iPhone 6 - test na dlani

Uroš Miklavčič 15. oktober 2014
/PublishingImages/iphone_6_cover.jpg

Večji. Novi iPhone 6 je končno večji. Občutno večji, če smo natančni. Večje je v tem primeru zagotovo boljše, ne glede na predsodke, ki jih morda gojite proti velikim zaslonom. Vendar je velikost zaslona zgolj majhen del novosti, ki jih prinaša novi iPhone. Berite dalje in izvedeli boste, kaj vse je novega.

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Apple A8, 2-jedrni 1.4 GHz
 • grafični procesor: PowerVR GX6450 (4-jedrni procesor)
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 16, 64 ali 128 GB
 • razširitev pomnilnika: ni mogoča
 • zaslon: 11,94 cm, 750 × 1334 pikslov, 326 ppi, 16 M barv, IPS LCD z LED osvetlitvijo
 • glavna kamera: 8 MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR …
 • sprednja kamera: 1,2 MP, 720p
 • snemanje videa: UHD 2160p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080p s 60 sličicami na sekundo, 720p s 120 sličicami na sekundo. Možnostjo HDR videa.
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.0, Lightning konektor
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, barometer, Apple Pay (NFC plačevanje – ni na voljo v Sloveniji)
 • baterija: Li-Ion 1810 mAh
 • operacijski sistem: iOS 8
 • dimenzije: 138,1 mm (v) × 67 mm (š) × 6,9 mm (d)
 • masa: 129 g
 • tip SIM kartice: nano SIM

iPhone 6 je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

 

Pregled specifikacij nam le stežka pove kaj dosti, saj je edina referenčna točka za primerjavo njegov predhodnik, iPhone 5s. Primerjave z Android mobiteli niso smiselne oz. niso prav nič informativne, saj je to mešanje jabolk in malih zelenih robotov. Pristop je drugačen in primerjave odpadejo. Razen dveh: kamera in količina pomnilnika. Slednjega ima iPhone še vedno zgolj 1 GB, kar lahko predstavlja problem, če veliko brskate po spletu, saj so spletne strani danes zelo bogate s slikami in video posnetki, ki v pomnilniku hitro zasedejo večje količine prostora. Druga primerjava pa je kamera, ki se je bomo lotili kasneje.

Zaslon je po diagonali zrasel kar za 0,7 palca oz. 1,77 cm in po novem meri 4,7 palca oz. 11,94 cm. To pomeni več prostora za vaše priljubljene vsebine in tudi večjo napravo. Vendar je to zgolj prva stvar, ki jo opaziš, ko prvič v roke primeš novi iPhone. Nova je tudi oblika aluminijastega ohišja, ki je po novem prav prijetno zaobljeno in veliko lepše sede v roko kot predhodniki z ostrimi robovi. Celotna prednja stran je prekrita s steklom, ki je po robovih zaobljeno in se preko plastične bordure, ki počiva med steklom in aluminijastim ohišjem, lepo nadaljuje v samo ohišje. Poleg prej omenjenega 4,7 palčnega zaslona z ločljivostjo 750 × 1334 točk boste na prednji strani našli še kamero, ki je nameščena nad zaslonom in TouchID gumb, ki je po novem še natančnejši in resnično dobro opravlja svoje delo. Med časom testiranja se mi je namreč samo enkrat zgodilo, da ni prepoznal mojega prstnega odtisa v prvem poskusu.

Na zgornji strani po novem ne boste našli ničesar, saj se je gumb za zaklepanje zaslona premaknil na desno stran, kot smo to vajeni na večjih Apple mobitelih. Gumb je nameščen točno tam, kjer počiva vaš palec, nekoliko nižje pa je predal za nanoSIM-kartico. Na nasprotni strani boste našli gumba za uravnavanje glasnosti in gumb za utišanje mobitela. Spodaj se nahaja zvočnik, ki sicer zelo lepo zveni, a bi bilo še lepše, če bi bil obrnjen proti uporabniku in ne nekam stran. Zvok je torej dober, le pri nizkih tonih ne pričakujte čudeža, kot je pač to običajno pri mobitelih. Poleg zvočnika sta na spodnji strani še standardni vtič za slušalke in nestandardni Applov Lightning vtič.

Hrbtno stran krasi aluminijasta površina, ki je tu in tam prekinjena s pasom plastike, ki omogoča, da so na različne dele ohišja povezane različne antene brez pojava interference med različnimi frekvencami, pri katerih te antene delujejo. Poleg velikega svetlečega jabolka boste našli na zadnji strani še največji kamen spotike pri novi obliki iPhona: kamero, ki nadobudno štrli iz ohišja in preprečuje, da bi novi iPhone popolnoma ploščato ležal na površini. In sedaj odgovor na vprašanje, kako zelo moteča je ta izboklina: če ste uporabnik Android ali Windows Phone mobitelov, kjer so te grbe včasih še večje, vam to ne bo predstavljalo popolnoma nobenega problema. Če pa ste dolgoletni zagovornik Applove filozofije, da kamera ne sme štrleti iz ohišja, je sedaj napočil čas, da spremenite svoja dogmatska načela in se sprijaznite z dejstvom, da je težko goljufati fiziko in da morajo vse te leče nekam iti. Rezultat je torej majhna izboklina, ki jo boste kaj hitro pozabili – predvsem, če boste uporabljali kakšen ovitek za vaš novi iPhone. Še to – bliskavica je še vedno dvobarvna in se obnaša popolnoma enako kot na predhodnem modelu.

Novi iPhone ima vgrajeno tudi NFC-anteno, s katero bo mogoče plačevati na posebnih blagajnah, a ne pričakujte, da bo kaj kmalu na voljo tudi pri nas. Tako kot Passbook, ki je resnično uporaben zgolj čez lužo in predstavlja zaledje novega sistema plačevanja.

Kakovost izdelave je točno takšna, kot jo od Appla pričakujemo. Mobitel je trden in kompakten, minimalističen in eleganten. Verjetno pa se tudi nikoli ne bom naveličal občutka, ko se dotakneš tega mrzlega kovinskega aluminijastega kosa tehnologije. Kljub vsem polemikam okoli krivljenja novega iPhona pa velja pripomniti, da je Apple prejel zgolj 9 pritožb na to temo izmed več kot 10 milijonov prodanih iPhonov. Statistično gledano je to manj kot ena taka okvara na milijon prodanih enot. To ni dovolj niti za statistično napako, kaj šele resen problem. Tu velja omeniti, da se popolnoma enake pritožbe pojavljajo že od začetka prodaje iPhona 5. Enako se je torej ponovilo pri iPhonu 5s in sedaj pri iPhonu 6. Nikoli do sedaj pa se ni izkazalo, da problem resnično obstaja.

Programska oprema

iOS prinaša nekaj pomembnih novosti, ki smo jih nekako pričakovali že za iOS 7 pa jih nikoli ni bilo. Tako po novem iOS podpira t.i. widgete, ki živijo znotraj predala z obvestili, alternativne tipkovnice, sledenje porabi baterije in še mnogo malih sprememb, ki dvigajo uporabniško izkušnjo še nekoliko višje. Nekateri očitajo iOSu premajhno prilagodljivost in na to poskuša iOS odgovoriti vsaj delno. Samo upamo lahko, da so te spremembe znanilke podobnih sprememb v prihodnosti.

Poleg nekaj kozmetičnih popravkov pa novi iOS ni doživel večjih vizualnih sprememb. Za slednje seveda ni nobene potrebe, a so nekateri spolirani kotički prav dobrodošli.

Tu pod Alpami smo se zagotovo zelo razveselili uradne podpore za vnos slovenščine s slovensko tipkovnico, ki bo po novem celo samodejno popravljala vašo slovnico, ne zna pa še predlagati naslednjih besed. Morda kdaj celo dočakamo še uraden prevod celotnega operacijskega sistema.

Handoff je še ena novost, ki vam omogoča, da na primer email, ki ste ga začeli pisati na vašem iPhonu, dokončate na vašem Macu ali pa ravno obratno. Podobno si lahko med napravami podajate zavihke v Safariju, dokumente v programih Pages, Numbers in Keynote, sporočila, opomnike, koledar in kontakte. Seznam se bo v prihodnosti morda tudi razširil, saj imajo razvijalci možnost, da Handoff funkcionalnosti vgradijo tudi v svoje aplikacije. Na tem mestu je potrebno opozoriti, da Handoff deluje samo med iOS 8 in OS X Yosemite oz. med dvema iOS 8 napravama.

Tudi za varnost je po novem bolje poskrbljeno, saj lahko za vsako aplikacijo posebej nastavite, kdaj ima dostop do branja vaše lokacije prek GPS modula. Tako je strah, da bo katera od njih sledila vašim gibom brez vaše vednosti, po novem odveč.

Novi M8 soprocesor gibanja vam bo v aplikaciji Health po novem znal beležiti tudi število stopnic in nadstropij, ki ste jih prepotovali preko dneva. To, poleg vseh ostalih poznanih meritev, naredi aplikacijo Health zelo uporabno za beleženje vaših aktivnosti in zdravja.

iOS-u še vedno manjka možnost nastavljanja privzetih aplikacij za določene naloge in to je eno področje kjer je še veliko neizkoriščenega potenciala. Apple bo moral počasi razumeti, da imajo različni ljudje različne potrebe in bi radi kot privzet brskalnik uporabili kaj drugega kot Safari, za zajemanje slik kaj drugega kot privzeto aplikacijo in tako naprej. Želimo več izbire, lepo prosim.

Android uporabniki bodo verjetno z nasmeškom na obrazu upravičeno rekli, da je veliko teh zadev že leta na voljo na njihovem omiljenem operacijskem sistemu in prav imajo, a je treba razumeti, da iOS ni Android, kar velja tudi v nasprotni smeri razmišljanja. Medtem ko je bil iOS pregovorno zaprt sistem, je bil Android pregovorno odprt. Kar gledamo zadnje čase, je približevanje enega k drugemu in v tem vidim dobro plat vpliva enega na drugega. Ravno zaradi tega pa je brezpredmetno debatirati, kaj je kdo imel prej in kdo si je od koga sposodil kakšno idejo – važno je, da sta z medsebojnim vplivom oba sistem zrasla v to, kar sta danes.

iOS ima nedvomno velik vpliv v svetu mobitelov in tablic, vendar pa njegova prava moč ne leži v vgrajenih funkcijah in pritiklinah, pač pa je prava moč iOSa nabor aplikacij, ki gradijo ta ekosistem in mu dajejo neverjetno dodano vrednost. Velika večina vročih novih aplikacij bo najprej pristala na iOS napravah in ravno zaradi tega se veliko ljudi na koncu odloči za nakup iPhona – želijo biti v koraku s časom, takoj ko je to mogoče. iOS resnično ostaja z aplikacijami najbolje založen mobilni operacijski sistem.

Kamera

Apple pri kameri vztraja na senzorju, ki zajema slike v velikosti 8 MP, a to ne pomeni, da senzor z leti ni nabral svojega nabora trikov skupaj s programsko opremo. Senzor ima po novem bliskovito hitro in zelo natančno ostrenje, ki temelji na enakih principih in tehnologiji kot profesionalne DSLR kamere. Poleg tega pa novi senzor omogoča tudi snemanje videa pri 240 sličicah na sekundo pri ločljivosti 1280 × 720 točk, oz. v HD-ločljivosti (720p).

Ena od razlik, ki loči iPhone 6 in 6 Plus, je tudi optična stabilizacija slike, ki je uporabna predvsem pri snemanju video posnetkov ter pri zajemanju slik v slabi svetlobi. Medtem ko je iPhone 6 Plus popolnoma opremljen z vsemi topovi pa boste optično stabilizacijo zaman iskali na iPhonu 6, ki pa se kljub temu še vedno odlično odreže v malodane vsaki situaciji.

Tudi programska oprema je končno dobila dve zelo pomembni nadgradnji, ki sedaj omogočata, da imamo ročni nadzor nad ekspozicijo, ter time-lapse način, s katerim lahko snemamo pohitrene video posnetke dogajanja (nekakšen antipod počasnemu posnetku).

Obe novosti sta sicer bili že dolgo časa na voljo preko tretjih aplikacij, a žal iOS še vedno ne dovoljuje, da bi kot privzeto nastavili katero od teh aplikacij.

Rezultate v obliki testnih posnetkov in fotografij si oglejte spodaj, da si boste lažje sami ustvarili sliko o tem, kako se odreže novi iPhone.

Oglejte si fotografije v visoki kakovosti na TViN Shrambi.

Povzetek

Po času, ki sem ga preživel z iPhonom 6, lahko rečem, da je iPhone še vedno eden najbolj varnih nakupov, če kupujete mobitel najvišjega ranga. To ne pomeni, da je tudi najboljši, saj se bo vedno našel mobitel, ki bo določeno stvar delal bolje. iPhone 6 je tisti mobitel, ki v enem paketu ponuja veliko in vsak del tega paketa svoje delo opravlja karseda dobro. Novi iPhone ni najbolj divji in najbolj razburljiv mobitel na trgu, je pa tisti mobitel, ki bo vse naloge opravil z odliko in vam pri tem ne bo v napoto, zato ga brez slabe vesti priporočam.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
15. oktober 2014
2236
6. februar 2015
iPhone 6 - test na dlani
iOS