HTC One - Test na dlani

Peter Uranjek 24. september 2013
/PublishingImages/HTC_One_screen3.png

HTC One je mobitel, ki postavlja nov oblikovalski standard med Androidi. Njihov dizajn se je v zadnjih letih namreč povsem sesedel v obliko pravokotnega zaslona z gumbom ali dvema pod njim. Med sabo naprave ločimo le še po logotipih. Zato je bilo pravo doživetje v roke vzeti HTC One. Že od daleč se vidi, da ne spada v sivo povprečje. HTC je od nekdaj veliko vlagal v edinstven dizajn. In čeprav mu v zadnjih dveh letih prodaja vztrajno upada, se še vedno drži te filozofije. Poglejmo, kako se Enka obnese na dlani.

 

Tehnične specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G (LTE)
 • procesor: 4-jedrni 1,7 GHz Snapdragon 600
 • delovni pomnilnik: 2 GB DDR2
 • notranji pomnilnik: 32 GB
 • zaslon: 11,9 cm, ločljivosti 1920 x 1080, 468 ppi, 16 M barv
 • glavna kamera: 4 MP, HTC UltraPixel Camera, 28 mm leča, F2.0, LED bliskavica, optična stabilizacija slike, Zoe
 • sprednja kamera: 2,1 MP
 • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo, HDR-video
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Bluetooth 4.0, MicroUSB, DLNA, Miracast, NFC
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop
 • baterija: Li-Ion 2300 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.1.2, Sense 5
 • dimenzije: 137,4 x 68,2 x 9,3mm
 • masa: 143 g
 

Strojna oprema: vrhunski dizajn, zaslon in čipovje

Večina se bo vanjo zaljubila že na prvi pogled. Ponaša se namreč z vrhunsko obliko in kvaliteto izdelave. Mirno lahko rečem, da v tem pogledu prekaša tudi iPhone 5. Enko krasi zelo minimalistična zunanjost. Ohišje je izrezano iz enega kosa aluminija, ki ga na zadnji strani prekinja samo veliko okroglo oko kamere (s pripadajočo bliskavico). Na sprednji strani sta nad in pod ekranom opazni reži zvočnikov. Kapacitivni tipki pod ekranom sta letos ubrali solo kariero. Sedita na levi in desni strani HTC-logotipa, gumb za večopravilnost pa je odšel v pokoj. Na žalost logotip postopa točno tam, kjer je bila včasih tipka "domov" in vse prevečkrat sem pomotoma pritiskal po njem.

 

Od konkurence se Enka loči tudi po vitkosti. HTC One X je imel širši zaslon in posledično celotno ohišje. Tudi drugi mobiteli v tem razredu so bolj obilne sorte in jih zato težje držimo v roki. Enka je prej višja kot širša in v tem pogledu jemlje navdih pri iPhonu 5. Zato jo je veliko lažje držati v roki kot njene sodobnike.

Enkin drugi adut je njen zaslon. Ekrani ločljivosti 1920 x 1080 (polna HD-ločljivost ali 1080p) niso več redkost, vendar so večinoma velikosti okoli 5 palcev. Enka ima manjši zaslon (4,7 palcev oz. 11,9 cm) in zato večjo gostoto pikslov na palec. Natančneje, na en palec diagonale zbaše 468 pikslov. Po domače - slika je še bolj jasna. Pustimo sicer dejstvo, da človeško oko tam od 320 PPI dalje (po Applovem evangeliju) pikslov sploh ne loči več. Kot njen predhodnik ima Enka enega najboljših zaslonov te velikosti. HTC ga imenuje Super LCD3. Za razliko od Samsungovih zaslonov AMOLED so barve manj nasičene in bele so res bele. Na prostem se obnese zadovoljivo, vendar ni noben presežek.

 

Zvočnika na sprednji strani sta zgodba zase. Poleg poslušanja glasbe in prostoročnega telefoniranja ju lahko uporabljate tudi za strašenje divjih živali. Hočem reči, da sta nenavadno glasna za tako lično napravico. Ko je iz Enke prvič odjeknil alarm, sem skoraj skočil iz kože. Slišalo se je kot razjarjeno gradbišče. Zato vam polagam na srce: takoj, ko jo kupite (in priznajmo si, najverjetneje jo boste), skočite v nastavitve in znižajte glasnost. Prihranili si boste nekaj let življenja. Po drugi strani pa tako glasni zvočniki pridejo zelo prav, ko želite bližnjo okolico nadlegovati s svojim avantgardnim okusom za glasbo.

Za obdelavo zvoka tudi tokrat skrbi Beats Audio. Z veseljem sem ugotovil, da tokrat niso pretiravali s poudarjanjem basov, tako da lahko po novem poslušate tudi kaj drugega kot hip hop. Če vam vseeno ne leži ideja, da Dr. Dre šari po vaših tonskih nastavitvah, lahko Beats Audio tudi izključite. Cel zvočni paket je HTC poimenoval BoomSound™. Čisto zares.

 

Za gladko delovanje skrbi Qualcommov nov procesor - Snapdragon 600. Teče s frekvenco 1,7 GHz, podpira pa ga grafični pospeševalnik Adreno 320. Vgrajenega ima 32 GB spomina, več kot dovolj za povprečno glasbeno knjižnico (če nimate ravno diskografije Franka Zappe) in kak film ali dva (ali pet ali šest). Ni pa možno spomina razširiti s spominsko kartico.

Kamera: ultrapiksli

Glede kamere ne bom ovinkaril. Senzor loči le 4 miljone točk. Res je, v času, ko povprečen mobitel strelja že z osmimi megapiksli, se je HTC odločil narediti korak v drugo smer. Ne tekmujejo več s številkami, ampak so se bolj posvetili posameznim pikslom. Ti so namreč večji od povprečnih in zato zajamejo več svetlobe. To pomeni, da Enka dela boljše fotografije, ko je manj svetlobe. In na testu se je izkazalo točno to, kar bi pričakovali. V mraku se je izkazala. Fotografije so svetlejše in lažje jih je posneti, ne da bi jih stresli. Po drugi strani so pri dobri osvetlitvi malce bolj zrnate in robovi mehkejši. Povsem zadovoljive za objavo na izbranem socialnem omrežju in lep dokaz, da megapiksli ne povedo celotne zgodbe.

[gallery exclude="29803,29812,29815,29816,29821,29822,29827,29817,29887" gallery link="file"]

Druga posebnost kamere je Zoe. Poleg kupa filtrov in nastavitev nudi Enka tudi zajem kratkih videoposnetkov. Kamera namreč začne snemati slabo sekundo, preden pritisnete sprožilec in posname dobre tri sekunde posnetka HD-ločljivosti. Iz teh pritlikavih posnetkov lahko nato izločite najlepšo fotografijo, poleg tega pa resnično poživijo galerijo. Lahko jih predvajate skupaj s fotografijami, Enka pa povrh navrže še kak filter in glasbeno spremljavo.

Programska oprema: hiter, odziven in izpiljen grafični vmesnik

Na Enki teče Android različice 4.1.2, ki že spada med predzadnjo različico. Čezenj je HTC poveznil grafični vmesnik HTC Sense 5. Ta je še bolj zadržan od predhodnika. Še manj je dramatičnih prehodov med zasloni in holywoodskih vremenskih učinkov. Dizajn je bolj zadržan in ploščat, vogali ostri in nezaobljeni. Bolj se podreja Googlovim napotkom in rezultat je najmanj vpadljiv Sense doslej. Barve so bolj umirjene in font manj igriv. Na splošno daje resnejši vtis kot korejski konkurenti.

 

Osrednji element novega Sensa je t.i. BlinkFeed. Gre za pripomoček (widget) na začetnem zaslonu, ki prikazuje izrezke iz vaših socialnih mrež in novice, ki naj bi vas zanimale. Izgleda fantastično, ampak je morda malce preveč dominanten za prvo stran. Zasede namreč celoten zaslon. Sam sem ga premaknil in na domačo stran namestil bolj tradicionalne pripomočke. Ni pa ga možno povsem odstraniti z zaslona. Če vas bo preveč motil, se boste morali zadovoljiti s tem, da ga postavite v kot in ga ignorirate.

Kot bi pri takem procesorju pričakovali, teče sistem kot po maslu. Prehodi so gladki, aplikacije se odpirajo brez mencanja. Nova grafična podoba mi je bistveno bolj všeč od predhodnih. HTC vsekakor koraka v pravo smer.

 

Na žalost pa nimam zaupanja v njihovo spodobnost nadgrajevanja Androida. Aktualna različica je 4.2.2, ki prinaša nekatere dobrodošle novosti, ni bistveno drugačna od 4.1.2. To me niti ne moti preveč. Skrbi me, kaj se bo zgodilo čez kak mesec ali dva, ko naj bi Google predstavil naslednjo večjo iteracijo Androida - Key Lime Pie. Izkušnje pravijo, da bo minilo veliko časa, preden bo HTC nadgradil tudi svojo paradno napravo. Večine starejši softver morda ne moti, se bodo pa med bralci prepoznali tisti, ki si grizejo nohte do vsake nove nadgradnje. In nohti ne zdržijo mesece.

 

 

OMG, LTE!

Enka ni prvi mobitel v Deželi, ki podpira LTE. Gre pa nameniti par vrstic tudi krasnemu novemu omrežju. Večino časa sem se med testom zadrževal v Ljubljani. Signal je bil prisoten, ni pa bil ravno poln. Govorim o črtici ali dveh. Kljub temu sem meril prenose med 14 in 60 (šestdeset!) Mb/s prenosa proti uporabniku (download) in med 9 in 23 Mb/s proti internetu (upload). Tako velike številke se seveda poznajo tudi pri uporabi. Ko takim prenosom dodate tako močan procesor in 2 GB delovnega spomina, dobite izjemno spletno izkušnjo. Spletne strani se nalagajo brez večjega zatikanja. Človek kaj hitro pozabi, da uporablja mobitel in ne prenosnika, povezanega z optiko.

 

Zaključek: verjetno vaš naslednji mobitel

HTC One je ta trenutek nesporno najlepša napravica med Androidi. Dizajn je ravno prav ukraden od Appla in ravno prav originalen. Zaradi vitkosti se dobro prilega v dlan. Zaslon je čudovit, zvočniki glasni. Če večino fotografij objavljate na spletu ali gledate na mobitelih ali tablicah, je kamera povsem zadovoljiva in poseka marsikatero večmegapikselsko. HTC je tokrat res zadel žebljico na pregovorno glavico. Zdaj se mora še izkazati z nadgradnjami. Vedno manj je namreč nezahtevnih uporabnikov. Vedno več je tistih, ki spremljajo razvoj mobitelov. In za svoj denar pričakujejo najnovejše programje, ne le obljub in prestavljenja rokov.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
1125
24. maj 2017
HTC One - Test na dlani
Android