Huawei Ascend P6 - test na dlani

Alja Isakovič 30. september 2013
/PublishingImages/Huawei_Ascend_P6-photos-mix-s.jpg

Čez vikend sem prvič imela na testu mobitel kitajskega proizvajalca Huawei, ki ga v naših krajih še ne poznamo tako dobro. Tisti, ki spremljate področje telekomunikacij, verjetno veste, da gre za največjega proizvajalca telekomunikacijske opreme na svetu. In sedaj se lahko pohvali še z najtanjšim pametnim telefonom na svetu, Huawei Ascend P6. Ali ima še kakšne druge skrite adute? Preverimo!

Tehnične specifikacije

Ascend P6 je Huawei-jev najzmogljivejši Android mobitel, a kljub temu po tehničnih specifikacijah ni med najhitrejšimi Android zverinami. Kar pa ne pomeni, da nima česa za pokazati:

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA)
 • procesor: štiri-jedrni 1,5 GHz
 • delovni pomnilnik: 2 GB
 • notranji pomnilnik: 8 GB (možnost razširitve z microSD do 32 GB)
 • zaslon: 11,94 cm, 720 x 1280 pikslov, 312 ppi, IPS+ LCD, 16 M barv, Gorilla Glass
 • glavna kamera: 8 MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskom na zaslon, zaznava obraza in nasmeha, HDR
 • sprednja kamera: 5 MP
 • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Wi-Fi Direct, Bluetooth 3.0, microUSB, DLNA
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas
 • baterija: Li-Po 2.000 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.2.2 Jelly Bean
 • dimenzije: 132,7 x 65,5 x 6,2 mm
 • masa: 120 g
 

Strojna oprema: eleganten in izjemno tanek

Že ob prvem stiku je jasno, da je Huawei Ascend P6 izjemno tanek (le 6,2 mm), eleganten in lahek mobitel. Eden redkih, ob katerem iPhone 5 deluje kar nekoliko debel. Je pa dokaj opazno, da je bil iPhone 5 kar velik del navdiha pri oblikovanju modela Ascend P6. Obdaja ga zelo podoben aluminijast okvir, zgoraj najdemo podobno zaobljene robove, je pa Huawei vendarle vgradil malce drugačnosti s povsem zaobljenim spodnjim delom.

Precej unikatna je tudi postavitev gumbov in raznih vhodov, ki so večinoma skoncentrirani na desni stranici. Zgoraj najdemo gumb za zaklepanje, spodaj gumb za glasnost, pod gumboma pa reži za vstavljanje microSD spominske kartice (le-ta pri omejenem notranjem pomnilniku hitro pride prav) in kartice Micro-SIM. Vstavljanje SIM-kartice žal ni tako enostavno, kot se zdi na pravi pogled, tako da sem za pravi pristop morala pogledati celo v navodila. Je pa odpiranje obeh rež dokaj enostavno s priloženo sponko ali posebnim snemljivim čepkom, ki se skriva čisto spodaj na levi stranici mobitela.

Zanimiv pristop, še večje presenečenje pa je to, da čepek pravzaprav straži vhod za slušalke. Nenavaden detajl, ki ga do sedaj nisem videla še na nobenem drugem mobitelu. Se mi pa zastavlja vprašanje, koliko časa v povprečju mine, da uporabnik pri redni uporabi slušalk ta mali čepek nekje založi. Poleg tega ima Ascend P6 zgoraj desno še microUSB vhod za polnjenje brez dodatnih presenečenj.

Večino sprednje strani zaseda 4,7 palčni (11,94 cm) zaslon visoke ločljivosti. Slika je ostra, barve naravne, mobitel podpira tudi poseben način uporabe v rokavicah. Ogled videov, igranje igric, branje besedil in druga opravila so tako povsem prijetna. Sem pa nekoliko pogrešala kakšen dodaten gumb na sprednji strani, saj se Ascend P6 zanaša le na virtualne gumbe, vgrajene v sistem Android.

Na sploh je Ascend P6 zaradi elegantne oblike izjemno prijetno držati v roki. Pri vsem tem se je nekoliko slabše odrezala le baterija, ki je med testiranjem zdržala približno en dan. Ascend P6 sicer ponuja še dodatne načine za varčevanje z baterijo, tako da se da ta čas z zmerno uporabo še podaljšati.

Kamera

Huawei Ascend P6 ima 8 MP kamero, ki me je presenetila predvsem s tem, da zna v načinu Pametno sama uspešno zaznati, kdaj je potrebno vklopiti funkcijo HDR za bolj enakomerno osvetljene slike. Pri drugih proizvajalcih se je namreč potrebno vnaprej odločiti, ali želimo ta način uporabljati. Zajem HDR je seveda zaradi dodatne obdelave slike pri vseh nekoliko počasnejši, zato ga imam sama ponavadi kar izklopljenega.

No, pri mobitelu Ascend P6 te dileme ni, saj zna mobitel za vse poskrbeti sam. Seveda pa je možno HDR, Panoramo, posebne barvne učinke ter zaznavanje obrazov tudi ročno vklopiti. Zajem slik in videa je hiter in enostaven. Kakovost slik je spodobna, čeprav barve niso vedno ravno naravne. Občasno pri slikah zgleda, kot da bi bil uporabljen kakšen umetniški filter, čeprav ni bil. Rezultat je bil včasih prav posrečen. Nekaj primerov slik, posnetih z mobitelom Ascend P6 z uporabo Pametnega načina, si lahko ogledaš spodaj.

Ogled slik v polni velikosti

Pri testih mobitelov se ponavadi sprednjim kameram ne posvečam posebej, saj je kakovost praviloma precej slabša od glavne kamere na zadnji strani. Ascend P6 je tukaj svetla izjema, saj ima spredaj kar 5 MP kamero. In to ni naključje. Sprednja kamera je v teoriji namenjena video klicem, a vsi bi jo veliko raje uporabljali za vrhunske avto-portrete (t.i. selfies) in seveda za pomožno ogledalce.

Huawei Ascend P6 se pri tem odlično obnese. Pri dotiku na gumb za zajem fotografije ti namreč ponudi tri sekunde časa za pripravo prave poze, zgoraj desno pa ti prikaže okvirček, v katerega moraš gledati za idealen posnetek. Privzeto je pri sprednji kameri izbran način Polepšaj, tako da lahko pred slikanjem izbereš tudi Raven lepote. Ja, čisto zares. Trik tega načina je, da zazna tvoj obraz in omehča linije. Instanten Photoshop!

Programska oprema: enostavna uporaba in izjemna prilagodljivost

Podobna pozornost za detajle se kaže tudi drugje v sistemu. Huawei Ascend P6 sicer poganja Android 4.2.2 Jelly Bean, vendar ga je Huawei po svoje prilagodil z lastnim uporabniškim vmesnikom Emotion UI. Najbolj opazna razlika z običajnim Androidom, ki me je na začetku kar begala, je to, da na mobitelu Ascend P6 nimamo posebnega zaslona z aplikacijami. Dostop do aplikacij imamo kar na domačih zaslonih, kjer lahko po želji kombiniramo aplikacije in pripomočke, aplikacije pa lahko seveda enostavno razporejamo v mape.

Poseben je le prvi domači zaslon, na katerem najdemo t.i. Me Widget z bližnjicami do glasbe, ure, vremena, slik in priljubljenih kontaktov. Pri urejanju tega pripomočka imamo na voljo različne stile le za te elemente, seveda pa lahko klasične Android pripomočke (widgete) dodajamo na preostale zaslone.

Poleg tega Ascend P6 ponuja kar nekaj možnosti za prilagoditev videza mobitela. Privzeto imamo na voljo šest različnih tem, ki ne ponujajo le drugih barv, ampak tudi drugačne stile ikon (podoben pristop sem do sedaj videla le še na LG-jevih mobitelih). Seveda lahko elemente tem tudi poljubno kombiniramo. Pri dodajanju domačih zaslonov lahko recimo izberemo animacijo, ki se prikaže ob prehodu na zaslon. Za ozadje domačih zaslonov lahko nastavimo, da se slika na vsake toliko časa zamenja ali, še bolj zabavno, vklopimo možnost zamenjave slike ozadja ob pretresenju mobitela.

Še boljše pri vsem tem je, da Android na mobitelu Ascend P6 kljub raznim lepotnim dodatkom deluje dokaj tekoče, brez večjih zatikanj. Mobitel dobro prenese tudi igranje igric, malce me je zmotilo le to, da se pri zahtevnejši uporabi sčasoma nekoliko preveč segreje. Morda pa je ravno zato dodana podpora za uporabo v rokavicah?

In to ni edini uporaben dodatek, ki ga ponuja Ascend P6. Poleg vseh možnosti za personalizacijo, me je presenetila aplikacija Upravitelj dovoljenj, ki na enem mestu ponuja točne podatke o tem, katere aplikacije lahko pošiljajo potisna sporočila, dostopajo do podatkov na mobitelu (stiki, sporočila, telefonska številka ipd.) ter omogoča blokiranje aplikacij, ki lahko v ozadju nadzirajo klice, fotografirajo in pošiljajo sporočila brez vednosti uporabnika. Zelo uporabne možnosti za varovanje zasebnosti, ki bi verjetno navdušile še našo informacijsko pooblaščenko.

Seveda na mobitelu ne manjkajo še vse ostale aplikacije, ki jih potrebujemo za delo in zabavo. Polaris Office za pregledovanje pisarniških dokumentov, orodja za boljši nadzor nad sistemom, Dolby Digital Plus za prijetnejše poslušanje glasbe, filmski studio za urejanje videa, opombe za hitro ustvarjanje beležk ter seveda osnovne aplikacije za telefoniranje, sporočanje, brskanje po spletu in dostop do e-pošte. Kot se za Android mobitel spodobi, imamo na voljo celo mapo Googlovih aplikacij za dostop do Gmaila, YouTube, brskalnika Chrome in ostalih storitev. Dodatne aplikacije pa seveda najdemo v aplikacijski trgovini Google Play.

Povzetek: eleganten, zmogljiv in pameten mobitel

Huawei Ascend P6 je eleganten, zmogljiv in pameten mobitel, ki za svojo ceno ponuja presenetljivo veliko. Pohvali se lahko celo z naslovom najtanjšega pametnega telefona na svetu. Zaradi tega se kljub dokaj velikemu zaslonu z jasnimi barvami odlično počuti v roki. Škoda je le, da ne podpira hitrega podatkovnega omrežja 4G/LTE in da baterija ni še nekoliko bolj zmogljiva. Se pa Huawei Ascend P6 zelo dobro prikupi z vrsto pozornosti v sistemu, ki med drugim poskrbijo za zmogljivo personalizacijo, enostavnejšo uporabo in celo lepše avto-portrete.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
30. september 2013
1871
24. maj 2017
Huawei Ascend P6 - test na dlani
Android