iHealth izdelki - test na dlani

Uroš Miklavčič 26. marec 2015
/PublishingImages/ihealth-hero.jpg

Sodobna tehnologija nam mnogokrat olajša vsakodnevne rutine s hitrim dostopom do podatkov in orodij. Povprečen mobitel nam danes omogoča v enem paketu to, za kar smo še pred prelomom tisočletja potrebovali vsaj štiri naprave. Ne samo, da so mobiteli nadomestili kopico naprav – s pomočjo sodobnih povezav se lahko sedaj »pogovarjajo« s kopico drugih naprav. Mi smo si pogledali, kaj ponuja podjetje iHealth, ki izdeluje, kot je iz imena očitno, naprave za spremljanje in beleženje vašega zdravja.

Izdelki iHealth so na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

iHealth 2.0 aplikacija

Preden se podamo na naprave, si poglejmo iHealth 2.0 aplikacijo, prek katere si boste lahko beležili vse podatke, ki jih naprave merijo. Za uporabo aplikacije boste morali naprej ustvariti iHealth račun, s katerim boste imeli dostop do podatkov tudi na spletu. Tu se pojavi vprašanje varnosti podatkov, ki jih iHealth shranjuje na svojem strežniku, a če ste se že odločili za nakup naprave, ki meri vaše vitalne znake in jih sinhronizira z vašo mobilno napravo, ste verjetno ta del predsodkov pri sebi že razčistili.

 

Aplikacija se zgleduje po zadnjih Applovih smernicah oblikovanja, a je po funkcionalnostih precej osnovna, saj ne omogoča niti tega, da bi lahko dodali več oseb in posamezne meritve pripisali različnim osebam. Če se vam to ne zdi velik problem, pa so pri iHealth očitno pozabili na terenske zdravnike, ki bi lahko s pomočjo teh orodij beležili stanje vseh svojih pacientov na zelo enostaven način. Tako iHealth 2.0 aplikacija ne omogoča, da bi na kakršenkoli način ločili med posameznimi meritvami (razen glede na čas meritve).

Po drugi strani pa se iHealth 2.0 odkupi na iOS-napravah z integracijo z Applovo Health aplikacijo, s katero lahko delite podatke iz iHealth 2.0 aplikacije. To je predvsem dobro, če uporabljate izdelke različnih proizvajalcev, ki za svoje delovanje uporabljajo vsak svojo aplikacijo. S sinhronizacijo s Health aplikacijo tako dobite enotno mesto za pregled vseh podatkov, pri čemer pa boste še vedno potrebovali aplikacije proizvajalcev, da boste opravili dejanske meritve.

 

Android aplikacija je popolnoma druga zgodba, saj se zdi, da so njej posvetili še manj časa kot iOS-aplikaciji. Slednja zgleda na prvi pogled sicer povsem identično kot na iOS-u, a to ni nujno najbolje. Android ni iOS in iOS ni Android in na žalost vztrajanje na iOS-uporabniškemu vmesniku na Androidu pusti kupico neljubih posledic. Razumem, da so verjetno poskušali držati enoten izgled med sistemi, a so pri tem na žalost naredili več škode kot dobrega, saj so grafike na določenih mestih meglene, stranski meni se ne obnaša enako kot stranski meniji v Android aplikacijah, ki upoštevajo smernice Material designa in tako dalje. Tudi deljenje z drugimi aplikacijami, ki je v Androidu izredno liberalno, vas v iHealth aplikaciji omeji na Twitter, Facebook, e-pošto in Evernote – čeprav za to ni nobenega razloga.

Aplikacija torej nekoliko razočara – predvsem na Android mobitelih, saj se na iOS-u odkupi z dejstvom, da zna deliti podatke s Health aplikacijo. Windows Phone pa, kakopak, ponovno potegne kratko, čeprav boste v Windows Phone trgovini našli uradno iHealth aplikacijo, ki pa podpira zgolj iHealth Edge uro. Še bolj bizarno je dejstvo, da na uradni spletni strani o tem ni ne duha na sluha.

Zapestni in ramenski merilec krvnega tlaka

 

 

Oba merilca krvnega tlaka se ponašata z enako natančnostjo na papirju, čeprav mi je žena, ki je šolana zdravstvena delavka, hitro pripomnila, da v stroki za bolj zanesljive merilce veljajo ramenski. Kakorkoli že – oba merilca vam bosta znala zmeriti tlak in srčni utrip ter podatke prek Bluetooth povezave posredovati na mobilno napravo. Manšeti na obeh napravah sta mehki in nista neprijetni, ko jih imate nameščeni. Oba merilca poganja vgrajena baterija, ki jo boste lahko polnili prek priloženega USB-kabla.

Brezžična analitična tehtnica

 

Analitična tehtnica je edina od naprav, ki se z vašim mobitelom ali tablico povezuje prek Wi-Fi. Najprej morate mobitel povezati z lokalnim brezžičnim omrežjem, nato se na tehtnico naprej povežete prek Bluetooth povezave, prek katere mobitel tehtnici posreduje podatke za povezavo z lokalnim Wi-Fi. Nekoliko komplicirano, a zelo zanesljivo, ko enkrat ugotovite, kako se zadeve lotiti. Kot ime namiguje, zna ta tehtnica meriti še kaj več kot samo vašo telesno maso. Če na štiri elektrode na tehtnici stopite bosi, vam bo tehtnica povedala, koliko telesne vlage imate in kakšen je vaš indeks telesne mase (ITM), če ste pred tem v iHealth 2.0 aplikaciji nastavili svojo telesno višino. Izmeriti zna tudi mišično maso in odstotek maščobe v telesu. Vsekakor zelo vsestranska naprava.

iHealth Lite tehtnica

 

Druga tehtnica, z imenom iHealth Lite, zna za razliko od analitične tehtnice, početi zgolj eno stvar – meriti vašo telesno težo. Aplikacija vam bo seveda vseeno znala ponuditi vaš indeks telesne teže, ki ga bo izračunala s pomočjo vnesene telesne višine. Za razliko od analitične tehtnice je iHealth Lite tudi neprimerno lepša. S stekleno vrhnjo ploščo deluje veliko bolj prefinjeno od črne teksturirane plastike na analitični tehtnici.

iHealth Edge fitnes naprava

 

Leta 2015 so fitnes naprave, ki štejejo vaše korake, merijo porabljene kalorije in prehojeno razdaljo, tako rekoč na vsakem vogalu. Edge je še ena izmed njih in svoje delo povsem korektno opravlja. Zelo dobro je, da iHealth v paketu že takoj priloži tri dodatne gumijaste pasove v različnih barvah ter še en dodaten pas, ki ga namesto na zapestje zataknete za pas hlač ali za ovratnik majice. Meritve, ki jih ura opravlja, se prek Bluetooth povezave posredujejo na vaš mobitel ali tablico, kjer se ponovno prek iHealth aplikacije pretvorijo v bolj pregledno obliko. Ura ne ponuja nobenih naprednih funkcij, kot je recimo GPS-sledenje ali merjenje srčnega utripa, kar bi bilo morda zelo dobrodošlo, a verjamem, da ura vseeno zadovolji določen krog uporabnikov, ki ne potrebujejo naprave, ki zna vse razen skuhati kavo.

Pulse Oximeter

 

Naprava za beleženje srčnega utripa in nasičenosti krvi s kisikom je sila podobna napravam, ki vam jih na prst namestijo v bolnišnicah, ko želijo beležiti te podatke. Razlika je zgolj v tem, da Pulse Oximeter ni povezan na napravo za odčitavanje vrednosti s pomočjo žice, ampak uporablja Bluetooth 4.0 Low Energy standard. Pri testiranju se je Pulse Oximeter izkazal nekoliko nezanesljivo. Medtem, ko se je z mojim Nexusom 4 znal povezati, pa ga na ženinem iPhonu 6 nisem prepričal, da se povežeta. Poskusil sem vse – od tega, da sem preveril, če je baterija res polna, do tega, da sem na iPhonu ponastavil vse, kar se je ponastaviti dalo. Ne upam si trditi, da je napaka v Oximetru, ker za to nisem imel kontrolnih naprav (še enega iPhona 6 in še enega Oximetra), s katerimi bi lahko prepričljivo videl, kaj se dogaja. Ravno tako nisem imel dostopa do profesionalno umerjenih naprav, s katerimi bi lahko preveril natančnost meritev, a je po navedbah proizvajalca ta v meji od ±2 % do ±3 %.

iHealth Align merilec krvnega sladkorja

 

Merilec krvega sladkorja je morda še najbolj zanimiva naprava v celotnem naboru. Sladkorni bolniki morajo ves čas spremljati raven sladkorja v svoji krvi in za to uporabljajo posebne naprave. iHealth Align počne točno to, le da za prikaz analize uporablja vaš mobitel. Vse ostalo poteka praktično enako kot na klasičnih merilcih. Prednost, ki jo ponuja iHealth Align, je predvsem v tem, da samodejno shranjuje podatke in jih zbira na enem mestu, kjer lahko potem spremljate in analizirate, kako so se gibale v preteklosti izmerjene vrednosti. Merilnik je zelo kompakten, kar pomeni, da ga je tudi povsem enostavno nositi s seboj. Za zaščito proizvajalec priloži še kup barvnih gumijastih zaščitnih ovitkov, da ne pride do poškodb naprave, ko jo prenašate s seboj. V paketu dobite še komplet lancet in sprožilec, medtem ko boste morali lističe za analizo krvi kupiti posebej.

Izdelki iHealth so na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

iHealth Align uporablja povsem ločeno aplikacijo, ki je dosti bolj napredna kot iHealth 2.0, na katero se opirajo vse ostale naprave. Pri uporabi ni prišlo do nobenega problema, a je vseeno nekoliko težko objektivno oceniti delovanje take aplikacije, ker osebno nisem podrobno seznanjen s problematiko sladkornih bolnikov. Kakorkoli že, pa vseeno zaupam, da so pri iHealth celotno zadevo vzeli dovolj resno, da ne bodo s svojim merilnikom povzročili kakršnihkoli težav za uporabnike.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
26. marec 2015
2444
9. april 2015
iHealth izdelki - test na dlani
Android, iOS