Huawei Watch GT test na dlani: Fitnes sledilec, ki je pozabil biti ura

Marjan Kodelja 3. december 2018 Čas branja članka: 9 min
/PublishingImages/huawei-watch-gt-kodelja-hero.jpg

Nova Huaweijeva nosljiva naprava je dobra v beleženju fizične dejavnosti tako zunaj kot v prostorih, baterija pa lahko traja tudi do dva tedna, a se ne izkaže najbolje, ko gre za nudenje zmogljivosti, ki jih povezujemo s pametnimi urami.

Tehnični podatki:

  • Ohišje: nerjaveče jeklo, v športni različici v črni prevleki, v klasični srebrno
  • Zaslon: AMOLED premera 1,39 palca ( 3,5 cm), 454 x 454 pik, 326 pik na palec
  • Polnilnika: 128 MB in 16 MB RAM
  • Vmesnik: Bluetooth 4,2
  • Tipala: pospeškometer, žiroskop, magnetno tipalo, optični merilnik srčnega utripa, tipalo svetlobe, barometer
  • Baterija: do 14 dni
  • Odpornost proti vodi: 5 barov (50 m)
  • Mere: 46,5 mm x 46,5 mm x 10,6 mm
  • Teža: 46 g

 

Morda bodo nekoč izdelali "uro", ki bo sočasno odlično izpolnjevala naloge, ki jih pričakujemo od športnih ur in drugih beležnikov dejavnosti na eni ter pametnih ur na drugi strani, baterija pa bo zdržala v nedogled. Trenutno pa ni tako, pa naj izdelovalci govorijo, kar želijo. Princip delovanja pametne ure je namreč enak delovanju mobitela, takisto pa velja za seznam vgrajenih elektronskih komponent. Žal pa so ure fizično manjše, manjše so njihove baterije, ki imajo manj "energije". Je že res, da so procesorji ur manj energijsko požrešni, zaslon pa ima manj pik in tudi porabi manj, vendar prihranki ne odtehtajo razlike v velikostih obeh baterij. Pri tem pa od ure pričakujemo skoraj enako kot od mobitela. Da je njegov dodatek, da je brezžična slušalka, da na njej delujejo aplikacije, te pa bi radi tudi redno uporabljali, pa še beležijo naj vse, kar se beležiti da. In to ves čas. Sprijaznili smo se, da večina mobitelov zdrži od jutra do večera, manj njih pa največ dva dneva, od ure pa pričakujemo nemogoče. Baterije športnih ur res zdržijo teden dni ali še več, a zato nimajo vseh, recimo jim pametnih, možnosti, pa še to le, ko prikazujejo čas in merijo osnovne dejavnosti (število korakov in morda še srčni utrip). Nobena ura, pa naj bo pametna ali športna, pa ne zdrži več kot nekaj deset ur, če vse beleži na "polno" in delujejo vsa tipala v najvišji natančnosti.

V tej luči moramo oceniti tudi Huaweijevo "uro". Baterija namreč zdrži dolgo, v skrajnem primeru tudi do dva tedna, ker je v možnostih, ki jih nudi, bližja vstopnim modelom športnih ur, čeprav je videti kot "čisto ta prava" pametna ura.

Na videz zažiga, kaj pa na otip?

Ura je na voljo v dveh različicah, športni in klasični, ki pa se razlikujeta le po videzu. Obe sta iz nerjavečega jekla, le da ima v športni različici črno prevleko in silikonski pašček, klasična pa ima svetleče ohišje in nekakšen pašček, ki je spodaj iz silikona, zgoraj pa usnja. Prva je za ljudi, ki prisegajo na športni videz, druga pa za "konservativce", ki jim je ljubši klasično elegantni slog. Dizajn zaključuje zelo svetel zaslon z "narisano" številčnico. Predlogi, ki so na voljo takoj, so barviti, morda manjka kanček umirjenosti ter spretnosti v kombiniranju barv in elegantnosti. Skromno mnenje, ki pa bo brezpredmetno, ko bo na voljo več številčnic. Ta hip jih je 11, med njimi pa se mi zdita res uporabni dve, ti namreč sočasno na zaslonu prikazujete vse podatke, ki jih potrebujete!

Vedno znova sem presenečen, kako "oči" lažejo. Kljub kovinskemu ohišju je namreč ura peresno lahka, lažja, kot menimo, ko jo gledamo. Ni pa zaradi tega cenena, vsaj v mojih očeh ne, čeprav je meja tanka. S stališča nošenja je dobro, da je lahka, ker manj moti in jo lahko imamo na zapestju tudi med spanjem. Je pa tudi res, da imamo nekateri raje težje ure. Osebna izbira, karkoli nam je pač bolj všeč, saj ne govorimo o velikih razlikah v teži. Le toliko, da jo občutimo. Nekaj podobnega se mi plete po glavi tudi o paščku. Silikonski trdneje "držijo" uro na mestu, kar je pomembno pri merjenju srčnega utripa, pa tudi štetju korakov. Večina športnih ur ima takšnega. Na videz pa so lepši in elegantnejši usnjeni, ki pa niso tako uspešni pri ohranjanju ure na mestu. Kompromis je združen pašček, takšnega sem dobil na test, kar pomeni, da je spodaj silikon, prek njega pa tanka plast pravega usnja. Na videz super, na otip pa se lahko zazdi, da je usnje tanko, in podzavestno pomislimo, da ni pravo, čeprav je.

 

Ko ura pozabi, da bi morala biti pametna

Šalo na stran: saj je pametna, vendar Huawei določa, koliko. Tako kot premijski mobiteli je tudi ura opremljena z zaslonom AMOLED, ki pričara žive barve, globoko temnino ter je svetel in dobro viden v skoraj vseh svetlobnih razmerah. Je tudi dovolj velik, da lahko večino podatkov z njega razberemo tudi brez očal, če nimamo (več) sokoljega vida. Je pa to odvisno tudi od izbrane številčnice. Le kakšno besedilo globlje v meniju, ki ga redko kdaj potrebujemo, je morda premajhno. Zaradi želje po čim daljšem trajanju pa baterije zaslona ni možno nastaviti tako, da bi bil zaslon vedno aktiven, saj se ta po določenem času izključi. Podobno kot pri drugih pametnih urah se spet aktivira, ko dvignemo roko. V tem se Huaweijeva ura dobro izkaže in v devetih od desetih primerov je delovala, kot sem pričakoval. Bi pa bilo verjetno vseeno, če bi imeli možnost zavestno žrtvovati energijo na račun stalno aktiviranega zaslona. Del atraktivnosti ure je tudi številčnica in ta je gotovo na roki videti lepša z vključenim kot pa s črnim, neaktivnim zaslonom.

Operacijski sistem ni Googlov (Wear OS). Tudi v tem je podobna športnim uram, ki imajo vse po vrsti svoj operacijski sistem. Preprostejši in tudi manj zmogljiv na določenih področjih, a z več nadzora izdelovalca nad skladnostjo delovanja sistema in strojne opreme. Zato tudi ni tržnice za aplikacije. Kar nam Huawei nameni, to je na voljo, zato na ideje, da bi na uro namestili Googlove zemljevide ali kakšno drugo aplikacijo za beleženje, lahko pozabimo. Za nekatere je to lahko težava, za druge pač ne, odvisno od pričakovanj in potreb. Najuporabnejše zadeve, kot so vreme, kompas, lučka (zaslon zasije v beli barvi z največjo svetilnostjo), barometer in še nekaj njih, pa so nameščene.

 

Upravljanje ure je preprosto, prek dveh stranskih gumbov na desni strani in na dotik občutljivega zaslona. S potegom prsta po zaslonu menjamo prikaze in skačemo med možnostmi, ki so na voljo. Podoben učinek dosežemo tudi s pritiski gumbov, vendar so po mojem mnenju uporabnejši za nadzor nad beleženjem, ko se nam največkrat ne ljubi ali pa smo preutrujeni za natančno tapkanje po zaslonu. Sami se odločimo, kaj nam v določenem trenutku bolj ustreza. Na dotik občutljiv zaslon je dobro odziven, prstnim "ukazom" pa optimalno sledi tudi strojna oprema. Kakšnega posebno motečega zamika med prstno kretnjo in izvedbo na zaslonu namreč nisem opazil.

Huawei se je odločil, da ne bo podpiral drugih aplikacij razen svojih, kar se pozna tudi pri obvestilih, ki jih ura prikazuje. Žal to pomeni, da prejmemo na primer obvestilo o sporočilu, ni pa označbe, od katere aplikacije. Kratka sporočila SMS, sporočila Whatsappa ali Messengerja so vsa označena. Zato ni mogoče odgovarjati na sporočila prek ure, tudi na klice ne, lahko pa klic zavrnemo.

Beleženje dejavnosti nad pričakovanji

Moč beleženja dejavnosti je v tipalih naprave in v aplikaciji, ki na razumljiv način prikaže zbrane podatke. Strojna oprema ure je tokrat več kot kos nalogi, predvsem ko gre za natančnost satelitskega določanja položaja (in hitrosti) ter merjenje srčnega utripa. Oboje je v pričakovanih okvirjih. Izračun razdalje, hitrosti in beleženje poti je v intervalu natančnosti, ki ga obljublja satelitski sistem, enako pa je tudi z optičnim merilnikom srčnega utripa. Tako kot pri drugih pametnih urah in športnih (fitnes) zapestnicah. Vendar njihove baterije ne zdržijo tako dolgo.

Ura vsebuje programe za beleženje najbolj razširjenih športov, če pa želenega ni na seznamu podprtih, uporabimo program, ki beleži srčni utrip in izračunava porabo kalorij. Podprte so dejavnosti na prostem, pa tudi v dvorani oziroma na telovadnih napravah. Lahko bi rekli, da je podprto vse, kar dejansko potrebuje največ rekreativnih športnikov.

 

Čeprav gre za srednje veliko uro, pa je ta neobičajno lahka, zato ne moti, če spimo z njo na roki. Zdi se mi, da se je Huawei odločil, da se potrudi pri možnosti beleženja spanja, ki bi znala biti zadeva, s katero se na nek način dvigne nad tekmece. Aplikacija namreč oceni spanje v razponu do 100 točk in prikaže cel kup podatkov. Koliko časa sem bil zbujen, koliko časa v globokem spancu, koliko v rahlem in koliko v spanju REM. Ti podatki so nato prikazani na dnevni, tedenski, mesečni in letni ravni z ocenami za vsako kategorijo beleženja (mednje sodi tudi kakovost dihanja) posebej.

Sklepna beseda:

Če torej strnem, sta obe različici na videz in otip premijskega videza in sledita trendom oblikovanja ur, podobno pa velja tudi za izbor materialov. Ne bi pa škodilo, če bi bili nekaj gramov težji, pa tudi plast usnja na elegantnejši izvedbi paščka bi lahko bila debelejša. Ura ima lastni operacijski sistem z omejenim številom aplikacij, a zato zdrži baterija do dva tedna (brez beleženja dejavnosti), dobro pa se izkaže tudi v beleženju. Opozori nas, če po njenem predolgo sedimo, na zanimiv način pa prikaže tudi podatke o kakovosti spanja.

Vprašanja in odgovori:

Kako uporabna je aplikacija Huawei Health (Zdravje)?

Huawei Watch GT zbrane podatke pošlje aplikaciji Zdravje, ki je naložena na vsak Huaweijev mobitel. Po večletnem razvoju je aplikacija postala ena boljših, uporabna pa je tudi brez ure – v tem primeru moramo imeti med dejavnostjo pri sebi mobitel. Predvsem lahko pohvalim pregleden prikaz dnevnih podatkov in zabeleženih dejavnosti.

 

So paščki standardni ali samosvoji?

Čeprav je pašček klasične različice usnjen le povrhu, ni priporočljivo iti z njim v vodo. Bolje ga je zamenjati, pri tem pa imamo skorajda popolnoma proste roke. Paščki so namreč standardnih velikosti in pritrditve.

Kako vzdržljiva je v resnici baterija?

Baterija pri tej "uri" je resnično korak naprej. Zdržala bo od 22 ur do dveh tednov, odvisno od uporabe. Do dva tedna med stalnim beleženjem srčnega utripa 24/7 in enim 90-minutnim beleženjem dejavnosti na teden ali najmanj 22 ur, če deluje vse hkrati (GPS-sprejemnik, srčni utrip, zaslon). Razlog dolge avtonomije se skriva v "dvojnem" procesorju. Ko ura "miruje", jo poganja manj zmogljiv in manj požrešen procesor, ko pa beleži dejavnost, pa tisti močnejši.

Kako natančen je merilnik srčnega utripa?

Huawei trdi, da je njegovo tipalo boljše od tekmečevih. Sicer deluje po enakem načelu optičnega merjenja srčnega utripa, vendar uporablja umetno inteligenco za natančnejši izračun srčnega utripa.

Kaj pa satelitska navigacija?

Tudi glede tega je ura čisto v vrhu. Čip namreč podpira sistema GPS in GLONASS, pa tudi Galileo, in zagotavlja natančnejši zemljepisni položaj kot ure, ki uporabljajo le GPS. Podatek o nadmorski višini pa zagotovi barometer.

 


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
3. december 2018
4326
3. december 2018
Huawei Watch GT test na dlani: Fitnes sledilec, ki je pozabil biti ura