HTC One M8 – test na dlani

Uroš Miklavčič 16. maj 2014
/PublishingImages/htc_one_m8_cover.jpg

Vsako leto se ponovi cikel, ko veliki proizvajalci mobitelov predstavijo svoje nove paradne konje. One M8 je HTC-jev najnovejši poskus v tem ciklu. Po tem, ko je bil njegov predhodnik med kritiki kar dobro sprejet, je bila pred HTC postavljena težka naloga, da svoj izdelek v naslednji verziji še izboljšajo. Kaj so storili in kako dobro jim je to uspelo, si preberite v tem testu na dlani.

Tehnične specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Qualcomm Snapdragon 801, 4-jedrni 2.3 GHz (Krait 400)
 • grafični procesor: Adreno 330
 • delovni pomnilnik: 2 GB
 • notranji pomnilnik: 16 ali 32 GB
 • razširitev pomnilnika: Mmicro SD do 128 GB in do 65 GB prostora na vašem Google Drive računu
 • zaslon: 12,7 cm, 1080 × 1920 pikslov, 441 ppi, 16 M barv, Super LCD3
 • glavna kamera: 4 MP (UltraPixel), samodejno ostrenje, dvobarvna LED- bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR, ponastavitev točke ostrenja po zajemu fotografije ...
 • sprednja kamera: 5 MP, 1080p, HDR
 • snemanje videa: HD 1080p s 60 sličicami na sekundo in možnostjo HDR- videa, stereo zvok
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.0, Mmicro USB, NFC
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, barometer
 • baterija: Li-Ion 2600 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.4.2 KitKat
 • dimenzije: 146,4 mm (v) × 70,6 mm (š) × 9,4 mm (d)
 • masa: 160 g

HTC One M8 je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

Strojna oprema

 

Novi HTC One M8 je, tako kot njegov predhodnik, še vedno ovit v čudovito kovinsko ohišje, ki pa je v novi verziji postalo nekoliko bolj zaobljeno in tako bolj prijetno sede v roko. Kovinsko ohišje je le na nekaj mestih prekinjeno s plastičnimi vmesniki, ki skrbijo, da vgrajene antene pravilno delujejo. Na zgornji strani je še vedno prisoten gumb za odklepanje mobitela, čeprav ga je včasih nekoliko težko doseči in bi bilo morda bolje, da bi ga premaknili na stran.

 

Na desni strani je nad gumboma za uravnavanje glasnosti reža za Micro SD-kartico, v katero lahko spravite vse Micro SD-kartice do kapacitete 128 GB (največ, kar je v trenutku pisanja na voljo na trgu). Na levi strani boste našli le režo za Nano SIM-kartico. Spodaj se nahajata Micro USB-vtič in vtič za slušalke. Slednjih morda ne boste želeli velikokrat vklopiti, saj se na sprednji strani nahajata stereo zvočnika, ki so ju pri HTC-ju poimenovali BoomSound. Ime je kar primerno, saj trenutno ne boste našli boljšega para zvočnikov na mobitelu. Zvok je izrazito bolj bogat in poln kot pri drugih mobitelih in tudi pri višjih glasnostih ostane zelo čist. Stereo zvok pa se izkaže predvsem pri gledanju video posnetkov. Ob zgornjem zvočniku se nahaja sprednja kamera, ki zmore zajeti sliko velikosti 5 MP. Med obema zvočnikoma se razteza 5-palčni (12,7 cm) FullHD-zaslon, ki bo zagotovo delil mnenja. Barve na HTC-jevem Super LCD3-zaslonu niso tako nasičene kot na nekaterih OLED-zaslonih in tako je na koncu izbor odvisen od vaših osebnih preferenc. Vsekakor pa je HTC-jev zaslon zelo dober – barvna reprodukcija je dobra, odzivnost zaslona pri 46 ms nima konkurence in tudi na soncu (kolikor sem ga v teh dneh uspel uloviti) se je odlično odrezal.

 

Če M8 obrnemo okoli, bomo našli najbolj markantno lastnost tega mobitela – dvojno kamero. Čeprav se je pred uradno predstavitvijo marsikaj šušljalo okoli te dvojne kamere, pa se je na koncu izkazalo, da je druga kamera namenjena zbiranju informacij o globini, kar se lahko kasneje uporabi za prestavljanje točke izostritve (več o tem v odstavku o kameri).

HTC One M8 v 3D-pogledu

Na spletu so se razvnele debate o tem, zakaj je pod zaslonom še vedno prisoten črn pas s HTC-jevim logotipom, če pa so tipke po novem na zaslonu. Pri HTC-ju so pojasnili, da se pod tem delom nahajajo antene in drugi deli. Drugi del kritik je letel na večji rob okoli ostalih treh delov zaslona. Slednje se mi ni zdelo problematično, ko sem testiral M8. Na koncu je to stvar okusa.

Pod pokrovom boste našli najnovejši Quallcomov Snapdragon 801. To pomeni, da dobite 4-jedrni procesor s frekvenco 2,3 GHz in Adreno 330 grafični procesor. Skupaj z 2 GB pomnilnika so kos najbolj zahtevnim aplikacijam in igram, ki jih lahko ta trenutek najdete. Delovanje je brezhibno in nikakor vam ne bo uspelo pripraviti M8, da bi trznil. Vse to napaja 2.600 mAh baterija, ki vas bo brez težav spravila skozi dan. Če ne boste igrali iger in predvajali večjih količin videa, lahko pričakujete, da boste ob enem polnjenju M8 uporabljali dva dneva. To je ogromen napredek glede na predhodni model in en večjih problemov, ki so ga pri HTC-ju uspešno rešili.

 

Ob večjih obremenitvah se One M8 kar dobro segreje in držanje v roki lahko postane nekoliko neprijetno. To je bržkone posledica kovinskega ohišja. Vendar pa je to hkrati tudi dobro, saj se toplota bolje odvaja in je s tem zagotovljena večja stabilnost sistema. Tako M8 doživi nek Jin Jang moment.

Programska oprema

Pod najnovejšo verzijo HTC-jevega vmesnika Sense 6 se nahaja Android 4.4.2 KitKat, ki je v času pisanja tudi najnovejša verzija Androida. Sense 6 je izmed vseh preoblek, ki jih proizvajalci mobitelov navlečejo čez Android, za moj okus še najbolj dodelan in izpiljen – seveda je prisoten v vsaki pori operacijskega sistema, a še zdaleč ni tako problematičen kot nekatere druge preobleke. Oblikovno je Sense 6 trdno zasidran v trenutnih trendih ploščatega dizajna in če bi moral izbrati en vmesnik, ki ni originalni Android vmesnik, bi bil to ravno Sense 6. Seveda je vse to sivo področje, kjer se krešejo predvsem osebni okusi, a vendar Sense 6 prinaša tudi nekaj dobrodošlih dodatkov.

 

Prvega izmed njih je sicer populariziral LG, gre pa za zbujanje mobitela s tapkanjem po zaslonu. Če na M8 po zaslonu dvakrat tapnete, se ta zbudi in nato ga lahko odklenete tako, kot bi ga, če bi mobitel zbudili s tipko. To je predvsem priročno, ker je gumb za zbujanje pri M8 na zgornjem robu, kjer je večkrat izven dosega. Žal boste za zaklepanje še vedno morali poseči po tem gumbu, saj HTC One M8 ne podpira zaklepanja zaslona s tapkanjem. Zna pa novi One prepoznati tudi nekaj drugih gest: potegnite po zaklenjenem zaslonu v desno in nemudoma se boste znašli v BlinkFeedu. Storite enako v levo in znašli se boste na domačem zaslonu. Če imate mobitel obrnjen horizontalno, boste pritiskom na gumb za glasnost takoj zagnali kamero.

odlepanje s tapkanjem 

Drugi dodatek je BlinkFeed. Gre za domači zaslon, ki je namenjen prikazovanju zadnjih novic iz vnaprej nastavljenih virov. Kot vir lahko izberete družbena omrežja, spletne strani, koledar ali pa kar določeno tematsko polje. Priznam, da mi je bil BlinkFeed v začetku nekoliko nadležen, a mi je sčasoma postal zanimiv in na koncu sem ugotovil, da je zelo dodelan pregledovalnik vsebin. Vsi tisti, ki vam BlinkFeed ne ustreza, pa ga boste lahko enostavno izključili. To storite tako, da se postavite na katerikoli domači zaslon, z gesto »odzumirajte« (s palcem in kazalcem uščipnite zaslon) in zgoraj levo z dolgim pritiskom na BlinkFeed zaslon tega vržete v koš.

Način varčevanja z energijo je prav tako dobrodošel. Ko ga vključite, lahko izbirate, kako boste varčevali z energijo. Lahko zmanjšate moč procesorja, znižate svetlost zaslona, izključite vibriranje za povratni odziv in podatkovne povezave, ko je zaslon izključen. To vam bo omogočilo, da iz baterije iztisnete še nekaj več življenja in prebrodite čas do naslednjega polnjenja.

Še ena zadeva, ki mi je kot očetu prišla prav, je t. i. Kid Mode, ki na mobitelu omogoči le izbrane aplikacije in vam jih ponudi v posebnem vmesniku, ki je zasnovan za otroke. To pomeni, da se lahko otrok igra z mobitelom, ne da bi na njem povzročil kakšno znatno škodo (zapravljanje v Google Play, pošiljanje SMS-ov in e-pošte, sprožanje klicev, brisanje aplikacij …).

Vse ostalo zapolnjuje standarden nabor aplikacij, ki jih proizvajalci nalagajo na svoje mobitele. Čeprav te popolnoma solidno opravljajo svoje delo, pa obstajajo v Google Play tudi boljše alternative. Tukaj se boste morali odločiti glede na svoje lastne potrebe.

Kamera

Sedaj prihajamo do najbolj sporne odločitve, ki jo je HTC sprejel pri izdelavi M8. Na zadnji strani je za glavno kamero uporabil senzor, ki zajema slike s 4 MP. To je marsikoga ujezilo, saj je M8 v vseh ostalih pogledih skorajda popoln mobitel. Tudi mene je odločitev begala, čeprav vem, da so pri HTC-ju hoteli s to potezo izboljšati delovanje kamere v slabih svetlobnih pogojih. To jim je tudi zelo dobro uspelo in ko svetlobe resnično zmanjka, je tu še dvobarvna LED-bliskavica, ki svoje delo dobro opravi in poskrbi, da so kožni toni pravilno reproducirani. Vendar pa je 4 MP vseeno premalo, če bi želeli fotografije obrezovati, da bi približali kakšen detajl.

 

Ko sem vse to med testom premleval, sem se vprašal, koliko fotografij dejansko še uporabim za karkoli drugega kot objavljanje na Instagramu, Twitterju in Facebooku. Prišel sem do zaključka, da malo oz. skoraj nobene ne uporabim kako drugače. Stvar je torej sledeča: če vaše fotografije večinoma pristanejo na družbenih omrežjih in drugih elektronskih medijih, bo 4 MP dovolj. Če si želite naprednejše fotografske izkušnje, pa bo treba pogledati drugam. To sicer ne pomeni, da so slike, ki jih zajema M8, slabe – daleč od tega. Problem je zgolj in samo v velikosti in namenu uporabe. O sami kakovosti pa se lahko prepričate tudi samo v spodnji galeriji.

 

Ena izmed stvari, ki naredi fotografsko izkušnjo na M8 veliko bolj zanimivo, pa je druga kamera zadaj, ki skrbi za zajem podatkov o globini. To pomeni, da lahko točko ostrenja popravljate po zajemu slike. HTC je to funkcijo poimenoval UFocus. Kar je pri tem najboljše, je to, da vam za to predhodno ni treba skrbeti, saj se ti dodatni podatki vedno zajamejo, če je to mogoče (če drugo kamero pokrijete s prstom ali fotografirate nekaj zelo od blizu, ta funkcija ne deluje). Tako lahko fotografirate v praktično kateremkoli načinu in na koncu na fotografiji spremenite točko ostrenja. Seveda ta funkcionalnost ni popolna in rezultati niso vedno najboljši, a je učinek zabavno uporabljati in lahko nadgradi vaše fotografije, preden jih objavite na vašem najljubšem družbenem omrežju. Dodatne podatke o globini pa je mogoče izkoristiti tudi z drugimi učinki, ki vsak po svoje vplivajo na izgled fotografije. Med njimi je tudi 3D-učinek, ki je viden, ko mobitel premikate pod različnimi koti.

UFocus 

Pod črto: kovinski lepotec

HTC One M8 vas bo očaral s svojim kovinskim ohišjem, kakovostjo izdelave, hitrim delovanjem in najboljšimi zvočniki, ki jih lahko trenutno najdete na kateremkoli mobitelu. Eno od dveh napak je HTC iz prejšnje na sedanjo generacijo odpravil. To je baterija, ki se sedaj lahko kosa z najboljšimi. Druga sporna odločitev ostaja. To je kamera in če vas ta ne zmoti, je M8 trenutno eden izmed favoritov za najboljši Android mobitel.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
16. maj 2014
2042
14. julij 2014
HTC One M8 – test na dlani
Android