LG G2 - test na dlani

Alja Isakovič 30. september 2013
/PublishingImages/lg-g2-hero.png

Pretekli teden mi je družbo delal G2, LG-jev najnovejši paradni konj v družini Android mobitelov. Poleg zmogljive notranjosti se LG G2 od ostalih mobitelov na trgu loči po tem, da ima prav vse fizične gumbe združene na zadnji strani, pod kamero. Ali je to le marketinška poteza ali dejansko uporabna novost? Preveri v današnjem testu!

Tehnične specifikacije

Kot že omenjeno, se LG G2 po tehnični plati uvršča med najbolj zmogljive mobitele na trgu:

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSPA+), 4G (LTE)
 • procesor: štiri-jedrni 2,26 GHz Snapdragon 800
 • delovni pomnilnik: 2 GB
 • notranji pomnilnik: 16 ali 32 GB
 • zaslon: 13,21 cm, 1080 x 1920 pikslov, 424 ppi, 16 M barv, True HD-IPS + LCD, Corning Gorilla Glass 3
 • glavna kamera: 13 MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskom na zaslon, zaznava obraza in nasmeha, stabilizacija slike
 • sprednja kamera: 2,1 MP
 • snemanje videa: HD 1080p, 60 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Bluetooth 4.0, microUSB, DLNA, NFC
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas
 • baterija: Li-Po 3000 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.2.2 Jelly Bean
 • dimenzije: 138,5 x 70,9 x 8,9 mm
 • masa: 143 g
 

LG G2 je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

Strojna oprema: čudovit zaslon, gumbi v ozadju

LG G2 ima kar 5,2 palcev (13,21 cm) velik zaslon na dotik, a kljub temu v roki ne deluje pretirano velik. S selitvijo prav vseh gumbov na zadnjo stran je namreč LG na sprednji strani prihranil na prostoru, kar zaslonu omogoča, da sega skoraj do vseh robov. In to povsem upravičeno, saj zaslon ni le velik, ampak ponuja tudi izjemno ostro sliko visoke ločljivosti in naravne barve. Zato je na mobitelu LG G2 pravi užitek gledati HD video.

LG G2 v 3D-pogledu

LG G2 se dobro počuti v roki tudi zaradi zaobljenih robov. Škoda je le, da se je LG za model G2 odločil uporabiti dokaj gladko plastiko in ne teksturirane, ki so bile pogoste pri prejšnjih modelih. Zaradi tega je mobitel malce bolj drseč, žal zna odlično zbirati tudi prstne odtise.

Na spodnji strani mobitela najdemo zvočnike, MicroUSB režo za polnjenje ter vhod za slušalke. Kartica Micro-SIM se vstavlja preko dokaj neopazne reže na levi stranici mobitela, pri čemer za odpiranje potrebujemo sponko. To seveda pomeni, da pokrovček na mobitelu LG G2 ni snemljiv. Prav tako nimamo možnosti razširitve notranjega spomina, kar pri kapaciteti 16 ali 32 GB niti ni takšen problem.

Sedaj pa še najbolj zanimiva značilnost mobitela. Na sredini zadnje stranice pod kamero najdemo fizično, nekoliko izbočen gumb za zaklepanje, ki se osvetli ob uporabi. Spodaj in zgoraj mu družbo delata gumba za glasnost. Vse tri gumbe ob drži mobitela zlahka dosežemo s kazalcem poljubne roke. Sodelavec je hitro ugotovil, da je LG G2 zaradi te razporeditve pravzaprav edini mobitel, ki ponuja enako uporabniško izkušnjo tako levičarjem kot desničarjem. Sprva je tak način uporabe nenavaden, a sem se na gumbe zadaj kljub temu dokaj hitro navadila.

Za odklepanje in zaklepanje sem sicer pogosto uporabila kar dvo-tapkanje po zaslonu. Slednje je recimo uporabno v primeru, da mobitel leži na mizi in želimo na hitro preveriti, ali je kaj novega. Včasih se je sicer mobitel zaradi tega nepričakovano zbudil, a s klicanjem iz žepa težav nisem imela. Je pa pri odklepanju in zaklepanju s tapkanjem potrebno ujeti pravi ritem, tako da je bilo včasih potrebno vajo tudi ponoviti.

Solidno se je na testu obnesla tudi baterija, ki je pri dokaj raznovrstnem testiranju zdržala do konca dneva.

Kamera: dobra kakovost slik

LG G2 seveda ne bi bil vrhunski Android mobitel če ne bi ponujal tudi dobrega fotoaparata z, letos modernimi, 13 MP ter seveda kopico različnih načinov za snemanje. Kakovost je bila v pravih okoliščinah zelo dobra, tudi v notranjih prostorih brez uporabe bliskavice. Le občasno so bile slike na soncu malo preveč osvetljene ali mobitel ni našel pravega fokusa. Spodaj si lahko ogledaš primere slik, posnetih z mobitelom LG G2.

Ogled slik v polni velikosti

Zajem slik je hiter, enostavno je možno snemati HD video, na voljo imamo tudi sprednjo kamero za video klice. Zajem slike lahko na mobitelu LG G2 v aplikaciji Kamera sprožimo tudi s pritiskom na gumb za povečanje glasnosti na zadnji strani mobitela. Kot že omenjeno, na mobitelu najdemo vse najmodernejše načine slikanja, od panorame do olepševalnih posnetkov, dvojne kamere, dinamičnih posnetkov ipd. LG G2 na tem področju ponuja skoraj vse, kaj ponujajo najnovejši Samsungovi mobiteli.

Programska oprema: tekoča Android izkušnja z vrsto funkcijami

Zajem fotografij ni edino področje, na katerem se je LG zgledoval po Samsungu. Android 4.2.2 Jelly Bean je opremljen z LG-jevim uporabniškim vmesnikom, med nastavitvami pa najdemo cel kup znanih dodatnih funkcij, kot npr. možnost Pametnega zaslona, ki spremlja naš pogled, mini QSide aplikacije, ki jih lahko prikličemo čez zaslon ipd. Nekaj dodatnih funkcij je res uporabnih, vendar tudi pri LG-ju postaja nevarno to, da se bo peščica uporabnih funkcij enostavno izgubila v poplavi tistih, ki so bile dodane bolj za okras kot za kaj drugega.

A kljub invaziji funkcij se LG G2 odlično obnese na področju personalizacije. LG-jevi mobiteli so eni redkih, kjer lahko bližnjicam do aplikacij na domačih zaslonih določimo poljubno sliko. V novi različici operacijskega sistema je dodana še možnost, da so lastne ikone poljubno velike. Zato so verjetno LG-jevi mobiteli edini, s katerimi lahko pridemo do takšnih bližnjic do aplikacij brez uporabe posebnih aplikacij ali vtičnikov (widgetov):

Seveda LG G2 ponuja še teme za temeljito stilsko preobrazbo sistema. Izbiramo lahko tudi med različnimi animacijami za prehod med zasloni, odklepanje zaslona in še marsičem. Še najbolj pa me je presenetila možnost, da lahko izbiramo med različnimi stili spodnje Android sistemske vrstice. Uporabno, če si od prej vajen/a na kakšno drugo postavitev! Med nepričakovanimi dodatki za personalizacijo mobitela so tudi nove melodije zvonjenja, ki so jih za LG ekskluzivno posneli Dunajski dečki. Poleg vsega tega mobitel LG G2 ponuja še način za goste s čisto svojo prilagoditvijo in omejitvami aplikacij. To je seveda uporabno v trenutkih, ko mobitel posodimo otrokom.

LG G2 se dobro izkaže tudi pri ponudbi dodatnih aplikacij. Z Beležko in Notesnikom lahko poljubno pišemo in rišemo zapiske, s Koledarjem in Opravili načrtujemo svoje obveznosti, Voice Mate omogoča pogovarjanje z mobitelom (ne v slovenščini), z aplikacijo QuickRemote pa mobitel spremenimo v daljinec za televizor in druge domače naprave. Nekoliko posebna je aplikacija Life Square, ki v enem zbira dnevnik klicev, sporočil, slik, objav na družabnih omrežjih in druge aktivnosti na mobitelu. Pohvalna pa je aplikacija Safety Center, ki poskrbi za vrsto varnostnih funkcij v primeru kraje ali izgube mobitela.

Na mobitelu je naložen še Polaris Viewer za pregledovanje pisarniških dokumentov ter polna zasedba Googlovih aplikacij za dostop do Gmaila, Googlovih Zemljevidov, spletni brskalnik Chrome, YouTube in ostalo. Seveda za vse dodatne aplikacije poskrbi aplikacijska trgovina Google Play. Kot celota LG G2 zaradi zmogljive notranjosti nima težav s poganjanjem nobenih aplikacij, sistem je na sploh tekoč in odziven.

Povzetek: vrhunski mobitel z zanimivimi podrobnostmi

Mobitelu LG G2 težko kaj očitamo. Ponuja izjemen in velik zaslon na dotik ter inovativno razporeditev gumbov na zadnji strani mobitela. Baterija se prav tako solidno obnese, kamera v pravih okoliščinah posname zelo dobre fotografije. Poleg vsega tega na mobitelu ne manjka raznovrstnih aplikacij, predvsem pa raznih možnosti za personalizacijo celotnega sistema, ki na mobitelu LG G2 deluje prijetno tekoče. Za tiste, ki iščete zmogljiv Android mobitel in vrhunski velik zaslon, je LG G2 gotovo odlična izbira.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
30. september 2013
1878
24. maj 2017
LG G2 - test na dlani
Android