iPhone 5s - test na dlani

Alja Isakovič 16. december 2013
/PublishingImages/iPhone-5s-hero.jpg

Za ljubitelje jabolčnih izdelkov je ta december vsekakor izjemno vesel. Telekom Slovenije se je kot prvi v Sloveniji neposredno z Applom dogovoril za prodajo najbolj vročih mobitelov na svetu in tako minuli petek ponudil zadostno količino in izbiro mobitelov iPhone 5s in iPhone 5c po najugodnejših cenah pri nas. Barviti iPhone 5c se je na Tehniku predstavil že pred časom. Sedaj je seveda čas, da spoznamo še njegovega zmogljivejšega brata, ki je že drugi mesec zapored najbolje prodajani mobitel na svetu: iPhone 5s.

iPhone 5s 

Tehnične specifikacije

iPhone 5s je trenutno najbolj zmogljiv iPhone na trgu, ki ponuja zavidljive tehnične zmogljivosti:

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G (LTE)
 • procesor: 64-bitni Apple A7 s koprocesorjem M7 za gibanje
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 16/32/64 GB
 • zaslon: 10,16 cm, 640 x 1136 pikslov, 326 ppi, 16 M barv, IPS LCD
 • glavna kamera: 8 MP, samodejno ostrenje, dvojna LED bliskavica True Tone, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR, ...
 • sprednja kamera: 1,2 MP 720p
 • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo in HD 720p, 120 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Bluetooth 4.0, AirPlay, AirDrop
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, čitalec prstnih odtisov
 • baterija: Li-Po 1560 mAh
 • operacijski sistem: iOS 7
 • dimenzije: 123,8 x 58,6 x 7,6 mm
 • masa: 112 g​​​​​

Apple iPhone 5s je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

iPhone 5s je pri Telekomu Slovenije na voljo v vseh treh barvah (srebrni, zlati in temnosivi) in v vseh treh velikostnih različicah (16, 32 in 64 GB).

Strojna oprema: aluminijasta klasika, sedaj tudi v zlati barvi

Kot smo pri Applu že vajeni, mobiteli z oznako "s" ne prinašajo večjih zunanjih sprememb. iPhone 5s tu ni nobena izjema. Na videz ga od predhodnika ločita le dve manjši podrobnosti: zmogljivejša bliskavica na zadnji strani, na sprednji strani pa nova fizična tipka Domov, ki je obdana s kovinskim obročem in deluje kot čitalec prstnih odtisov. Je pa iPhone 5s na voljo v povsem novi zlati barvi, ki sem jo tudi sama testirala.

iPhone 5 vs iPhone 5s 

Apple iPhone 5s v 3D-pogledu

Do zlate barve sem bila sicer po ogledu predstavitve precej skeptična, ampak v živo zgleda bolje. Po par dnevih testiranja mi je že postala všeč, čeprav moj favorit ostaja beli oz. sivi iPhone. Sivi iPhone 5s ohranja barve iPhona 5, je pa Apple bistveno popravil barvo črnega oziroma po novem temnosivega iPhona. Temni iPhonu 5s je tako, vsaj za moj okus, bistveno lepši, predvsem pa barva na robovih ni tako občutljiva na praske kot pri predhodniku.

iPhone 5s 

Ne glede na barvo iPhone 5s ohranja vrhunsko izdelano ter presenetljivo lahko in tanko aluminijasto ohišje, ki ga je pravi užitek držati v dlani. Pri tem se sicer občutijo oglati robovi, ki so pobrušeni tako, da odsevajo svetlobo. Kovinska sta seveda tudi gumba za glasnost in gumb za utišanje mobitela na levem robu ter gumb za zaklepanje desno zgoraj. Na desnem robu s priloženo sponko odpremo predalček za NanoSIM-kartico. Vhod za slušalke ter zvočnike najdemo na spodnjem robu. Enak kot na iPhonu 5 ostaja tudi visoko ločljivi 4 palčni (10,16 cm) zaslon Retina, ki ga spredaj ščiti trpežno steklo.

iPhone 5s 

Priročna velikost je eden izmed razlogov, zakaj je bil iPhone 5 v preteklem letu moj glavni mobitel. Navdušenje med ostalimi pet ali več palčniki na trgu me je kljub primerljivi zmogljivosti minilo ob tem, ko mobitelov nisem mogla udobno prenašati v žepu kavbojk. Pri iPhonu 5s teh problemov nisem imela. Prav tako je pri manjšem zaslonu veliko lažje s palcem doseči vse dele zaslona.

iPhone 5s 

Pod zaslonom iPhona 5s najdemo še dobri stari fizični gumb Domov, ki zna sedaj brati prstne odtise. Kot že omenjeno, ga obkroža eleganten kovinski obroč, ki je pobrušen na enak način, kot kovinski rob okoli zaslona. Tudi na otip je gumb malenkostno drugačen od predhodnikov. Več o tem, kako svoje delo opravi kot čitalec prstnih odtisov, pa v nadaljevanju.

iPhone 5s 

Seveda iPhone 5s prinaša še veliko izboljšav, ki so nevidne za oko. Med najbolj zanimivimi je gotovo 64-bitni procesor, za katerega je bil v 64-bitno različico kot prvi povsem prenovljen tudi operacijski sistem iOS 7. Poleg tega novi Applov procesor A7 vsebuje koprocesor M7, ki skrbi za zaznavanje gibanja, ne da bi ob tem porabil pošastno veliko baterije. Baterija se je na testu odlično odrezala, saj je kljub vnetem snemanju in drugih opravilih brez težav zdržala ves dan. Velja omeniti še, da se iOS 7 sčasoma priuči tvojih vzorcev uporabe, tako da se postopoma trajanje baterije še podaljšuje, kar sem v praksi opazila po nadgradnji na iOS 7 tudi na svojem iPhonu 5.

iPhone 5s 

Kamera: še boljša kakovost in posnetki počasnega gibanja

iPhone že nekaj časa postavlja standarde glede fotoaparatov na mobitelih. Tudi iPhone 5s na tem področju prav nič ne razočara. Apple tokrat ni sledil ostalim proizvajalcem, ki so letos 8 MP senzorje zamenjevali s 13 MP. iPhone 5s tako ohranja 8 MP glavno kamero iSight, vendar ima le-ta večje pike in večjo zaslonko. Že v izhodišču odličen fotoaparat iz iPhona 5 je Apple tako še dodatno nadgradil. Razlika se pozna predvsem pri slikanju v slabših svetlobnih pogojih, čeprav na tem področju še naprej kraljujejo Lumie od Nokie.

Nekaj primerov slik, posnetih z mobitelom iPhone 5s, si lahko ogledaš spodaj. Žal je bilo med testiranjem vreme vas čas megleno, zato svetlobni pogoji zunaj niso bili najboljši.

iPhone 5s fotografije 

Ogled slik v polni velikosti

Me je pa na iPhonu 5s pozitivno presenetila kakovost slik, posnetih z bliskavico. Sem namreč ena izmed tistih, ki imamo na svojem mobitelu zaradi izpranih slik vedno izklopljeno bliskavico, sploh pri slikanju ljudi. Pri iPhonu 5s se izpranost ni poznala. Model 5s ima namreč LED bliskavico v dveh odtenkih (Apple jo imenuje "True Tone"), ki dejansko pripomore k bolj naravnim barvam subjektov. Spodaj si lahko ogledaš primerjavo med fotografiranjem z bliskavico v temi z mobiteloma iPhone 5 (levo) in iPhone 5s (desno). Razlika je več kot očitna!

Bliskavica na iPhone 5 (levo) vs bliskavica na iPhone 5s (desno) 

Opazna je tudi boljša kakovost sprednje, sedaj HD, kamere FaceTime za video klice. Ampak novost, ki me je daleč najbolj zabavala in ki ni na voljo na nobenem drugem iPhonu, je možnost snemanja HD videov počasnega gibanja (slow motion) s 120 sličicami na sekundo. Sliši se kot trivialna možnost, vendar me je kakovost posnetkov povsem navdušila. Med drugim sem med testiranjem v povsem tekočem gibanju končno videla, kako elegantno moj maček pristane po skoku. Povsem enostavno se da tudi nastavljati, kateri del videa želiš imeti upočasnjen in kateri naj se predvaja v navadni hitrosti. Zelo dobro svoje delo pri snemanju videa opravi tudi stabilizacija slike.

 

 

Programska oprema: čarobni Touch ID in iOS 7 v vsej svoji hitrosti

iPhone 5s ponuja kar nekaj tehničnih adutov, ki do pravega izraza pridejo z operacijskim sistemom iOS 7. Le-tega smo na Tehniku že podrobneje testirali takoj po izidu, zato se bom tokrat posvetila predvsem funkcijam, ki jih na drugih iPhonih ne najdemo.

iOS 7 na iPhone 5s 

Začeti je seveda potrebno s povsem novim načinom odklepanja mobitela. Fizična tipka Domov, kot že omenjeno, vsebuje senzor Touch ID za prepoznavanje prstnih odtisov. iPhone 5s te že ob aktivaciji mobitela, med katero vpišeš svoj Apple ID, pozove k vnosu prstnega vtisa za lažje, hitrejše in varnejše odklepanje mobitela. Dodajanje novega odtisa je povsem enostavno. Po navodilih na zaslonu na tipko prisloniš prst, dokler mobitel ne zavibrira. Nato nekajkrat ponoviš vajo v rahlo drugačnem položaju, dokler iPhone ne dobi celotne slike odtisa.

V nastavitvah lahko kasneje dodaš še druge prstne vtise. Sama sem hitro ugotovila, da potrebujem oba palca in kazalec na desni roki. Prepoznavanje odtisov deluje naravnost čarobno dobro in hitro. Na spletu sem sicer zasledila, da lahko za boljše prepoznavo tudi večkrat dodaš odtis istega prsta. Pooblaščene odtise lahko po želji uporabiš tudi za potrjevanje nakupov v trgovini App Store, zato previdno pri pooblaščanju drugih oseb.

Touch ID na iPhone 5s 

Ima pa odklepanje s prstnimi odtisi pozimi eno slabost. Navadila sem se namreč na to, da imam v rokavicah OX neoviran dostop do zaslona na dotik. Seveda pa v rokavicah (vsaj zaenkrat) prepoznavanje prstnega odtisa ne dela. A brez skrbi, za primere, ko si v rokavicah ali če ti iPhone 5s odtisa na prepozna, je še vedno možen odklep mobitela z varnostno kodo ali geslom. Lahko pa potrdim, da še nobenemu drugemu z nepooblaščenim prstnim odtisom ni uspelo odkleniti iPhona 5s.

Po odklepu mobitela je naslednja stvar, ki navdušuje, sama hitrost naprave. iOS 7 na iPhonu 5s deluje povsem brezhibno, pravi užitek je igrati tudi grafično bolj zahtevne 3D igre. V primerjavi z iPhone 5 sicer pri vsakodnevni uporabi razlika ni tako zelo očitna. Moj mož, ki je na iPhone 5s prešel z iPhona 4S, pa je bil povsem navdušen nad tem, kako hitro in gladko vse deluje. iPhone 5s omogoča tudi hitro brskanje po spletu v omrežju LTE/4G, vendar bomo iPhone uporabniki v Mobitelovem omrežju na to možnost morali še malce počakati, saj jo mora Apple dodati v naslednjo programsko nadgradnjo.

Dodatna prednost, ki jo prinašata tako iPhone 5s kot iPhone 5c, je ta, da sedaj ob nakupu novega iPhona v aplikacijski trgovini App Store brezplačno dobiš vse Applove iWork, iLife in ostale aplikacije, s katerimi lahko urejaš dokumente (Pages), preglednice (Numbers), predstavitve (Keynote), slike (iPhoto), ustvarjaš glasbo (Garage Band), filme (iMovie) in še marsikaj. Applove, pa tudi druge iOS aplikacije, so vse bolje povezane tudi s storitvijo iCloud, ki poskrbi za enostavno sinhronizacijo vsebin med napravami, varnostno kopiranje ter tudi iskanje izgubljenega mobitela (Find My iPhone) ali spremljanja lokacije prijateljev (Find My Friends).

iLife aplikacije na iPhone 5s 

Apple tako odlično poskrbi za osnoven nabor aplikacij. iPhone 5s ima poleg tega na voljo še preko milijon aplikacij v trgovini App Store. Med prvimi sem iskala aplikacije, ki znajo uporabljati novi koprocesor M7 za beleženje gibanja. Ker sicer uporabljam Nike+ za beleženje tekov, sem z ameriške različice App Store naložila aplikacijo Nike+ Move (žal je v slovenski trgovini še ni). Lahko pa v slovenskem App Store med drugimi kupiš aplikacijo Argus slovenskega podjetja Azumio, ki je prva izkoriščala zmožnosti M7.

Po polurnem teku z iPhonom 5s v žepu se na bateriji prav nič ni poznalo, da je zraven iPhone vestno beležil vsak korak. Aplikacija sicer ni tako natančna kot namenske tekaške aplikacija, ki intenzivno uporabljajo še GPS. Po natančnosti se M7 na iPhonu 5s prav tako ne more primerjati s FitBitom, ki ga imam, za razliko od mobitela, vedno na sebi. Pa vendar ti lahko ponudi dovolj dobro sliko tega, kdaj v dnevu si aktiven/a in te tako spodbudi k gibanju brez da bi zato bilo potrebno žrtvovati baterijo.

Nike+ Move na iPhone 5s 

Povzetek: res najboljši iPhone do sedaj z vsemi prednostmi iOS 7

iPhone 5s ohranja vse oblikovne prednosti predhodnika, vključno z vrhunskim izdelanim, tankim in lahkim aluminijastim ohišjem, ki je na voljo v še eni dodatni barvi. Vse prejšnje iPhone pa prekaša s še boljšo kamero z odlično bliskavico, zabavno možnostjo snemanja počasnega gibanja, odklepanjem s prstnimi odtisi ter izjemno hitrim poganjanjem sistema iOS 7, ki že sam po sebi prinaša veliko uporabnih novosti. Hkrati te lahko z novim procesorjem za spremljanje gibanja spodbudi k bolj zdravemu življenju ter ob tem ne požre baterije, ki brez večjih težav preživi cel dan raznovrstne uporabe. Skratka, iPhone 5s je vrhunski mobitel, ki bo zadovoljil še tako zahtevne uporabnike.

iPhone 5s pri Telekomu Slovenije 

Če si že ponosni/a lastnic/a iPhona 5, razlika sicer ni tako zelo velika. Za tiste, ki imate v žepu iPhone 4/S ali še celo starejše, pa iPhone 5s ponuja pravo poslastico in hitrostno zverino.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
16. december 2013
1927
9. junij 2014
iPhone 5s - test na dlani
iOS