Huawei P Smart Z – test na dlani

Matej Ribič 29. avgust 2019 Čas branja članka: 12 min
/PublishingImages/psmarzt-kavcic-ag19-hero.jpg

Velik, 6,6-palčni zaslon, ki se razteza vse do robov, in izskočna sprednja kamera že za slabih 280 EUR – se sliši predobro, da bi bilo res? Ravno to sem se spraševal tudi sam, ko sem v roke prejel novi mobitel Huawei P Smart Z. Huawei nam tako pri zelo nizki ceni ponuja lastnosti, ki jih nimajo niti najdražji mobiteli konkurenčnih proizvajalcev. Mobitel me je v času testa vsekakor prepričal, pri tako mamljivi ceni pa bomo morali sprejeti tudi kakšen kompromis ali dva.

Specifikacije

 

 • Barva: črna, modra, zelena
 • Dimenzije: 163,5 mm (v) x 77,3 mm (š) x 8,8 mm (d)
 • Teža: 196,8 gramov
 • Povečana odpornost: brez
 • Deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • SIM-kartica: nano SIM, podpora za dve SIM-kartici
 • Povezljivost: WiFi, bluetooth 5.0, NFC, GPS (A-GPS, GLONASS, BDS), USB-C, FM-radio
 • Procesor: 8-jedrni HiSilicon Kirin 710F (4-krat Cortex-A73 s frekvenco 2,2 gigaherca in 4-krat Cortex-A53 s frekvenco 1,7 gigaherca), proizveden na 12-nanometrski arhitekturi
 • Grafični procesor: Mali-G51 MP4
 • Delovni pomnilnik: 4 GB
 • Notranji pomnilnik: 64 GB
 • Razširitev pomnilnika: mikro SD (do 1TB)
 • Zaslon: TFT LCD (LTPS), diagonala 16,73 cm (6,59 palcev), ločljivost 2340 x 1080 slikovnih pik, z gostoto 391 slikovnih pik na palec, razmerje stranic 19,5 : 9, prekriva 84,3 % površine sprednje ploskve
 • Kamere zadaj: dvojna in LED-bliskavica; glavna kamera s 16 MP, zaslonka f/1.8; globinska kamera z 2 MP, zaslonka f/2.4
 • Kamere spredaj: enojna; izskočna kamera s 16 MP, zaslonka f/2.0
 • Video zadaj: FHD 1080p s 30 ali 60 sličicami na sekundo in HD 720p s 30 ali 240 sličicami na sekundo v načinu počasni posnetek
 • Video spredaj: FHD 1080p s 30 sličicami na sekundo
 • Baterija: Li-Po 4000 mAh
 • Operacijski sitem: Android 9.0 Pie z EMUI 9.1.0.
 • Senzorji: senzor pospeška, senzor prstnih odtisov, žiroskop, senzor bližine, digitalni kompas
 • V škatli: podatkovni kabel, omrežni polnilec, slušalke za prostoročno telefoniranje, sponka za odpiranje reže SIM in kratek priročnik z navodili za uporabo
 • Garancijska doba: 24 mesecev

Ohišje

 

Mobitel Huawei P Smart Z je preprosto masiven. Pri teži 196 gramov in 6,59-palčnemu zaslonu bomo za njegovo upravljanje vsekakor potrebovali obe roki. Tako velikost kot tudi teža pa sta danes mnogo lažje opravičljivi, saj vse več časa strmimo v zaslone na naših mobitelih. Huawei tako zaslon na P Smart Z oglašuje kot idealnega za gledanje filmov, igranje iger in branje e-knjig, s čimer se sam povsem strinjam. Poleg velikosti nam v oči pade še barva, ki ima, kot je to značilno za Huawei, nekoliko drugačen vzorec na hrbtni strani mobitela. Tokrat je zgornja tretjina rahlo svetlejša od spodnjega dela, slednji pa se ob močni svetlobi zelo blešči.

 

Navdušenje nad očem privlačno barvo pa hitro zamenja “cenen” občutek v rokah, ki ga pusti plastično ohišje, pri čemer mu prav nič ne pomaga debelina 8,8 milimetrov. Glede na ceno je uporaba plastike seveda povsem sprejemljiva, saj jo najdemo tudi pri mnogo dražjih napravah. Edina slabost uporabe plastike na hrbtni strani so praske, zato priporočam, da mobitel zaščitite z ovitkom, bo pa ta žal prekril barvito hrbtno stran.

 

Četudi je Huawei P Smart Z nekoliko večji, pa so gumbi na desni strani naprave na pravem položaju in lahko dosegljivi s palcem. Tu najdemo gumb za vklop ali izklop naprave ter gumb za prilagajanje glasnosti mobitela. Na zgornjem delu naprave se nahajata mikrofon in reža SIM, ki sprejme dve nano SIM-kartici oziroma eno SIM-kartico, če se odločimo za razširitev notranjega pomnilnika z mikro SD-kartico. Zgoraj je tudi glavna atrakcija tega mobitela – izskočna sprednja kamera. Leva stran mobitela je povsem prazna, medtem ko na spodnjem delu najdemo drugi mikrofon, USB-vrata tipa C, glasen, a žal enojen zvočnik ter tudi standardni 3,5-mm priključek za slušalke.

 

Kot sem omenil že na začetku, Huawei P Smart Z preseneča z zaslonom z minimalnimi robovi. Ti so zgoraj, levo in desno enako debeli, medtem ko je spodnji rob nekoliko večji, saj LCD-zaslonov ni mogoče upogniti tako kot zaslone OLED, da bi s tem premaknili priključek za zaslon v notranjost mobitela. Kljub temu je videz sprednje strani zelo moderen, pri tem pa niso pozabili niti na sprednji zvočnik za klice, ki se priročno nahaja v zgornjem robu. Nekoliko manj moderen je bralnik prstnih odtisov, ki zaradi uporabe LCD-tehnologije ni pod zaslonom, temveč na zadnji strani mobitela, je pa vsaj zanesljivejši od tistih pod zasloni.

Povezave in kakovost klica

 

Kljub zaslonu z izjemno majhnimi robovi mobitel še vedno ponuja odlično kakovost klicev. Ta podpira tako HD-govor kot tudi VoLTE in VoWiFi, dve brezplačni storitvi, ki ju ponuja Telekom Slovenije in sta recept za odlično kakovost pogovora ter še daljše delovanje baterije. Mobitel odlikuje tudi podpora za do dve nano SIM-kartici ali eno nano SIM-kartico v kombinaciji z mikro SD-kartico, kar uporabniku nudi povečano fleksibilnost. Žal je Huawei kljub velikosti mobitela našel prostor za le en zvočnik, je pa ta več kot dovolj glasen za občasni posnetek na YouTubu. Huawei nudi tudi široko podporo GPS (A-GPS, GLONASS, BDS), bluetooth različice 5.0 in NFC za brezkontaktno poslovanje. Glede na ceno ponuja Huawei res veliko, še posebej kar se tiče kakovosti klicev. Nekoliko manj sem bil navdušen nad WiFi-povezavo, katere hitrost brez razloga občasno peša, je pa še vedno dovolj stabilna za deljenje zaslona.

Programska oprema

 

Kot je pričakovati, tudi tu najdemo že domači operacijski sistem Android 9 Pie v Huaweijevi EMUI-preobleki različice 9.1.0. Domači smo tudi s prednaloženimi in podvojenimi aplikacijami, dizajn uporabniškega vmesnika pa močno spominja na Applovega. Kljub temu to tudi za takšne uporabnike, kot sem jaz, ne predstavlja konec sveta, saj je prednaložene aplikacije mogoče onemogočiti, podvojene izbrisati, Android pa ponuja neskončno mero prilagajanja vašim željam glede videza.

 

Kljub “težki” prevleki čez osnovni operacijski sistem Android pa mobitel deluje hitro in brez zastojev, hkrati pa ponuja tudi marsikatero dodatno nastavitev, ki je pri “čistem” operacijskemu sistemu Android ne najdemo (npr. na primer prikaz hitrosti prenosov v obvestilni pasici in menjavo navigacijskih gumbov za poteze).

Zaslon

 

Končno smo se rešili nadležnih zarez, lukenj v zaslonu in drugih tako imenovanih “rešitev” na poti do obljubljenega raja, kjer mobiteli nimajo robov in prikazujejo kar največ vsebine glede na dano velikost. Pri Huaweijevem mobitelu tega vsekakor nisem pričakoval, še posebej pri tako nizki ceni, a jim je nekako uspelo. Mobitel ponuja neomejeno prikazovanje vsebin in minimalne stranske robove. To so dosegli tako, da so sprednjo kamero prestavili v ohišje. Gre za motorizirano oziroma, kot pravi Huawei, izskočno sprednjo kamero, rešitev pa je elegantna in mnogo bolje implementirana od tiste, ki smo jo pred kratkim preizkusili pri Samsungovem Galaxyju A80.

 

Dizajn je vsekakor glavna atrakcija zaslona. Ta ima sicer povsem standardno ločljivost, ki znaša 2340 x 1080 slikovnih pik, in visoko razmerje stranic zaslona 19,5 : 9. Gre za zaslon tipa LCD, ki ponuja zadovoljivo visoko svetilnost na prostem, obenem pa primerno nizko svetilnost ob večernih urah. Nižja cena se pokaže predvsem pri barvah, ki so nekoliko hladnejše z modrim tonom, in pri bistveno nižjem kontrastu od tistega, na katerega so me navadili OLED-zasloni.

 

Še nekaj namigov za potencialne kupce: mobitel ima tovarniško vključeno pametno ločljivost, ki občasno zniža ločljivost zaslona z 2340 x 1080 na 1560 x 720 slikovnih pik. To seveda pozitivno vpliva na čas delovanja baterije, žal pa je celoten zaslon nato videti rahlo megleno. Priporočam, da to nastavitev izklopite in medtem ko ste že ravno v nastavitvah, prilagodite še barvni način ter temperaturo zaslona. Še ena izmed po mojem mnenju pametnejših nastavitev je menjava navigacijske vrstice za poteze, kar nam omogoči še več prostora za prikazovanje vsebin. Edina negativna plat je, da ima mobitel že tovarniško nalepljeno zaščitno folijo, ki je na vseh straneh zaslona za kakšen milimeter prekratka in ima na prstih pri navigaciji s potezami oster občutek, jo pa lahko brez težav tudi odstranite.

Kamere

 

Nižja cena se ne pozna samo pri zaslonu, ampak tudi pri kamerah. Huawei ponuja dvojno kamero zadaj, in sicer primarno z ločljivostjo 16 MP in zaslonko f/1.8 ter sekundarno globinsko kamero z ločljivostjo 2 MP in zaslonko f/2.4. Primarna kamera je vsekakor dovolj dobra za občasno fotografijo ali dve, me je pa razočarala sekundarna globinska kamera, ki preprosto ne zazna globine, ki bi jo od nje pričakovali. Seveda z njeno pomočjo občasno dobimo res odlične slike, mi je pa vseeno pri testu tudi pokvarila kar nekaj sicer dobrih fotografij. Sprašujem se, zakaj se je Huawei odločil za sekundarno kamero, še posebej, ker smo od njega vajeni dobrih fotografij tudi na najcenejših mobitelih. Nekaj težav sem opazil tudi pri HDR, ki preprosto ne deluje, in povečavi slik, ki imajo nato rožnate in vijolične odtenke. Upam, da bo Huawei v kratkem posodobil programsko opremo P Smart Z in omenjene napake odpravil.

 

 

Sprednja samodejno izskočna kamera pa na moje presenečenje ponuja mnogo boljšo zameglitev ozadja v načinu portret kot zadnja v kombinaciji z globinsko kamero. Tudi ta ponuja ločljivost 16 MP pri zaslonki f/2.0, rezultati pa so navadno več kot zadovoljivi. Huawei je namenil kar nekaj pozornosti njeni vzdržljivosti in obljublja, da bo zdržala do 15 kg pritiska, delovala med minus 20 in do plus 60 stopinjami Celzija, torej praktično ne glede na okolje.

 

Teh trditev sam seveda nisem preizkusil, lahko pa povem, da je kamera vsekakor zelo močna in je potrebne kar nekaj sile, da jo ročno porinemo v notranjost ohišja. Ta ima, tako kot smo to že videli pri mobitelih OnePlus, tudi varnostni sistem, ki jo samodejno skrije v ohišje, ko mobitel zazna padec. Ta se pri mojih testih pri padcu z višine rok skoraj v celoti skrije v ohišje mobitela in deluje zelo zanesljivo, kar bo preprečilo poškodbe sprednje kamere.

 

 

Nekoliko me je razočaral tudi zajem videa, pri čemer je maksimalna ločljivost FHD 1080p s 30 ali 60 sličicami na sekundo, posnetek pa je zaradi pomanjkanja kakršnekoli stabilizacije izjemno zmaknjen, tudi v mirnih rokah. P Smart Z ponuja tudi počasni posnetek v ločljivosti HD 720p z 240 sličicami na sekundo, ki prav tako trpi zaradi pomanjkanja stabilizacije. Video je že od nekdaj “Ahilova peta” Huaweijevih mobitelov, če jih primerjamo s konkurenco v istem cenovnem razredu, ki uporablja čipe Qualcomm z večjo zmogljivostjo in boljšim procesiranjem.

Zmogljivost

 

Huawei P Smart Z poganja novi in hkrati stari HiSilicon Kirin 710F, pri katerem sam ne opazim kakšnih novosti v primerjavi s starim Kirinom 710 – razen črke F. Gre za 8-jedrni čip, ki ga sestavljajo štiri zmogljivejša jedra Cortex-A73, ki delujejo pri 2,2 gigaherca, in štiri varčnejša jedra Cortex-A53 s frekvenco 1,7 gigaherca. Ta je še vedno proizveden na 12-nanometrski arhitekturi, kljub temu pa je dokaj varčen. V kombinaciji z grafičnim procesorjem Mali-G51 MP4 ponuja mobitel več kot dovolj moči za vsa vsakodnevna opravila, zadovoljil pa bo tudi nezahtevne igričarje, ki se bodo morali v igrah, kot sta Fortnite in PUBG, zadovoljiti z nizkimi grafičnimi nastavitvami. Podpira tudi tako imenovani GPU Turbo, ki optimizira delovanje iger, manjša poraba energije pa hkrati pomeni tudi manj segrevanja in optimalnejše delovanje mobitela. Glede na ceno sta zadovoljivi tudi količina delovnega pomnilnika, ki znaša 4 GB, in količina notranjega pomnilnika, ki znaša 64 GB, možno pa ga je še povečati z uporabo mikro SD-kartice.

Baterija

 

Baterija je v primerjavi z drugimi mobiteli v tem cenovnem rangu še ena izmed mnogih prednosti, ki jih ponuja Huawei P Smart Z. Ima baterijo s kar 4000 mAh zmogljivosti, ki kljub velikemu zaslonu zaradi varčnih komponent zdrži tudi do dva dni in je po zmogljivosti podobna Samsungu Galaxy A50. Medtem ko nižja cena naprave ni vplivala na kapaciteto baterije, je vplivala na pomanjkanje hitrega žičnega polnjenja in brezžičnega polnjenja. Brez tega se vsekakor da živeti in če bi moral sam izbrati, bi raje imel zmogljivo baterijo brez hitrega polnjenja kot manj zmogljivo s hitrim polnjenjem. Huawei pa ne dosega tako dolgega časa delovanja zgolj s surovo kapaciteto, temveč se močno zanaša tudi na programsko opremo in umetno inteligenco. Kot sem povedal že mnogokrat, tako agresivno zapiranje aplikacij, kot ga ponuja Huawei, preprosto ni “kul”. Pri testu mi je tako večkrat izklopil uTorrent, Energy Bar za prikazovanje baterije in AccuBattery, ki meri porabo energije posameznih aplikacij. Vse to se dogaja že tovarniško, ne da bi vklopil kakršnekoli načine varčevanja z energijo.

Sklepna beseda

 

Huaweijev P Smart Z me je vsekakor pozitivno presenetil. Ponuja odlično rešitev za sprednjo kamero, ki je izskočna, zaslon pa ima posledično minimalne robove brez vsakršnih zarez, kar uporabniku omogoča nemoteno prikazovanje vsebin. Moderen dizajn in izjemno atraktivna cena pa zahtevata od kupca kakšen kompromis ali dva. S tem mislim predvsem na kakovost kamer in kakovost zaslona, ki sta nekoliko pod mejo pričakovanega tudi za mobitel srednjega razreda. Če ste pripravljeni sprejeti ti pomanjkljivosti, vas mobitel P Smart Z vsekakor ne bo razočaral.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
29. avgust 2019
4809
29. avgust 2019
Huawei P Smart Z – test na dlani
Android