HTC Desire 601 - test na dlani

Alja Isakovič 14. oktober 2013
/PublishingImages/HTC_Desire_601-hero.jpg

Pretekli teden sem podrobneje spoznavala HTC Desire 601. Gre za priročen Android mobitel, ki v tvoji denarnici ne bo pustil prevelike luknje. A kljub vsem ponuja skoraj vse najnovejše HTC-jeve funkcije.

HTC Desire 601

Tehnične specifikacije

HTC Desire 601 ni med najbolj zmogljivimi mobiteli na trgu, a ima kljub temu dovolj zmogljivo notranjost, da je kos večini nalog:

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G (LTE)
 • procesor: dvo-jedrni 1,4 GHz Snapdragon 400
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 8 GB (možnost razširitve z microSD do 64 GB)
 • zaslon: 11,43 cm, 540 x 960 pikslov, 245 ppi, 16 M barv, TFT
 • glavna kamera: 5 MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, zaznavanje obraza in nasmeha, HDR, HTC Zoe, ...
 • sprednja kamera: VGA
 • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), WiFi Direct, Bluetooth 4.0, microUSB, DLNA
 • ostalo: merilec pospeškov
 • baterija: Li-Ion 2100 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.2.2 Jelly Bean
 • dimenzije: 134,5 x 66,7 x 9,9 mm
 • masa: 130 g​​​​​

HTC Desire 601 je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

Strojna oprema: priročna velikost

HTC Desire 601 

V dobi, ko proizvajalci svoje naprave povečujejo do onemoglosti, je prav prijetno v roke dobiti mobitel, ki ga brez težav spravim tudi v ozke kavbojke. HTC Desire 601 se zaradi zaobljene oblike odlično počuti tudi v roki. Od zadaj je obdan v pokrovček iz prijetno mehke plastike. Odstranjevanje pokrovčka, ki pod sabo skriva zamenljivo baterijo ter reži za kartici Micro-SIM in MicroSD, je dokaj zoprno, na plastiki se dokaj hitro poznajo prstni odtisi.

HTC Desire 601 v 3D-pogledu

HTC Desire 601 

A kljub plastičnemu ohišju HTC Desire 601 ne deluje prav nič ceneno. 4,5 palčni (11,43 cm) zaslon na dotik na sprednji strani nima najvišje ločljivosti, a je povsem zadovoljiv za večino opravil. Pod zaslonom najdemo HTC logo, ki mu z leve in desne družbo delata dva kapacitivna gumba (nazaj in domov). Gumba se dodatno osvetlita ob uporabi. Zgoraj in spodaj zaslon obdajata še zvočnika za bogat, stereo zvok, podobno kot na HTC-jevem paradnem konju, mobitelu HTC One.

HTC Desire 601 

Na zgornji strani mobitela najdemo na levi stran fizičen gumb za zaklepanje, na desni pa vhod za slušalke. Gumba za glasnost sta svoje mesto našla na desni stranici. Baterijo, ki je med testiranjem zdržala približno en dan, pa polnimo preko microUSB vhoda spodaj desno.

HTC Desire 601 

Kamera: dobra kakovost za srednji razred

HTC Desire 601 ima 5 MP kamero brez oznake Ultra Pixel, s katero se hvali veliko bolj zmogljivi HTC One. Zaradi tega, iskreno povedano, od kamere na mobitelu Desire 601 nisem pričakovala veliko. A vseeno me je mobitel prijetno presenetil, saj so bile slike v dobrih svetlobnih pogojih jasne, z naravnimi barvami. Nekaj primerov slik, posnetih z mobitelom HTC Desire 601, si lahko ogledaš spodaj.

HTC Desire 601 fotografije 

Ogled slik v polni velikosti

Zajem fotografij in HD videa je hiter in enostaven. Mobitel seveda ponuja vrsto naprednih možnosti za zajem, pri čemer me je zmotilo to, da so možnosti dobro zakopane v meniju z nastavitvami. So pa enostavno dostopni različni filtri ter možnost zajemanja HTC Zoe. Pri slednji funkciji mobitel zajame tri sekunde dolg video, ki ga lahko uporabimo za izbor najboljše slike ali ustvarjanje filmčkov. Nisem ravno prepričana, da je to funkcija, ki bi jo v praksi pogosto uporabljala. Sploh zaradi tega, ker posnetki Zoe zavzamejo kar nekaj prostora na mobitelu.

Programska oprema: prijetna Android izkušnja

HTC Desire 601 brez večjih težav poganja Android 4.2.2 Jelly Bean. Uporabniški vmesnik je olepšan s HTC Sense 5.0, ki smo ga prvič spoznali na mobitelu HTC One. V primerjavi s prejšnjimi različicami je novi Sense veliko bolj moderen, ploščat in ne sili toliko v ospredje.

Android na HTC Desire 601 

Najbolj opazna značilnost novega uporabniška vmesnika je gotovo BlinkFeed. Gre v osnovi za poseben zaslon, na katerem se na velikih slikovnih ploščicah prikazujejo novice iz različnih virov ter povezave iz družabnih omrežij (dodamo lahko Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Flickr). Sliši se kot odlična ideja, vendar sem v praksi kot privzeti domači zaslon hitro nastavila kar klasičen zaslon z bližnjicami do aplikacij.

Android na HTC Desire 601 

Poleg te novosti je HTC dokaj dobro poskrbel za osnoven nabor aplikacij za delo in zabavo. Med drugim Dropbox, s 25 GB brezplačnega prostora za dve leti, poskrbi za shranjevanje vsebin v oblaku, PolarisOffice za pregledovanje pisarniških dokumentov, TuneIn Radio in SoundHound pa za glasbene navdušence. Starše in otroke bo razveselila aplikacija Kid Mode, s katero lahko omejimo dostop do aplikacij in najmlajših ponudimo zabavna orodja za ustvarjanje. Škoda je le, da so vsebine te aplikacije le v angleškem jeziku.

Android na HTC Desire 601 

Na mobitelu ne manjkajo tudi osnovne aplikacije za organizacijo, pregledovanje e-pošte, hitro brskanje po spletu s povezavo 4G/LTE. Za ustvarjanje beležk na različnih predlogah poskrbi aplikacija z, ne ravno posrečeno prevedenim imenom, Čačka. Pri poslušanju glasbe preko stereo zvočnikov se lahko dodatno zabavamo še s celozaslonskimi efekti ob predvajanju glasbe. Da mobitel ni preveč v napoto med vožnjo, pa poskrbi aplikacija Car.

Android na HTC Desire 601 

Desire 601 seveda ponuja še dostop do glavnih Googlovih storitev (Gmail, brskalnik Chrome, Google Zemljevidi in ostale) ter seveda aplikacijsko trgovino Google Play, v kateri najdemo dodatne aplikacije.

Povzetek: priročen mobitel za vsakodnevno uporabo

HTC Desire 601 je mobitel, ki se dobro obnese na vseh področjih, vendar na nobenem ne izstopa. Najbolj me je navdušil zaradi priročne oblike, ki se odlično počuti v roki in ne izdaja, da gre za nekoliko cenovno bolj dostopen mobitel. Kamera dobro opravi svoje delo, mobitel brez večjih težav poganja večino aplikacij in operacijski sistem Android. Dobro poskrbi za multimedijo, glasbo je prijetno poslušati celo preko vgrajenih stereo zvočnikov. Za hitro brskanje po spletu in uporabo najnovejših storitev pa poskrbi povezljivost s super hitrim omrežjem 4G/LTE. Če torej iščeš priročen in dostopen mobitel za vsakodnevno uporabo, je HTC Desire 601 odlična izbira.

HTC Desire 601 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
14. oktober 2013
1892
9. junij 2014
HTC Desire 601 - test na dlani
Android