Huawei P10 Plus – test na dlani

Andrej Pirnat 25. april 2017
/PublishingImages/Huawei-P10-plus-tnd-hero.jpg

Potem ko sem pred kratkim testiral nov paradni mobitel Huaweija z oznako P10, sem zdaj v roke dobil še njegovo bolj "odraslo" različico P10 Plus. Čeprav se na prvi pogled razlikujeta le v velikosti, pa ju ločuje še nekaj drugih, za marsikoga pomembnih lastnosti, ki različico Plus naredijo za najboljši Huaweijev mobitel vseh časov. Vprašanje je le, ali ste za te nadgradnje pripravljeni pogledati nekoliko globlje v denarnico.

 

Specifikacije

 • Deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • Procesor: Hisilicon Kirin 960 (4 × 2,4 GHz Cortex-A73 in 4 x 1,8 GHz Cortex-A53)
 • Grafični procesor: Mali-G71 MP8
 • Delovni pomnilnik: 4/6 GB
 • Notranji pomnilnik: 64/128 GB
 • Razširitev pomnilnika: microSD do 256 GB
 • Zaslon: 13,97 cm (5,5 palca), 2560 x 1440 slikovnih pik, 540 ppi, 16 milijonov barv, IPS-NEO LCD
 • Glavna kamera: dvojna, 20 MP + 12 MP, f/1.8, optična stabilizacija, optika Leica, lasersko samodejno ostrenje, dvojna LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, zaznavanje obrazov, HDR, panorama
 • Sprednja kamera: 8 MP, f/1.9
 • Video: UHD 2160p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080p s 60 sličicami na sekundo
 • Povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave – hotspot), bluetooth v4.2, GPS, NFC, USB-C
 • Senzorji: čitalnik prstnih odtisov, merilnik pospeška, žiroskop, barometer, kompas
 • Baterija: Li-ion 3750 mAh, hitro polnjenje
 • Operacijski sistem: Android 7.0 Nougat (z uporabniškim vmesnikom Emotion UI 5.1)
 • Dimenzije: 153,5 mm (v) × 74,2 mm (š) × 7 mm (d)
 • Teža: 165 g
 • SIM-kartica: nanoSIM (možnost dveh SIM-kartic)

Huawei letos gradi na uspehu, ki ga je lani ustvaril s serijo odličnih mobitelov P9. Ti so uspeli številne uporabnike prepričati predvsem z všečnim dizajnom in dvojnim, na nek način revolucionarnim fotoaparatom, ki so ga v lastni interpretaciji potem uporabili tudi nekateri drugi proizvajalci mobitelov, med drugim Apple. To je Huaweiju pomagalo, da se je trdno zasidral na tretjem mestu izjemno konkurenčne lestvice največjih proizvajalcev mobilnih naprav. Trdne temelje so torej postavili, z novo serijo P10 pa jih bodo skušali tudi obdržati in na njih graditi. To pa bo letos še težja naloga, kot je bila v letu 2016, saj se je boj za mobilni prestol še bolj zaostril. Poglejmo, kako je nanj pripravljen Huaweijev velikan P10 Plus …

Dizajn

Čeprav se morda sliši plehko, se vsaka knjiga začne pri platnicah. Te so tiste, ki prve pritegnejo pogled, vsebina pa je potem tista, zaradi katere knjigo ali vzljubimo ali pa jo postavimo v kot. To bi lahko navezali tudi na mobitele (in marsikatere druge stvari v življenju). Če ne bo pritegnil vaše pozornosti že s svojim videzom, obstaja velika verjetnost, da boste šli mimo in ga popolnoma spregledali. Ampak pri Huaweiju je ta scenarij praktično nemogoč. Lanski P9 še danes velja za enega lepše zasnovanih mobitelov, podobno pa je tudi z letošnjo serijo P10.

 

P10 Plus nekako povzema celotno zgodbo Huaweija in njegov napredek skozi leta. Še nedolgo nazaj so se ob omembi te kitajske znamke ljudem nad glavo izrisali vprašaji "Hua-kaj?", danes pa je to eno največjih tehnoloških imen, ki ga ljudje povezujejo z napredkom, eleganco in kakovostjo (zelo skladno s pomenom njihovega imena – kitajski dosežek oziroma uspeh). Takšen pa je tudi mobitel P10 Plus. Velik, eleganten in kakovosten. Po mojem mnenju je sicer njegov dizajn letos nekoliko manj markanten kot pri lanskem modelu, a hkrati bolj prefinjen. Oblikovno malce spomni na nekakšno mešanico iPhona in novejših HTC-jevih mobitelov (ki tudi sami povzemajo precej Applovih oblikovnih linij), sploh z novo tipko na sprednji strani ohišja. Pri Huaweiju so namreč pod zaslon vgradili kapacitivno tipko, ki primarno služi kot čitalnik prstnih odtisov za odklepanje zaslona, sekundarno pa mu v nastavitvah dodelite še funkcionalnost hitrega dostopa do Googlovega iskalnika in funkcionalnost osrednjih navigacijskih tipk (domov, nazaj, pregled odprtih aplikacij).

Z novo postavitvijo tipke oziroma čitalnika prstnih odtisov sem se srečal že pri osnovni različici mobitela P10 in me takrat sprva ni navdušila, dokler nisem ugotovil, da lahko nove funkcionalnosti še bolj poenostavijo upravljanje mobitela, hkrati pa prihranijo prostor na zaslonu, ki ga sicer na Androidu zaseda virtualna navigacijska vrstica. Ob vklopu prej omenjene navigacijske funkcionalnosti tipke namreč ta vrstica izgine. Prav tako pa se tipka odlično obnese pri branju prstnih odtisov. Za Huaweijeve mobitele že nekaj časa velja, da imajo enega najhitrejših in najbolj natančnih bralnikov prstnih odtisov in nič drugače ni z modelom P10 Plus. Dodatnih besed zato tukaj ne gre izgubljati. Čitalnik je hiter in zanesljiv, pika. Vseeno pa je njegova selitev na sprednjo stran zanimiva, sploh ker konkurenca vedno bolj stremi v nasprotno smer.

 

Tu bi sicer pohvalil še tipko za vklop oziroma izklop mobitela. Ta je obarvana rdeče in ima posebno teksturo, tako da jo s prsti takoj najdete, tudi v trdi temi. Morda se bo komu zazdelo, da tipka s svojim izstopajočim dizajnom kvari obliko celotnega mobitela, moje prepričanje pa je, da bi se morali tega prijema bolj posluževati tudi drugi proizvajalci. Prvič zaradi praktičnosti in drugič, ker nekoliko poživi videz mobitela.

Dokler sem še pri zunanjosti, naj omenim, da je kovinsko ohišje Huaweija P10 Plus zelo elegantno. Še bolj kot pri lanskem modelu. Zahvala za to pa gre predvsem še bolj zaobljenim robovom in barvi (mobitel je sicer na voljo v več barvah, sam sem imel na preizkusu črno različico). Čeprav gre za velik mobitel, se v roko lepo usede, za gladko upravljanje pa bosta pri večini uporabnikov vseeno potrebni dve.

Zaslon

Dovolj sem se zadržal pri zunanjosti. Fotografije v tem primeru tako ali tako povedo več kot besede. Zato se počasi premaknimo proti notranjosti. Ampak preden se čisto potopimo v čipe in vijake v drobovju, si poglejmo še, kakšen je zaslon. Tu se pokaže prva pomembna razlika med osnovno in večjo različico Plus P10. Poleg tega, da ima druga večji, skoraj 14-centimetrski (5,5-palčni) zaslon, ima na njem tudi višjo ločljivost (2560 x 1440 slikovnih pik) in bolj gosto posejanost s piksli (540 ppi). Sploh zadnji podatek, ki sporoča podrobnost in ostrino slike, je pri tako velikem zaslonu zelo impresiven. Večina uporabnikov sicer v praksi teh razlik s prostim očesom ne bo zaznala, so pa to precej relevantni podatki za vse tiste, ki bi na svojem mobitelu radi raziskovali tudi svetove navidezne resničnosti.

 

Ima pa zaslon eno manjšo pomanjkljivost, in sicer nima posebnega oleofobnega premaza, ki preprečuje, da se na zaslonu nabirajo odtisi mastnih prstov. To težavo sicer Huawei rešuje tako, da svoje mobitele opremi s plastično zaščitno prevleko, vendar izkušnja z njo enostavno ni takšna, kot če mobitel upravljate prek steklene površine. To posledično povzroča dilemo – ali mobitel na račun optimalne uporabniške izkušnje uporabljati s plastično prevleko ali pa to odstraniti in tvegati, da bo zaslon večino časa prekrit s prstnimi odtisi. Sam sem bolj zagovornik druge možnosti, saj ta nudi tisto pravo uporabniško izkušnjo, za vsak slučaj pa imam v žepu vedno še kakšno čistilno krpico.

Strojna zmogljivost

Kaj pa druga strojna oprema? Če se odpravimo globlje v osrčje naprave, tam najdemo zelo spodobne specifikacije. Huawei P10 Plus je tako kot njegov manjši brat opremljen s procesorjem Kirin 960, ki so ga razvili kar v Huaweijevih laboratorijih. Kot kažejo merilniki zmogljivosti (benchmarki), je ta primerljiv z bolj razširjenim in uveljavljenim procesorjem Snapdragon 820, nekoliko pa zaostaja za njegovim naslednikom, Snapdragonom 835. V praksi sicer to ne pride do izraza, saj pri igranju iger in uporabi drugih aplikacij nisem zaznal nikakršnega zatikanja, P10 Plus pa se tudi pri ekstenzivni uporabi ni pretirano segreval in pregreval.

Zaslug za to sicer ne gre pripisovati zgolj procesorju, ampak tudi drugim komponentam, ki se nahajajo poleg njega, v prvi vrsti delovnemu spominu oziroma RAM-u. Tu je tudi druga pomembna razlika med osnovnim modelom in modelom Plus. Medtem ko je prvi na voljo le s štirimi gigabajti RAM-a, drugega lahko dobite tudi v različici s šestimi. Ta različica pa ima tudi več internega spomina, kar 128 gigabajtov, za shranjevanje podatkov (osnovni P10 je na voljo z 32 ali 64 gigabajti notranjega spomina). Vse te številke v praksi pomenijo, da lahko na model P10 Plus shranite večjo količino podatkov, kar bodo najbolj pozdravili ljubitelji filmov in glasbe, ter da je različica Plus z večjo količino RAM-a več kot pripravljena na prihodnost. To seveda ne pomeni, da osnovni P10 ni zmogljiv. Daleč od tega. Le P10 Plus je nekoliko bolj.

 

Pri strojni opremi gre omeniti še baterijo. P10 Plus ima večjo kot osnovni model (3750 miliamper ur proti 3200 miliamper uram), vendar to ne pomeni, da je njena avtonomija kaj boljša. Ker ima model Plus večji zaslon z višjo ločljivostjo, je tudi njegova baterija bolj obremenjena, kar na koncu pomeni, da obe brez polnilnika zdržita približno enako dolgo. To ob normalni uporabni mobitela nanese dober dan ali celo nekoliko dlje, kar je pohvalno. Sicer pa sta oba mobitela opremljena tudi s funkcionalnostjo hitrega polnjenja, kar pomeni, da se števec od 0 do 100 odstotkov obrne že v eni debeli uri.

Programska oprema

Kot to velja od nekdaj, pa uporabniške izkušnje na napravah vseh vrst ne definira gola strojna oprema, ampak predvsem programska. Ta je namreč tista, s katero ima uporabnik neposreden stik. Na Huaweiju P10 Plus (tako kot na drugih njihovih telefonih) teče Android. Vendar ne običajen Android, kot si ga je zamislil Google, temveč modificiran. To preobleko pri Huaweiju imenujejo EMUI (Emotional UI) in je zdaj dosegla že različico 5.1. Na začetku svoje poti (in še dolgo po tem) se je ta močno zgledovala po Applovem operacijskem sistemu iOS, kar so ji uporabniki Huaweijevih mobitelov tudi najbolj zamerili. Ne zato, ker bi bilo z iOS-om kaj narobe, ampak zato, ker je bil Huawei pri tej preobrazbi površen, to pa se je odražalo v nekoliko nerodni in zatikajoči se končni uporabniški izkušnji.

Huawei je tem pritožbam prisluhnil in njihova vizija Androida se je začela počasi približevati izvirni androidni izkušnji. Še vedno ni povsem tam in zelo verjetno nikoli ne bo, ampak stanje se je precej izboljšalo. Za začetek si uporabnik zdaj lahko vklopi namenski predal za aplikacije, tako da niso vse nanizane na osrednjem namizju. Manj pa je tudi podvojenih aplikacij, torej aplikacij, ki podvajajo funkcionalnosti Googlovih aplikacij.

EMUI ima sicer še vedno precej svojih uporabnih lastnosti, vendar pa so te zdaj nekoliko bolj skrite in ne pridejo takoj do izraza. Med bolj uporabnimi velja izpostaviti pametno funkcionalnost oziroma umetno inteligenco, ki analizira in se uči uporabnikovih navad ter na ta način skrbi za optimalno delovanje mobitela. V enem tednu, kolikor časa sem imel P10 Plus v svojem žepu, sicer tega nisem mogel testirati, saj naj bi ta funkcionalnost prišla do izraza šele čez čas. Ampak če deluje tako, kot pravijo, potem to reši marsikatero težavo, ki je prisotna na številnih androidnih napravah (upočasnjeno delovanje po letu ali dveh uporabe). Meni osebno se je dopadla tudi že prej omenjena dodatna navigacijska funkcionalnost čitalnika prstnih odtisov, torej celotno upravljanje mobitela prek ene same tipke. Za uporabnega pa se izkaže tudi skrbnik baterije, ki vam lahko pridobi kar nekaj ur dodatne uporabe.

Kaj pa negativne plati EMUI-ja? Za začetek je še vedno prisoten nekoliko staromoden videz bližnjic do prednaloženih (ne Googlovih) aplikacij. Nekoliko odvečna pa je funkcionalnost upravljanja s členki prstov oziroma s trkanjem po zaslonu. Z različnimi vzorci trkanja namreč lahko odprete določeno aplikacijo, zajamete posnetek zaslona in podobno. Ampak nihče vam ne bo zameril, če jih ne boste nikoli uporabili. Ker pa je Huaweijev Android kljub čistejši obliki še vedno precej spremenjen, pa to pomeni, da bo posodobitve dobival s precejšnjo zamudo. Vsaj če gre soditi po preteklih izkušnjah. Takšen je pač recept. Bolj ko je Android spremenjen, pozneje dobi posodobitev. Kljub tem nekaj manjšim nevšečnostim pa moram poudariti, da je celostno gledano uporabniška izkušnja s P10 Plus prijetna, tudi če spadate med androidne puriste, saj so dodatne funkcionalnosti implementirane tako, da vam niso v napoto.

Kamera in fotoaparat

Zdaj pa je končno čas, da kakšno besedo namenimo še glavni Huaweijevi karakteristiki, lastnosti, ki je njihove mobitele izstrelila med zvezde, fotoaparatu. O njem smo se na Tehniku razpisali že večkrat, ampak nič ne bo škodilo, če se še enkrat. Partnerstvo s priznanim proizvajalcem fotografske opreme, nemško Leico, ki so ga začeli lani pri modelu P9, se letos nadaljuje, s tem da tokrat Leicino ime nosi tudi 8 MP fotoaparat na sprednji strani, ki se tudi v mračnih pogojih obnese zelo spodobno. Na zadnji strani ima mobitel ponovno dva senzorja, kjer eden zajema barvne (12 MP), drugi pa črno-bele (20 MP) fotografije, nato pa se s procesiranjem združita v eno končno.

 

To na fotografiji ustvari boljši učinek globine, fotografija pa je zaradi tega tudi manj zrnata in ima bolj podrobno izražene detajle. Barvni senzor se namreč ukvarja le z lovljenjem svetlobe in njenim usmerjanjem v pravilno prikazovanje barv, monokromatski senzor pa se posveča le količini svetlobe v prostoru in s tem ostrini fotografije.

V praksi kombinacija sodeluje odlično, saj Huawei P10 Plus zajema naravnost izvrstne fotografije. Sploh dnevne fotografije so videti fantastično, P10 Plus pa se dobro odreže tudi v nekoliko slabših svetlobnih pogojih, kjer blesti celo bolj kot njegov manjši brat. Razlog? Drugačna leča. Pri različici Plus je namreč Huawei uporabil boljše leče Summilux-H z večjo zaslonko f/1.8 (pri osnovnem modelu Summarit-H z zaslonko f/2.2), ki prepušča več svetlobe in s tem poskrbi za boljše fotografije v temnejših pogojih. Te sicer še vedno niso idealne in še vedno vsebujejo nekaj šuma, so pa veliko boljše kot pri lanskem modelu in primerljive z nekaterimi najboljšimi mobiteli konkurenčnih znamk.

 

Fotoaparat nove serije Huaweijevih mobitelov pa je v primerjavi z lansko različico dobil še dve večji novosti. To sta učinek široke zaslonke in portretni način. Z vklopom prve možnosti fotoaparat pri zajemu fotografije poskrbi za tako imenovani učinek boké, kjer poudari objekt v ospredju oziroma v fokusu in zamegli ozadje ter s tem ustvari boljši učinek globine na sliki. Portretni način pa nekoliko polepša fotografijo, omehča robove in podobno kot učinek široke zaslonke nekoliko zamegli ozadje. Čeprav opciji še ne delujeta popolno, pa včasih ustvarita prav impresivne izdelke, o čemer se lahko prepričate tudi v naši fotogaleriji. Zmožnosti fotoaparata Huaweija P10 Plus boste sicer popolnoma izkoristili le, če ste vešči upravljanja z ročnimi nastavitvami. Če imate dovolj znanja in časa, da se ukvarjate z njimi, lahko ustvarite zares lepe fotografije. Oba fotoaparata, zadnji in sprednji, pa sta opremljena še z novo tehnologijo natančne prepoznave obrazov, kar pomeni, da samodejno prepoznata, kadar je v objektivu več kot ena oseba, in ustrezno prilagodita nastavitve.

Kot se za takšen mobitel spodobi, je Huaweijev večji paradni konj opremljen tudi z možnostjo snemanja videoposnetkov v ločljivosti 4K, pri čemer se odreže več kot solidno, posledice tresočih rok pa pomaga odpraviti tudi optični stabilizator slike. Pohvalno je tudi, da zna kamera posnetke v ločljivosti 1080 p snemati pri 60 sličicah na sekundo (bolj realistično gibanje).

 

Zaključek

Huawei P10 je izjemen mobitel v vseh pogledih in praktično nima negativnih lastnostih. Je zmogljiv, ima izjemen zaslon in blesti na področju fotografije. Poleg tega pa je zaradi svoje velikosti tudi več kot odličen pripomoček za predvajanje multimedijskih vsebin. Velikost seveda pomeni tudi nekoliko višjo ceno, ampak kdor jo je pripravljen plačati, ne bo tega niti za trenutek obžaloval.

Pomembna vprašanja praktičnega preizkusa

 • Ali se procesor pregreva? Tudi pri poganjanju strojno najbolj obremenjujočih aplikacij in iger je mobitel deloval gladko in ohranjal normalno temperaturo.
 • Kako se obnese fotoaparat? Fotoaparat se zelo dobro obnese praktično v vseh svetlobnih pogojih. Podnevi naravnost blesti, če je v bližini vsaj kolikor toliko spodoben vir svetlobe, pa zna dobre fotografije zajeti tudi ponoči. Všečen je tudi nov portretni način, ki samodejno zamegli ozadje in poudari objekt v ospredju.
 • Ali je baterija vzdržljiva? Čeprav ima baterijo z večjo kapaciteto kot osnovni model P10, je v praksi njena avtonomija približno enaka, saj ima mobitel večji zaslon z višjo ločljivostjo. Baterija sicer ob normalni uporabi zdrži tudi več kot en dan.
 • Ali je mobitel dober za igranje iger in ogled videovsebin? Naravnost odličen multimedijski pripomoček. Zaradi svoje velikosti je primeren celo za ogled kakšnega filma ali daljšega videoposnetka, ne da bi pri tem oči preveč trpele.

Oglejte si še fotografije, ki so nastale med testom, na voljo so v visoki kvaliteti na TViN Shrambi.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
25. april 2017
3419
18. maj 2018
Huawei P10 Plus – test na dlani
Android