HTC 8S - test na dlani

Alja Isaković 23. september 2013
/PublishingImages/HTC_8S-razlicni_koti.jpg

Tokrat se je na testu znašel mobitel HTC 8S, cenovno bolj ugodna polovica para nove generacije HTC-jevih Windows Phone 8 pametnih telefonov. Model 8S res nima vsega, kar ponuja njegov veliki brat HTC 8X, a kljub temu težko najdem kaj, kar bi mobitelu HTC 8S lahko očitala. Prej nasprotno. Zanimiv videz ni vse, kar ta Windows Phone malček ponuja.

Mobitel HTC 8S z Windows Phone 8

Tehnične specifikacije

Poglejmo si najprej, kako se mobitel HTC 8S obnese na papirju:

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA)
 • procesor: dvo-jedrni 1 GHz Snapdragon S4
 • delovni pomnilnik: 512 MB
 • notranji pomnilnik: 4 GB (možnost razširitve z microSD do 32 GB)
 • zaslon: 10,16 cm, 480 x 800 pikslov, 233 ppi, 16 M barv, S-LCD, Gorilla Glass
 • glavna kamera: 5 MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskom na zaslon
 • sprednja kamera: -
 • snemanje videa: HD 720p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Bluetooth 3.1 EDR, microUSB, DLNA
 • ostalo: merilec pospeškov, Beats Audio
 • baterija: Li-Po 1700 mAh
 • operacijski sistem: Windows Phone 8
 • dimenzije: 120,5 x 63 x 10,3 mm
 • masa: 113 g

HTC 8S je pri nas na voljo v črni barvi z belim zaključkom ali sivi barvi z rumenim zaključkom. Tokrat sem podrobneje spoznavala črno-belo različico.

 

Strojna oprema: lahek in prijeten v roki

Mobitel HTC 8S z Windows Phone 8

HTC 8S ni prvi Windows Phone telefon, ki sem imela priložnost testirati. Pred dvema letoma sem spoznavala model HTC HD7, ki je za nekaj časa postal moj glavni mobitel. In kljub temu, da imam na model HD7 mnogo prijetnih spominov, je mobitel imel tudi nekaj pomanjkljivosti, med katerimi so me najbolj ob živce spravljali nerodni fizični gumbi. Zato priznam, da sem bila pred testom mobitela HTC 8S malce sumničava. Seveda, na slikah zgleda izredno simpatično, ampak kako se obnese pri dejanski uporabi?

Vsi dvomi so se razblinili ob prvem stiku. HTC 8S je prijetno lahek, ohišje je večinoma iz enega, nekoliko zaobljenega kosa prijetne, na otip mehke plastike. Zanimiv kontrast ponuja obarvan spodnji del, ki mobitelu daje svojstven karakter. Zadnji del obarvanega dela je snemljiv in skriva prostor za kartico Micro-SIM in spominsko kartico microSD, ki je pri zelo omejenem 4 GB notranjem pomnilniku dobrodošla dopolnitev. Z odstranjevanjem in nameščanjem pokrovčka težav nisem imela, sem pa prvič potrebovala kakšno minuto, da sem ugotovila, kako se odpre (le zakaj bi brali navodila, ali ne?). To je pravzaprav še en plus za obliko, saj se snemljivi del popolnoma prilega mobitelu in nikakor ne kvari celotne oblike naprave.

Mobitel HTC 8S z Windows Phone 8

Ker je HTC 8S dokaj kompakten, lahek in zadaj nekoliko zaobljen, se odlično počuti v roki. Brez večjih težav ga lahko uporabljamo z eno samo roko. 4 palčni (10,16 cm) zaslon je barvit, kontrasten in odziven, le od zelo blizu se pozna, da ni tako visoko ločljiv kot kakšni dražji modeli. A vseeno je branje na mobitelu HTC 8S dokaj udobno, ločljivost pa boljša kot na marsikaterem dražjem telefonu srednjega razreda.

Na obarvanem delu pod zaslonom se nahajajo tri klasične Windows Phone tipke (nazaj, domov - Windows tipka in Bing iskanje), pri katerih ni težav z neželenimi pritiski. Z veseljem sem ugotovila, da so tudi fizični gumbi, ki se lepo prilegajo ohišju, prijetni na dotik. Na mobitelu HTC 8S gumb za zaklep/odklep najdemo desno zgoraj (glede tega položaja WP proizvajalci niso čisto usklajeni), gumb za glasnost ne desni stranici zgoraj, na isti stranici spodaj pa še, za Windows Phone značilni, gumb za hiter dostop do kamere. Na sredini spodaj je še priključek za microUSB kabel, zgoraj levo pa priključek za slušalke. Kot je za HTC-jeve telefone značilno, ima tudi HTC 8S podporo za tehnologijo Beats Audio, s katero je zvok pri poslušanju glasbe s slušalkami še bogatejši.

Mobitel HTC 8S z Windows Phone 8

Pohvalim lahko tudi baterijo, ki je brez večjih težav zdržala skoraj dan in pol raznolikega testiranja. Kot vsi Windows Phone telefoni, tudi HTC 8S ponuja poseben način za varčevanje z baterijo, ki lahko ta čas še podaljša.

Kamera: povsem zadovoljiva kakovost slik

HTC 8S ponuja 5 MP kamero, ki se dobro obnese v različnih okoliščinah. Presežkov v tem cenovnem razredu ne moremo pričakovati, me ja pa HTC 8S kljub temu prijetno presenetil z ostrimi slikami in naravnimi barvami. Vreme mi žal v času testiranja ni bilo ravno naklonjeno, saj sem lahko zunaj izbirala le med sneženjem in oblačnostjo. Nič kaj zabavno, a kljub temu so slike čisto prijetne.

Par primerov slik si lahko ogledaš spodaj, zajete so bile z uporabo privzetih nastavitev, le velikost zajema sem spremenila na maksimalno.

Ogled slik v polni velikosti

Omeniti velja, da ima HTC 8S le glavno kamero, se pravi, da za video klice ni ravno praktičen. Zna pa zajemati video v HD ločljivosti 720p, ki je prav tako spodobne kakovosti. Uporaba fotoaparata je na mobitelu HTC 8S preprosta, zajem slik in videa hiter. Privzeta aplikacija za zajem ne ponuja veliko dodatnih možnosti, lahko pa jo razširimo z dodatnimi aplikacijami (Lenses) iz aplikacijske trgovine. Slednje je ena izmed novih možnosti operacijskega sistema Windows Phone 8.

Programska oprema: tekoča Windows Phone 8 izkušnja

Prijetna oblika, solidna kamera. Kako pa se HTC 8S razume s svežim operacijskim sistemom Windows Phone 8? Odlično! Model 8S res nima najzmogljivejših komponent na trgu, a ga to prav nič ne moti pri poganjanju programske opreme. Sam sistem deluje tekoče, brez zatikanja, aplikacije se dokaj hitro naložijo.

Windows Phone 8 ponuja vrsto uporabnih novosti. Domači zaslon z živimi ploščicami (live tiles) si lahko še bolj prilagodimo po svojem okusu, s pomočjo otroškega kotička lahko mobitel brez skrbi začasno posodimo najmlajšim (ali nagajivim prijateljem). Pri delu nam pomaga prednaložen Microsoft Office, za zapiske lahko uporabimo Microsoftovo aplikacijo One Note. Zemljevidi so z Windows Phone 8 še bolj uporabni, Internet Explorer nas dobro vodi po spletu, Microsoftov oblak še bolje poskrbi za sinhronizacijo pomembnih podatkov, 7 GB brezplačnega prostora v oblaku z Microsoftovo storitvijo SkyDrive pa še dodatno poskrbi za razširitev omejenega pomnilnika.

 

Odlična je povezava z družabnimi omrežji preko aplikacije s stiki, v kateri imamo možnost ustvarjanja skupin in celo sob za izbrano skupino prijateljev. Za lažji pregled nad novostmi ima že precej aplikacij možnost prikazovanja obvestil na živih ploščicah na domačem zaslonu. Windows Phone 8 torej še naprej nadaljuje tradicijo enostavnega operacijskega sistema, s katerim imamo hiter pregled nad zares pomembnimi informacijami. Seveda pa zna HTC 8S tudi telefonirati, pošiljati SMS-sporočila in pregledovati e-pošto.

 

Za razliko od Nokie, ki ima na novih Lumia kar nekaj dodatnih aplikacij, HTC večinoma prepušča izbiro dodatnih aplikacij uporabniku. Na voljo imamo tako le HTC Hub, ki ponuja dostop do vremena, novic in delnic, aplikacijo z skrivnostnim imenom "Pr. za. izb. fot.", ki v bistvu ponuja le možnost izboljšave fotografij z raznimi filtri, aplikacija za nastavljanje omrežnih nastavitev in aplikacija z obetajočim imenom "Sprostite več prostora", ki nam le pove, koliko prostora zasedajo glasba, video in slike na mobitelu ter ponuja bližnjice do posameznih aplikacij za multimedijo. Nič kaj torej posebnega, zato se nam splača za dodatne aplikacije pogledati v uradno aplikacijsko trgovino Marketplace. Tu izbira res še ne dohiteva konkurenčnih platform, a osnovne aplikacije vseeno brez težav najdemo.

 

Povzetek: prijeten, primerno zmogljiv in cenovno ugoden Windows Phone 8 mobitel

HTC 8S je mobitel, ki za svojo ceno ponuja veliko. Prijetno lahko ohišje, solidno baterijo, zadovoljivo kamero, tekočo Windows Phone 8 izkušnjo. Nekaj kompromisov je mobitel le moral skleniti (npr. pomanjkanje sprednje kamere), vendar nič zares motečega. Omejen je predvsem z vidika notranjega pomnilnika, vendar mu lahko pri tem pomagamo s spominsko kartico in shranjevanjem v oblaku. Res je, obstajajo hitrejši mobiteli z boljšim zaslonom in dodatnimi komponentami, a za navadno vsakodnevno uporabo je HTC 8S povsem dovolj.

Mobitel HTC 8S z Windows Phone 8

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
464
29. maj 2017
HTC 8S - test na dlani
Windows Phone 8