HTC One SV - test na dlani

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/HTC_One_SV-lezece.jpg

Pretekli teden sem preživela v družbi mobitela HTC One SV, ki ne sodi med najbolj zmogljive, te bo pa med prvimi pri nas popeljal v Mobitelovo omrežje LTE/4G. Poleg hitrosti prenosa podatkov me je očaral predvsem s prijetno kompaktno obliko in dokaj vzdržljivo baterijo.

Tehnične specifikacije

Kot rečeno, HTC One SV ljubitelje številk najverjetneje ne bo navdušil, saj svoje adute skriva drugje:

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G (LTE)
 • procesor: dvo-jedrni 1,2 GHz Snapdragon S4
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 8 GB (za uporabnika 3,7 GB, možnost razširitve z microSD do 32 GB)
 • zaslon: 10,92 cm, 480 x 800 pikslov, 217 ppi, Super LCD2, 16 M barv, Gorilla Glass 2
 • glavna kamera: 5 MP, samodejno ostrenje,  LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskom na zaslon, zaznava obraza
 • sprednja kamera: 1,6 MP
 • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Bluetooth 4.0, microUSB, DLNA
 • ostalo: merilec pospeškov, kompas
 • baterija: Li-Ion 1800 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.1.2 Jelly Bean, HTC Sense 4+
 • dimenzije: 128 x 66,9 x 9,2 mm
 • masa: 122 g

HTC One SV je pri nas na voljo v beli in modri barvi.

 

Strojna oprema: prijeten in priročen mobitel

Kljub temu, da HTC One SV ne sodi med najdražje mobitele, po videzu ne deluje nič kaj ceneno. Na zadnji strani ga sicer obdaja plastičen pokrovček, vendar v beli mat barvi izgleda odlično, le kakšne nove kavbojke znajo spustiti kaj barve nanj. A brez skrbi, packe se hitro obrišejo, marsikdo bo bolj vesel tega, da se na zadnji strani ne poznajo prstni vtisi. Zadnji del je nekoliko zaobljen, zaradi česar se mobitel odlično počuti v roki. Pravzaprav so vsi deli tako lepo povezani v celoto, da na prvi pogled nisem niti opazila, da je zadnji pokrovček snemljiv. Zaradi tega ti nohti pridejo prav pri odpiranju pokrovčka, pod katerim najdeš odstranljivo baterijo in reži za microSIM kartico in spominsko kartico Micro-SD.

Zanimiv detajl na mobitelu je srebrno obarvan stranski rob, ki se prilagaja obliki mobitela. Na levi stranici se je v rob vgnezdil gumb za glasnost, na zgornjem robu najdemo priključek za slušalke in gumb za zaklepanje, spodaj pa še micro-USB priključek za polnjenje.

Na sprednji strani največ prostora zaseda 4,3 palce (10,92 cm) velik zaslon na dotik, ki me tokrat ni ravno navdušil. Preden te to odvrne od nakupa, upoštevaj dejstvo, da sem glede zaslonov precej razvajena, saj sem v zadnjem času spoznavala predvsem vrhunske mobitele z ločljivostjo nad 400 ppi. HTC One SV ima v primerjavi s takimi pošastmi dokaj povprečno ločljivost, le 217 ppi. V praksi to pomeni, da se piksli ob pozornem pogledu razločijo, zna se pojaviti tudi malo motnosti ob hitrem premikanju po zaslonu gor in dol, HD video posnetki niso čisto jasni. A kljub temu so barve zaslona prijetno naravne in dovolj kontrastne, tako da je zaslon povsem sprejemljiv, če na njem ne misliš ure in ure gledati filmov in brati dolgih romanov.

Nad zaslonom je izpisan HTC-jev logo, nad tem pa dokaj velika reža za zvočnike, ki je odličen magnet za prašne delce in ne ravno enostavna za čiščenje. Pod zaslonom najdemo tri kapacitivne tipke: nazaj, domov in nedavne aplikacije. HTC One SV seveda podpira tudi tehnologijo Beats Audio, sicer pa vgrajen zvočnik na zadnji strani ni ravno med boljšimi. Me je pa prijetno presenetila baterija, ki je tudi med vztrajnim testiranjem omrežja LTE brez težav zdržala dober dan. Seveda tudi HTC One SV ponuja še dodaten način za varčevanje z energijo, ki je priročno dostopen kar preko predala z obvestili.

Kamera: hiter zajem, glede kakovosti presežkov ni

HTC na predstavitveni strani mobitel HTC One SV izpostavlja hitrost kamere, kar vsekakor drži. Zajem slik je hiter, na voljo imamo dva ločena gumba za slikanje in snemanje, tako da lahko hitro pridemo do želene funkcije. Med zajemom videa lahko posnamemo tudi fotografije, podprto je tudi hitro ustvarjanje zaporednih fotografij.

Žal pa se 5 MP kamera na mobitelu HTC One SV ne obnese tako dobro pri kakovosti slik. Kljub slikanju v sončnem vremenu, barve niso bile čisto naravne. No, za objavo na družabnih omrežjih bodo fotografije zadostovale, ni pa glede na videno to pravi mobitel za tiste, ki pričakujete vrhunski fotoaparat.

Spodaj si lahko ogledaš nekaj primerov slik, zajetih z mobitelom HTC One SV z uporabo privzetih nastavitev.

Ogled slik v polni velikosti

Programska oprema: tekoče delovanje, hitro LTE omrežje

HTC One SV je bil deležen nadgradnje na (skoraj najnovejši) Android različice 4.1.2 Jelly Bean, ki ga mobitel poganja brez večjih težav. Ni ravno primerljivo z bolje opremljeni mobiteli, pa vendar pri uporabi nisem opazila nekega zatikanja, le kakšne grafično bolj zahtevne aplikacije so si vzele malo več časa za zagon. Za vsakodnevno uporabo osnovnih aplikacij je mobitel povsem primeren.

Uporabniški vmesnik je seveda prilagojen s HTC-jevim Sense 4+, ki na srečo ni več tako balasten kot včasih. HTC One SV ima tako povsem prijeten vmesnik, ki ga lahko prilagodimo s preoblekami različnih barv in ozadij. HTC One SV popdira tudi preklapljanje med različnimi scenami, s pomočjo katerih lahko preklapljamo med različnimi postavitvami domačih zaslonom. Se pravi, eno sceno lahko uporabljamo med teden za hiter dostop do poslovnih orodij, drugo pa za prosti čas. Poleg tega mobitel ponuja še več različnih slogov zaklenjenega zaslona.

Na mobitelu ne manjka tudi nabor dodatnih aplikacij za lažje delo in prijetnejšo zabavo. HTC ti v sodelovanju z Dropboxom tako za dve leti ponuja 25 GB brezplačnega prostora za shranjevanje vsebin in enostavno sinhronizacijo med napravami. Posebnost je tudi HTC-jeva aplikacija Beležke, ki je združljiva s priljubljeno storitvijo Evernote. Ne manjka tudi Polaris Office za urejanje pisarniških dokumentov ter seveda razne Googlove aplikacije za dostop do Gmaila, Zemljevidov, YouTube ipd.

Za lažjo uporabo mobitela v avtu je na voljo aplikacija Car, ki ponuja poenostavljen uporabniški vmesnik z bližnjicami do telefona, glasbe in navigacije. Poleg vsega mobitel ponuja še razne multimedijske aplikacije, ki še posebej pridejo do izraza s slušalkami in funkcijo Beats Audio. Seveda pa je zmagovalna funkcija mobitela HTC One SV podpora omrežju LTE, ki bo vsa z internetom povezana opravila naredil še hitrejša.

Povzetek: priročen LTE mobitel s solidno baterijo

HTC One SV se lahko pohvali predvsem s prijetno obliko, ki se odlično počuti v roki in ne deluje prav nič ceneno. Žal sta nekoliko slabše kakovosti zaslon in kamera, vendar se mobitel odkupi z precej solidno baterijo in podporo za hiter prenos podatkov preko omrežja LTE. In kljub temu, da nima najhitrejših komponent, operacijski sistem Android na njem deluje tekoče za večino vsakodnevnih opravil.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
23. september 2013
489
24. maj 2017
HTC One SV - test na dlani
Android