iPhone 5c - test na dlani

Jan Ferme 25. oktober 2013
/PublishingImages/iphone5c-hero.jpg

iPhone 5c mora biti ena najslabše varovanih skrivnosti, ki jo je Apple hotel senzacionalno razkriti. O nizkocenovnem iPhonu se je špekuliralo vsaj od iPhona 4 naprej, dočakali pa smo ga šele zdaj. Vendar, ali smo ga res? Cena iPhona 5c je v prosti prodaji le za 100 € nižja od njegovega naslednika iPhona 5s, vendar te lahko začara z nečim drugim. S čim, si preberi spodaj.

iPhone 5c 

Tehnične specifikacije

Notranjost iPhona 5c je na las podobna svojemu predhodniku iPhonu 5 z eno razliko. Ali jo najdeš? Tehnične specifikacije so:

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G (LTE)
 • procesor: dvo-jedrni A6
 • delovni pomnilnik: 1GB
 • notranji pomnilnik: 16 GB (možnost tudi 32 GB)
 • zaslon: 10,16 cm (4"), 640 x 1136 pikslov, 326 ppi, 16 M barv, TFT
 • glavna kamera: 8 MP, zaslonka f/2.4, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, zaznavanje obraza in nasmeha, HDR, filtri, panorama, ...
 • sprednja kamera: 1.2 MP
 • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo, 3x približanje, zajem fotografije med snemanjem videa, ...
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot) 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0
 • ostalo: merilec pospeškov, digitalni kompas
 • baterija: 1510 mAh
 • operacijski sistem: iOS 7
 • dimenzije: 124,4 x 59,2 x 8,97 mm
 • masa: 132 g​​​​​

Apple iPhone 5c je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

Strojna oprema: plastično ohišje

iPhone 5c 

Najbolj očitna razlika med iPhonom 5 in 5c je, da ima slednji plastično ohišje v različnih barvah. Dobite ga lahko v zeleni, modri, rumeni, roza in beli barvi. Predvidevam, da Apple z barvami cilja na mlajšo populacijo, ker si ne predstavljam babice z roza iPhonom 5c. Razen, če je hipster babica, potem to ne bi bilo čudno. Ali še koga iPhone 5c barve spominjajo na serijo Lumia od Nokie? Nokia je celo Applu prek Twitterja sporočila: "Imitacija je najvišja oblika laskanja."

iPhone 5c 

Čeprav ima iPhone 5c plastično ohišje, to ne deluje ceneno, kot so nekateri namigovali. Ohišje je izdelano iz kvalitetne plastike, ki je precej svetleča in na njej se vidijo vsi prstni odtisi, vendar še zmeraj daje občutek, da v roki držiš pristen Apple izdelek in ne poceni ponaredek s Kitajske. Čeprav se praske ne bodo videle tako očitno kot na črnem iPhonu 5, verjemi, da se bo hrbet slej ali prej spraskal, če ne boš uporabljal/a etuija. Tudi gumbi ob straneh so iz plastike in enake barve kot celotno ohišje; ti delujejo malo bolj ceneno. Zatič za prestavljanje med zvonjenjem in samo vibriranjem je precej tanek kos plastike in že vidim, da bo glavni razlog popravil. Notranji del ohišja je oblečen s kovinsko oblogo, ki služi kot dodatna opora in antena.

Apple iPhone 5c 16GB v 3D-pogledu

V primerjavi z iPhonom 5 je 5c težji za 20 g, kar se tudi občuti, ko držiš vsakega v svoji roki. Ekran na iPhonu 5c je enako čudovit kot na iPhonu 5 in brez sprememb. Še vedno se bohoti z 10,16 cm in kar 326 slikovnimi pikami na inč. Čeprav je Apple spremenil velikost zaslona šele s 6. generacijo iPhona, si mogoče želim, da bi bil še za odtenek večji in mogoče malo širši. Upam, da nam na to ne bo treba čakati dodatnih 5 let. Seveda pa je ravno zaradi takšne velikosti zaslona iPhone 5c čudovito držati v roki, ker ni niti premajhen, niti prevelik. Plastično ohišje z zaobljenimi robovi daje veliko bolj mehek občutek v roki kot iPhone 4/4s/5/5s.

iPhone 5c 

Zvočnik je dovolj glasen, da bo razveselil vse, ki se radi pogovarjate prek njega ali tiste, ki radi poslušate glasbo tako, da jo slišijo tudi drugi. Baterija je malo močnejša kot pri iPhonu 5 in je brez težav preživela ves dan. Seveda je popolnoma odvisno od delovnega dne.

iPhone 5c 

Kamera: kakovost ostaja

iPhone 5c je podedoval enako zadnjo kamero, ki jo ima njegov predhodnik. Zadnja kamera ima 8 MP in je še vedno ena od najboljših kamer, ki jih lahko dobiš v kateremkoli mobitelu. Sprednja kamera je v bistvu edina sprememba poleg ohišja, ki jo je Apple med predstavitvijo iPhona 5c izpostavil. Ta se zdaj bohoti z 1.2 MP in ima izboljšano zmožnost zajemanja fotografij v slabih svetlobnih pogojih. Torej je odlična za skrivnostne fotografije tvojega obraza sredi noči. Poglej primere fotografij z zadnjo kamero spodaj.

iPhone 5c fotografije 
Ogled slik v polni velikosti

Z novim iOS 7 je zajemanje fotografij tako ekspresno, da včasih posnamem dve identični, ker nisem prepričan, da sem prvo sploh posnel. Aplikacija Kamera ponuja različne oblike zajema fotografije s filtri, ki jim jih zavida tudi Instagram. Snemanje videa je enako enostavno, še posebej pa mi je všeč funkcija, da lahko med snemanjem videa zajameš tudi fotografijo.

Programska oprema: barvni iOS 7

iPhone 5c ima že ob nakupu tovarniško nameščen iOS 7, odvisno je samo, kdaj ga kupiš in namestiš še popravke. Ravno pred kratkim sem namestil iOS 7.0.3. Applov novi operacijski sistem iOS 7 smo že pokrili v obširnem testu, jaz bom opisal samo nekaj svojih opažanj.

Osebno mi je ena najboljših funkcionalnosti nov Control center, s katerega lahko hitro dostopam do najbolj uporabljenih funkcionalnosti na mojem mobitelu. Zaradi te funkcionalnosti sem v preteklosti vedno "jailbreakal" mobitel in trepetal ob novih nadgradnjah. No, vesel sem, da so ti časi mimo. Celoten sistem je zame malo preveč barvit in na trenutke premalo razdelan. Tam, kjer si včasih vedel, da so zagotovo gumbi, so zdaj samo obarvani napisi brez črt, ki bi nakazovale, da je to gumb.

iOS 7 vmesnik 

Všeč mi je poudarjena belina, ki celoten sistem naredi veliko bolj čist. Obožujem funkcijo AirDrop. Vsak, ki je že kdaj imel iPhone, je zagotovo bentil nad tem, da ne more ničesar poslati prijatelju prek Bluetooth povezave. No, še zmeraj ne moreš in tudi AirDrop deluje samo z iPhonom 5/5c/5s, ampak dobro, imamo kompromis. AirDrop deluje na način, da se najprej dva iPhona med sabo najdeta prek Bluetootha in nato pošilja datoteke prek Wi-Fi povezave, ki jo ustvari med njima. Deluje ekstremno hitro in po prenosu datoteke vedno pozabim zapreti čeljust.

Seveda ne morem mimo obširne zbirke aplikacij, ki se nahajajo v App Store. Te aplikacije so po večini zelo kvalitetne in tega na drugih platformah še žal nisem zasledil, zato tudi vztrajam na platformi iOS. iOS 7 na iPhonu 5c deluje tekoče, brez zatikanj, prav tako kot na iPhonu 5.

Povzetek: (še zmeraj) odličen mobitel

iPhone 5c že od svoje zamisli naprej ni bil namenjen lastnikom iPhona 5. Predvsem je namenjen ljudem, ki šele vstopajo v svet iOS ali mogoče lastnikom starejših iPhonov, ki imajo radi barve in jih ne moti plastično ohišje. iPhone 5c se odlično obnese v vseh kategorijah kot se iPhone 5, edina razlika je, da je malo bolj plastičen. Mogoče to niti ni slaba stvar, ker se bo obraba mobitela tako manj opazila. Priporočam ga hipsterjem, najstnikom in vsem, ki obožujejo barve. Definitivno je mobitel, ki te ne bo pustil ravnodušnega.

iPhone 5c 

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
25. oktober 2013
1902
9. junij 2014
iPhone 5c - test na dlani
iOS