LG Optimus G - test na dlani

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/LG_Optimus_G-mix-s.jpg

Podaljšani vikend sem tokrat preživela v družbi mobitela LG Optimus G, ki po zmogljivostih sodi v sam vrh Android pametnih telefonov. Ker sem pred slabim mesecem testirala LG-jev model Optimus 4X HD lahko potrdim, da je LG z modelom Optimus G še bolj dodelal svojo Android uporabniško izkušnjo in znova ponudil mobitel, ki se brez težav postavlja ob bok najbolj zaželenim Android zverinam.

Tehnične specifikacije

Za ljubitelje številk si najprej poglejmo, kaj vse LG Optimus G skriva pod ohišjem:

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSPA+), 4G (LTE)
 • procesor: štiri-jedrni 1,5 GHz Snapdragon S4 Pro
 • delovni pomnilnik: 2 GB
 • notranji pomnilnik: 32 GB
 • zaslon: 11,94 cm, 768 x 1280 pikslov, 318 ppi, 16 M barv, True HD-IPS + LCD, Corning Gorilla Glass
 • glavna kamera: 13 MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskom na zaslon, zaznava obraza in nasmeha, stabilizacija slike
 • sprednja kamera: 1,3 MP
 • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Bluetooth 4.0, microUSB, DLNA, NFC
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas
 • baterija: Li-Ion 2100 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.1.2 Jelly Bean
 • dimenzije: 131,9 x 68,9 x 8,45 mm
 • masa: 145 g

Na testu sem imela model z oznako LG E975.

 

Strojna oprema:

Po obliki je LG Optimus G nekakšna mešanica med modeloma LG Optimus 4X HD in LG Nexus 4. Ima namreč preprosto pravokotno obliko Optimusa 4X HD z rahlo zaobljenimi koti, vendar je ohišje po izbiri materialov bolj podoben Nexusu 4. Tudi LG Optimus G ima tako zadnji del ovit v steklo, pod katerim se skriva hologramski vzorec. Le-ta je na Optimusu G nekoliko manj opazen kot na Nexusu 4 in prav tako praktično neviden, če ga ne pogledamo pod pravim kotom in osvetlitvijo. Vsekakor zanimiv detajl.

Da pa ne bi bila oblika preveč dolgočasna, ima Optimus G na stranicah še tanki kovinski črti. Preprosta oblika, a mobitel se odlično počuti v roki in ga je v večini primerov možno dokaj udobno uporabljati tudi z eno roko.

Baterija tako kot na Nexusu 4 ni snemljiva, zato ima LG Optimus G režo za kartico micro-SIM na levi strani, za odpiranje potrebujemo priloženo sponko. Na stranicah najdemo nato le še gumb za glasnost na levi stranici zgoraj ter gumb za odklep in zaklep na desni stranici zgoraj. Na spodnji stranici je microUSB vhod za polnjenje, zgoraj levo pa klasičen priključek za slušalke.

Glavna zvezda mobitela LG Optimus G je gotovo njegov 4,7 palčni (11,94 cm) LCD zaslon na dotik. Barve so se mi na tem zaslonu zdele še bolj naravne kot na Optimusu 4X HD. Seveda ima tudi LG Optimus G odličen, visoko ločljiv zaslon, na katerem posameznih pikslov ne razločimo več in na katerem je slika izredno jasna, saj je zaslon zelo blizu trpežnemu Gorilla steklu na sprednji strani. Branje besedila, gledanje videa ali igranje igric je na takšnem zaslonu seveda užitek.

Pod zaslonom najdemo še tri kapacitivne gumbe (nazaj, domov, meni za dodatne možnosti), ki se ob uporabi osvetlijo. Glavni, dokaj jasen in glasen zvočnik mobitela se nahaja na zadnji strani, kar ni ravno optimalno, če imamo mobitel položen na mizo. No, seveda lahko to hitro rešimo z le majhnim dvigom naprave. Nič posebnega ni pokazala niti baterija, ki jo ob testiranju zdržala dober dan. Kot se za sodoben Android mobitel spodobi, ima seveda tudi LG Optimus G poseben način za varčevanje z baterijo, ki ga lahko vklopimo tudi ročno.

Kamera: povprečne slike, hiter zajem

Na Optimusu 4X HD me kamera ni ravno navdušila, zato me je še bolj zanimalo, kako se bo obnesla na novejšem modelu, ki obljublja tudi večje število pikslov. Pri tokratnem testu sem imela več sreče z vremenom, zato je LG Optimus G na prostem v soncu posnel dokaj spodobne slike. Kamera je delovala občutno hitreje kot na modelu 4X HD, tako da jo lahko tokrat ocenim kot zadovoljivo, še vedno pa ne ponuja presežkov.

Par primerov slik, posnetih z mobitelom LG Optimus G z uporabo privzetih nastavitev, si lahko ogledaš spodaj.

Ogled slik v polni velikosti

Ponuja pa aplikacija za zajem slik par dodatnih bonbončkov. Možnost zajema slik z glasovnimi ukazi (Cheese, Smile idr.), HDR, Panoramo, Neprekinjeno fotografiranje, način Čas zahteve, ki poskusi ujeti pomembne trenutke še preden pritisnemo na sprožilec (ta način je sicer počasnejši). Seveda ne manjkajo tudi razne ročne nastavitve za fotografiranje. Zajem video posnetkov je prav tako primerno hiter, kar velja tudi za preklapljanje med obema načinoma. LG Optimus G ponuja tudi sprednjo kamero za video klice.

Programska oprema: tekoča Android izkušnja, veliko možnosti za ustvarjanje beležk

Skoraj najnovejša različica Androida 4.1.2 na mobitelu LG Optimus G deluje povsem tekoče in brez zatikanja. Tudi pri menjavi sistemskih tem se mobitel ne zmede in brez težav zmelje tudi grafično bolj zahtevne igrice.

LG Optimus G bo s svojim nekoliko prilagojenim Android uporabniškim vmesnikom navdušil tiste, ki želite svoj mobitel vizualno na enostaven način prilagoditi svojemu okusu. Ponuja namreč štiri različne sistemske teme, ki ne zamenjajo le barvnih poudarkov, ampak ponujajo povsem drugačen nabor ikon in poudarkov v menijih. Meni še ljubša možnost je ta, da lahko za vsako bližnjico aplikacije na domačih zaslonih izberemo drugo ikono, pri čemer lahko za izhodišče uporabimo tudi fotografije (s to možnostjo sem se bolj podrobneje poigrala v testu mobitela LG Optimus 4X HD).

Poleg prilagoditve videza bližnjic in sistema, lahko izbiramo tudi med različnimi animacijami za prehode med domačimi zasloni in animacijo pri odklepanju zaslona. Pri odklepanju je uporabno to, da lahko pokukamo na zaslon, ki se nam bo prikazal po odklepu zaslona. Presenetil pa me je vodno obarvan zvok pri odklepanju zaslona, ki precej spominja na tistega, ki ga ima Samsung Galaxy S III.

Poleg kozmetičnih bonbončkov seveda LG Optimus G ponuja še vrsto uporabnih aplikacij. Predvsem se LG posvetil različnim možnostim za ustvarjanje zapiskov in beležk. Z aplikacijo QuickMemo lahko prostoročno skiciramo kar po trenutnem zaslonu ali praznem listu. Bližnjico do te aplikacije najdemo kar v zgornjem predalu z obvestili. Ko potrebujemo predvsem tekstovne beležke, lahko uporabimo aplikacijo Beležka. Seveda lahko zapiskom tudi tu pripnemo slike in druge priponke ter izbiramo barvo papirja. In potem je tu še aplikacija Notesnik, s katero lahko ustvarimo zbirke beležk, ki lahko vsebujejo besedila, risbe, slike in nalepke. V Notesnik lahko seveda shranjujemo skice in risbe direktno iz aplikacije QuickMemo.

LG Optimus G na zanimiv način ponuja tudi uporabo več aplikacij hkrati. V predalu z obvestili so nam vedno na voljo bližnjice do šestih QSide aplikacij, ki jih lahko prikličemo na katerikoli zaslon: videoposnetek, internet (spletni brskalnik), beležka, koledar, kalkulator. Hkrati imam lahko na zaslonu največ dve QSide aplikaciji, okenca z aplikacijami pa lahko poljubno premikamo po zaslonu, nastavljamo velikost in naredimo rahlo prosojna.

Na mobitelu LG Optimu G ne manjka tudi Polaris Office za urejanje klasičnih pisarniških dokumentov. Dobro je poskrbljeno tudi za multimedijo z različnimi predvajalniki, med katerimi je še najbolj zanimiv video predvajalnik z možnostjo povečave videa kar med predvajanjem. Na mobitelu najdemo še preprost Urejevalnik videa in aplikacijo Video Wiz, s pomočjo katere v privlačne kratke filmčke enostavno združimo video posnetke, fotografije in glasbo.

Poleg tega ima mobitel prednaloženi še aplikaciji Slovar in Quick Translator, vendar sta obe omejeni na le en brezplačen slovar (ostale lahko dokupimo). Seveda pa lahko na mobitelu brezplačno uporabljamo še vse priljubljene Googlove storitve; Gmail, Google Zemljevidi, YouTube, aplikacijska trgovina Google Play idr. Nenazadnje se LG Optimus G prav dobro obnese tudi pri telefoniranju, pošiljanju SMS-ov in preprostem brskanju po spletu.

Povzetek: zmogljiv, prijeten in prilagodljiv Android mobitel

LG Optimus G je nedvomno izjemno prijeten in zmogljiv Android mobitel, ki bo kos tudi najzahtevnejšim opravil. Povrh vsega ima še izjemno prilagodljiv uporabniški vmesnik, pri katerem je zelo dobro poskrbljeno za ustvarjanje raznih zapiskov in beležk ter multimedijo. Edina škoda je le, da nista baterija in kamera še za odtenek boljši, saj bi bil sicer LG Optimus G že skoraj idealen mobitel.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
23. september 2013
481
24. maj 2017
LG Optimus G - test na dlani
Android