Huawei P10 - test na dlani

Andrej Pirnat 28. marec 2017
/PublishingImages/huawei_P_10_hero.jpg

Zime je konec in začela se je pomlad! Kaj to pomeni? Prebujanje narave, več gibanja na prostem, izlete ob koncih tedna in, najpomembnejše za vsakega pravega tehnološkega navdušenca, prihod novih mobitelov. Eden prvih znanilcev nove pomladi je Huaweijev paradni konj z oznako P10, ki ga letos čaka še posebej težka naloga. Moral bo zapolniti velike čevlje svojega odličnega predhodnika P9, ki je postavil nove standarde v mobilni fotografiji, hkrati pa se od njega pričakuje, da se bo uspešno postavil po robu vsem najboljšim mobitelom drugih proizvajalcev.

 

Specifikacije

 • Deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • Procesor: Hisilicon Kirin 960 (4 × 2,4 GHz Cortex-A73 in 4 x 1,8 GHz Cortex-A53)
 • Grafični procesor: Mali-G71 MP8
 • Delovni pomnilnik: 4 GB
 • Notranji pomnilnik: 32/64 GB
 • Razširitev pomnilnika: microSD do 256 GB
 • Zaslon: 12,95 cm (5,1 palca), 1920 x 1080 slikovnih pik, 432 ppi, 16 milijonov barv, IPS-NEO LCD
 • Glavna kamera: dvojna, 20 MP + 12 MP, f/2.2, optična stabilizacija, optika Leica, lasersko samodejno ostrenje, dvojna LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, zaznavanje obrazov, HDR, panorama
 • Sprednja kamera: 8 MP, f/1.9
 • Video: UHD 2160p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080p s 60 sličicami na sekundo
 • Povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave – hotspot), bluetooth v4.2, GPS, NFC, USB-C
 • Senzorji: čitalnik prstnih odtisov, merilnik pospeška, žiroskop, barometer, kompas
 • Baterija: Li-Ion 3200 mAh, hitro polnjenje
 • Operacijski sistem: Android 7.0 Nougat
 • Dimenzije: 145.3 mm (v) × 69.3 mm (š) × 7 mm (d)
 • Teža: 145 g
 • SIM-kartica: nanoSIM

Ampak pojdimo lepo po vrsti. Preden se lotim recenziranja novega Huaweijevega mobitela, naj nekoliko orišem ozadje velikih pričakovanj. Lani je Huaweiju uspel izjemen podvig. V veliki vojni, ki zadnja leta divja med proizvajalci pametnih mobilnih telefonov, mu je z odličnim mobitelom P9 uspelo poseči po najvišjih mestih in vzeti nekaj kosov pogače celo največjima med največjimi, Applu in Samsungu. S tem se je Huawei še bolj zasidral na visokem tretjem mestu lestvice največjih proizvajalcev pametnih telefonov, z novim modelom P10 pa si želi stopiti še stopničko višje. Pa si kar poglejmo njegov arzenal ...

Dizajn

Začnimo kar z videzom in dizajnom mobitela, saj gre konec koncev za prvi element, s katerim se srečamo. P10 ima minimalistično kovinsko ohišje, ki nudi dober oprijem, ni magnet za prstne odtise in je ravno prave velikosti za enoročno upravljanje, glede na svojega predhodnika pa je doživel nekaj manjših kozmetičnih popravkov.

Od teh najbolj velja izpostaviti novo pozicijo čitalnika prstnih odtisov. Ta se zdaj namesto na hrbtni strani nahaja spredaj pod zaslonom, tako kot na primer pri iPhonu ali Samsungovem Galaxyju, in ob dotiku nežno zavibrira. Priznam, da sem ob prvem stiku z mobitelom novo postavitev čitalnika pogledal nekoliko postrani. Osebno mi je bila namreč pozicija na hrbtni strani zelo všeč, saj je bila uporaba čitalnika tam nekoliko bolj intuitivna, hkrati pa je bila to ena od lastnosti, ki je Huaweijev mobitel jasno razlikovala od konkurenčnih naprav.

 

Po nekajdnevni uporabi najnovejšega Huaweijevega predstavnika pa se je moje prvotno mnenje nekoliko spremenilo. Zakaj? Testiranje me je pripeljalo do ugotovitve, da je tudi spredaj nameščeni čitalnik lahko zelo udoben za uporabo, če je narejen tako, kot je treba. Zlasti če se lahko pohvali še z dodatno funkcionalnostjo (o kateri nekoliko več pozneje). Čitalnik Huaweija P10 je pri svojem osrednjem poslanstvu, tj. zaznavanju prstnih odtisov in odklepanju mobitela, neverjetno hiter in odziven. Tako zelo, da je hitrost, s katero mobitel skoči na začetni zaslon, že kar težko opisati z besedami. S tem ko je čitalnik nameščen na sprednji strani, pa je mobitel tudi lažje odkleniti, kadar leži na mizi. V primeru zadaj nameščenega čitalnika je namreč treba mobitel najprej dvigniti, preden ga lahko odklenete z dotikom prsta.

Čitalnik pa omogoča tudi nekaj dodatnih funkcij. Privzeto služi le prepoznavanju prstnih odtisov in odklepanju mobitela, v nastavitvah pa mu lahko dodelite tudi celotno funkcionalnost treh osrednjih androidnih kapacitivnih tipk (nazaj, vrnitev na osrednji meni, pregled odprtih aplikacij). Če se za to odločite, bodo te z zaslona izginile, njihova dejanja pa boste izvajali prek čitalnika. Kako so lahko tri tipke združene v eni, sprašujete? Pri Huaweiju so to izpeljali zelo mojstrsko in na podoben način, kot ima to urejeno iPhone. Kratek pritisk na čitalnik vas na primer vrne en meni nazaj, ob nekoliko daljšem pritisku se takoj znajdete na začetnem zaslonu, če čitalnik podrsate levo ali desno, se vam prikažejo vsa nedavna opravila, s potegom navzgor pa se vam odpre Googlov spletni iskalnik. Osebno se mi je rešitev zelo dopadla, saj je odstranila marsikateri vmesen korak in zelo pohitrila upravljanje z mobitelom.

Operacijski sistem

Ker sem se že ravno dotaknil operacijskega sistema, naj mu namenim še kakšno besedo. Na Huaweiju P10 je nameščen Android 7.0 Nougat, ki ga prekriva Huaweijev uporabniški vmesnik, imenovan Emotional UI 5.1 oziroma na kratko EMUI.

Huaweijeva vizija Androida je bila pri preteklih modelih mobitelov pogosto ena najbolj kritiziranih lastnosti, saj je precej odstopala od klasične podobe Androida in bolj spominjala na nekakšen vizualni hibrid med Googlovim operacijskim sistemom in Applovim iOS-om. To je marsikoga motilo tako s stališča nekoliko drugačne uporabniške izkušnje kot tudi s stališča dolgega čakanja na posodobitve operacijskega sistema. Za Android namreč pregovorno velja, da več kot je doživel zunanjih posegov (s strani proizvajalcev), dlje bo čakal na najnovejše posodobitve. Kako bo s posodobitvami pri Huaweiju P10, bo pokazal čas (verjetno bodo nekoliko zamujale), glede same vizualne podobe njegovega operacijskega sistema pa velja poudariti, da se je ta že precej približala izvirni androidni izkušnji. Privzeto se sicer operacijski sistem prikazuje v bolj iPhonovskem slogu, torej da so vse aplikacije zložene na osrednjih namizjih in ne v namenskem predalu, tako kot je to značilno za Android, vendar to lahko v nastavitvah zelo hitro spremenite v "klasičen" pogled.

 

 

S to in s prej opisano dodatno funkcionalnostjo čitalnika prstnih odtisov si lahko tako z nekaj igranja oblikujete uporabniško izkušnjo, ki združuje najboljše iz "obeh svetov", torej fluidnost iOS-a in organiziranost ter odprtost Androida. Huaweijeva različica Androida pa se lahko pohvali tudi s funkcijo strojnega učenja. Kot pravijo pri Huaweiju, naj bi ta skrbela za boljše razumevanje uporabnika in s tem omogočala hitrejše delovanje mobitela (mobitel naj bi se skozi čas naučil predvidevati, kdaj boste zagnali katero aplikacijo, katero sosledje tipk boste pritisnili itd.).

EMUI sicer v paketu še vedno prinaša nekaj programske opreme, ki bo v večini primerov verjetno ostala neizkoriščena in po nepotrebnem zavzema prostor v shrambi, vendar pa je k sreči mogoče veliko teh aplikacij odstraniti.

Strojna zmogljivost

Za to, da operacijski sistem z aplikacijami teče brez zatikanj, pa mora imeti mobitel seveda dobro strojno podlago. Huawei P10 jo ima. Pod pokrovom podatke preračunava zmogljiv Huaweijev osemjedrni procesor Kirin 960, ki mu družbo delajo še zmogljiv grafični čip Mali-G71, štirje gigabajti delovnega pomnilnika in 32 oziroma 64 gigabajtov notranjega spomina, ki ga je, pohvalno, mogoče še dodatno razširiti s spominsko kartico microSD (do 256 gigabajtov). Strojno kombinacijo sem najprej testiral v sintetičnih preizkusih zmogljivosti, t. i. benchmarkih, kjer se je v programu Geekbench uvrstila v sam vrh (pred Galaxy S7 in S7 edge), v podobnem programu AnTuTu pa je za najmočnejšimi predstavniki nekaterih drugih proizvajalcev (Apple, Samsung) nekoliko zaostala.

Vse to so seveda le številke, ki so v realnosti relativno nepomembne. Današnjega uporabnika namreč ne zanimajo statistični podatki in gigaherci, ampak le, ali naprava deluje in kaj vse lahko z njo počne. Zato sem seveda P10 testiral tudi v bolj praktičnem preizkusu. Ta je vključeval igranje strojno najbolj požrešnih iger (Need for Speed No Limits, Asphalt 8, Legacy, NBA Live), ogled posnetkov na YouTubu, intenzivno brskaje po spletu, snemanje videov, fotografiranje in dopisovanje po različnih kanalih (Messenger, WhatsApp, Instagram). Skratka, precejšnja obremenitev mobitela. In kako se je odrezal? Brez pripomb. Pri uporabi nisem zaznal nikakršnega zatikanja, edini omembi vredni stvari sta rahlo povišana temperatura in relativno hitro pojenjanje energije baterije pri daljšem igranju iger. To sicer ni nič kaj pretresljivega in nenavadnega, saj se z obema pojavoma srečuje večina današnjih mobitelov.

 

 

Čeprav jo igre hitro načnejo, pa bateriji lahko izrečem samo pohvalne besede. Če mobitel uporabljate zmerno, ta zdrži tudi do dva dni, prav tako pa je opremljen s funkcionalnostjo hitrega polnjenja, ki ga prek vtičnice USB-C do 50 odstotkov napolni v manj kot pol ure. Če se bo prej omenjena funkcionalnost strojnega učenja izkazala za dobro delujočo (v nekaj dneh uporabe tega ni mogoče definirati), pa bi lahko baterija delovala še bolj optimalno.

Zaslon

Nekoliko pa k manjši porabi energije prispeva tudi zaslon Huaweija P10. Ta je namreč, nekoliko presenetljivo, opremljen "le" z ločljivostjo Full HD (1920 x 1080 slikovnih pik), medtem ko se večina najbolj zmogljivih mobitelov danes ponaša že z ločljivostjo QHD (2560 x 1440 slikovnih pik). Čeprav številka ni najbolj "sodobna", pa v kombinaciji z velikostjo zaslona (12,95 centimetrov) pozitivno vpliva na avtonomijo baterije (mobitel izrisuje manj slikovnih pik na manjši površini). Hkrati pa to v praksi ne pomeni slabše kakovosti slike. Vsaj ne takšne, da bi jo zaznali s prostim očesom. Poleg ostrine slike pa gre še posebej pohvaliti širok vidni kot. Za to gredo zasluge matriki IPS-NEO, ki poskrbi, da je slika dobro razločna in dobro vidna tudi s strani. Če sem nekoliko pikolovski, bi omenil le, da črna barva ni tako globoka, kot na primer na zaslonih z matriko AMOLED.

Kamera in fotoaparat

Če je zaslon nekoliko povprečen, pa bi to težko rekel za fotoaparat. To je tudi razlog, da sem ga prihranil za konec. Fotoaparat je namreč glavna zvezda Huaweija P10, tako kot je bil to že pri njegovem predhodniku. Tudi tokrat so ga razvili v sodelovanju s priznanim proizvajalcem fotografske opreme, nemškim podjetjem Leica, in tudi tokrat ima na hrbtni strani dva senzorja, kjer eden zajema barvne (12 MP), drugi pa črno-bele (20 MP) fotografije, nato pa se s procesiranjem združita v eno končno.

Kot pravijo pri Huaweiju, to omogoča, da je fotografija bolj podrobna in da daje boljši učinek globine. Senzorja sta namreč zadolžena za nekoliko različni opravili. Medtem ko barvni senzor lovi svetlobo in jo usmerja v pravilen prikaz barv na fotografiji ter se posledično manj ukvarja z detajli, se monokromatski senzor posveča le količini svetlobe v prostoru in je tako sposoben zajeti ostrejšo sliko. Ta lastnost naj bi še posebej prišla do izraza v slabše osvetljenih pogojih. Poleg tega je fotoaparat opremljen tudi s hibridno povečavo, ki omogoča dvakratno povečanje brez izgube kakovosti.

 

Pa je v praksi res tako lepo kot v teoriji? Morda ne čisto tako, je pa zelo zelo blizu. Dnevne fotografije oziroma fotografije, zajete ob primerni svetlobi, so videti naravnost fantastično, še zlasti bolj artistične črno-bele. Brez slabe vesti lahko trdim, da se lahko kosajo s tistimi, ki jih ustvarita bodisi iPhone 7 bodisi Galaxy S7. Fotografije so barvno nasičene, ostre, polne detajlov in na splošno čudovite. K temu sicer pripomore tudi optična stabilizacija, ki do neke mere odpravi posledice tresočih rok.

Kaj pa nočna fotografija? Tu bo treba za kakovostno fotografijo precej "garati". Pa še tu je glavni pogoj, da je prostor kolikor toliko osvetljen. Če osvetlitev ni najboljša, pa je zajemanje kakovostne nočne fotografije skoraj misija nemogoče. Takrat nastopijo težave z ostrenjem, prikazovanjem detajlov in seveda zrnatim videzom. Glavni krivec zato je najbrž nekoliko manjša zaslonka (f/2.2), ki ne prepušča dovolj svetlobe, zaradi česar nočne fotografije niso vedno optimalno osvetljene, manjša zaslonka pa pomeni tudi nekoliko manj realistično zamegljeno ozadje (t. i. učinek boké), kadar bi želeli izpostaviti le objekt v ospredju.

Ampak da ne bo pomote. Huawei P10 kljub tem opombam dela zelo spodobne fotografije tudi ponoči. Le, kot sem že povedal, treba se je nekoliko bolj potruditi oziroma poigrati z ročnimi profesionalnimi nastavitvami, ki jih je malo morje. Ker pa slika pove več kot tisoč besed, se lahko o kakovosti fotografij prepričate tudi na lastne oči v spodnji fotogaleriji.

 

P10 je seveda opremljen tudi s sprednjo kamero oziroma fotoaparatom, katerega ločljivost znaša 8 milijonov slikovnih pik. Tudi tega so razvili skupaj z Leico in se več kot spodobno znajde v vseh svetlobnih pogojih. Oba fotoaparata sta sicer opremljena še z novo tehnologijo natančne prepoznave obrazov, kjer samodejno prepoznata, kadar je v objektivu več kot ena oseba, in ustrezno prilagodita nastavitve.

Pohvalne besede pa bi namenil tudi kameri. Videoposnetki so, tako kot fotografije, videti ostri in podrobni, je pa priporočljivo snemati na stojalu, saj je sicer mogoče hitro zaznati tresenje, kljub optičnemu stabilizatorju slike. Kamera sicer podpira tudi snemanje v ločljivosti 4K (pri 30 slikah na sekundo), ki pa še vedno velja za bolj butično, tako da se vas bo večina verjetno držala privzetega v ločljivosti 1080p (pri 60 slikah na sekundo).

Zaključek

Huawei P10 nadaljuje zgodbo, ki jo je začel njegov uspešen predhodnik P9. V primerjavi z njim sicer ne naredi takšnega preskoka, kot ga je P9 na področju fotografije, vseeno pa dvigne vse njegove karakteristike na višjo raven. Pričakovano se odlično odreže pri fotografiji, zaradi česar bo skoraj zagotovo postal zvesti pomočnik tudi marsikaterega profesionalnega fotografa, zahvaljujoč svoji surovi moči pa tudi na drugih večpredstavnostnih področjih ne zaostaja. Težko bi rekel, da je Huawei P10 kakršenkoli kompromis, saj je vse naloge, ki sem mu jih zadal, opravil vrhunsko. Kako se bo obnesel proti valu močne konkurence, pa bo pokazal čas. Občutek mi sicer pravi, da bo dobro branil svojo trdnjavo in da se ne bo kar tako umaknil z najvišjih stopničk. Če v tem trenutku kupujete nov mobitel, vam zagotavljam, da vas P10 ne bo razočaral v nobenem pogledu.

Pomembna vprašanja praktičnega preizkusa

 • Ali se procesor pregreva? Tudi ob igranju grafično najzahtevnejših in strojno najbolj obremenjujočih iger je temperatura mobitela ostala v mejah normale.
 • Kako se obnese fotoaparat? Tukaj ne gre izgubljati besed. Fotoaparat podnevi zajema naravnost fantastične fotografije, ponoči pa, če je vsaj malo svetlobe, tudi zelo dobre.
 • Ali je baterija vzdržljiva? Manjši zaslon z nekoliko nižjo ločljivostjo, kot jo imajo zasloni najbolj zmogljivih konkurentov, pomeni nižjo porabo energije. Na našem testu je ob običajni uporabi, ki ne vključuje igranja iger, zdržala več kot en dan. Ni pa vam treba skrbeti, tudi če radi igrate igre, saj bo v tem primeru za baterijo poskrbela funkcija hitrega polnjenja.
 • Ali je mobitel dober za igranje iger in ogled videovsebin? Strojne moči in ločljivosti je vsekakor dovolj. Ker mobitel ni med največjimi, ogled celovečercev na njem sicer ni najbolj udoben, pri YouTubu in drugih krajših videoposnetkih pa se odreže zelo spodobno.

Oglejte si še fotografije, ki so nastale med testom, na voljo so v visoki kvaliteti na TViN Shrambi.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
28. marec 2017
3385
18. maj 2018
Huawei P10 - test na dlani