iOS 7 - test na dlani

Alja Isakovič 28. september 2013
/PublishingImages/ios_7-screens-centers.jpg

​Priznam, da sem se včeraj zvečer bolj kot košarki posvečala čakanju na popolnoma osvežen operacijski sistem iOS 7. V manj kot 24ih urah naj bi nadgradnjo opravilo kar 130 milijonov uporabnikov, v Angliji in Nemčiji se je zaradi tega celoten internetni promet povečal za kar dvakrat! Neverjetno zanimanje, čeprav ne povsem nepričakovano. Novi iOS namreč prvič od izida prinaša popolnoma nov, barvit videz ter cel kup novih funkcionalnih izboljšav.​

Če imaš v lasti iPhone 4 ali novejši, iPad 2 ali novejši ter iPod Touch 5. generacije, lahko tudi ti svojo iNapravo posodobiš na najnovejšo različico. Najlažje tako, da v nastavitvah naprave izbereš možnost General > Software Update. Pred tem za vsak slučaj ne pozabi narediti varnostne kopije v iCloud ali na računalnik s pomočjo programa iTunes.

iOS 7 na prvi pogled: ponosno barvit in zabaven

Videz operacijskega sistema iOS 7 je že od junijske predstavitve predmet vročih debat. Veliko je kritik glede novih, precej simplističnih ikon, nekatere moti preveč radodarna uporaba barve. Moja osebna izkušnja s tem je, da se iOS vsekakor bolje obnese pod prsti kot na slikah. Nad posameznimi ikonami tudi sama nisem ravno navdušena, pa vendar iOS 7 odlično deluje kot celota. Nove animacije te lepo vodijo čez sistem. Majhne pozornosti, kot je ozadje, ki se rahlo premika s premiki naprave ali prelivanje barv iz ozadja v uporabniški vmesnik, pa dodajo še piko na i.

Res je, da se je potrebno na videz iOS 7 navaditi. A po par dneh poti nazaj enostavno več ni, saj se ti bo iOS 6 kmalu zdel neverjetno zastarel. iOS 7 odlično izgleda na iPhonu, še bolj pa pride do izraza na velikem iPadu z Retina zaslonu. A kljub temu se ne morem znebiti občutka, da iOS 7 do pravega izraza pride na barvitih iPhonih 5c. Zato ni presenečen​je, da Apple novosti iOS 7 v novi reklami prikazuje ravno s tem novim modelom iPhona.

 


A ker je iPhone 5c po tehničnih specifikacijah pravzaprav identičen iPhonu 5, se iOS 7 na iPhonu 5 odlično počuti. Sistem deluje tekoče, brez zatikanj in “sesuvanja”. Zaenkrat sem se z iOS 7 poigrala še na iPhonu 4S, iPadu 4 in iPadu mini, kjer povsod odlično deluje in prijetno poživi napravo.

 

Nove funkcije v iOS 7

O novostih, ki jih prinaša iOS 7, smo poročali že ob najavi. Največje novosti so:

 • nadzorni center z bližnjicami do nastavitev in uporabnih pripomočkov;
 • prenovljen center z obvestili s povzetkom dne;
 • izboljšana večopravilnost, vključno s novim pregledom in nadzorom nad aktivnimi aplikacijami, ki je dostopen z dvo-klikom na gumb za domov;
 • iskalnik po napravi je s potegom na voljo na vsakem zaslonu z aplikacijami;
 • mape z aplikacijami imajo lahko več zaslonov;
 • prenovljen spletni brskalnik Safari;
 • enostavna izmenjava datotek preko funkcije AirDrop;
 • filtri in novi načini ter možnosti deljenja pri fotografiranju;
 • hitrejša in pametnejša glasovna asistentka Siri, ki zna sedaj spreminjati sistemske nastavitve in celo tvitati ter objavljati na Facebooku v tvojem imenu;
 • možnost brezplačnega poslušanja glasbe preko spleta z iTunes Radio (dela tudi v namiznem iTunes);
 • samodejno posodabljanje aplikacij iz aplikacijske trgovine App Store;
 • izboljšana varnost v primeru kraje naprave, ki zahteva Apple ID geslo prejšnjega lastnika po brisanju podatkov.
​​​​​

Vseh novih funkcij je več kot 200, zato predlagam, da si podrobneje pogledamo tiste, ki so v praksi najbolj opazne in uporabne.

Center z obvestili in nadzorni center

Prvo mesto med novostmi si zaslužita prenovljeni center z obvestili, ki ga potegnemo z zgornjega roba zaslona, in nov nadzorni center, ki ga potegnemo s spodnjega roba zaslona. Dostop do obeh predalov imamo lahko vklopljen tudi na zaklenjenem telefonu. Priznam, da sem center z obvestili na iPhonu uporabljala zgolj za hiter dostop do trenutne temperature. Obvestila iz raznih aplikacij so se mi pridno nabirala in to se verjetno z iOS 7 ne bo spremenilo, saj še vedno nimamo možnosti “Počisti vsa obvestila”, kot jo že dlje časa poznajo Android naprave. Je pa Apple v iOS 7 dodal nov zavihek “Today”, ki prikazuje povzetek dogodkov (vključno z rojstnimi dnevi iz Facebooka in kontaktov), opravil ter vremena. Pogrešam le informacijo o trenutni temperaturi, sicer pa je povzetek iz koledarja zelo uporabna funkcija.

Dobrodošla novost je tudi spodnji nadzorni center, v katerem lahko hitro vklapljamo in izklapljamo pomembne funkcije naprave, upravljamo z glasbo, dostopamo do kamere, kalkulatorja, števca in svetilke ter do funkcij AirPlay in AirDrop. AirPlay je Applova že dobro znana funkcionalnost, ki omogoča enostavno deljenje zaslona, glasbe ali videa z napravico Apple TV ali novejšimi Mac računalniki.

Novost je AirDrop, ki je pravzaprav Applov odgovor na standard NFC, ki ga podpirajo že skoraj vsi zmogljivejši Android mobiteli. Apple se NFC-ju vztrajno upira, zato si je z računalnikov Mac sposodil ime in tehnologijo AirDrop, ki napravam v bližini omogoča enostavno izmenjavo vsebin s pomočjo Bluetootha 4.0. In ne, to ni Bluetooth, pri katerem bi bilo potrebno naprave seznanjati med seboj. V nadzornem centru le nastaviš vidnost svoje naprave (vsem, kontaktom ali nobenemu) in v trenutku se prikaže možnost pošiljanja slik in drugih vsebin drugim napravam. Enostavno in uporabno!

Safari z enostavnim dostopom do vseh zanimivih povezav iz Twitterja

Spletni brskalnik je praviloma med najbolj uporabljenimi aplikacijami na pametnih telefonih, zato si par besed zaslužijo tudi novosti brskalnika Safari. Pregled nad zavihki je sedaj lažji, končno smo dočakali tudi enotno pametno vrstico, v katero lahko vpišemo spletni naslov strani bodisi iskalni niz. Še bolj me je navdušila možnost pregleda Shared Links v oddelku, kjer sicer najdemo Bookmarks in Reading List.

Shared Links namreč iz Twitterja pobere spletne povezave iz objav oseb, ki jim slediš na Twitterju. Z drugimi besedami, Safari sedaj omogoča pregledovanje vsebin, objavljenih na Twitterju, brez šuma raznih pogovorov in objav o tem, kaj je kdo jedel za za kosilo ali kako grozno je današnje vreme. To zna biti odličen nadomestek dnevnemu časopisu tudi za tiste, ki Twitterja ne uporabljate za objavljanje vsebin. Kot navdušena tviterašica sicer pogrešam možnost enostavnega retweeta (RT).

Uporabne sistemske nastavitve

Precej zanimivih novosti se skriva tudi v nastavitvah operacijskega sistema. Z Mobitelovim Paketom 2013 se že dolgo ne obremenjujem več glede porabe podatkov. Če pravega paketa še nimaš ali želiš le preveriti, katere aplikacije so najbolj požrešne, lahko v iOS 7 to enostavno preveriš v nastavitvah v oddelku Cellular.

Pod Settings > Privacy > Location Services > System Services (čisto na dnu) > Frequent Locations pa lahko vklopiš in pregleduješ zemljevid področij, na katerih se najpogosteje zadržuješ. To ni le okrasne narave, saj iOS 7 prinaša kar nekaj novih lokacijskih storitev. Med drugim lokacijo sedaj podpira aplikacijska trgovina App Store, ki ti pod zavihkom Near Me prikaže priljubljene aplikacije v tvoji geografski bližini. Zanimivo je trenutno v Šiški prva na seznamu aplikacija Podcasts.

Da bo tvoja iNaprava z iOS 7 še lepša, poskrbijo nova ozadja za domači in zaklenjeni zaslon v Applovi novi barvni shemi. Barve novih ozadij se bodo seveda odlično skladale z barvami iPhonov 5c, odlično zgledajo tudi na belem iPhonu ali iPadu. Poleg tega je Apple dodal še cel kup povsem novih sistemskih zvokov in melodij zvonjenja, ki so zvočno bogatejše in prijetnejše za uho.

iOS 7 je prepoznaven tudi po uporabi tipografije Helvetica Neue tipa Light, ki v majhnih velikostih zaradi tankosti ni najbolje berljiva. Na srečo lahko v nastavitvah pod General > Text Size izberemo, kakšne velikosti naj bodo besedila v aplikacijah, ki podpirajo dinamične velikosti besedil (npr. aplikacija za pregledovanje e-pošte). Pod General > Accessibility seveda najdemo še druge možnosti, ki uporabo iNaprave olajšajo pri težavah z vidom, sluhom ali gibanjem. Možno je denimo vklopiti še dodatno velike in krepko izpisane črke ter izklopiti ali omiliti razne animacije, ki so lahko za nekatere moteče.

Nov videz so dobile tudi priljubljene aplikacije

Stilsko preobrazbo so dočakale tudi glavne Applove aplikacije. Vreme se zgleduje po Yahoo! Weather; koledar je postal preglednejšo; fotogalerija, ki pametno združuje slike po datumu in kraju; barvitejša opravila; modernejši Game Center, ki pa me sicer še ni prepričal k aktivni uporabi. Nova je ločena aplikacija FaceTime, ki za ozadje pri izbiri kontaktov prikazuje kar sliko sprednje kamere, omogoča pa tudi zgolj glasovne pogovore.

Ima pa Applov iOS oddelek še kar veliko dela. Aplikacija Find My Friends je recimo še vedno obdana v usnje, v iBooks najdemo dobre stare lesene police. V prihodnjih mesecih bodo verjetno tudi te aplikacije deležne novega videza. Je pa Apple že dan pred izzidom iOS 7 poskrbel za moderen videz spletnega vmesnika za iCloud, ki sedaj poleg koledarja, kontaktov, e-pošte, Find My iPhone ipd. vsebuje še spletno različico aplikacij iWork (Pages, Numbers, Keynote). Tudi te aplikacije, ki bodo na novih iPhonih na voljo zastonj, verjetno še čaka modernizacija.

Posodobitev videza čaka še precej razvijalcev ostalih aplikacij. Kar nekaj priljubljenih aplikacij, npr. Facebook, Mailbox, je že naredilo iOS 7 stilsko preobrazbo, ostale pa ta naloga še čaka. Je pa posodabljanje aplikacij sedaj neprimerno lažje, saj lahko vklopiš možnost samodejnega posodabljanja, ki se zgodi, ko je naprava povezana v omrežje WiFi. Končno se lahko torej poslovimo od zoprnega rdečega števca na ikoni AppStore in iPhonu ali iPadu popolnoma prepustimo skrb nad aplikacijami!

iOS 7 je pripravljen za 64-bitne procesorje

iOS 7 je res posebna nadgradnja, ki ne prinaša le zanimivih novosti, ampak tudi povsem nov videz, ki se mu bomo morali tako uporabniki kot razvijalci aplikacij še prilagoditi. Hkrati ne smemo pozabiti na dejstvo, da zaenkrat iOS 7 še nima priložnost pokazati svoje najgljobjo spremembe. iPhone 5s, ki ga bomo v naših krajih še dolgo čakali, bo namreč prvi in zaenkrat edini mobitel, ki bo izkoriščal 64-bitnost sistema iOS 7. Gre za pomembno novost, ki za večino uporabnikov ni tako zanimiva kot nov videz, pa vendar bo na dolgi rok prinesla marsikatero prednost.

Skratka, iOS 7 je nedvomno največja in najbolj ambiciozna iOS nadgradnja doslej. Apple bo sicer moral novim modnim smernicam prilagoditi še kar nekaj aplikacij. Pričakujemo lahko, da se bo modni trend postopoma širil še na namizni sistem OS X. Novo različico slednjega, imenovano Mavericks, pričakujemo konec oktobra. Sredi oktobra pa naj bi Apple organiziral še en dogodek, posvečen novim iPadom in morda novim računalnikom Mac. Apple navdušence vsekakor čaka pestra jesen, ki bo z novim iOS 7 še bolj barvita.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
28. september 2013
1807
21. oktober 2013
iOS 7 - test na dlani
iOS