Huawei Mate 10 Pro - test na dlani

Andrej Pirnat 5. december 2017
/PublishingImages/test-mate10pro-hero.jpg

Sezona novih paradnih mobitelov v letošnjem letu se zaključuje. Zadnji nastopajoči je Huaweijev najnovejši zastavonoša Mate 10 Pro, ki prav ob koncu leta prinaša velike premike na področju mobilne telefonije in daje vpogled v prihodnost industrije. Skoraj bi ga lahko označili za mobitel, ki je pred svojim časom.

 

Specifikacije

 • Deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • Procesor: 8-jedrni Hisilicon Kirin 970 (4 × 2,4 GHz Cortex-A73 in 4 x 1,8 GHz Cortex-A53)
 • Grafični procesor: Mali-G72 MP12
 • Delovni pomnilnik: 4/6 GB
 • Notranji pomnilnik: 64/128 GB
 • Razširitev pomnilnika: /
 • Zaslon: 15,24 cm (6 palcev), 2160 x 1080 slikovnih pik, 402 ppi, 16 milijonov barv, AMOLED, HDR10
 • Glavna kamera: dvojna, 20 MP + 12 MP, f/1.6, optična stabilizacija, 2x povečava brez izgube kakovosti, optika Leica, lasersko samodejno ostrenje, dvojna dvobarvna LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, zaznavanje obrazov, HDR, panorama
 • Sprednja kamera: 8 MP, f/2.0
 • Video: UHD 2160p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080p s 30 ali 60 sličicami na sekundo
 • Povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave - hotspot), bluetooth v4.2, GPS, NFC, USB-C
 • Senzorji: čitalnik prstnih odtisov, merilnik pospeška, žiroskop, barometer, kompas
 • Baterija: Li-Ion 4000 mAh, hitro polnjenje
 • Operacijski sistem: Android 8.0 Oreo z uporabniškim vmesnikom EMUI 8.0
 • Dimenzije: 154,2 mm (v) × 74,5 mm (š) × 7,9 mm (d)
 • Teža: 178 g
 • SIM-kartica: nanoSIM

 

Huawei se vedno bolj spogleduje s prestolom na natrpanem trgu mobilne telefonije. Pravzaprav se na njem morda celo že preriva s svojima velikima tekmecema, Applom in Samsungom. Kitajsko podjetje, ki je bilo še nedolgo nazaj bolj kot ne poznano zgolj v tehničnih oddelkih podjetij, saj velja za eno večjih imen na področju mrežne opreme, je danes eden največjih proizvajalcev mobilnih naprav in potrošniške elektronike. Huawei je v zadnjih nekaj letih tako močno povečal svojo prisotnost, da je letos poleti za trenutek prehitel celo Apple po številu prodanih mobitelov. Kitajci se očitno niso ustrašili velikih imen in vedno bolj konkurenčnega trga mobilne telefonije. Udarili so s polnimi topovi in s temeljito izdelano strategijo, da uspejo. Za zdaj jim to z velikimi vložki v raziskave in razvoj več kot uspeva, njihov najnovejši mobitel, Mate 10 Pro, pa bi lahko njihovo ime ponesel še višje.

Z novim Matom sem se sam prvič srečal pred dobrim mesecem dni, ko sem se udeležil predpremierne predstavitve mobitela na Dunaju. Tam so zelo tehnično in podrobno predstavili vse njegove glavne funkcionalnosti in nam v roke potisnili delovne različice mobitelov, ki še niso bile polno opremljene z vsemi končnimi komponentami. Z mobiteli smo se lahko igrali kakšno uro, le toliko, da so nas malo podražili z novimi zmogljivostmi. Zato sem komaj čakal, da dobim priložnost za bolj intenzivno druženje. In zdaj, ko je mobitel naposled prišel na prodajne police, sem jo. Priznam, da je to eden od letošnjih mobitelov, ki sem jih najteže pričakoval. Razlog: umetna inteligenca. Da, novi Mate deluje na podlagi umetne inteligence, zaradi česar mu pri Huaweiju ne rečejo več pametni mobitel, ampak kar inteligentna naprava.

 

Umetna inteligenca

Umetna inteligenca je danes ena glavnih besed, ki se omenja pri razvoju tehnologije, ampak že dolgo pred tem je burila duhove v številnih znanstvenofantastičnih knjigah in filmih. Hollywood jo že desetletja prikazuje predvsem v negativni luči, kjer je bistveno pametnejša od človeka, njen namen pa je bodisi uničenje bodisi zasužnjenje človeštva. Samo spomnite se filmskih klasik, Terminatorja, Matrice in Iztrebljevalca. Ali bo prihodnost resnično takšna, ne vemo, dejstvo pa je, da se je začelo obdobje razvoja umetne inteligence. Danes je seveda še daleč od tako napredne ravni, da bi se zavedala sama sebe in svojega obstoja ter da bi se znala razvijati tako kot človeška. Trenutno je na t. i. ravni strojnega učenja, kjer je sposobna prepoznavati vzorce vedenja uporabnika, se jih priučiti in temu primerno optimizirati delovanje naprave. Vseeno so nekatere njene sposobnosti že kar neverjetne, še bolj neverjetno pa je, da je prisotna že tudi na naših zvestih spremljevalcih, mobilnih napravah.

Huawei ni prvi, ki je to omogočil, saj so pred njim svoje različice umetne inteligence predstavili že Google s svojim Google Assisstantom, Apple z digitalno pomočnico Siri in Samsung z Bixbyjem. A nihče od njih na takšen način kot Huawei. Medtem ko je umetna inteligenca naštetih na nek način pasivna oziroma reaktivna, torej da izpolni uporabnikov ukaz in deluje na zahtevo, je Huaweijeva bolj proaktivna in na nek način sama zazna, kdaj se mora aktivirati.

 

Pri Huaweiju so to dosegli z novim procesorjem z oznako Kirin 970, ki so ga zasnovali pod lastno streho. Poleg tega, da je to trenutno eden najzmogljivejših mobilnih procesorjev (kar potrdijo tudi testi zmogljivosti, v katerih se uvrsti takoj za iPhonom), je opremljen še s posebno nevronsko procesorsko enoto (NPU), ki je pravzaprav odgovorna za inteligentno delovanje mobitela. Medtem ko konkurenčne inteligentne rešitve Googla in Appla delujejo na podlagi oblaka (ko na primer zastavite vprašanje Siri na iPhonu, ta pošlje zahtevo Applovim strežnikom, ki priskrbijo odgovor), je Huaweijeva inteligenca prisotna neposredno na napravi. In prav tu se skriva njena prednost, saj je vedno na voljo in za delovanje ne potrebuje nikakršne povezave.

Fotoaparat, ki ve, kaj vidi

Delovanje umetne inteligence se najbolj nazorno pokaže pri fotografiranju. Dvojni fotoaparat novega Mata namreč (v večini primerov) ve, kaj gleda. Ko ga usmerite v svojo boljšo polovico, se v spodnjem desnem kotu nariše ikona človeka, ko mu pokažete sočen zrezek, se ikona spremeni v jedilni pribor, ki ponazarja hrano, ko na popoldanskem sprehodu fotografirate čudovito drevo, se ikona spremeni v listje, ki predstavlja naravo oziroma rastline in tako naprej. Mate 10 Pro trenutno prepozna 13 različnih motivov oziroma scen, med drugim domače živali (kjer loči med psom in mačko), rože, besedilo, nebo, stavbe, prometne znake in noč oziroma mrak, v prihodnosti pa jih bodo prek programskih posodobitev dodali še več. Morda najbolj fascinantno pa je, kako hitro to prepozna. Ikona se namreč pokaže oziroma zamenja v trenutku, ko mobitel usmerite v določen motiv.

 

Seveda ta prepoznava različnih scen ni sama sebi namen. Ko mobitel prepozna določeno sceno, v istem trenutku prilagodi in optimizira nastavitve fotografiranja. To pomeni, da bodo tudi neuki uporabniki, ki se ne spoznajo na ročne nastavitve in zapletene fotografske izraze v profesionalnem načinu fotografiranja, lahko zajemali odlične fotografije, saj bo za najboljšo kakovost poskrbel kar mobitel. Če na primer fotografirate hrano, fotoaparat dvigne nivo kontrasta, tako da so barve bolj izrazite. Če fotografirate mačko, bo fotoaparat poudaril detajle njenega kožuščka. Pri nočni fotografiji bo fotoaparat dvignil ISO, ki bo “spustil” skozi več svetlobe, in tako naprej. “Inteligentni vid” so pri Huaweiju dosegli tako, da so s procesorjem mobitela analizirali na tisoče različnih fotografij, ta pa si je sčasoma zapomnil različne motive in se jim začel prilagajati.

Zadeva se v praksi obnese zelo dobro in po mojem mnenju je Mate 10 Pro eden najboljših mobitelov, če ne kar najboljši za fotografiranje. Prav neverjetno je, kako spektakularne fotografije lahko zajamete z njim. Ne glede na to, ali fotografirate notri, zunaj na soncu, v oblačnem ali deževnem vremenu ali celo zvečer. Fotografije so ostre, barvno nasičene in podrobne. Na vsaki je poudarjeno točno tisto, kar mora biti. Primere si lahko pogledate tudi v spodnji fotogaleriji. Pri nekaterih je kar težko verjeti, da so nastale z mobitelom in ne s profesionalnim fotoaparatom. Res pa je, da so posledično včasih videti nekoliko manj realistično in bolj kot iz kakšne reklame.

 

Seveda vse zasluge ne gredo zgolj umetni inteligenci, ki deluje v ozadju, ampak tudi izjemni optiki. Tako kot druga letošnja Huaweijeva velika predstavnika, mobitela P10 in P10 Plus (in tudi Huaweijevi lanski modeli), je Mate 10 Pro opremljen s fotoaparatom z dvojnim fotoaparatom (barvni senzor z ločljivostjo 12 MP, monokromatski z ločljivostjo 20 MP), pri razvoju katerega je ponovno sodeloval priznan proizvajalec fotografske opreme, nemško podjetje Leica. Fotoaparat ima optično stabilizacijo slike in veliko odprtino zaslonke (f/1.6), ki precej pomaga pri nočni fotografiji. Ta sicer še vedno ni na ravni namenskih profesionalnih fotoaparatov, je pa še boljša, kot je bila. Poleg tega fotoaparat omogoča dvakratno povečavo brez izgube kakovosti fotografije, način boké (izostren objekt v ospredju, ozadje pa zamegljeno), fotografiranje objektov v premikanju brez zameglitve (ta ne deluje vedno najbolj optimalno) in številne različne načine fotografiranja, ki znajo v pravih rokah postati pravo umetniško orodje (na primer način svetlobnih sledi), ne da bi se uporabnik sploh dotaknil ročnih nastavitev.

Oba senzorja fotoaparata sicer delujeta v navezi, tako da oba zajameta vsak svojo fotografijo, programska oprema, ki deluje v ozadju, pa ju nato združi v eno končno fotografijo. Pri tem barvni senzor skrbi za lovljenje svetlobe in s tem pravilen prikaz barv, monokromatski pa se osredotoča na detajle in ostrino slike. Tu velja omeniti, da monokromatski senzor lahko uporabite tudi ločeno za zajemanje črno-belih fotografij, kar izniči potrebo po filtrih v aplikacijah, kot je Instagram.

 

Čeprav gre za tehnično zelo dovršen fotoaparat, pa same specifikacije pri mobilnih fotoaparatih niso več tako zelo pomembne. Oziroma so za zdaj dosegle nekakšen razvojni maksimum, saj vgradnja naprednejše optike trenutno ni mogoča predvsem zaradi prostorskih kapacitet. Ohišje mobitela je namreč tanko, zaradi česar bi vanj težko vgradili velike objektive in drugo tehnologijo DSLR-jev in drugih profesionalnih fotoaparatov. Zato je vedno bolj pomembna programska oprema, ki deluje v ozadju. Recimo, da optika poskrbi za fizično delo pri zajemanju fotografije, procesiranje v ozadju pa za »lišpanje« fotografije. Tako pri Matu 10 Pro umetna inteligenca priskoči na pomoč pri celotnem fotografskem procesu, od prepoznave scenografije, zajema in na koncu še do obdelave fotografije. Ta proces pa se zgodi v sekundi ali še prej. Huawei torej nadaljuje premikanje mej pri mobilni fotografiji in komaj že čakam, da vidim, kako lahko sploh še izboljšajo trenutni sistem.

Mobitel, ki se ne bo nikoli upočasnil?

Fotografija pa ni edino področje, kjer deluje umetna inteligenca pri novem Huaweijevem paradnem konju, ampak bolj subtilno deluje še na številnih drugih področjih. Eno od teh je skrb za hitro delovanje mobitela. Umetna inteligenca se namreč ves čas uči vaših (uporabnikovih) navad in tako vedno bolje predvideva vaše naslednje korake. Temu primerno potem porazdeli razpoložljive sistemske vire (procesorsko moč, delovni pomnilnik) in tudi na dolgi rok zagotavlja, da aplikacije ne “štekajo”. Če se na primer vsak večer prijavite v Facebook ali odigrate določeno igro, se bo mobitel sčasoma tega naučil in rezerviral sistemske vire za delovanje teh aplikacij. Vsaj tako pravijo pri Huaweiju. Recimo, da jim verjamem na besedo. V praksi tega žal nisem mogel testirati, saj teden dni predstavlja premajhen vzorec za natančno oceno. V času testa je sicer Mate delal hitro, ampak pri tako zmogljivih mobitelih je to tako ali tako stalna praksa. Pa če imajo umetno inteligenco ali ne.

 

Mate 10 Pro ima namreč tudi zelo zmogljive tehnične karakteristike. Poleg že omenjenega odličnega procesorja je bil moj testni primerek opremljen še s šestimi gigabajti delovnega pomnilnika in 128 gigabajti notranjega spomina. Ta nabor predstavlja eno najmogočnejših konfiguracij na trgu in bi tudi brez umetne inteligence zagotavljal brezšivno delovanje vseh procesov, od raznoraznih aplikacij do grafično najbolj naprednih iger. Je pa škoda, da mobitel nima reže za spominsko kartico microSD, ki bi še dodatno dopolnila njegovo vsestranskost. 128 gigabajtov je sicer res velika količina spomina, ki je zlepa ne zmanjka, a včasih vseeno pride prav tudi podpora spominski kartici. Na primer, če na njej hranite svojo glasbeno zbirko in jo uporabljate v več napravah. Ampak dobro, zdaj sem mogoče že malo pikolovski.

Vrnimo se nazaj k umetni inteligenci. Res veliko besed posvečam njej, a pri Matu 10 Pro se res vsi procesi vrtijo okoli nje. Navdušilo me je na primer simultano prevajanje besedila. Na mobitelu je namreč nameščen Microsoftov prevajalnik, ki omogoča besedilno, govorno in fotografsko prevajanje. Zlasti slednje se mi je zelo dopadlo. Z aplikacijo le fotografirate površino, kjer je zapisano besedilo (na primer stran v knjigi), in aplikacija vam ga bo prevedla v želeni jezik. In to ne le ene ali dveh besed, ampak celotne odstavke. Včasih se sicer malo lovi in zahteva več poskusov (odvisno tudi od jezika), a načeloma deluje kar solidno, predvsem pa celoten proces deluje lokalno, torej na mobitelu in ne v oblaku na oddaljenih strežnikih.

 

Nevronska procesorska enota pa skrbi tudi za učinkovito delovanje mobitela in optimalno porabo baterije. Prav vzdržljivost slednje je še ena močna točka novega Mata. Kombinacija baterije z visoko kapaciteto 4000 miliamper ur in umetne inteligence je zmagovalna. Baterija namreč tudi pri bolj intenzivni uporabi zlahka zdrži dva dni brez polnilca, in to brez uporabe načina za varčevanje z energijo. Bolj zmerni uporabniki pa električne vtičnice ne boste potrebovali še dlje. Poleg tega ima mobitel tudi funkcionalnost hitrega polnjenja, ki poskrbi, da se baterija v pol ure napolni za več kot 50 odstotkov. Edino, kar manjka, je podpora brezžičnemu polnjenju.

Mate 10 Pro je sicer prvi letošnji mobitel, ki ni Googlov in ima hkrati nameščen najnovejši operacijski sistem Android 8.0 Oreo, čezenj pa je, kot je za Huaweijeve mobitele to že v navadi, prevlečen njihov lasten uporabniški vmesnik EMUI (Emotion User Interface) različice 8.0. To pomeni, da je Mate opremljen z vsemi novimi funkcijami zadnje različice Androida, ki jih še dodatno oplemeniti s svojimi rešitvami. Čeprav je bil EMUI v preteklosti deležen marsikatere kritike, mu tokrat težko kaj očitam. Da, še vedno je eden tistih uporabniških vmesnikov, ki najbolj spremenijo androidno izkušnjo, a to ni nujno slabo. Le nekaj privajanja boste potrebovali, če ste pred tem uporabljali mobitel druge znamke.

 

Prva stvar, ki jo boste opazili pri Huaweijevem uporabniškem vmesniku, so številčne možnosti. Nastavljate lahko vse, kar vam srce poželi. Tudi razporeditev osrednjih tipk na dnu zaslona, kjer lahko celo dodate še četrto tipko. Na ta način si lahko uporabniško izkušnjo prilagodite precej po svojih željah. Vam bo pa vzelo kar nekaj časa, da se seznanite z vsemi možnostmi, če si boste sploh želeli, seveda. Večina vas bo verjetno uporabljala kar privzete nastavitve, s čimer ni nič narobe. Ena bolj uporabnih reči je lebdeči navidezni gumb, s katerim lahko nadomestite vse funkcije navigacijske vrstice na dnu zaslona in celoten telefon upravljate prek njega. Zadeva deluje presenetljivo intuitivno in gladko, hkrati pa poenostavi upravljanje z eno roko. Mobitel lahko upravljate tudi prek čitalnika prstnih odtisov (z drsanjem po njem), prisotno pa je tudi upravljanje s členki, kjer z različnimi načini trkanja po zaslonu sprožite različne operacije.

OEMUI ima na voljo tudi zmogljivo optimizacijsko orodje za baterijo, ki vas samodejno opozarja, katera aplikacija vam požira največ energije in koliko baterijo obremenijo določene komponente (zaslon, bluetooth …). Z le enim klikom na ustrezen gumb lahko baterijo optimizirate, tako da se zaprejo aplikacije, ki niso v uporabi. Tu ponovno pride do izraza umetna inteligenca, ki se z uporabo uči vaših navad, tako da sistem ve, katere aplikacije lahko najprej zapre in katerih ne, ker jih uporabljate pogosteje (zdaj pa obljubim, da ne bom več govoril o umetni inteligenci).

 

Najbolj pa me je pri EMUI-ju navdušila možnost dveh različnih računov oziroma dodatnega zasebnega računa, ki ga pri Huaweiju imenujejo Private Space (zasebni prostor). Na Matu namreč lahko uporabljate dodaten skrivni račun, do katerega dostopate z drugim geslom oziroma prstnim odtisom drugega prsta. Če aktivirate ta dodatni račun, mobitel nameni določeno količino notranjega spomina ločenemu prostoru s svojim lastnim namizjem in aplikacijami.

Aplikacije in nastavitve, ki jih uporabljate v svojem glavnem računu, se torej ne prenesejo na skrivni račun. Do stvari, ki jih hranite v tem računu, pa ne morete dostopati z glavnega računa. Skakanje iz enega računa v drugega je sicer hitro in enostavno, zlasti če to počnete s prstnim odtisom. Pa da me ne boste gledali postrani, zakaj oglašujem skrivne profile. Ta je lahko zelo uporaben za tiste, ki uporabljajo en mobitel za službo in svoj prosti čas. Namesto da bi imeli vse stvari pomešane, lahko na ta način elegantno ločijo vse aplikacije in dokumente.

 

ede na to, da je bil Mate 10 Pro zasnovan z mislijo na poslovno uporabo, pa se za uporabno funkcionalnost izkaže tudi možnost uporabe mobitela kot računalnika. Z ustreznim kablom (HDMI) lahko Huaweijevega prvaka povežete na računalniški monitor ali televizor, kjer imate potem možnost klasičnega računalniškega pogleda na namizje, upravljate pa ga lahko z miško in tipkovnico, ki ju povežete na mobitel bodisi prek vmesnika bluetooth bodisi prek kabla (če boste vse povezovali prek kabla, boste potrebovali razdelilnik, saj ima mobitel le en vhod USB-C). V tem računalniškem načinu lahko potem brskate po mobitelu in uporabljate aplikacije kot programe na računalniku. Vse skupaj zelo spominja na okolje Windows oziroma še bolj na Linux. Vse aplikacije sicer ne delujejo v tem pogledu (nepodprtih mobitel niti ne prikaže), je pa pohvalno, da lahko istočasno še vedno uporabljate tudi mobitel. To na primer pri novih Samsungovih mobitelih, ki prek priklopne postaje DeX nudijo podobno funkcionalnost, ni mogoče.

Odličen zaslon za igre in filme

Uf, kar roke me že bolijo od pisanja. Veliko sem že povedal o novem Matu in izkušnji z njim, a kaj ko kar ne zmanjka stvari. Sploh se na primer še nisem dotaknil dizajna in zaslona. Mobitel na tem področju sledi sodobnim smernicam, torej velikemu zaslonu z minimalnim robom okoli njega. Zaslon v diagonalo meri kar 15,24 centimetra (6 palcev), deluje na tehnologiji OLED, ima visoko ločljivost 2160 x 1080 slikovnih pik in podpira standard HDR10. Kombinacija v praksi zagotovi odlično sliko z dobrim kontrastom in svetilnostjo. Tu gre zahvala predvsem tehnologiji OLED. Na njem je pravi užitek gledati videe, igrati igre in tudi brati, saj je dovolj velik, da vas pri tem ne bolijo oči.

 

Ker je mobitel vse prej kot majhen, ga je nekoliko težje uporabljati samo z eno roko, a k sreči dobra postavitev tipk nekoliko olajša zadevo. Pohvaliti gre predvsem odziven čitalnik prstnih odtisov, ki se (k sreči) ponovno nahaja na hrbtni strani. Verjetno tudi zato, ker spredaj ni več prostora zanj.

Kdor rad eksperimentira …

… pa ima za mobitel na voljo tudi majhno Huaweijevo 360-stopinjsko kamero, imenovano EnVizion 360. Ta omogoča povsem nov (in inovativen) način snemanja videov in zajemanja fotografij, njena uporaba pa je zelo enostavna.

 

Kamero priklopite na mobitel prek vhoda USB-C, na mobitel namestite namensko aplikacijo in že ste pripravljeni na svoj prvi 360-stopinjski filmski prvenec. Aplikacija omogoča snemanje kratkih videoposnetkov (10 sekund ali 5 minut) v ločljivosti 1920 x 960 slikovnih pik in zajemanje fotografij v ločljivosti 5326 x 2688 slikovnih pik. Kamera je sicer opremljena z dvema senzorjema z ločljivostjo 13 MP, je všečna na pogled ter zelo majhna in kompaktna, kompatibilna pa je tudi z drugimi mobiteli, ki imajo vhod USB-C.

Najbolj me je pri kameri navdušila njena enostavna uporaba, za kar se gre zahvaliti predvsem preprosti aplikaciji. Možnosti v njej ni veliko, a vendar so vse, ki jih boste potrebovali za hitro dokumentiranje okolice. Iz zajetih fotografij pa lahko ustvarite tudi 360-stopinjske posnetke GIF. Nekaj primerov si lahko pogledate spodaj …

 

 

 

 

 

Kdor je mobitel Mate 10 Pro naročil pred preteklim petkom (do vključno 30. 11.), je kamero dobil zraven kot brezplačno darilo, preostali, ki bi vas zanimalo ustvarjanje 360-stopinjskih vsebin, pa si jo lahko omislite za dobrih 140 evrov.

Sklepna beseda

Huawei je najboljše prihranil za konec. Mate 10 Pro, ki je zadnji paradni mobitel letošnjega leta, je izjemen v vseh pogledih. Njegova glavna odlika je umetna inteligenca, ki poganja številne procese v mobitelu. Najbolj do izraza pride pri fotografiji, kjer je sposobna prepoznati različne motive (hrana, človek, narava, domača žival …) in samodejno poskrbeti za optimalne nastavitve, prav tako pa pomaga pri optimizaciji baterije, upravljanju aplikacij (mobitel se ves čas uči uporabnikovih navad) in simultanem prevajanju besedila. Čeprav je večina teh procesov zelo subtilnih in jih uporabnih sploh ne zazna, so nič manj kot fascinantni. Poleg tega ima mobitel še ogromen zaslon OLED, ki je kot nalašč za uživanje v večpredstavnostnih vsebinah, da ne omenjam, da ga je mogoče povezati na monitor ali televizor in uporabljati v vlogi namiznega računalnika. Z vsemi svojimi naprednimi funkcionalnostmi in lastnostmi se Mate 10 Pro uvršča med top 3 mobitele letošnjega leta. Aja, pa še vodoodporen je.

 

Pomembna vprašanja praktičnega preizkusa

 • Ali se procesor pregreva? Na testu je vsa opravila zmogel z lakoto brez pregrevanja. Tudi pri polnjenju baterije mobitel ostaja hladen.
 • Kako se obnese fotoaparat? Eden najboljših, če ne kar najboljši. Za izjemno kakovost slik v različnih svetlobnih pogojih poskrbi odlična optika, ki so jo pri Huaweiju zasnovali skupaj z Leico, fotografije pa še dodatno optimizira umetna inteligenca, ki zna prepoznati različne motive in scene ter jim samodejno prilagoditi optimalne nastavitve.
 • Ali je baterija vzdržljiva? Baterija ima ogromno kapaciteto (4000 mAh), tudi njej pa pomaga umetna inteligenca, ki poskrbi za bolj učinkovito porabo energije. Pri intenzivni uporabi brez polnilca zdrži dva dni, pri povprečni tudi štiri dni.
 • Ali je mobitel dober za igranje iger in ogled videovsebin? Zelo. Poleg zmogljivih komponent in napredne programske opreme, ki ga poganja, ima Mate 10 Pro tudi velik zaslon OLED z visoko ločljivostjo. Idealno za večpredstavnostne vsebine.

Oglejte si še ostale fotografije, posnete z mobitelom Huawei Mate 10 Pro, ki so nastale med testom, na TViN Shrambi.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
5. december 2017
3767
18. maj 2018
Huawei Mate 10 Pro - test na dlani
Android