LG G8X ThinQ: Dva zaslona za ceno enega

Matej Ribič 28. januar 2020 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/lg-g8x-test-ribic-jan20-hero.jpg

LG je v Ljubljani pred kratkim predstavil nov mobitel s kar dvema zaslonoma, imenovan LG G8X ThinQ. Gre za mobitel, ki mu s pomočjo priloženega preklopnega ovitka dodamo sekundarni zaslon, ki ga LG imenuje Dual Screen in je po funkcionalnosti podoben težko pričakovanem Galaxyju Fold in Huaweiju Mate X. LG G8X je vsekakor nekaj posebnega, sam pa sem ga imel tudi možnost temeljito preizkusiti in deliti prve občutke z vami.

 

Še preden vam ves navdušen povem, kako je uporabljati LG G8X z dvema zaslonoma, bi rad poudaril, da je LG že ponudil Dual Screen kot dodatek pri mobitelu LG V50. To je pomembno predvsem zato, da se zavedamo, da gre za že izpopolnjen izdelek, saj so zgodnji posvojitelji dvojnega zaslona pri V50 že podali močno potrebne povratne informacije, kar je pri LG-ju G8X moč videti tako pri izboljšani strojni kot tudi programski opremi.

 

Mobitel ima 6,4-palčni zaslon OLED z ločljivostjo 2340 x 1080 slikovnih pik, zaščiten s steklom Corning Gorilla Glass 6, in podporo za HDR. Poganja ga Snapdragon 855, na voljo pa nam je 6 GB delovnega in 128 GB notranjega pomnilnika, ki ga je mogoče dodatno razširiti z uporabo mikro SD-kartice. LG nam ponuja dvojno kamero, ki jo sestavljata primarna z ločljivostjo 12 MP in ultra široka kamera z ločljivostjo 13 MP, medtem ko sprednja, ki jo najdemo v majhni zarezi v obliki črke U, nudi visoko ločljivost z 32 MP. LG tokrat prvič ponudi stereo zvočnike, po pričakovanjih pa je tu še standardni vtič za slušalke. Mobitel odlikuje še baterija s 4000 mAh s podporo za Quick Charge 4.0 (21 W) in hitro brezžično polnjenje (9 W). Mobitel je odporen na prah in vodo z oceno IP68, zahvaljujoč kovinskemu ohišju pa nudi tudi povečano odpornost na padce z oceno MIL-STD-810G.

 

Posebnost LG G8X pa je vsekakor dodaten zaslon, ki ga bomo našli v škatli ob nakupu mobitela. Ta je pritrjen na robusten ovitek, v katerega vstavimo mobitel, ko potrebujemo dodatni zaslon, ta pa se napaja prek USB-priključka v notranjosti preklopnega ovitka. Za razliko od Dual Screen, ki ga je ponujal LG V50, je tu sekundarni zaslon enak primarnemu zaslonu in poleg ločljivost 2340 x 1080 slikovnih pik nudi tudi enako velikost 6,4 palca. Da bi bila zaslona karseda enaka, je LG preprosto uporabil zaslon, enak primarnemu, posledično pa tu najdemo tudi zarezo v obliki črke U, ki pa je “prazna”, saj v njej ni sprednje kamere. To bo po vsej verjetnosti zmotilo nekatere uporabnike, ta korak pa je potreben, če želimo zagotoviti enako svetilnost in barve na zaslonih tipa OLED. Sam razlik med zaslonoma nisem opazil, sta pa oba več kot dovolj svetla in hkrati podpirata tudi HDR-vsebine.

 

Sekundarni zaslon in ovitek povezuje tečaj, ki omogoča obračanje zaslona vse do 360 stopinj, pri tem pa je ta ravno prav močan, da lahko sekundarni zaslon obdrži v kateremkoli položaju, ki ga želimo. Na sprednji zunanji strani preklopnega ovitka je še tretji, enobarven OLED-zaslon v velikosti 2,1 palca, ki služi prikazu časa, datuma, napolnjenosti baterije in obvestil, ne da bi pri tem odprli preklopni ovitek. Glede na funkcionalnost ga najlažje primerjamo s funkcijo Always-on Display, ki jo prav tako nudi LG G8X, ali pa s starejšimi preklopnimi mobiteli. Poleg majhnega zaslona je celotna sprednja stran narejena iz stekla, ki spominja na ogledalo, medtem ko zadnja stran ponuja oprijemljivo strukturo z večjim izrezom za zadnji kameri in napis LG.

 

Kakšen je torej okus prihodnosti? Moram reči, da sem se na predstavitvi počutil kot otrok v veliki trgovini z igračami, ki komaj čaka, da odide domov in se prične igrati z novo igračko. Žal LG-ja G8X nisem smel vzeti domov, sem ga pa vsekakor temeljito preizkusil. Po pričakovanjih je strojna oprema na vrhuncu, LG pa je naredil ogromno optimizacij tudi na programskem področju. Ko mobitel vstavimo v preklopni ovitek, se nemudoma prižge sekundarni zaslon, na primarnem zaslonu pa se nahaja tudi lebdeči gumb, ki ob pritisku razkrije možne postavitve oz. uporabe dveh zaslonov. Odprte aplikacije lahko tudi hitro pošljemo na drugi zaslon s potegom s tremi prsti, tiste prilagojene, kot na primer brskalnik Chrome, pa lahko razširimo celo čez oba, pri čemer LG G8X bolj spominja na tablični računalnik.

 

Kar me je najbolj navdušilo pri LG-ju G8X, je vsekakor to, da vsak uporabnik najde nek svoj način uporabe dvojnega zaslona. Sam sem uporabljal sekundarnega za gledanje posnetkov, medtem ko sem čez spodnjega razprl tipkovnico, spet drugič sem na sekundarnem predvajal posnetke z YouTuba, medtem ko sem na spodnjem odpisoval na sporočila. Možnih načinov uporabe je res neskončno in mislim, da bo vsak našel nekaj zase. Osebno sem LG G8X večinoma uporabljal v ležeči legi, kar je bilo zelo udobno tudi pri daljšem pisanju in seveda igranju iger, medtem ko je vertikalna uporaba z ovitkom nekoliko nerodna. Ta poleg dodatne teže 134 gramov prinaša tudi dodatno debelino napravi, ga je pa kljub temu še vedno možno pospraviti v žepe, vsaj če so ti na zadnji strani hlač ali krila. Dizajn, ki se ga je poslužil LG, ima tako prednosti kot tudi slabosti v primerjavi z dizajnom Galaxyja Fold ali Huaweijevega Mate X. Prednost je vsekakor cena, ki je več kot polovico nižja, pa tudi možnost, da mobitel vzamemo iz ovitka, saj nam bo ta bolj v napoto kot v korist v določenih situacijah, kot je na primer tek. Ena izmed večjih negativnih lastnosti pa je vsekakor videz, saj je LG G8X bistveno manj eleganten od prej omenjenih naprav. Še ena izmed omembe vrednih je ta, da je vodoodporen le mobitel in ne tudi ovitek s sekundarnim zaslonom, kar seveda ni neka strašna pomanjkljivost, je pa to vsekakor dobro vedeti. Na zadnji strani pogrešam tretjo, telefoto kamero, ki je v letošnjem letu nekako postala standard za vodilne mobitele, kar pa je še vedno rezervirano za dražjo V-serijo mobitelov, je pa LG letos prvič vključil dvojne zvočnike, ki zelo izboljšajo uporabniško izkušnjo. V primerjavi z V-serijo je razlika tudi v ločljivosti zaslona, in sicer FHD proti QHD, kar pa je kompromis, ki sem ga sam pripravljen sprejeti za daljše delovanje baterije, ki bo še kako potrebna za napajanje dveh zaslonov hkrati.

 


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
28. januar 2020
5010
29. januar 2020
LG G8X ThinQ: Dva zaslona za ceno enega
Android