Huawei P20 – test na dlani

Andrej Pirnat 3. maj 2018
/PublishingImages/huawei_p20_hero.jpg

Huawei je naenkrat lansiral toliko mobitelov, da je človek že kar zmeden, kateri je kateri. Vsi so si namreč po zunanjosti zelo podobni, toda v notranjosti jih razlikuje nekaj ključnih razlik. Tokrat je pod drobnogledom osnovni model P20, ki predstavlja zelo zanimivo izbiro …

 

Specifikacije

 • Deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • Procesor: 8-jedrni Hisilicon Kirin 970 (4 × 2,4 GHz Cortex-A73 in 4 x 1,8 GHz Cortex-A53)
 • Grafični procesor: Mali-G72 MP12
 • Delovni pomnilnik: 4 GB
 • Notranji pomnilnik: 128 GB
 • Razširitev pomnilnika: /
 • Zaslon: 14,73 cm (5,8 palca), 2.240 x 1.080 slikovnih pik, 429 ppi, 16 milijonov barv, IPS LCD, 80,4 % površine prednje ploskve, razmerje stranic 18,7 proti 9
 • Glavna kamera: dvojna: barvni senzor 12 MP (velikost senzorja 1/2,3”, velikost slikovne pike 1,55 µm, zaslonka f/1.8, optična stabilizacija), monokromatski senzor 20 MP (zaslonka f/1.6, goriščna razdalja 27 mm), 2-krat zoom brez izgube kakovosti (t. i. lossless zoom), optika Leica, lasersko samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, zaznavanje obrazov, HDR, panorama
 • Sprednja kamera: 24 MP, zaslonka f/2.0, samodejno ostrenje
 • Video: UHD 2160p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080p s 30 ali 60 sličicami na sekundo, 720p z 960 sličicami na sekundo (superpočasni posnetek); spredaj 720p
 • Povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave – hotspot), bluetooth v4.2, GPS, NFC, USB-C
 • Senzorji: čitalnik prstnih odtisov, prepoznava obraza, merilnik pospeška, žiroskop, barometer, kompas
 • Baterija: Li-Ion 3400 mAh, hitro polnjenje
 • Operacijski sistem: Android 8.1 Oreo z uporabniškim vmesnikom EMUI 8.1
 • Dimenzije: 149,1 mm (v) × 70,8 mm (š) × 7,7 mm (d)
 • Teža: 165 g
 • SIM-kartica: nanoSIM

 

Kamorkoli se zadnje čase obrnem, vidim Huaweijev oglas. Na televiziji, na spletu, v revijah, na velikih obcestnih plakatih, na avtobusih, na stavbah. Na vsakem koraku so. Zdi se, da je Huawei oglaševalsko mašinerijo letos dvignil še stopničko višje. Svetu želijo dati jasno vedeti, da so naredili odlično novo linijo mobitelov serije P20

V ta namen so, poleg raznoraznih t. i. influencerjev, uspeli dobiti tudi znan obraz filmske zvezdnice Gal Gadot, ki je nedavno upodobila Čudežno žensko (Wonder Woman), in z njo posneli tudi spektakularen spot (ki zelooo spominja na legendarno igro Shadow of the Colossuss). Za oglaševanje nove male žepne naprave so torej pošteno izpraznili žepe. To v prvi vrsti kaže, da na svojo novo linijo veliko stavijo, hkrati pa je to tudi lep pokazatelj, kako daleč je že prišla mobilna industrija in kakšno vlogo danes v naših življenjih igrajo mobiteli. Ne spomnim se, da bi se kdaj tako velikopotezno oglaševali, na primer, računalniki. Vsaj ne na naših tleh.

 

Da ne bom preveč zašel. Nova linija Huaweijevih mobitelov, kot verjetno že veste, obsega tri mobitele – P20 Lite, P20 Pro in P20. Prva dva smo pri Tehniku že preizkusili, zdaj pa nam je pod prste prišel še zadnji. Če P20 Pro predstavlja vrh njihove ponudbe in P20 Lite najosnovnejši model, potem je P20 nekakšna zlata sredina. Tako po svojih fizičnih in tehničnih lastnostih kot tudi cenovno. Na ta način so pri Huaweiju pokrili različne cenovne razrede in s tem tudi uporabnike z različnimi potrebami, željami in, kakopak, debelinami denarnic.

Dizajn in zaslon

Dizajnerski jezik Huaweija P20 je povsem enak kot pri njegovih dveh bratih. Nosi torej zelo lično podobo s steklenim ohišjem in velikim zaslonom. Ta je pri P20 najmanjši od treh. Ampak le za mišjo dlako. Dobesedno. V diagonalo namreč meri 14,73 centimetrov (5,8 palca), kar je en milimeter manj kot pri P20 Lite in slab centimeter manj kot pri P20 Pro. Še vedno gre torej za velik zaslon, na katerem se grafične vsebine počutijo zelo domače. Tako videoposnetke kot tudi igre je pravi užitek spremljati na njem, prav tako pa je prijetno tudi branje (kolikor je to pač prijetno na zaslonu mobitela).

 

Malo sem bil sicer razočaran, da zaslon temelji na starejši tehnologiji IPS LCD in ne na OLED-u tako kot pri P20 Pro, a ima vseeno zelo dobro svetilnost in visoko ločljivost (2.240 x 1.080 slikovnih pik). Tudi slika je zelo ostra in ima močne barve ter soliden kontrast. V praksi torej nekoliko 'šibkejša' tehnologija ne vleče slike navzdol, tako da vam ni treba skrbeti, ali boste lahko uživali v raznoraznih multimedijskih vsebinah. Slika na zaslonu se razprostira v nekoliko neobičajnem razmerju 18,7 proti 9, kar pomeni, da bodo imeli nekatere vsebine črn rob. Lahko jih sicer 'raztegnete' prek celotne površine zaslona, vendar to pomeni, da bodo morda malo obrezane. Nič kritičnega sicer.

Omeniti pa moram seveda še zloglasno zarezo na zgornjem robu zaslona. Zaradi te vse tri Huaweijeve dvajsetice močno spominjajo na iPhone X, česar Huawei niti ne skriva. Kitajski proizvajalci so se od nekdaj zgledovali po Applu (beri: ga kopirali) in Huawei ni pri tem nobena izjema. Zadnji primer je serija P20 z omenjeno zarezo. Čeprav mogoče mislite, da je ta moteča pri ogledu vsebin, temu ni tako. Že pri iPhonu sem dejal, da morda moti le prvih nekaj minut, potem pa jo odmislite. Večina aplikacij je napisanih tako, da se zarezi prilagodijo, torej, ko mobitel postavite v horizontalno raven, se slika konča pri zarezi, rob okoli nje pa obarva črno, tako da dobite povsem simetrično sliko. V vertikalni postavitvi pa je rob okoli zareze rezerviran za ikone z obvestili. Moram reči, da izpade prav dobro. Če vas zareza kljub temu še vedno moti, bodisi ker kvari simetrijo dizajna bodisi ker preveč spominja na iPhone, pa jo lahko tudi izključite oziroma, natančneje, skrijete, tako da se rob levo in desno od nje obarva črno. S tem se kar malo spremeni dizajn mobitela, hkrati pa je rob funkcionalen, saj še vedno prikazuje obvestila. Ko sem že ravno omenjal iPhone. Zareza je pri Huaweiju precej manjša kot pri Applovem paradnem konju, povsem izogniti pa se ji niso mogli, pravijo Kitajci. V tistem predelu se namreč poleg sprednje kamere, tako kot pri domala vseh pametnih mobitelih, skrivajo še različni senzorji. Vendar je njihov nabor manj sofisticiran kot pri iPhonu, zaradi česar je tudi zareza lahko manjša.

 

Kar se ostalega dizajna tiče, ni kaj dosti filozofirati. Omeniti morda velja le še kamero na hrbtni strani, ki, ponovno podobno kot pri iPhonu, nekoliko štrli iz ohišja, in čitalnik prstnih odtisov, ki se nahaja spredaj pod zaslonom. Zakaj ga niso pozicionirali na hrbtno stran, tako kot na primer pri okleščenem P20 Lite, ne vem. Bi bila pa to po mojem mnenju in izkušnjah boljša lokacija. Tam je lažje dosegljiv, pa še lepše je videti, saj je potem sprednja ploskev bolj 'čista'. Očitno pri Huaweiju raje vidijo, da minimalizem odlikuje hrbtno stran, saj na ta način bolj spominja na klasičen fotoaparat. Fotografija pa je konec koncev glavni temelj Huaweijevih mobitelov.

Prav tako pa ima čitalnik prstnih odtisov nekaj dodatnih funkcij. Uporabite ga lahko namreč za navigiranje po menijih namesto treh navigacijskih tipk (nazaj, domov, preklop med aplikacijami). Ko se enkrat navadite, zadeva deluje kar intuitivno, hkrati pa na ta način dobite nekaj več čiste zaslonske površine, saj se ob tem navigacijska vrstica skrije. Huawei lahko torej pozicijo čitalnika na sprednji strani upraviči tudi s to funkcionalnostjo. Čitalnik je sicer izjemno hiter in zaslon odklene instantno.

 

Aha, pa še ena stvar. Glede na to, da je mobitel steklen, je zaščita obvezna. Govorim iz lastnih zelo bolečih izkušenj. Ko sem imel nedavno na testu večjega P20 Pro, mi je ta spolzel med prsi in treščil na beton. Priznam da sem ob tem za nekaj trenutkov nehal dihati. V upanju na najboljše sem ga pobral in si oddahnil, ko sem videl, da je zaslon ostal cel. Žal pa me je ponovno stisnilo, ko sem mobitel obrnil okoli. Hrbtna stran je bila pravi mozaik. Posledica: ko so mi po tem pri Telekomu Slovenije dali na test še model P20, so subtilno zraven priložili še gumijasto oblačilo. Pravi šaljivci :) Skratka, zaščita je obvezna! In to velja za vse nove mobitele, zlasti steklene.

Strojna oprema

Mobitel poganja Huaweijev najnovejši procesor Kirin 970, ki ga najdemo tudi v P20 Pro in pol leta starejšem Matu 10 Pro. Gre za zelo zmogljiv procesor, ki sicer na testih zmogljivostih, t. i. benchmarkih, nekoliko zaostaja za konkurenčnim in bolj razširjenim Snapdragonom 845, a ima pred njim eno ključno prednost – umetno inteligenco. Opremljen je namreč s posebnim nevronskim modulom, ki predstavlja možgane naprave in Huaweijevim mobitelom daje nadnaravne sposobnosti. No, nekaj naprednih funkcionalnosti.

 

Te najbolj očitno pridejo do izraza pri fotoaparatu, ampak o njih nekoliko več kasneje, prav tako pomembna pa je vloga nevronske enote pri zagotavljanju optimalnega delovanja sistema. Kar jezik se mi je zapletel pri tem stavku. Če povem preprosteje: pametni procesor zagotavlja, da mobitel ves čas deluje hitro, da se nič ne zatika in da se uči uporabnikovih navad. Brez skrbi, ne zato, da bi vas v spanju ubil in zavojeval svetu, ampak preprosto zato, da optimalneje razporeja sistemske vire, torej moč procesorja, pomnilnik in podobno. Pri aplikacijah, ki jih pogosteje uporabljate, bo podatke dalj časa hranil v začasnem pomnilniku in tako zagotovil, da se odprejo hitreje, aplikacije, ki jih ne uporabljate pogosto, pa bo samodejno zaprl, da ne bodo v ozadju po nepotrebnem porabljale strojne moči in zniževale polne zmogljivosti.

Kot verjetno veste, se aplikacije na Androidu ne izključijo, ko jih zaprete, ampak se le umaknejo z zaslona. Huaweijev procesor poskrbi, da se neuporabljene zaprejo oziroma ne kradejo moči. Seveda tega mobitel ne obvlada že prvi dan, ampak naj bi se priučil skozi čas. Več kot ga boste uporabljali, bolj naj bi vas poznal in se vam prilagodil. Ne pričakujte pa znanstvene fantastike – mobitel se ne bo pogovarjal z vami ob kavi. Zelo verjetno je, da te optimizacije, ki se dogaja v ozadju, sploh ne boste opazili. Oziroma boste opazili le njeno odsotnost, če se bo mobitel čez čas slučajno upočasnil. Bistvo tega pametnega delovanja je namreč ohranjanje gladkega delovanja na dolgi rok, kar je sicer precejšnja težava številnih mobitelov.

 

oleg zmogljivega procesorja ima Huawei P20 še štiri gigabajte RAM-a in kar 128 gigabajtov namenjenih shranjevanju fotografij, videov in aplikacij. Nima pa reže za spominsko kartico, ampak ob tolikšni količini spomina večina tega verjetno ne bo pogrešala. Morda le kakšen filmski ali glasbeni navdušenec, ki na spominski kartici hrani na desetine gigabajtov materiala. Mobitel sicer vse poganja brez težav, tako različne aplikacije kot mobilne igre. Tudi pri najnovejših in grafično naprednejših se mu ne zatakne. Kot multimedijska naprava se tako izkaže zelo dobro. Pri tem pomaga tudi soliden zvočnik, je pa seveda izkušnja boljša s slušalkami. Ne, nima klasičnega 3,5-milimetrskega vtiča, če že sprašujete. Slušalke s takšnim priključkom boste morali prek vmesnika priklopiti na vrata USB-C ali pa si omisliti brezžične.

Če sem se v zgornjem poglavju dotaknil čitalnika prstnih odtisov, bi pri strojni opremi k temu dodal še senzorje za prepoznavo obraza. Da, P20 se zna odkleniti z vašim pogledom, in da, tudi to je razlog za obstoj zareze. Senzorjev, ki omogočajo prepoznavo obraza, sicer ni toliko kot pri iPhonu, niti niso tako zmogljivi, so pa kljub temu dobro delujoči. P20 ne naredi 3D-slike vašega obraza tako kot iPhone, ampak se zadovolji z običajno 2D-sliko, vseeno pa opravi svoje delo, tako kot se šika. S pogledom ga lahko odklenete tako podnevi kot ponoči, sistem pa deluje podobno hitro kot čitalnik prstnih odtisov. Ali ga je mogoče pretentati? Verjetno bolj kot tistega pri iPhonu. Ampak, kakšna je verjetnost, da vam bo nekdo izmaknil mobitel in imel pri sebi popolno sliko vašega obraza? Verjetno ne zelo velika, zato se s tem večina uporabnikov ne bo obremenjevala.

 

Pohvalil bi še baterijo, ki sicer nekoliko zaostaja za tisto pri zmogljivejšem bratu, a še vedno ponuja zelo dobro kapaciteto. Ob zmerni uporabi zdrži kakšen dan in pol, mogoče še kakšno uro več, ob intenzivnejši pa je treba mobitel zvečer priklopiti na polnilec. K sreči se s priloženim polnilcem napolni zelo hitro: od čiste izpraznjenosti do polne kapacitete v debeli uri. Ne podpira pa brezžičnega polnjenja, kar bo mogoče komu trn v peti. Odvisno, kakšne so vaše polnilne navade. Sam sem navajen polnjenja prek kabla in se ves čas nahajam v okolju, kjer je na voljo kakšen kabel, tako da me odsotnost brezžičnega polnjenja ne gane pretirano. Se bo pa svet definitivno vedno bolj pomikal v tej smeri. Pričakujem, da bo Huawei to 'pomanjkljivost' odpravil že s prihodnjo generacijo serije P.

Fotoaparat

Za razliko od Huaweija P20 Pro model P20 nima trojne kamere, ampak dvojno. To pomeni, da nima telefoto senzorja, ki omogoča optični zoom. S tem ni nič narobe, saj dvojec poskrbi za naravnost odlične fotografije. En senzor je barvni in ima ločljivost 12 MP, drugi pa monokromatski z ločljivostjo 20 MP. Fotografije, ki jih ustvarjata v tandemu, so ostre, barvno nasičene in podrobne. Ključno vlogo pri tem igra prav monokromatski senzor, ki skrbi za dobro izraženo globino in podrobnosti na fotografijah, prav tako pa priskoči na pomoč pri prikazovanju pravilnih odtenkov barv. Barvni senzor poleg njega pa je zelo velik (večji kot pri večini mobitelov), kar v kombinaciji s precej odprtima zaslonkama (f/1.8 pri barvnem in f/1.6 pri monokromatskem) pomeni boljše nočne fotografije.

 

In prav pri teh se najbolj pozna razlika v kakovosti, če ga primerjamo s kamerami drugih mobitelov. P20 zajema naravnost izjemne nočne fotografije. Kar poglejte v fotogaleriji. Moram reči, da me je zelo pozitivno presenetil. Tudi če okoli ni veliko svetlobnih virov, so fotografije še vedno zelo ostre in prikazujejo zelo dober približek realnosti.

Na pomoč pa priskoči tudi že omenjena umetna inteligenca, ki pomaga prepoznati različne scenarije. Ko torej mobitel usmerite v določen motiv, je velika verjetnost, da bo prepoznal, kaj se nahaja pred njegovim objektivom, in temu primerno samodejno prilagodil nastavitve. S tem naj bi zagotovil optimalen prikaz določenega motiva v vsem njegovem sijaju. Ali deluje? Da, ampak ne zmeraj tako, kot bi želel.i Fotoaparat je sposoben prepoznati 19 različnih motivov (človek, pes, mačka, nebo, morje, travnik, gozd, hrana …), vendar jih včasih preveč poudari. Tako fotografija izpade, kot da ste čeznjo prevlekli filter z Instagrama. Saj je lepo in atraktivno, ne pa nujno najbolj naravno. Ta sistem pametne pomoči lahko sicer kadarkoli izključite in fotografirate brez njega. Kdaj ga uporabiti, boste najbolje videli sami, ko ga boste preizkušali. Prav tako pa umetna inteligenca pomaga pri stabilizaciji slike (poleg optičnega stabilizatorja), kar je še posebej dobrodošlo pri nočni fotografiji.

 

Stavek ali dva velja nameniti še snemalnim sposobnostim. P20 zmore snemati v ločljivosti 4K, ampak pomembneje kot to – zna snemati tudi superpočasne posnetke (960 slik na sekundo), tako kot P20 Pro (in še nekateri drugi premijski mobiteli). Sicer le v ločljivosti 720p in v zelo dobrih svetlobnih pogojih, ampak vseeno. Z nekaj truda in potrpežljivosti lahko ustvarite resnično atraktivne posnetke.

Sklepna beseda

Huawei P20 ima od vseh treh v novi seriji morda še najtežjo nalogo. Uvršča se namreč nekam na sredino. Ima nekoliko manj funkcionalnosti kot zmogljivejši P20 Pro in več kot P20 Lite. Vseeno pa je moje mnenje, da sklepa kompromise ravno na pravih točkah, ki ne ohromijo uporabniške izkušnje. Kljub temu, da nima treh objektivov, ima še vedo zelo dober fotoaparat, ki sploh ponoči pokaže svojo pravo moč, inteligenten procesor, ki zagotavlja gladko delovanje na dolgi rok, velik svetel zaslon in dovolj zmogljivo baterijo, da ne bo nikogar ovirala pri dnevnih opravkih. Prav tako pa je za moje pojme ravno prave velikosti in se lepo usede v dlan.

 

Pomembna vprašanja praktičnega preizkusa

 • Ali se procesor pregreva? Procesor s pametno nevronsko enoto ves čas skrbi za optimalno delovanje sistema, kar vključuje tudi morebitno pregrevanje. Če uporabljate strojno požrešno aplikacijo, se bo procesor temu prilagodil in vse potrebne sistemske vire usmeril v njeno delovanje, s čimer se bo izognil večjim naporom in posledično pregrevanju.
 • Kako se obnese fotoaparat? Eden najboljših. Morda je nekoliko boljši le tisti pri večjem bratu P20 Pro. Sicer pa dela odlične fotografije tako podnevi kot ponoči, prav tako pa zna zajemati superpočasne videoposnetke.
 • Ali je baterija vzdržljiva? Čez baterijo nimam pripomb, je blizu vrhu trenutne ponudbe. Ob zmerni uporabi bo zdržala tudi dan in pol, ob intenzivnejši pa približno en dan oziroma do sončnega zahoda in še malo čez.
 • Ali je mobitel dober za igranje iger in ogled videovsebin? Kljub temu da nima zaslona OLED, je slika zelo dobra. Zaslon je tudi dovolj velik, zmogljiv procesor pa v navezi z zadostno količino RAM-a poskrbi, da vse teče brez zatikanj. Tudi nove igre.

Oglejte si še ostale fotografije, narejen z mobitelom Huawei P20, ki so nastale med testom, na TViN Shrambi.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
3. maj 2018
4000
3. maj 2018
Huawei P20 – test na dlani
Android