Galaxy Watch – test na dlani: Ena (res) pomembna izboljšava

Marjan Kodelja 21. september 2018
/PublishingImages/galaxy-watch-hero.jpg

Samsung dve leti ni predstavil nove ure, zato je bil že skrajni čas za nekaj novega. Mu je uspelo poleg preimenovanja, po novem namreč tudi ure sodijo med izdelke družine Galaxy, narediti nekaj manj dolgočasnega, kot so novi pametni mobiteli?

 

Tehnični podatki:

 • blika in velikost:okrogla premera 46 ali 42 mm
 • Pašček: 22 (večja) ali 20 mm (manjša ura)
 • Velikost zaslona: 1,3 ali 1,2 palca (AMOLED)
 • Ločljivost: 360 x 360 pik
 • Zaščitno steklo:Corning Gorilla DX
 • Procesor: lasten, dvojedrni 1,5 GHz
 • Pomnilnik RAM: 768 MB
 • Pomnilnik: 4 GB
 • Baterija: 472 mAh (večja) ali 270 mAh (manjša)
 • Tipala: sprejemnik GPS, žiroskop, barometer, optični merilnik srčnega utripa, pospeškometer
 • Barve ohišja: srebrna (večja), črna ali rožnato zlata (manjša)
 • Operacijski sistem: Tizen 4.0 za nosljive naprave
 • Načini upravljanja: vrtljiv obroč okoli zaslona, na dotik občutljiv zaslon, dva stranska gumba
 • Odpornost na vodo: 50 metrov (5 ATM)

 

Samsungova pametna ura na srečo ostaja okrogla, kar je po mnenju mnogih edina prava oblika. So tudi kvadratne, na primer tista, na hrbtišču katere se bohoti znak odgriznjenega jabolka. Če primerjamo obe le po obliki, potem ne bomo veliko ustrelili mimo, če zapišemo, da je okrogla »klasična« in primernejša za vse situacije, medtem ko je druga modernejša, a zato je verjetno ne bomo nosili k čisto vsaki opravi. Obe pa sta kakovostno izdelani iz dobrih in dragih materialov. Na srečo je Galaxy Watch za upravljanje z uro obdržal tudi vrteč obroč okoli zaslona, ki je znan kot ena boljših pogruntavščin zadnjih let, po novem pa je na voljo v dveh velikostih. Manjša, ki ima zaradi tega hendikep v trajanju baterije, je za nežnejša ženska zapestja in je poleg v črni na voljo tudi v rožnati zlati barvi, večja pa je v srebrni in je za junaška moška zapestja.

Ura nadomešča modela Gear Sport in S3. Sočasno s preimenovanjem ure so preimenovali tudi aplikacijo zanjo, ki po novem sliši na ime Galaxy Wearable. Sicer ne ura ne aplikacija nista v ničemer »revolucionarni«, da bi bilo preimenovanje potrebno, zato gre bolj kot ne za Samsungovo »marketinško« kaprico. Kar se tiče dizajna ura, tudi ni skoraj nobene vidne spremembe v primerjavi z modelom S3, kar pa je, kot smo že dejali, v redu. Kar se je izkazalo za dobro, tega pač ne spreminjaš. Uporabnik ima na voljo tudi cel kup številčnic, ki jih lahko po mili volji spreminja (proces prek ure ali aplikacije je hiter in preprost) ter tako videz ure prilagaja okolju, v katerem je. Že za prejšnji model je bilo možnosti dovolj, pri novi pa jih je še več.

 

Ura je prijetna za nošenje, k temu je v našem primeru pripomogel mehak pašček iz silikona, je pa večja različica manj primerna za ožja ženska ali otroška zapestja. Tudi zato, ker je za nekaj gramov težja. Imamo pa pripombo na pašček manjše ure, ki je predolg. Na tanjši »roki« ura ne bo trdno pripeta, tudi če bo zapeta v zadnji luknjici, kar ni samo zoprno, zaradi tega bo tipalo srčnega utripa še malce bolj nenatančno, kot je že sicer. Težavo pa je relativno preprosto odpraviti, saj je pašček zamenljiv, pritrditve pa so standardne. Uri imata različno velika zaslona, ne glede na to pa sta enake ločljivosti in svetilnosti. To pomeni, da je zaslon dobro viden tudi v malo močnejši neposredni sončni svetlobi, vendar ne odlično kot pri nekaterih športnih urah s transreflektivnimi LCD-zasloni. Površina ure je zaščitena s steklom Gorilla, žal pa ne s kristalom safirja, ki je še za odtenek manj občutljiv na neposredne udarce.

Solidno delovanje, a manj aplikacij

Samsung trdi, da je uri namen lastni procesor, ki skupaj z operacijskim sistemom Tizen pripomore k boljši energijski učinkovitosti, ki se kaže v daljšem času med polnjenjem baterij. Kljub stalnim pogledom na zaslon, nekaj samodejnim in z vsaj enim zagnanim beleženjem dejavnosti vsak dan je baterija manjše različice zdržala dva dneva in pol in je imela v sebi še nekaj energije. Po našem izračunu na pamet »ta velika« zdrži vsaj tja do pet dni. Manj kot trdi Samsung, a še vedno enkrat več kot model S3, ki skoraj nikdar ni zdržal celih 48 ur. Kajpada to velja pri našem vzorcu uporabe. Če boste na primer dejavnost beležili cel dan, pri tem pa bo aktiven GPS-sprejemnik v uri, potem bo tudi nova težko zdržala do večera.

Sicer pa je delovanje ure karseda mehko, brez opaznih zakasnitev, uporaba pa preprosta in razumljiva. Vrtljiv obroč okoli zaslona smo hitro premaknili čisto do konca, sistem pa je premiku sledil brez opaznih težav. Za odtenek hitrejši je tudi zagon aplikacij, ki pa jih je zaradi lastnega sistema manj kot pri sorodnih urah z Googlovim sistemom. Še vedno pa ima manjšo težavo, ki smo jo opazili že pri predhodnikih. Zaslon ure je večino časa ugasnjen, kajti tako je poraba energije nižja, a naj bi se vključil, ko ura zazna, da dvigujemo roko. A če je dvig počasen, in največkrat je, potem zaslon ostane ugasnjen in pritisniti moramo gumb ali potrkati po zaslonu, da se ura »zbudi«. Še bolj izrazita je težava med kolesarjenjem, ko zapestje med držanjem krmila le zasukamo, da bi videli »na uro«, pa se to ne zgodi.

 

Zelo dobra pametna ura

Galaxy Watch najbolje deluje v povezavi s Samsungovimi mobiteli, dobro z večino mobitelov s sistemom Android, čeprav se lahko pojavijo težavi v sinhronizacije, še najslabše (a še vedno uporabno) pa z Applovimi mobiteli, pri katerih nekatere možnosti niso na voljo (na primer odgovarjanje na sporočila). Obvestila, za katera označimo, da bi jih radi dobivali, »priletijo« tako rekoč takoj oziroma v najslabšem primeru z minimalno zakasnitvijo. Na sporočila lahko celo odgovorimo, to pa tako, da s seznama izberemo najuporabnejše besedne zveze v slovenskem jeziku. In kot pri predhodniku lahko klic sprejmemo na uri, če nam je vseeno, da nas bo sogovornik na drugi strani morda slabše slišal. Priznati moramo, da smo marsikaj od tega redno uporabljali, ko smo uro preizkušali, pa čeprav se nam je prej zdelo nepotrebno ali celo praktično neuporabno. Udobno je namreč ležati na kavču in ostati v ležernem položaju, ko zazvoni, mobitel pa ni ravno v dosegu roke.

Poleg osebnega pomočnika Bixbja in Samsung Pay – prvi razume le angleško, zato je v našem prostoru manj uporaben, pa še slabši je od Googlovega, plačilna storitev pa tu ne deluje – ima ura še nekaj uporabnik trikov. Ko nas zjutraj zbudi, dobimo na pladnju vse informacije o dnevu pred nami, kaj moramo postoriti, kaj bi lahko, kakšno vreme nas pričakuje in podobno. Na njej je moč poslušati ali pa le nadzirati uporabo storitev pretočne glasbe in Spotify je prvi na seznamu – kar je še ena od tistih storitev, ki nam uradno (še) niso na voljo. V skrajnem primeru lahko glasbo prenesemo tudi na pomnilnik ure in jo predvajamo od tam na brezžične slušalke, če so te povezane z uro.

Štetje korakov in beleženje srčnega utripa

Tako kot vsak mobitel tudi pametne ure štejejo korake, nadzora nad delovanjem pa nimamo. Ne moremo nastaviti natančnosti števca, če menimo, da je preveč ali premalo občutljiv – našteje preveč ali premalo korakov. Tudi ga ne moremo po mili volji ponastaviti, temveč se to zgodi vsakič ob polnoči, nakar lahko v aplikaciji ali na zaslonu ure spremljajo trende fizične dejavnosti za nekaj dni ali daljše časovno obdobje. Glede na izkušnje merilnikov korakov tako na mobitelih kot tudi pametnih urah sodi Galaxy Watch med konservativnejše. Našteje manj korakov, kot jih dejansko naredimo, pa tudi lažnih, ko krilimo z rokami, v resnici pa smo pri miru, je manj.

 

Ura je, kot se zanjo spodobi, opremljena z optičnim merilnikom srčnega utripa. Za razliko od modela S3, ki ima na hrbtišču fizično manjše tipalo, je tokrat to fizično večje, kar navdaja z upanjem, da je tudi natančnost boljša. Žal pa ima optična tehnologija merjenja veliko omejitev, na natančnost pa vpliva veliko »spremenljivk«, zato tudi za to tipalo velja podobo kot za vsa ostala. Lahko je solidno natančno, če mirujemo, premikanje, premalo zategnjen pašček, temnejša koža in preveč vlage na zapestju pa vplivajo na natančnost zaznave srčnega utripa. Ura lahko meri srčni utrip 24 ur in vse dni v tednu (merjenje vsakih 10 minut), »gibanje« srčnega utripa pa nato spremljamo na zaslonu ali pa veliko podrobnejše na zaslonu aplikacije S-Health. Če pa imamo to možnost v nastavitvah izključeno, potem srčni utrip meri le med ročno sproženim beleženjem dejavnosti. Dobimo grafikon spreminjanja utripa, ki je večino časa še kar natančen, so pa v njem običajno področja, kjer je odstopanje lahko visoko. Na začetku teka lahko srčni utrip takoj skoči na najvišji možni, čeprav v resnici srce še ni ponorelo, ali pa se na grafikonu pojavijo odkloni navzgor ali navzdol, ki niso povezani s pravim srčnim ritmom. Kljub temu so zbrani podatki lahko uporabni, le ne smemo jim popolnoma zaupati.

 

Samodejno in ročno beleženje dejavnosti

Model S3 ima sposobnost, da sam zazna dejavnost (šport) in samodejno zažene beleženje. Nam se je to največkrat dogodilo med hitrejšo hojo ali kolesarjenjem, ura je obe dejavnosti začela beležiti po približno desetih minutah, ko je bila gotova, da ne gre za lažni alarm. Galaxy Watch možnost samodejne zaznave širi na šest športov. Zadeva dobro deluje, zna pa biti za nekatere malce moteča. Ko se zjutraj peljemo s kolesom v službo, si verjetno ne želimo vse te poti zabeležiti kot dejavnost s podrobnim zajemom podatkov. Uporabnejša pa se nam zdi funkcija, ki nas po predolgem sedanju samodejno opomni, da bi bil že čas, da se pretegnemo, ponudi pa nam tudi opis vaj, ki so tisti trenutek najboljše. Poleg tega samodejno šteje stopnice, ki smo jih tisti dan prehodili, celo spodbuja nas, da jih prehodimo še kaj, zna pa beležiti tudi spanje, če ponoči ure ne snamemo z zapestja. Koliko so vsi ti podatki v resnici uporabni, je že druga zgodba. Če se odločimo za nakup pametne ure, potem nas beleženje verjetno ne moti.

Druga zgodba pa je beleženje na zahtevo, pri čemer ura, tako kot še vrsto drugih, podpira cel kup športov in dejavnosti. V takih primerih beleženje zaženemo zavestno, zato si želimo čim bolj natančnih podatkov za poznejšo analizo. Tozadevno se je Galaxy Watch skupaj z aplikacijo S-Health izkazala za dokaj solidno, čeprav se ne more meriti z najboljšimi športnimi urami na trgu. Kot se te ne morejo meriti z njo v pametnih funkcijah. Dobro pa je na primer vedeti, da ura med samodejnim beleženjem ne vključi sprejemnika GPS, da ta ne bi vplival na porabo energije, med ročno zagnanim beleženjem pa pridobiva tudi te podatke. Pred kratkim je bila nadgrajena tudi Samsungova aplikacija, kjer veliko lažje pregledujemo zbrane podatke, tudi za daljše časovno obdobje, kot je to mogoče na zaslonu ure same.

 

Sklepna beseda: Samsung je podobno kot Apple čakal dve leti, da je predstavil nov, izboljšan model pametne ure, saj za razliko od slednjega ur ne prodaja tako uspešno. Kar je vsekakor velika škoda, saj je Galaxy Watch verjetno najboljše, kar si med pametnimi urami lahko ta hip omislijo imetniki mobitela s sistemom Android. Pohvalno je tudi, da lahko ura skoraj v celoti deluje tudi brez povezave z mobitelom, saj se lahko poveže tudi v omrežje WiFi. Pa čeprav se nam ta možnost ne zdi absolutno nujna.

Pomembna vprašanja praktičnega preizkusa

 • Ali Galaxy Watch lahko zamenja dobro športno uro in zagotovi podrobne in natančne podatke zabeležene dejavnosti? Lahko, vendar ne za najzahtevnejše športnike, ki imajo cel kup zahtev, ki jih Galaxy Watch ne more zagotoviti. Prav tako imajo športne ure daljše trajanje baterije, ko ne beležijo dejavnosti, zaslon pa je drugačen in še bolj viden v močni sončni svetlobi. Galaxy Watch in njeni tekmeci niso zamenjava za športne ure, saj so namenjeni uporabnikom, ki bolj potrebujemo pametne funkcije, občasno pa bi radi zabeležili tudi svojo fizično dejavnost.
 • Kako natančno je štetje korakov? Pametni mobiteli, ure in zapestnice imajo tipalo pospeška, ki zaznava v treh oseh, kar je osnova za merjenje smeri in intenzivnosti »premikanja«. Recimo, da je mobitel v zadnjem žepu. Ko zazna premik navzdol, to razume kot korak ali pa tudi ne. Odvisno od tega, na kakšno občutljivost nastavljen je »števec« korakov, na kar nimamo vpliva. Morda smo res naredili korak ali pa le sedimo v vozilu med vožnjo po nadpovprečno luknjasti cesti. Ko pa korake šteje naprava na zapestju, je premikov, ki niso »koraki«, še neprimerno več. Stojimo na mestu in okopavamo vrt ali preprosto krilimo z rokami, ko hočemo nekomu vtepsti v glavo nesporen argument. Ali celo obratno – potiskamo otroški voziček in so roke dokaj pri miru, korakov pa delamo veliko.
 • Kako natančen je optični merilnik srčnega utripa? Znanost za njim je preprosta. Izvor osvetli tkivo pod uro, večino svetlobe tkivo absorbira, delček pa se odbije nazaj. Vendar odbiti del ni ves čas enak, odvisen je od količine krvi, ta namreč bolje absorbira svetlobo kot okoliško tkivo. Kri pa se po žilah ne pretaka v enovitem toku, prej v valovih, ki so odvisni od števila utripov srca. Vsak utrip po ožilju pošlje val krvi (zaradi tega se žila periodično širi in krči), in ko je vrh vala pod tipalom, to odčita manjši odboj svetlobe. Tako dobi natančen podatek o številu utripov v minuto, a le če telo (roka) in ura med merjenjem popolnoma mirujeta. Premikanje namreč povzroči dodatni signal (neželen motilni signal). Na primer, če se premikamo s tempom sto korakov na minuto, dobi tipalo signal, kot bi izmerilo sto udarcev srca na minuto. Poleg signala, ki ga povzroči dejanski srčni utrip. Signal ni več lep in razumljiv, prej konfuzen, in z matematičnimi algoritmi nato poskušajo iz njega izluščiti tisto, kar nas zanima ali čemur je tipalo namenjeno. Od signala oziroma od količine in oblike motenj je nato odvisno, kako uspešen je ta proces in kako natančna je optična meritev.
 • Kako natančen je GPS-sprejemnik in kdaj ura uporabi svojega, kdaj pa lokacijske podatke zagotovi mobitel?Določanje položaja uporabnika med spremljanjem dejavnosti, ko te podatke zagotavlja sprejemnik GPS, je dovolj natančno, Samsung pa, kot kaže, pri Galaxy Watch ni ponovil napake predhodnice. Ta je namreč pravilno določila traso na primer teka, ni pa prav izračunala razdalje. Napaka je bila namreč več kot 20-odstotna, pri novi uri pa je zanemarljivo majhna. Pričakovano natančno pa je tudi določanje razdalje na podlagi števila korakov.
 • Se lahko s to uro potapljam in kako globoko?Za razliko od modela S3, ki je bil zavarovan s standardom ip67 (pol ure v metru in pol vode, a bolje, da ni slana), je Galaxy Watch zaščitena, kot se za uro spodobi. Do 50 metrov oziroma 5 ATM, kar je za večino več kot dovolj. Nismo preverili čisto do konca, ker se nam je že globina šestih metrov zdela dovolj, smo pa uro imeli na sebi med plavanjem, pri čemer je tudi dokaj dobro zabeležila to športno dejavnost.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
21. september 2018
4213
21. september 2018
Galaxy Watch – test na dlani: Ena (res) pomembna izboljšava
Android