LG G Pro Lite - test na dlani

Uroš Miklavčič 12. marec 2014
/PublishingImages/lg_g_pro_lite_hero.jpg

Ko se ves čas srečuješ z mobiteli višjega ranga, je enostavno pozabiti na tiste malo manj zmogljive. Prav tako se hitro zgodi, da ob slabših specifikacijah izgubiš zanimanje. LG G Pro Lite je eden izmed mobitelov, ki po specifikacijah sicer jasno sodi v nižji rang, a hkrati ponuja nekaj zanimivih lastnosti, zaradi katerih izstopa iz povprečja.

 

Tehnične specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE) in 3G (HSDPA)
 • procesor: Cortex-A9, 2-jedrni, 1 GHz
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 8 GB
 • razširitev pomnilnika: kartica microSD do 32 GB
 • zaslon: 13,97 cm (5,5 palcev), 540 × 960 pikslov, 200 ppi, 16 M barv, IPS LCD
 • glavna kamera: 8 MP, samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon ...
 • sprednja kamera: 1,3 MP
 • snemanje videa: HD 720 p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 3.0, micro USB
 • ostalo: merilec pospeškov, kompas, priloženo pisalo
 • baterija: Li-Ion 3140 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.1.2 (Jelly Bean)
 • dimenzije: 150,2 mm (v) × 76,9 mm (š) × 9,4 mm (d)
 • masa: 161 g

LG G Pro Lite je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

Strojna oprema

Zunanjost mobitela LG G Pro Lite bistveno ne izstopa. Nekaj kromirane plastike se trudi narediti napravo bolj privlačno, a vse to ne more skriti dejstva, da gre pač za mobitel, ki je bil narejen za bolj plitve žepe. Temu dejstvo navkljub pa sama izdelava mobitela ni slaba in v roki daje LG G Pro Lite precej dober občutek. Tudi teža je za tak mobitel ravno pravšnja.

 

Na zgornjem robu se nahaja vtič za slušalke, IR blaster,ki vaš mobitel spremeni v daljinski upravljalnik, ter pisalo (o slednjem več nekoliko kasneje). Na levi strani je gumb, ki požene podporno aplikacijo za pisalo, pod njim pa sta gumba za uravnavanje glasnosti. Na desni strani je samo gumb za odklepanje zaslona. Ob spodnjem robu boste poleg dveh zvočnikov našli še micro USB-vtič. Reža za SIM-kartico se skriva pod zadnjim pokrovom, kar pomeni, da je baterija odstranljiva. Ta shrani kar 3140 mAh naboja, kar pomeni, da LG G Pro Lite ob nekoliko okrnjenih specifikacijah ob enem samem polnjenju premore neverjetno vzdržljivost  odvisno od vaše uporabe lahko baterija zdrži več kot tri dni.

 

Če ste si ogledali specifikacije, ki so navedene zgoraj, vam je morda v oči padla naslednja lastnost – 5,5 palca oz. 13,97 cm velik zaslon na prednji strani. To je le pol centimetra manj kot pri Samsungovem Galaxy Note 3, kar pomeni, da se LG G Pro Lite uvršča v kategorijo tako imenovanih »phabletov« (nekaj med telefonom in tablico). Seveda temu sledi velik »ampak«: ta zaslon namreč premore le ločljivost 540 × 960 px, kar je v današnjih časih, ko se šušlja o zaslonih z ločljivostjo 2560 × 1440 px, relativno malo. Kljub temu pa zaslon še vedno premore 200 ppi (pikslov na palec), to pa naredi sliko na zaslonu še vedno gledljivo, čeprav je nekoliko bolj kockasta. Kljub temu se zaslon ne more kosati z zasloni HD in Full HD, ki jih najdete pri mobitelih višjega ranga. Ne glede na vse pa ima nižja ločljivost zaslona zelo pozitivne posledice na drugem področju.

 

Nižje specifikacije nosi tudi procesor, na katerega pade največ obremenitve, saj premore »le« dve jedri s frekvenco 1 GHz. Ravno zaradi tega pa je dobro, da ima LG G Pro Lite vgrajen zaslon z nižjo ločljivostjo. Nižja ločljivost pomeni manj pikslov, ki jih mora procesor prežvečiti, kar posledično privede do zelo dobre odzivnosti. To pomeni, da se uporabniški vmesnik le tu in tam malo zatakne, drugače pa deluje popolnoma spodobno. Celo poganjanje zahtevnejših iger, kot je Real Racing 2, očitno za G Pro Lite ni problem. Ob testiranju je bilo igranje gladko in tudi gretje mobitela ni bilo pretirano.

 

Pisalo, ki sem ga prej omenil, sicer ni tako napredno, kot je S Pen pri Samsungovih mobitelih Note, saj gre za enostavno pisalo, ki nadomesti vse, kar lahko naredite s prstom, pri čemer nima nobene dodatne funkcionalnosti (razen te, da nimate zaslona, polnega mastnih prstnih odtisov). Poseben gumb na strani mobitela sproži zagon podporne aplikacije, ki vam nato omogoča pisanje po zaslonu in shranjevanje posnetka zaslona. Pisalo je vsekakor dobrodošlo, a ne ponuja dovolj funkcionalnosti, da bi resnično ustvarilo pravo dodano vrednost.

Kamera

Kamera zajema popolnoma spodobne slike velikosti 8 MP (3264 × 2448 px), kaj več od tega pa ne. V kolikor niste prezahtevni, boste lahko zajeli čisto zadovoljive fotografije, ki jim manjka le nekaj dinamičnega obsega (svetli deli so hitro prežgani in popolnoma beli). V slabi svetlobi so slike pričakovano slabše in količina šuma hitro naraste. Boljši vtis o slikah si boste ustvarili, če si ogledate testne fotografije.

 

Ogled slik v polni velikosti

Programska oprema

LG G Pro Lite ima nameščen operacijski sistem Android 4.1.2. Kljub malo starejši verziji sistema se to pri mobitelu tega ranga ne pozna bistveno.

LG seveda doda nekaj svojih vizualnih olepšav ter koš aplikacij, ki jih lahko uporabljate, lahko pa jih mirno preskočite. Za malo manj vešče uporabnike bodo priložene aplikacije dobrodošle; naprednejši uporabniki pa si boste postregli z alternativami iz trgovine Google Play. Vse aplikacije v telefonu so seveda uporabne, a obstajajo boljše alternative, zato ni treba vztrajati s privzetimi aplikacijami. Med bolj nujnimi je le podporna aplikacija za uporabo pisala. Vse ostalo je, kot sem omenil, uporabno, a nadomestljivo.

Uporabniška izkušnja je kljub podhranjenim specifikacijam zelo dobra in pričakovanega zatikanja skorajda ni bilo. To me je še posebej razveselilo, saj je to lahko kar hitro težava pri manj zmogljivih mobitelih Android.

 

Povzetek

LG G Pro Lite je velik mobitel za majhne denarnice. Predvsem se mi je po glavi ves čas motala ideja, da bi bil tak mobitel idealen za starejše uporabnike, ki se težje znajdejo na manjšem zaslonu bodisi zaradi slabšega vida bodisi zaradi bolj okornih prstov. Pisalo je tukaj še dodatno v pomoč. To seveda ne pomeni, da LG G Pro Lite ni primeren tudi za vse ostale. Zaradi privlačne cene in zadovoljivih specifikacij je kljub nekaterim pomanjkljivostim zelo privlačen mobitel za vse, ki si želijo velik zaslon, pa zanj ne bi radi odšteli prevelike vsote denarja. Skratka, LG G Pro Lite je denarnici prijazen "phablet".

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
12. marec 2014
1987
28. marec 2014
LG G Pro Lite - test na dlani
Android