LG Optimus 4X HD - test na dlani

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/LG_Optimus_4X_HD-lezece-home.jpg

Tokrat sem prvič imela priložnost spoznavati zmogljivo Android zverino izpod prstov LG-ja, ki se kljub nenavadnemu imenu po tehničnih zmogljivostih lahko brez težav postavi ob bok trenutno najbolj zaželenim Androidom. LG-jev Nexus 4 me je s tehničnega vidika vsekakor očaral, kako pa se LG obnese pri lastni prilagoditvi Androida?

Tehnične specifikacije

Preden ti izdam vtise o LG-jevi Android izkušnji, si najprej poglejva komponente, ki sestavljajo mobitel LG Optimus 4X HD:

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA)
 • procesor: štiri-jedrni 1,5 GHz Cortex-A9, Nvidia Tegra 3
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 16 GB (12 GB na voljo, možnost razširitve z microSD do 32 GB)
 • zaslon: 11,94 cm, 720 x 1280 pikslov, 312 ppi, 16 M barv, True HD-IPS LCD, Corning Gorilla Glass
 • glavna kamera: 8 MP, samodejno ostrenje,  LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskom na zaslon, zaznava obraza in nasmeha, stabilizacija slike
 • sprednja kamera: 1,3 MP
 • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Bluetooth 4.0, microUSB, DLNA
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas
 • baterija: Li-Ion 2150 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
 • dimenzije: 132,4 x 68,1 x 8,9 mm
 • masa: 133 g
 

Strojna oprema: kljub velikemu zaslonu ne deluje prevelik

LG Optimus 4X HD mi je bil všeč že ob prvem rokovanju. Poudarjeni rob na stranicah je sicer sprva nekoliko nenavaden, a se ga hitro navadiš. Predvsem mi je bila všeč zadnja stran, pokrovček mobitela, ki je iz teksturirane plastike. Ker pokrovček mobitela ni gladek, ne drsi iz roke, pa tudi plastika ne deluje tako ceneno. Zadnji pokrovček je snemljiv in ponuja dostop do baterije ter prostora za spominsko kartico ter SIM-kartico navadne velikosti (slednje je pri novejših pametnih telefonih že prava redkost). Na splošno je oblika mobitela dokaj tradicionalna - pravokotnik z rahlo zaobljenimi robovi - zato predvsem posebne teksture in nekoliko bolj poudarjen rob poskrbita za bolj unikaten videz. In kljub temu, da je mobitel dokaj velik, v dlani ne deluje prevelik ali pretežek, pogosto se ga da dokaj udobno uporabljati z eno roko.

Na levi stranici zgoraj najdemo v rob dobro zakamufliran gumb za glasnost, ki je prav tako iz teksturirane plastike in nima težav z zaznavanjem pritiskov. Poleg tega ima mobitel LG Optimus 4X HD zgoraj desno še gumb za zaklepanje, zgoraj levo standardni priključek za slušalke, na sredini spodaj pa microUSB vhod za polnjenje. Dokaj preprosta postavitev brez odvečne navlake.

Seveda pa je glavna zvezda mobitela 4,7 palcev (11,94 cm) velik zaslon na dotik, ki ponuja zelo izrazite barve. Pravi užitek je na njem igrati igrice ali gledati video posnetke! Pod zaslonom najdemo še tri kapacitivne gumbe (Nazaj, Domov, Meni), ki se osvetlijo ob uporabi. Ni mi čisto jasno, zakaj tudi LG vztraja pri kapacitivnem gumbu Meni, s katerim prikažemo dodatne možnosti, saj je Android 4.0 to funkcionalnost vgradil v same aplikacije. Veliko bolj so mi všeč mobiteli, ki so gumb Meni nadomestili z gumbom za nedavno uporabljene aplikacije. Seveda tudi na LG-jevem mobiteli pridemo do te funkcije z dolgim pritiskom na gumb Domov.

Velik in barvit zaslon seveda terja svoj davek pri bateriji. Kljub temu, da ima LG Optimus 4X HD precej veliko baterijo, je le-ta med testiranjem zdržala le kakšen dan. Opazno hitro se je praznila med igranjem igric, pri občasnem pregledovanje e-pošte in brskanju po spletu je bila poraba bolj zmerna. Sicer pa v nastavitvah najemo še možnosti za varčevanje z baterijo, ki poskrbijo za izklop izbranih funkcij, ko jih ne potrebujemo. Ta način lahko vklopimo ročno (med testiranjem sem ga imela izklopljenega) ali nastavimo samodejen vklop, ko mobitel doseže izbran odstotek (privzeta nastavitev 30 %).

Kamera: povprečna kakovost slik

LG Optimus 4X HD ponuja dokaj standardno 8 MP kamero. Malce me je zmotilo, da zajem slik ni tako hiter, kot pri konkurenčnih mobitelih. Tudi sama aplikacija za slikanje je včasih potrebovala sekundo za razmislek pri zagonu, sploh pri poganjanju s pomočjo bližnjice iz zaslona za odklepanje. Kakovost slik me prav tako ni navdušila, je pa res, da v času testiranja vremenske razmere niso bile najbolj ugodne. Kljub oblačnemu vremenu so se mi slike večinoma zdele nekoliko pretemne, občasno je imel mobitel težave s samodejnim ostrenjem, kar sem žal opazila šele pri pregledovanju slik doma. Mobitel ima tudi sprednjo kamero povprečne kakovosti za video klice.

Par primerov slik, posnetih z mobitelom LG Optimus 4X HD z uporabo privzetih nastavitev, si lahko ogledaš spodaj.

Ogled slik v polni velikosti

Ima pa LG Optimus 4X HD kljub povprečni kakovosti slik par zanimivih trikov. Pri slikanju lahko vklopimo glasovno prepoznavo, ki sproži zajem fotografije, ko sliši klasični skupinsko-fotografski pozdrav "Cheeeese!" ("Čiz"). Pri uporabi kamere si lahko pomagamo z gumbom za glasnost, ki se prelevi v sprožilec in ob držanju omogoča neprekinjeno fotografiranje. Pri zajemu fotografij imamo na voljo še HDR posnetke, panoramo ter neprekinjeno fotografiranje. Pri zajemu videa se lahko poigramo z dinamičnimi ozadji in učinki, ki popačijo obraz na izbran način.

Programska oprema: prijazen in izjemno prilagodljiv uporabniški vmesnik

Sedaj pa že komaj čakam, da ti predstavim mojo najljubšo lastnost mobitela LG Optimus 4X HD: prijeten in zabavno prilagodljiv uporabniški vmesnik. Mobitel poganja Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich (nadgradnja na Jelly Bean je že potrjena), ki na prvi pogled izgleda dokaj preprost in eleganten. Zmogljiv procesor poskrbi za tekoče delovanje sistema, le včasih si mobitel vzame kakšno dodatno sekundo pri prvem nalaganju grafično bolj zahtevnih elementov.

Prijetno presenečenje je že enostaven vmesnik za dodajanje vtičnikov (widgetov) in bližnjic do aplikacij na domače zaslone. Funkcija, ki me je najdlje zabavala, pa je vsekakor možnost izbire poljubnih ikon za bližnjice do aplikacij na domačih zaslonih. Izbiramo lahko med bogatim naborom LG-jevih ikon ali svoje ikone ustvarimo kar na podlagi fotografij. S tem ne zamenjamo ikone aplikacije same, le ikono posamezne bližnjice. Spodaj si lahko ogledaš moj poseben domači zaslon, na katerem sem bližnjice do aplikacij opremila z ikonami iz slik mojih dveh mačkov. Ne morem trditi, da gre za posebej uporabno funkcijo (tudi hitrost delovanje ne bo povečala), je pa izjemno zabavna.

LG Optimus 4X HD ponuja tudi štiri osnovne teme, s katerimi se v celoti spremeni stil ikon osnovnih aplikacij mobitela ter osnovnih gradnikov vmesnika. Ponavadi proizvajalci pod teme zapakirajo le drugačna ozadja z različnimi barvnimi poudarki, LG pa ponuja možnost, da povsem spremenimo karakter mobitela. Dve temi imata bolj resen videz, dve temi pa bolj zabavnega, tako da lahko vsak najde temo zase (mačje ikone so v vsakem primeru opcijske).

Pod nastavitvami domačega zaslona lahko izbiramo celo med različnimi animacijami za prehode med zasloni, kar je spet zanimiva majhna pozornost. Navdušila me je tudi animacija pri odklepanju zaslona, ki v krogu pokaže zaslon, ki ga bomo videli po odklepu.

Poleg možnosti za prilagoditev videza, mobitel LG Optimus 4X HD dobro poskrbi tudi za multimedijo, predvsem v video predvajalniku. Le-ta omogoča, da s prsti povečamo določeno področje videa kar med predvajanjem, nastavljamo hitrost predajanja in kar med predvajanjem izbiramo naslednji video. Mobitel seveda podpira tudi DLNA ter Dolby Mobile za boljši zvok pri uporabi slušalk (zunanji zvočnik ni nič posebnega) in Divx HD pri predvajanju videov.

Poleg multimedijskih aplikacij, LG ponuja še osnovne aplikacije za vsakodnevna opravila. Izstopa predvsem aplikacija QuickMemo, ki omogoča, da poljuben zaslon opremimo s prostoročnimi zaznamki s pisali različnih barv in stilov. Za risanjem lahko nastavimo tudi enobarvno ozadje, za tekstovne beležke pa je na voljo ločena aplikacija. Bližnjico do aplikacije QuickMemo najdemo v predalu z obvestili (kjer lahko seveda bližnjice poljubno urejamo) ali jo zaženemo s hkratnim pritiskom gumba za povišanje in znižanje glasnosti (potrebno je nekaj vaje).

LG na mobitelu LG Optimus 4X HD ni pozabil tudi na družabna omrežja. Do Facebooka in Twitterja lahko dostopamo kar s pomočjo preprostega widgeta Družabno+. Enostavno in prijetno! Na mobitelu seveda ne manjkajo tudi aplikacije za pregledovanje e-pošte, brskanje po spletu (Chrome), zemljevidi, razne Googlove aplikacije ter vse, kar potrebujemo za telefoniranje in izmenjavo sporočil. Dodatne aplikacije za delo in zabavo seveda najdemo v aplikacijski trgovini Google Play.

Povzetek: prijeten in zmogljiv mobitel s prilagodljivim vmesnikom

LG Optimus 4X HD je vsestranski in zmogljiv mobitel, ki ima kar nekaj adutov. Odlično se počuti v roki, ima čudovito barvit zaslon. Baterija in kamera sicer nista med najboljšimi, se pa mobitel odkupi s izjemno prilagodljivim uporabniškim vmesnikom, s katerim lahko brez dodatnih aplikacij ustvarimo povsem svoj videz. Dobro poskrbi tudi za multimedijo in enostavno ustvarjanje zapiskov. Poleg vsega tega pa je še cena precej ugodna. Ni kaj, LG me je vsekakor prepričal, da zna narediti vrhunski mobitel, ki se lahko kosa z najboljšim.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
23. september 2013
467
24. maj 2017
LG Optimus 4X HD - test na dlani
Android