iPhone 8 Plus - test na dlani

Andrej Pirnat 30. oktober 2017
/PublishingImages/ipone8plus-hero.jpg

Potem ko sem pred kratkim pod drobnogled vzel manjši iPhone 8 in tik pred prihodom težko pričakovane desetice, sem v dlan prijel še srednjega od Applove svete trojice, veliki iPhone 8 Plus.

 

Specifikacije

 • Deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • Procesor: 6-jedrni Apple A11 Bionic (2 × Monsoon in 4 x Mistral)
 • Grafični procesor: Applov grafični procesor (3-jedrni)
 • Delovni pomnilnik: 3 GB
 • Notranji pomnilnik: 64/256 GB
 • Razširitev pomnilnika: /
 • Zaslon: 13,97 cm (5,5 palca), 1920 x 1080 slikovnih pik, 401 ppi, 16 milijonov barv, matrika IPS Retina, samodejna prilagodljivost odtenka barv (True tone), funkcionalnost 3D Touch
 • Glavna kamera: dvojna 12 MP (en objektiv z zaslonko f/1.8 in goriščno razdaljo 28 mm, drugi objektiv z zaslonko f/2.8 in goriščno razdaljo 56 mm), 2 x optična povečava, samodejno ostrenje, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, zaznavanje obrazov in nasmehov, dvobarvna LED-bliskavica s 4 diodami, simultano zajemanje 4K-videa in 8 MP-fotografij, panorama, HDR
 • Sprednja kamera: 7 MP, zaslonka f/2.2, zaznavanje obrazov, panorama, HDR
 • Video zadaj: 2160p s 24/30/60 sličicami na sekundo, 1080p s 30/60/120/240 sličicami na sekundo
 • Video spredaj: 1080p s 30 sličicami na sekundo, 720p z 240 sličicami na sekundo
 • Povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave – hotspot), bluetooth v5.0, GPS, NFC (samo za platformo Apple Pay, ki v Sloveniji še ne obratuje)
 • Senzorji: čitalnik prstnih odtisov, merilnik pospeška, žiroskop, barometer, kompas
 • Baterija: Li-Ion 2691 mAh, hitro polnjenje (50 % v pol ure), brezžično polnjenje (Qi)
 • Operacijski sistem: iOS 11
 • Dimenzije: 158,4 mm (v) × 78,1 mm (š) × 7,5 mm (d)
 • Teža: 202 g
 • SIM-kartica: nanoSIM

 

Kot smo na Tehniku že pisali, je Apple letos predstavil kar tri nove mobitele - iPhone 8, iPhone 8 Plus in iPhone X (deset). Poslastico letošnjega leta seveda predstavlja zadnji, ki je opremljen z nekoliko naprednejšimi komponentami (ogromen zaslon, sistem za prepoznavo obraza) in so ga pri Applu razvili posebej z mislijo na letošnji 10. rojstni dan prvega iPhona, ki je luč dneva ugledal jeseni leta 2007. Vendar to ne pomeni, da sta preostala dva novinca za odmet. To pomeni le, da se je nabor iPhonov še nekoliko razširil in da bo zdaj uporabnik še lažje izbral sebi najbolj primerno različico. Kot sem že pisal pri recenziji “običajnega” iPhona 8, je ta idealen za uporabnike, ki želijo napredno tehnologijo v nekoliko manjši škatlici, saj je ta od vseh treh najmanjši. iPhone X je po velikosti na sredini (čeprav ima največji zaslon), iPhone 8 Plus pa je največji.

Ampak velikost ni vse, v čemer se razlikujejo. iPhone 8 Plus in iPhone X imata nekoliko naprednejši kameri ter boljša zaslona. Zlasti desetica je daleč spredaj, kar zadeva zaslonsko tehnologijo, saj uporablja novejšo matriko OLED, zaslonska površina pa se razprostira skoraj prek celotne sprednje ploskve mobitela. A to ima tudi svoje pomanjkljivosti. Zaradi tega na primer nima čitalnika prstnih odtisov, saj se je poslovil skupaj z osrednjim značilnim gumbom Domov, ki ga oba iPhona 8 še vedno imata. Kdor torej prisega na odklepanje mobitela s svojim prstom, se bo raje ozrl po eni od osmic. Še en pomemben faktor pri izbiri pa je zagotovo tudi cena. Osmici sta namreč precej cenejši, kot bo iPhone X, pri tem pa ne ponujata opazno slabše tehnologije.

 

Faktorjev, ki pridejo v poštev pri izbiri, je torej kar nekaj. Ampak na tem mestu se ne bi več poglabljal v razčlenjevanje vseh treh modelov in ugotavljanju, kateri je najboljši za koga, temveč bi se posvetil izključno lastnostim največjega od treh, iPhonu 8 Plus. Čisto iskreno povedano, je ta praktično enak manjšemu iPhnou 8, le da ima večje ohišje, večji (in nekoliko boljši) zaslon in boljšo dvojno kamero. Podobna zgodba torej kot pri lanskoletnih sedmicah. Kljub temu pa velja tudi večjo osmico spoznati podrobneje, če ne zaradi drugega, pa prav zaradi tega, da nekoliko pobliže spoznamo te razlike.

Dizajn

iPhone 8 Plus morda še najbolj razočara na področju dizajna in oblike. Ne zato, ker bi bil grd ali neuporaben, ampak ker ne prinaša ničesar bistveno novega. Ne govorim v primerjavi z manjšo osmico (ki jo pesti ista “pomanjkljivost”), ampak v primerjavi z lanskoletnima sedmicama (in predhodnimi šesticami). S tema si deli toliko podobnosti (zlasti z večjo 7 Plus), da na prvi pogled težko ugotovite, kateri je kateri. Šele ko novo veliko osmico primete v roko, se pokažejo prve razlike.

 

Najbolj očitna razlika je novo stekleno ohišje, ki je zamenjalo aluminij. Tega pri Applu niso naredili toliko zaradi atraktivnejšega videza, ampak predvsem zaradi praktične uporabnosti. iPhone 8 Plus namreč tako kot običajni iPhone 8 podpira brezžično polnjenje baterije prek splošno razširjenega standarda Qi (izgovori se “či”). Z aluminijastim ohišjem takšno polnjenje ne bi bilo mogoče, zato so presedlali na steklo, ki je v segmentu premijskih mobitelov tako ali tako postalo standard.

Uporaba stekla za ohišje pa prinaša še nekaj “stranskih učinkov”. iPhone ima zdaj v roki boljši oprijem, saj steklo ni tako drseče kot aluminij, je pa na žalost večji magnet za prstne odtise in manj odporno proti poškodbam. Pri Applu sicer trdijo, da gre za najbolj trdno steklo na trgu, ki ga dodatno utrjujeta še železno ogrodje in aluminijast okvir okoli mobitela, a ta podatek vam bo bolj malo pomagal, če vam bo mobitel priletel na beton pod napačni kotom. Pri srečanju s trdimi in grobimi podlagami bo steklo še vedno podleglo prej kot aluminij, zato je uporaba zaščitnega etuija priporočena, če ne celo obvezna. Sicer pa brez skrbi, kljub uporabi drugih materialov je iPhone ohranil vodotesnost (standard IP67). To pomeni, da ga lahko v vodo potopite en meter globoko za največ pol ure.

 

Kar se tiče opaznejših novosti, je to bolj kot ne to. Glede preostalih “površinskih” stvari pa boste še vedno zaman iskali klasično 3,5-milimetrsko vtičnico za slušalke in še vedno boste mobitel lahko odklepali ter upravljali z gumbom Domov. Ker iPhone 8 Plus za razliko od številnih konkurentov nima “neskončnega” zaslona, ki bi se razprostiral po celotni sprednji ploskvi, je namreč ostalo dovolj prostora tudi za omenjeni značilni gumb, v katerem se nahaja tudi hitri čitalnik prstnih odtisov TouchID.

Zaslon

Pa naj nadaljujem kar pri zaslonu. Kot že rečeno, je ta za današnje standarde nekoliko običajen, če se lahko tako izrazim. Ne sega od roba do roba sprednje ploskve, ni osnovan na tehnologiji OLED, ampak na nekoliko starejši IPS in nima najvišje ločljivosti na svetu (1920 x 1080 slikovnih pik).

 

Bolj kot ne je enak kot pri lanskem iPhonu 7 Plus, le da je opremljen še s tehnologijo True Tone, ki je debitirala na tablici iPad Pro in zna v realnem času samodejno prilagajati barvne odtenke glede na okolje, v katerem se nahajamo. Ta s pomočjo senzorjev zazna, koliko svetlobe je v prostoru, in temu primerno obarva sliko na zaslonu. Če je torej temno, bo slika bolj topla in mehka, če je svetloba zelo močna, pa bo slika bolj izrazita. Na ta način se oko manj napreza in manj trpi, kar je zaradi dejstva, da v male zaslone bolj kot ne gledamo ves dan, kar pomemben podatek. Funkcijo pa sicer lahko tudi izklopite, če se vam zdi moteča. Meni osebno je bila všeč, saj je bila slika ves čas videti bolj naravno, tako da sem jo v času testiranja s pridom koristil.

Čeprav iPhone 8 Plus ne uporablja nekaterih najsodobnejših zaslonskih tehnologij, tega v praksi praktično ne boste zaznali, saj je slika kljub temu odlična. Tako pri filmih, videiih na Youtubu in tudi v igrah. Linije so ostre, vidljivost dobra in podrobnosti dobro izražene. Z uporabo tehnologije OLED bi bila sicer kontrast in svetilnost še boljša, a tega v praksi zelo verjetno ne bo opazil nihče. Razen če bo ob iPhone 8 Plus postavil mobitel, ki uporablja zaslon z dotično tehnologijo (na primer novi iPhone X ali Samsungov Galaxy S8).

 

Strojna oprema

Podobno kot manjši iPhone 8 pa tudi večji Plus pokaže svoje prave barve šele, ko pokukamo v njegovo notranjost. Tam se nahaja Applov novi šestjedrni procesorski čip A11 Bionic (dve visoko zmogljivi jedri, ki sta 25 odstotkov hitrejši, in štiri energijsko učinkovita jedra, ki so 70 odstotkov bolj učinkovita kot pri predhodniku A10), ki ima prvič vgrajen tudi Applov lasten grafični čip in velja za najbolj zmogljiv procesor, ki so ga kdajkoli razvili pri tehnološkem velikanu iz kalifornijskega mesta Cupertino. Kot kažejo testi zmogljivosti, gre za procesor, pred katerim se lahko skrijejo vsi Snapdragoni, ki se nahajajo v številnih androidnih mobitelih, njegova hitrost pa se potrdi tudi v praksi.

Na podlagi praktične izkušnje bi sicer težko ocenil, ali je Applov procesor res tako zelo hitrejši od najbolj zmogljivega Snapdragona, saj aplikacije delujejo brez zatikanj tako na enem kot na drugem. Nedvomno pa njegovo zmogljivost potrjujejo igre in aplikacije, ki delujejo na principu obogatene resničnosti (augmented reality), ki veljajo za strojno zelo zahtevne. To so aplikacije, ki virtualni svet prepletajo z realnim, in sicer tako, da virtualni objekt, na primer koš za košarko, žival ali kaj podobnega, na zaslonu mobitela postavijo v realni svet, uporabnik pa s tem dobi bolj realistično izkušnjo, kar naj bi ga še bolj pritegnilo k igranju.

 

Vsaj takšna je ideja za tem in v nekaterih primerih se resnično izkaže za dobro izkušnjo (na primer pri iskanju virtualnih zakladov po mestu in gozdu). Pri izvedbi tega sicer sodelujejo različne komponente mobitela, od kamere, ki služi kot okno v realni svet, in operacijskega sistema, ki to možnost sploh omogoča, do zaslona in procesorja, ki skrbita za pravilen prikaz in gladko delovanje. Gre torej za izjemno visoko obremenjenost mobitela, iPhone 8 Plus pa se pri tem (kot seveda tudi pri običajnih opravilih) z novim procesorjem odreže brez pripomb.

Aplikacije in igre delujejo brezšivno, mobitel pa se ob tem nič kaj pretirano ne segreva in upočasnjuje. Veliko zaslug gre seveda tudi novemu operacijskemu sistemu iOS 11, ki je sploh prinesel možnost obogatene resničnosti, sicer pa že od nekdaj slovi za dobrega “povezovalca” med strojno močjo in uporabniško izkušnjo. Da se mobitel prehitro ne zasiči s podatki v obtoku, pa pomagajo tudi trije gigabajti delovnega pomnilnika (manjši iPhone 8 ima dva gigabajta RAM-a). iPhone 8 Plus je sicer na voljo v različici s 64 gigabajti in različici z 256 gigabajti vgrajenega spomina, nima pa možnosti uporabe dodatne pomnilniške enote, kot je na primer kartica microSD. Zato je pred nakupom dobro razmisliti o svojih prostorskih potrebah. Če imate radi naloženih veliko aplikacij in radi z mobitelom snemate videe, potem bo verjetno za vas prava izbira večja količina spomina.

 

Novi procesor A11 pa ne pomaga le pri zmogljivosti, ampak tudi energijski učinkovitosti. Baterija pri iPhonu 8 Plus ima namreč manjšo kapaciteto, kot jo je imela pri iPhonu 7 Plus, vendar zdrži dlje. Tudi pri nekoliko bolj intenzivni uporabi mobitela (brez iger z obogateno resničnostjo) bo z lahkoto zdržala cel dan, pri običajni uporabi pa tudi dan in pol. iPhone sicer zdaj podpira tudi hitro polnjenje (prek kabla), vendar morate za to dokupiti kabel in napajalnik USB-C, saj priložen polnilec tega ne omogoča. Sicer pa, kot sem omenil že na začetku, iPhone 8 Plus lahko polnite tudi brezžično, če le imate polnilno postajo, ki ustreza standardu Qi. Brezžično polnjenje trenutno še ni najhitrejše, ampak naj bi se to spremenilo s prihodnjimi nadgradnjami programske opreme.

Kamera in fotoaparat

Za konec pa si poglejmo še kamero oziroma fotoaparat. iPhone 8 Plus podobno kot predhodnik 7 Plus za zajemanje fotografije uporablja dva objektiva z ločljivostjo 12 MP. Eden je širokokoten z zaslonko f/1.8 in optično stabilizacijo slike, drugi telefoto z zaslonko f/2.8, ki omogoča dvakratno povečavo oziroma zoom brez izgube kakovosti. Pri Applu pravijo, da so popolnoma prenovili senzor in ga naredili večjega ter hitrejšega, prav tako pa so v kamero vgradili nov slikovni procesor signala (ISP), ki naj bi poskrbel za še bolje izražene teksture in barve. Glede na to, da so fotografije naravnost odlične, bo že nekaj na tem. Tudi ko sonce zaide, se iPhone 8 Plus kar dobro obnese pri fotografiranju, če je le kakšen vir svetlobe. Na uveljavljenem portalu DxOMark, kjer opravljajo neodvisne teste fotografske in snemalne opreme, so kamero večje osmice označili celo za najboljšo med vsemi pametnimi mobiteli.

 

Glavna novost kamere pri Iphonu 8 Plus pa je sicer t. i. portretni način, ki ga manjša osmica ne pozna. V tem načinu zna mobitel simulirati profesionalno osvetlitev v fotografskem studiu, gre pa za programsko rešitev, ki zaznava globino fotografije, pri čemer zna inteligentno spremeniti osvetlitev na subjekt v ospredju, neodvisno od ozadja. Torej nekako tako, kot bi ves čas s sabo nosili tiste velike luči, ki jih srečate pri fotografih, in jih usmerjali po svojih željah, da bi na fotografiji dobili želeni učinek osvetlitve. V resnici seveda teh luči ni nikjer, ampak gre le za programsko analizo v realnem času, ki simulira padec svetlobe na obraz. Učinek lahko dodajate pred zajemom fotografije ali po tem, ko je bila ta že zajeta.

V praksi so rezultati lahko zelo dobri, a ne vedno. Sam sem moral biti pri nekaterih osvetlitvah kar potrpežljiv, da mi je uspela dobra portretna fotografija. Ampak v večini primerov boste zadeli že v prvo. Portretni način tako omogoča zajemanje spektakularnih fotografij, ob katerih bo marsikdo pomislil, da ste jih zajeli s profesionalnim fotoaparatom in ne z mobitelom. Zlasti ker zna zelo dobro zamegliti ozadje in izpostaviti objekt v ospredju (t. i. učinek boke).

 

iPhone 8 Plus ima tako kot manjši brat vključeno tudi samodejno uporabo HDR-ja (v nastavitvah lahko to tudi izključite), izboljšana pa je tudi programska obdelava fotografij tik po fotografiranju, ki jim da še bolj živahne barve. Kamera pa si zasluži pohvalne besede tudi pri snemanju videoposnetkov, saj jih je sposobna zajeti v ločljivosti 4K pri 60 sličicah na sekundo ter pri ločljivosti 1080p pri 240 sličicah na sekundo (zelo počasen posnetek), kar zmore le malokatera druga kamera. Na mobitelih ali profesionalna.

Sklepna beseda

iPhone 8 Plus je izjemen mobitel. Morda ne na prvi pogled, saj je še vedno oblečen v ponošena oblačila, a ko se malo poglobite v njegove karakteristike, vidite, zakaj je dostojen naslednik sedmice. Ima trenutno najbolj zmogljiv mobilni procesor, ki se odlično odreže pri obogateni resničnosti, in kamero, ki zna simulirati profesionalno fotografsko osvetlitev in zajemati odlične portretne (in tudi druge) fotografije. Ima pa tudi en trn v peti … to je težko pričakovani iPhone X, ki že trka na vrata. Odločitev, kateri novi iPhone izbrati, bo zato letos težja kot kdajkoli prej …

 

Pomembna vprašanja praktičnega preizkusa

 • Ali se procesor pregreva?Morda nekoliko pri daljšem igranju iger z obogateno resničnostjo, ki so strojno zelo zelo zelooo požrešne, sicer pa niti malo.
 • Kako se obnese fotoaparat?Odličen tako podnevi kot tudi ponoči, najbolj pa se izkaže v t. i. portretnem načinu, kjer zna simulirati profesionalno fotografsko osvetlitev.
 • Ali je baterija vzdržljiva?Boljša kot pri predhodniku iPhonu 7 Plus, čeprav ima manjšo kapaciteto. Tudi pri intenzivnejši uporabi brez težav zdrži cel dan.
 • Ali je mobitel dober za igranje iger in ogled videovsebin?Odličen! Čeprav zaslon ne prekriva celotne površine sprednje ploskve mobitela, je ta vseeno več kot dovolj velik za uživanje v igrah in videih, odlikuje pa ga tudi visoka ločljivost.
 •  

Primerjavo novih iPhonov najdete na tej povezavi.

Oglejte si še ostale fotografije, posnete z mobitelom iPhone 8 Plus, ki so nastale med testom, na TViN Shrambi.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
30. oktober 2017
3717
17. maj 2018
iPhone 8 Plus - test na dlani
iOS