja in dodajanje funkcij nekaj popolnoma običajnega in tudi pričakovanega. Vesel sem, da razvijalci NEO Smartboxa to razumejo, nadgrajujejo na primer seznam tipal in povezanih naprav, ki jih zvezdišče sprejemnika za pametni dom podpira, pa tudi njegove druge zmogljivosti. Takšna je na primer funkcija snemalnika, ki je v bistvu na strežniku operaterja delujoč osebni snemalnik, ki želeno vsebino shrani na pomnilnik, ta pa je dostopna le uporabniku, ki jo je posnel. Z njo dobivamo še eno funkcijo za organizacijo svojega prostega časa oziroma podaljšamo obdobje, ko nam je priljubljena oddaja na voljo, obenem pa tudi omejimo vsebine, ki nas zanimajo. Pri ogledu nazaj moramo namreč vedeti, na katerem programu je bila oddaja predvajanja in približno kdaj, da jo med predvajanjem programa v živo najdemo s pomočjo sicer uporabniku prijazne in intuitivne vrstice z oddajami na dnu zaslona.

Kakšne so omejitve snemalnika?

Ko so na trg konec sedemdesetih let prišli videosnemalniki, so se jih televizijske hiše tako zelo ustrašile, da bi jih pod pretvezo varovanja avtorskih pravic skoraj prepovedali. Na srečo do tega ni prišlo, vendarle jih mora operater upoštevati, ko oblikuje svoje storitve. Telekom Slovenije snemanje dovoli na programih, za katere je pridobil ustrezne pravice. To so programi, ki jih lahko spremljamo prek aplikacije TViN ali spletnega portala neo.io, med njimi pa so tudi programi Slovenija 1 in 2, POP TV, Kanal A, Planet TV, HBO ter Viasat Nature in Explorer. Posnetek je v razdelku Knjižnica/Posnetki na voljo 30 dni od dneva, ko je bil predvajan na televizijskem programu. Snemate lahko tudi oddaje, ki so del funkcije ogleda nazaj, vendar se v tem primeru čas ustrezno skrajša. Na primer: oddaja je bila na sporedu pred tremi dnevi, zato jo najdemo med vsebinami ogleda nazaj in posnamemo. Posnetek bo na voljo še 27 dni – po tej logiki je najkrajši čas 23 dni. Posnetke s pretečenim rokom sistem samodejno izbriše. Omejena pa je tudi količina posnetkov – na 100 ur. Ni malo, saj posnetkov ne moremo hraniti neomejen čas. Če pa vendarle trčite od omejitev, vas funkcija snemalnika obvesti, da izbrišite nekaj starejših posnetkov, preden lahko snemate nove. Kakovost posnetkov je enaka kakovosti televizijskega programa, na katerem so bile oddaje predvajane. Posnetki oddaje standardne ločljivosti so v tej kakovosti in tako naprej do polne razločljivosti HD.

 

Začne se prej in konča pozneje ...

Snemanje lahko zaženete v vmesniku snemalnika, v aplikaciji in že omenjenem spletnem vmesniku ročno ali samodejno. Ročno snemanje zaženete in zaustavite v oddaji, ki je tisti hip na sporedu in jo gledate. Odprete pogled z informacijami o oddaji (dvakrat pritisnite tipko OK na daljincu) in pod njo poiščete gumb za snemanje, če je na programu snemanje seveda omogočeno. Druga možnost je nastavitev samodejnega snemanja. Oddajo poiščite med vsebinami funkcije ogleda nazaj ali v elektronskem programskem vodiču (EPG). Tudi tu odprite podrobnosti oddaje in kliknite na gumb Snemaj. S tem pravzaprav nastavite snemanje oddaje, ki bo na sporedu v naslednjih dneh. Sistem začne snemati v trenutku, ko se glede na spored oddaja začne, v Telekomu Slovenije pa razmišljajo, da bi snemalnik začel snemati prej (morda celo pol ure) in končal pozneje. Sporedi namreč niso vedno točni, zato v tem primeru gledalec nikdar ne bo zamudil začetka oddaja ali ostal brez zaključka. Sicer pa snemalnik posname le oddajo. Ko jo gledate, ne morete nadaljevati z naslednjo ali previti nazaj na predhodno, čeprav sta obe na voljo v ogledu nazaj. Posneti vsebini tudi ne morete spreminjati podnapisov, ti so namreč zapečeni v videoposnetek.

Sklepna beseda:

Snemalnik je funkcija, ki je ne uporablja veliko gledalcev, vendar je kljub temu v naboru možnosti, za katere je dobro, da obstajajo. Nastavitev samodejnega snemanja temelji na televizijskem sporedu, ki je običajno na voljo teden dni vnaprej, in ravno v tem je potencial snemanja. Če greste za štirinajst dni na dopust, oddaje prvega tedna odsotnosti posname snemalnik, tiste v drugem tednu pa so na voljo v ogledu nazaj. Tako ne boste zamudili ničesar. Verjetno pa je uporabnejše to, da lahko snemamo tudi samo delček oddaje, ki nas zanima, in ga shranimo do 30 dni.

 


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
12. december 2019
4953
12. december 2019
Test na dlani: Funkcija snemanja v NEO Smartboxu