iPhone 6: še boljši kot na dan, ko je izšel

Andrej Pirnat 1. marec 2018
/PublishingImages/iPhone6-modrifon-hero.jpg

V zadnjih dneh se je v naše kraje naselil polarni mraz, kakrnemu že dolgo nismo bili priča. Takšen, ki kar malo ohromi človeka. V tako hudem mrazu bi se človek najraje za cel dan zavil v toplo oddejo in počasi pred televizijo srkal vroč čaj. Da bi se odpravil na kakšno aktivnost, ki vključuje tudi najmanjše bližnje srečanje z mrazom, pa niti pomisli ne. Dobro, v službo še nekako gre, ker je pač treba, kaj več od tega pa zagotovo ne.

Tako smo tudi na uredništvu Tehnika večino časa preživeli zabubljeni v pisarni za našimi računalniki. Rekli smo si nič testov in nič terenskega dela dokler mraz ne mine. Ampak nekaj je bilo treba početi. Zato smo se malo iz dolgčasa malo iz radovednosti lotili brskanja po naši zbirki mobitelov. In ni minilo dolgo, ko nam je eden pošteno pogrel srce. iPhone 6. Ko smo ga zagledali, smo se kar predramili. Prvič zato, ker smo najprej za trenutek mislili, da smo v skrinji nostalgije našli osmico, drugič pa zato, ker imamo nanj zelo lepe spomine.

 

iPhone 6 je ob svojem izidu pred tremi leti in pol pomenil veliko prelomnico za Apple. Prinesel je namreč večji zaslon in novo obliko. Takšno, kakršno pravzaprav še danes uporablj novi iPhone 8. In prav zaradi tega šestica še danes neopazno zlije z okolico oziroma ne deuje zastarelo. Pogled na specifikacije ga sicer izda, da prihaja iz drugega časa, a te v resnici niso vedno pravo merilo, kako se mobitel obnese v praksi. Tri leta in pol sicer ni kakšno pretirano dolgo obdobje, a pri mobitelih je lahko to tudi cela večnost. Čisto odvisno od modela. Nekateri namreč začnejo “štrajkati” že po dveh letih, drugi pa se obnesejo tudi pet let.

Applov rešitelj

Čeprav šestica šteje že nekaj pomladi, jo danes še vedno lahko najdete na trgovskih policah, zaradi česar smo se se odločili, da ga preizkusimo in vidimo, ali jo je že načel zob časa. Gre za mobitel, ki je le še zveneče ime, ali za dober mobitel, ki ga lahko zdaj dobite po ugodni ceni​. Povsem jasno je, da se po zmogljivosti ne more primerjati z osmicami in desetico, a ko ga postavimo ob bok malemu iPhonu SE, pa bi se lahko izkazal za enako dobro večjo alternativo.

 

iPhone 6 ima sicer za sabo zelo zanimivo zgodbo. Leta 2013 se je tehnološkemu gigantu iz Cupertina, kljub rekordnim dobičkom, obetal padec. iPhone je že več let uporabljal enak dizajn in če so želeli ostati v koraku s časom, se je moralo zgoditi nekaj velikega. In prav to se je zgodilo. Rodila sta se iPhone 6 in večji iPhone 6 Plus, z njima pa je Apple ostal na čelu mobilne industrije, ki se je začela obračati proti močnim in velikim mobitelom z atraktivnim dizajnom. Vse to je ponudil tudi iPhone 6. Imel je večji zaslon, imel je zelo zmogljiv procesor, odličen fotoaparat, solidno baterijo in novo obliko. Popoln paket torej, ki ga skoraj lahko označimo za rešitelja Appla. No, to je morda malo pretirana trditev, a vseeno ni tako daleč od resnice.

“Starček”, ki je ohranil formo

Šestica, ki smo jo našli na uredništvu, je imela na sebi že nekaj prask, ki so pričale o njeni kilometrini. Ni šlo za nov iPhone, pravkar vzet iz škatle, ampak za mobitel, ki je že videl svet. Zato se nam je tudi s tega staišča zdelo zanimivo, da vidimo kako deluje. Marsikateremu mobitelu namreč začne po nekaj letih uporabe močno pešati baterija, da ne govorimo o upočasnjenem delovanju na vsakem koraku. Ampak kar nekoliko presenetljivo, se je naš primerek obnesel zelo dobro. En teden smo ga uporabljali kot naš glavni mobitel, kar pomeni, da smo z njim klicali, brskali po spletu, gledali videe na YouTubu, se družbeno udejstvovali na Facebooku in Instagramu, igrali igre ter fotografirali.

 

Pri nobeni od nalog, ki smo mu jih zadali, nas ni razočaral. Vse je delalo gladko in brez zatikanj. Celo novejše igre. Nekoliko se je sicer včasih zataknilo pri odpiranju aplikacij, a le ko smo jih pognali. Odpiranje je pri kakšni trajalo malce dlje, kot smo navajeni pri najnovejših premijskih mobitelih, a ko smo bili v aplikaciji, je ta delala gladko. Pri grafično zahtevnejših igrah oziroma pri prenosu velikih količin podatkov, na primer pri prenašanju večjih posodobitev, se je mobitel sicer po nekaj minutah rahlo segrel, kar je vplivalo tudi na hitrejšo porabo energije v bateriji, a tega nismo jemali za dramatičen pojav, saj je to prisotno tudi pri marsikaterem novejšem mobitelu.

Novi iOS, novo življenje

Ob svojem izidu je imel iPhone 6 enega najbolj zmogljivih procesorjev na trgu (A8), kar se pozna še danes. Še vedno je namreč kos vsakodnevnim opravilom, pri katerih se niti malo ne upeha. Preizkusili smo tudi nekaj novejših in naprednejših iger, kot sta na primer FIFA in Star Trek Timelines, in vse so delovale brezhibno. K sodobni izkušnji pa še bolj pripomore novi operacijski sistem iOS 11. Čeprav je na iPhonu 6 privzeto nameščen iOS 8 (na našem testnem zajčku je bil iOS 10.3, ko smo ga potegnili iz škatle), je zanj na voljo nadgradnja na najnovejši iOS. Lepo je videti, da Applu ni vseeno za starejše mobitele in da jih z rednimi posodobitvami ohranja mladostne. Kot smo zasledili na spletu naj bi sicer ta nadgradnja vplivala na hitrejšo porabo energije, a pri našem druženju s šestico tega nismo zaznali. Vsaj ne v opaznejši oziroma moteči meri.

 

Posodobljeni iOS pa seveda prinaša tudi nekaj novih lastnosti in funkcionalnosti. Tako ste tudi na iPhonu 6 deležni prenovljenega nadzornega centra, ki ga lahko opremite z bližnjicami do vseh pomembnejših možnosti. Tako lahko le z enim klikom dostopate do vsake, kar poenostavi upravljanje mobitela, nov pa je tudi zaklenjen zaslon, ki zdaj ločeno prikazuje zgrešena in že prebrana obvestila, s čimer nudi boljši pregled nad njimi. Med pomembnejšimi nadgradnjami sta še digitalna asistentka Siri, ki je postala še pametnejša in se je naučila še več jezikov, ter urejevalnik datotek, s katerim dobite boljši nadzor nad datotekami, ki jih hranite bodisi na mobitelu bodisi v Applovem oblaku. Podobno kot z Raziskovalcev v Windowsih.

Prav novi iOS je morda glavni razlog, da se šestici ne poznajo leta. Ta jo namreč vlije novega življenja in svežine, tako da se lahko kosa z marsikaterim novim mobitelom.

Kamera konkurenčna tudi za današnje čase

Navdušila pa nas je tudi kamera. Zlasti glede na njene tehnične specifikacije. Njen senzor ima namreč ločljivost 8 MP, kar je z današnjega stališča, ko imajo nekateri mobiteli tudi kamere z ločljivostjo 20 MP, zastarelo. A podobno kot procesor, se tudi kamera v praksi obnese zelo dobro. Je hitra, odzivna in natančna, pri čemer ji pomaga tudi dobra programska oprema. Senzor ima natančno ostrenje, ki temelji na enakih principih in tehnologiji kot profesionalni fotoaparati DSLR. Edino kar smo pogrešali je optična stabilizacija slike (pri šesticah jo je imel le večji iPhone 6 Plus), vendar ta bolj kot ne pride do izraza le pri snemanju videov in pri nočni fotografiji, kjer je zelo pomembna mirna roka. Ta “problem” sicer vedno lahko rešite tako, da mobitel pri fotografiranju ali snemanju postavite na stojalo ali ravno površino.

 

Fotografije, ki jih zajema kamera šestice so sicer zelo dobre. Zlasti v dobrih svetlobnih pogojih, solidne pa so tudi zvečer oziroma ponoči, če je le v bližini kakšen vir svetlobe (na primer na osvetljeni ulici). Fotografije so ostre, barvite in polne detajlov, nekaj primerov pa si lahko ogledate tudi v naši fotogaleriji. Danes je na trgu kar nekaj novejših mobitelov srednjega cenovnega razreda, ki ne delajo tako dobrih fotografij. Samo povemo.

Naj živi Retina!

Od ostalih lastnosti, ki so nas pri testiranju starega mačka navdušile so še zaslon, čitalnik prstnih odtisov in baterija.

 

Prvi kljub nekoliko nižji ločljivosti (750 × 1334 slikovnih pik) prikazuje zelo ostro sliko, za kar je seveda zaslužna Applova tehnologija Retina, ki poskrbi za boljšo ostrino slikovnih pik in s tem celotne slike. Zelo dobra pa je tudi svetilnost zaslona, tako da je slika jasno razločna tudi na močni svetlobi (da, tudi v teh hladnih dneh je bilo mogoče ujeti kakšen sončni žarek). Čitalnik prstnih odtisov se je kljub starosti izkazal za bolj odzivnega, kot pri nekaterih novejših (ne Applovih) mobitelih, baterija pa je kljub za Applove naprave značilni majhni kapaciteti držala tudi več kot ene dan. Ob zmerni uporabi seveda. A še vedno hvalevreden dosežek za več kot tri leta star mobitel, ki je že v uporabi.

Se ga v letu 2018 še vedno splača kupiti?

Odvisno od vaših želja in globine denarnice. Če želite v svojem žepu nositi znameniti Applov mobitel, a se vam novi modeli zdijo predragi, potem lahko šestica predstavlja zelo smotrn nakup. Kot že rečeno, smo mi preizkušali model, ki je bil praktično ves čas od svojega izida v uporabi, a se je kljub temu držal presenetljivo dobro. Pravzaprav zelo dobro. Da, aplikacije, zlasti novejše in kompleksnejše, rabijo kakšno sekudo več, da se odprejo, a potem bolj kot ne delajo brez zatikanj. Verjamemo, da na povsem novi šestici celo še nekoliko bolje. Prav tako pa nista razočarala ne fotoaparat ne slika na zaslonu. V enem tednu, ki smo ga preživeli z iPhonom 6 nas praktično ni nič pretirano zmotilo. Brez težav bi ga lahko uporabljali kot naš glavni vsakodnevni mobitel.

 

iPhone 6 na papirju (kar niti približno ne odraža njegove prave zmogljivosti):

 • Zaslon IPS LCD z LED osvetlitvijo, 11,94 cm (4,7 palca), 750 × 1334 slikovnih pik, 326 ppi
 • Procesor: 2-jedrni Apple A8 (1.4 GHz)
 • Grafični čip: PowerVR GX6450 (4-jedrni procesor
 • RAM: 1 GB
 • Notranji pomnilnik: 16, 32, 64 ali 128 GB
 • Glavna kamera: 8 MP, zaslonka f/2.2, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR
 • Sprednja kamera: 1,2 MP, 720p
 • Video : HD 1080p s 60 sličicami na sekundo, 720p s 120 sličicami na sekundo
 • Povezljivost: Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS
 • Baterija: Li-Ion 1810 mAh
 • Operacijski sistem: privzeto iOS 8 z možnostjo nadgradnje na iOS 11.2.6

Oglejte si še ostale fotografije, narejen z mobitelom iPhone 6, ki so nastale med testom, na TViN Shrambi.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
1. marec 2018
3905
18. maj 2018
iPhone 6: še boljši kot na dan, ko je izšel
iOS