Huawei Mate 20 Lite – test na dlani

Matej Ribič 27. september 2018
/PublishingImages/mate20lite-ribic-hero.jpg

Se še spomnite uspešnega Mate 10 iz lanskega leta? Letos nam bo na voljo nova serija Huawei Mate 20, prav tako kot lani pa jo bodo sestavljale tri naprave – Mate 20 Pro, Mate 20 in Mate 20 Lite – slednji se je že znašel v naših rokah. Najmlajši član družine me je presenetil in kljub temu da je »Lite«, ponuja uporabniku bistveno več, kot bi pri tej ceni pričakovali.

 

Specifikacije

 • Deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • Procesor: 8-jedrni Hisilicon Kirin 710 (4 x 2,2 GHz Cortex-A73 in 4 x 1,7 GHz Cortex-A53)
 • Grafični procesor: Mali-G51 MP4
 • Delovni pomnilnik: 4 GB (na nekaterih trgih na voljo tudi različica s 6 GB)
 • Notranji pomnilnik: 64 GB
 • Razširitev pomnilnika: microSD do 512 GB
 • Zaslon: LCD IPS, diagonala 16 cm (6,3 palca), ločljivost 2340 x 1080 slikovnih pik z gostoto 409 slikovnih pik na palec, 16 milijonov barv, razmerje stranic 19,5 : 9, prekriva 81,7 % površine prednje ploskve
 • Glavna kamera: dvojna, 20 MP, zaslonka f/1,8, goriščna razdalja 27 mm in senzor globine 2 MP, samodejno in ročno ostrenje s pritiskom na zaslon (Kamera ponuja AI, premikajočo sliko, bliskavico, nakupovanje in skeniranje črtnih kod, portret, objektiv AR, nočni način, panoramo in 3D-panoramo, svetlobno slikanje, HDR, fotografiranje v časovnem intervalu, barvni filter in umetniški način)
 • Sprednja kamera: dvojna, 24 MP, zaslonka f/2.0, goriščna razdalja 26 mm in senzor globine 2 MP, samodejno ostrenje, AI in HDR
 • Video zadaj: FHD 1080p s 30 ali 60 sličicami na sekundo, HD 720p s 30 sličicami na sekundo in 120 ali 480 sličic na sekundo v načinu super počasni posnetek
 • Video spredaj: FHD 1080p ali HD 720p pri 30 sličicah na sekundo
 • Povezljivost: WiFi, bluetooth 4.2, NFC, GPS in USB-C
 • Senzorji: čitalnik prstnih odtisov, merilnik pospeška, žiroskop in kompas, podpira odklepanje z obrazom
 • Baterija: Li-Ion 3750 mAh, s podporo za hitro polnjenje
 • Operacijski sistem: Android 8.1 Oreo z EMUI 8.2
 • Dimenzije: 158,3 mm (v) x 75,3 mm (š) x 7,6 mm (d)
 • Teža: 172 g
 • SIM-kartica: nano SIM (hibridna reža z dvema SIM ali ena SIM z micro SD)
 • V škatli: podatkovni kabel USB-C in omrežni polnilec, slušalke za prostoročno telefoniranje, zaščitna folija za zaslon in priročnik za hiter začetek uporabe

 

Pred nekaj leti nas večina ni znala niti izgovoriti Huawei, znamko pa smo pogosto povezovali s poceni napravami. To se je vsekakor spremenilo, Huawei je postal drugi največji proizvajalec mobitelov in k nam prinesel tudi dražje modele. Ti nas vedno znova presenetijo z odlično izdelavo, ki ne izprazni denarnice, zahvaljujoč seriji P20 pa Huawei sedaj slovi tudi po odličnih kamerah. Če smo še pred kratkim v Sloveniji kupovali večinoma mobitele iPhone in Galaxy, je dandanes v naših rokah vse več naprav Huawei, proizvajalec pa si prizadeva priti na vrh, pri čemer mu najbolj konkurirata Apple in Samsung.

Tako kot lani smo tudi letos člana družine Lite dobili pred Mate in Mate Pro. Medtem ko bosta slednja namenjena višjim cenovnim razredom, pa si Huawei z Mate 20 Lite prizadeva osvojiti srednji cenovni razred. Ta je pri okoli štiristotih evrih nabit z napravami, konkurenca pa je vedno dobra za kupca in njegovo denarnico, kar se močno vidi pri Mate 20 Lite. Kljub temu da gredo cenovni trendi neustavljivo navzgor, Huawei ponuja Mate 20 Lite pri nas za le 430 EUR, kupcu pa je na voljo v črni, modri in zlati barvi.

 

Dizajn in zaslon

Huawei je letos posodobil dizajn Mate 20 Lite, ki se bo po vsej verjetnosti ohranil in prenesel tudi na dražja Mate 20 in Mate 20 Pro. Proizvajalec ponuja stekleni sendvič, vmes pa mu trdnost daje ohišje iz aluminija. Steklo na sprednji strani je na robovih rahlo upognjeno ter se lepo preliva v ohišje iz aluminija in spet na steklo na zadnji strani mobitela. Vsi robovi so nežno usločeni, občutek v rokah pa je posledično fantastičen, teža 172 gramov mu daje občutek polnosti in nikoli ne bi uganil, da stane le 430 EUR, po občutku v rokah pa je primerljiv z napravami na samem vrhu.

Na desni strani se v aluminijastem ohišju nahajata tipki za prilagajanje glasnosti in gumb za vklop, na vrhu naprave sameva mikrofon, na levi strani pa se nahaja hibridna reža, ki uporabniku nudi prostor za do dve nano SIM-kartici hkrati ali še pogosteje eno nano SIM z razširljivim pomnilnikom v obliki micro SD. Tako je mobitel bolj prilagodljiv uporabniku, k temu pa pripomore še čedalje redkejši vtič za slušalke na spodnji strani naprave. Tu najdemo še zvočnik, žal ima mobitel le enega, in poleg še dodatni mikrofon ter USB-C za polnjenje in prenos podatkov.

 

Kljub temu da sodi v srednji cenovni razred, Huawei vsekakor ne želi razočarati nikogar. Mobitel vam bo ponujal dve SIM-kartici, da boste lahko pustili služben mobitel v službi, a boste še vedno dosegljivi. Za mlajše, ki bodo na mobitel naložili knjižnice iger in posneli goro fotografij, pa bo bolj prav prišla micro SD-kartica, ki omogoča razširitev prostora vse do 512 GB. Ne glede na to, ali ste poslovnež ali pa mobitel uporabljate le za zabavo, vam bo vsekakor prišel prav vtič za slušalke. Ta počasi izginja tudi v srednjem razredu in nas sili v nakup dražjih brezžičnih slušalk, medtem ko je Huawei vsem kupcem Mate 20 Lite v škatlo dodal še žične slušalke, ki omogočajo tudi prostoročno telefoniranje.

Na zadnji strani mobitela se nahajata dve kameri, čitalec prstnih odtisov in seveda bliskavica. Kameri sta na vrhu mobitela in nista v napoto, ne glede na to, kako napravo držimo. Dizajn in razporeditev kamer zadaj sta popolnoma simetrična, zaradi česar se mobitel ne ziblje, medtem ko je na mizi, čeprav sta kameri izbočeni za kakšen milimeter ali dva. Čitalec prstnih odtisov se nahaja pod kamerama in je vbočen v ohišje s kovinskim robom, da ga lažje ločimo na otip. Tega ni treba pritisniti, ampak prst za odklepanje naprave le prislonimo, deluje pa izjemno hitro. Na dnu najdemo še napis Huawei v srebrni barvi.

 

Mate 20 Lite poleg dveh kamer zadaj ponuja še dve spredaj, skupno kar štiri kamere. Tudi ti sta simetrično razporejeni, ena na levi in druga na desni od prednjega zvočnika, ki ga objemata. Tu najdemo še obvestilno lučko, ki sveti v zeleni barvi, ko prejmemo obvestilo. Vse to najdemo v majhni zarezi na zgornji strani zaslona, mobitel pa s sprednjima kamerama podpira odklepanje z obrazom, kar deluje enako hitro kot čitalec prstnih odtisov na zadnji strani in tako uporabniku ponudi odklepanje tudi, ko mobitel leži na mizi.

Zaslon je velik 6,3 palca oziroma 16 centimetrov po diagonali. Naj vas to ne prestraši, saj je mobitel kljub 6,3-palčnem zaslonu z razmerjem 19,5 : 9 bolj podoben 5,7-palčni napravi s starejšim razmerjem 16 : 9. To je mogoče z majhnimi robovi na vseh straneh in zarezo na vrhu, razmerje 19,5 : 9 pa daje mobitelu boljši občutek v rokah, saj je ta ožji in višji. Vredno je povedati, da naprava deluje mnogo manjša, kot bi sprva predvidevali glede na velikost zaslona.

 

Ko že govorimo o zaslonu, gre za zaslon LCD IPS, z diagonalo 16 cm in ločljivostjo 2340 x 1080 slikovnih pik, kar mu daje gostoto 409 slikovnih pik na palec. Časi, ko smo lahko videli posamezne slikovne pike, so končno mimo in tudi v srednjem razredu opazimo več kot odlične zaslone, kot ga ima tudi Mate 20 Lite. Ta ponuja naravne barve, v nastavitvah pa ga je mogoče prilagoditi svojemu okusu. Spremenite lahko namreč barvni način in temperaturo zaslona, v večernih urah pa vam bodo oči več kot hvaležne, če boste vključili način udobja za oči, saj je zaslon zelo svetel. Posledično zunaj pod soncem nisem imel nikakršnih težav z vidljivostjo, saj svetlost samodejno prilagaja glede na svetlost v okolju. Mobitel ima, kot sem že omenil, tudi zarezo, ki pa je nujna za 81,7 % površine, ki jo pokriva zaslon na prednji ploskvi mobitela. Huawei nam omogoča, da zarezo skrijemo, pri čemer se bodo ikone še vedno nahajale levo in desno od zareze, bosta pa ta predela postala črne barve in manj izstopala.

Velikega zaslona pa bodo veseli predvsem uporabniki, ki uživajo v večpredstavnostnih vsebinah, kot so filmi, videoposnetki in igre. Razmerje stranic 19,5 : 9 ima edino pomanjkljivost pri videoposnetkih na YouTubu. Večina posnetkov ima razmerje 16 : 9, kar pomeni, da bomo imeli med njihovim gledanjem na desni in levi strani črno pasico. Razmerje 19,5 : 9, ki ga ima Mate 20 Lite, pa ima tudi prednosti. Gledanje filmov je odlično, zaslon pa v ležečem položaju deluje kot »ultrawide« monitorji. Prav tako pri igrah, kjer sem na desni in levi videl več, medtem ko sem poskušal preživeti v PUBG Mobile. Zaslon pa je pri velikosti 6,3 palca uporaben tudi za dve aplikaciji hkrati in je super za večopravilnost. Enoročna uporaba je zaradi manjše širine mobitela možna, vsekakor pa se boste malo naprezali, če boste želeli s palcem priti do obvestil na vrhu zaslona.

 

Strojna zmogljivost

Huawei Mate 20 Lite poganja 8-jedrni procesor Hisilicon Kirin 710, ki pa je čisto nov in ga prvič vidimo ravno pri Mate 20 Lite. Procesor ima štiri jedra s hitrostjo 2,2 GHz in štiri s hitrostjo 1,7 GHz. Vseh osem jih lahko deluje istočasno, kar pojasni moje začudenje, ko sem uporabljal več aplikacij hkrati. Če bi mi rekli, da ima mobitel dražji Kirin 970, bi vam verjel. Mobitel se preprosto ne ustavi, ne glede na to, kaj sem počel in koliko aplikacij sem imel odprtih. Pri tem mu pomagajo 4 GB delovnega pomnilnika in 64 GB hitrega notranjega pomnilnika. Huawei pametno upravlja s 4 GB delovnega pomnilnika, saj nisem začutil nobenih zastojev pri uporabi. Sicer se da na določenih trgih dobiti tudi različico mobitela s 6 GB, ampak mislim, da to ne bo potrebno. S 64 GB prostora sem bil zadovoljen in potem ko sem telefon zapacal z vsemi igrami in aplikacijami iz Googlove knjižnice, sem še vedno imel na voljo okoli 40 GB. Razširitveno režo sem preizkusil s 128 GB micro SD, kjer prav tako nisem imel težav.

 

Mobitel je opremljen z grafičnim procesorjem Mali-M51 MP4, ki bo poskrbel za igranje iger in gladke animacije. Pri mojih testih se je odrezal več kot dobro. Kar nekaj ur sem preživel z igranjem PUBG Mobile (seveda v testne namene) in moram reči, da je zaslon zaradi razmerja odličen za takšne igre. Moram pa omeniti, da imajo glede na dokaj nov grafični procesor starejše igre lahko nekaj težav, kar se tiče podpore. GTA San Andreas mi na mobitelu ni delovala tudi po posodobitvah. Vse novejše igre pa so delovale brez zastojev, preizkusil sem še novi Asphalt 9 in Fortnite, obe igri sta delovali brez težav.

Najbrž se sprašujete, zakaj Huawei mobitela Mate 20 Lite ni opremil s Kirin 970, saj je ta čip zmogljivejši, in Huawei bi vam odgovoril z eno besedo – AI.

Artificial intelligence oziroma po naše umetna inteligenca je le ena izmed lastnosti čipa Kirin 710. Ta pomaga mobitelu pri analiziranju aplikacij, ki jih pogosto uporabljamo, te pa se posledično zaženejo hitreje kot navadno. Pomaga pri slikah, kjer analizira, kar vidimo, in predlaga načine ter jih poskuša narediti lepše z dodajanjem barv in kontrasta. Poleg tega pomaga življenjski dobi baterije in obljublja daljše delovanje z dodatno optimizacijo.

 

Baterija ima zmogljivost 3750 mAh, mobitel pa podpira Huaweijevo hitro polnjenje. Navadno mi je ob koncu običajnega delovnega dne ostalo še okoli 40 % baterije. Mate 20 Lite tako zlahka zdrži ves dan in četudi sem ga konstantno uporabljal in igral igre, sem imel ob koncu dneva še vedno približno 20 % rezerve. Če ste varčnejši od mene, WiFi-ja in LTE pa nimate konstantno vključenega, vam bo mobitel zdržal tudi do dva dni.

V nastavitvah za baterijo lahko najdemo tudi pametno ločljivost zaslona, ki spreminja ločljivost med 1560 x 720 in 2340 x 1080 slikovnimi pikami. S tem mobitel dodatno varčuje pri porabi, kar je izjemno uporabno pri igranju iger, ki so tako ali tako večinoma ločljivosti 720p. Pri splošni uporabi in gledanju posnetkov in slik pa je vsekakor bolje imeti višjo ločljivost. Huawei Mate 20 Lite omogoča tudi pametno delovanje aplikacij v ozadju in dva dodatna načina za varčevanje. Vse to vsekakor pripomore k odlični vzdržljivosti naprave.

Programska oprema

Huawei Mate 20 Lite poganja operacijski sistem Android 8.1 Oreo s Huawei EMUI 8.2. Se pravi, da uporabnik dobi vse funkcije Androida 8.1 in še kup dodatnih Huaweijevih. K sreči to mobitela ne upočasnjuje. Všeč mi je, da ponuja opcijo za prikaz hitrosti internetnih prenosov kar na vrhu v zarezi, navigacijske gumbe na dnu zaslona pa je mogoče nadomestiti z majhnim krogcem, ki deluje kot neke vrste »joystick« in omogoča lažje krmarjenje pri enoročni uporabi. Dodatni snemalnik zaslona bo prišel prav vsem, ki pogosto delite »meme« s prijatelji, funkcija MirrorShare pa omogoča zrcaljenje vsebine zaslona naprave na zaslon televizijskega sprejemnika ali v mojem primeru projektorja ter deluje brezhibno. Huawei ponuja kar nekaj svojih aplikacij, poleg pa tudi nekaj Googlovih. Omembe vredna je aplikacija za optimizacijo mobitela, aplikacija teme, ki ponuja uporabnikom spremembo ozadja in ikon, ter Game Suite, ki najde igre in jih pospeši ter onemogoči obvestila med igranjem. Ali bo Huawei Mate 20 Lite dobil posodobitev na Android 9.0 Pie, je zaenkrat še neznano, ampak ostajam optimističen, saj gre konec koncev za serijo Mat

 

Kamera in fotoaparat

Zakaj je Huawei Mate 20 Lite sploh drugačen od ostalih mobitelov v tem cenovnem razredu? Tudi ostali imajo več kot dobre zaslone, prav tako visoko zmogljivost in vzdržljive baterije. Mate 20 Lite se od ostalih razlikuje po kamerah. Ima jih namreč kar štiri – dve spredaj in dve zadaj.

Kamera na zadnji strani Mate 20 Lite ima ločljivost kar 20 MP, v pomoč pa ji je še ena kamera. Ta ima samo 2 MP, ampak se uporablja hkrati s primarno in služi kot senzor globine. Mobitel nato združi in obdela podatke iz obeh kamer in uporabnika preseneti z odličnim učinkom bokeh. Primarna kamera na zadnji strani podpira tudi zvočni nadzor, 3D Qmogi in odlične portretne funkcije. Tu lahko vključimo učinek bokeh, ki nežno zamegli ozadje osebe, in razne nivoje osvetlitve, tudi odrski portreti so možni in izpadejo zelo lepo. Ker gre za mobitel, ki izvira iz Azije, imamo seveda tudi lepotni nivo z lestvico od 0 pa vse do 10. Ta doda obrazom mehkobo in tako poskuša prikriti nepopolnosti, predlagam pa, da ga izključite, saj so tako fotografije ostrejše. Da ga popolnoma izključimo, je potreben dotik ikone, saj tudi število 0 doda neko mehkobo obrazu.

 

Kamera na zadnji strani nam omogoča nočni način, panoramo, slikanje s svetlobo, HDR, barvne filtre, 3D-panoramo, umetniške učinke, skeniranje dokumentov in fotografije v časovnem intervalu.

Kamera spredaj pa ima ločljivost kar 24 MP. Ta ima poleg prav tako dodaten senzor z 2 MP, ki prav tako podaja globinske podatke in omogoča uporabniku enake funkcije kot kamera na zadnji strani.

 

Obe podpirata osvetlitev osrednjega predmeta – kamera na zadnji strani z bliskavico in na sprednji strani z močno osvetlitvijo zaslona v beli barvi. Poleg tega obe nudita uporabniku slikanje z umetno inteligenco. Sliši se nekoliko bolj »kul«, kot dejansko je. Ta prepozna različne scenarije, na primer zazna, ali je pred kamero žival ali človek, in temu prilagodi kontrast, osvetlitev in poudari barve. Nad tem uporabnik nima nadzora in fotografije navadno delujejo umetno in nerealno, ampak tako tudi bolj atraktivno za družabne medije. Če želite iz fotoaparata iztisniti kar največ, bo treba uporabiti PRO-način, kjer ima uporabnik popoln nadzor nad rezultatom. Slikanje v PRO-načinu nam bo vedno dalo več nadzora in natančnejše rezultate, je pa res, da ni vedno priročno, sploh ko si želimo hitre fotografije. Kameri sta več kot odlični, če ne celo najboljši v tem razredu, Huawei pa upa, da ga bo ravno to ločilo od ostalih mobitelov v tem razredu.

 

Čipi Kirin pa pri posnetkih še vedno niso tako dobri. Mobitel podpira maksimalno posnetke 1080p z do 60 sličicami na sekundo – za razliko od konkurentov s čipi Snapdragon, ki tudi v srednjem razredu ponujajo 4K-zajem. Tudi mikrofoni vas ne bodo sezuli iz čevljev, ampak so rezultati kljub temu zadovoljivi. Mobitel pa preseneča z zajemom počasnih posnetkov, in sicer vse do 480 sličic na sekundo pri 720p, kar je več kot solidno. Poskrbite le, da boste imeli dovolj svetlobe, in rezultati vas bodo navdušili.

Sklepna beseda

Huawei Mate 20 Lite je več kot le mlajši brat bolj popularnih starejših bratov. Ti resda še niso izšli, ampak bodo vsekakor stali mnogo več denarja kot Mate 20 Lite. Ta poskuša premagati ogromno konkurenco v srednjem cenovnem razredu z nadpovprečno kakovostjo izdelave, fantastičnim zaslonom in osmimi jedri, ki bodo poskrbeli, da ne bo zastojev tudi med bolj delovnimi dnevi. Huawei stavi, da bo stranke prepričal z nadpovprečnimi kamerami, saj dandanes čedalje več slikamo s mobiteli, najboljša kamera je konec koncev tista, ki jo imamo vedno pri sebi, in moram reči, da me je mobitel pozitivno presenetil. Pri vračilu tega mobitela bom vsekakor pogrešal zmogljivo baterijo in odličen občutek v rokah, ki mi ga je Mate 20 Lite zagotovil in pri tem dvignil moja pričakovanja za prihajajoče naprave v srednjem razredu.

Oglejte si še ostale fotografije, narejene z mobitelom Huawei Mate 20 Lite, ki so nastale med testom, na TViN Shrambi.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
27. september 2018
4218
27. september 2018
Huawei Mate 20 Lite – test na dlani
Android