Nebula Mars II – test na dlani

Tehnik 7. februar 2019 Čas branja članka: 7 min
/PublishingImages/nebula-projektor-test-kavcic-feb19-hero.jpg

Pri Tehniku smo tokrat preizkusili nekoliko drugačen izdelek, kot je to v navadi. Preizkusili smo zelo zanimiv prenosni projektor Nebula Mars II, ki ga je izdelalo podjetje Anker Innovations. Projektor Nebula Mars II nas je vsekakor prijetno presenetil, saj za svojo ceno prinaša precej. Že res, da obstajajo na trgu tudi boljši projektorji, kot je Nebula Mars II, a tudi slednji ima ase v rokavu.

Specifikacije:

 • Tehnologija: DLP
 • Vir svetlobe: RGB LED
 • Ločljivost: 1280 x 720 slikovnih točk
 • Svetlost: 300 ANSI lumnov / 1500 lm
 • Kontrastno razmerje: 1000 : 1
 • Dimenzije: 122 x 138 x 178 mm (širina x višina x globina)
 • Teža: 1483 g
 • Velikost projekcijske slike: 50–150 palcev
 • Moč zvočnikov: 2-krat 10 W
 • Baterija: 12.500 mAh
 • Povezljivost: HDMI, USB, bluetooth, WiFi in screen cast
 • Operacijski sistem: Android 7.1
 • Ostrenje: samodejno

Zunanjost

Projektor Nebula Mars II je precej majhen. Je manjši, kot je večina drugih modelov, ki so ta hip na trgu. To mu vsekakor lahko štejemo v plus, saj se ga lahko brez težav postavi na kakšno manjšo polico oziroma mizo. Projektor Nebula Mars II pa ni samo majhen, je tudi, vsaj po našem mnenju, lepega videza nasploh. Že res, da lep videz pri projektorjih ni ključen. Je pa dobrodošel.

 

Na zunanjosti projektorja Nebula Mars II lahko najdemo nekaj gumbov za upravljanje, reže za zvok in prezračevanje, vmesnike (CD IN, HDMI, USB in AUDIO OUT), odprtino s pokrovom, v kateri se skriva leča, in ročaj, ob pomoči katerega lahko projektor enostavno prenašamo naokoli. Pokrov, ki je postavljen čez odprtino za lečo, je treba odstraniti ročno, če želimo gledati sliko projektorja. Takoj ko pokrov odstranimo, se projektor samodejno vključi. Na zgornjem delu projektorja lahko najdemo tudi štiri majhne lučke, ki kažejo napolnjenost baterije.

Nebula Mars II se lahko pohvali z izjemno dobro prenosljivostjo. Prav to je morda glavna prednost tega projektorja pred večino tekmecev. Dimenzije projektorja Nebula Mars II so 122 x 138 x 178 mm (širina x višina x globina), teža naprave pa je 1483 gramov. Nebula Mars II je torej zelo majhen in precej lahek. Ob pomoči prej omenjenega ročaja se ga lahko brez težav prenaša iz enega v drugi prostor v hiši ali stanovanju oziroma še kam dlje. Če želimo na velikem zaslonu pokazati prijateljem fotografije z našega potovanja, lahko enostavno vzamemo Nebulo Mars II k njim in jim jih pokažemo na njihovi steni.

Baterija

Projektor Nebula Mars II ima za razliko od večine drugih sodobnih projektorjev vgrajeno baterijo s kapaciteto 12.500 mAh. Ta baterija mu omogoča, da deluje tudi, ko ni priklopljen na električno energijo. Projektor Nebula Mars II tako lahko več ur uporabljamo brez priklopa na električno energijo. Dlje ga lahko uporabljamo, če ga uporabljamo kot zvočnik bluetooth, manj pa, če na njem predvajamo kakšen film. In da, res je, prav ste prebrali, projektor Nebula Mars II se lahko uporablja tudi kot zvočnik bluetooth.

Upravljanje

Projektor Nebula Mars II lahko upravljamo na več načinov. Upravljamo ga lahko prek gumbov, ki jih ima na zunanji strani, prek daljinskega upravljalca in prek mobilne aplikacije, ki je bila narejena zanj.

 

Daljinski upravljalec za ta projektor je precej majhen in lahek. Nam se je zdel v splošnem dober. Je pa res, da se na njem ne nahaja fizična tipkovnica, s katero bi se dalo enostavneje vnašati besedilo. Nam pa lahko tukaj priskoči na pomoč omenjena mobilna aplikacija, saj nam ta omogoča, da prek nje besedilo hitro vnesemo v projektor. Prek te aplikacije lahko tudi enostavno upravljamo projektor (povečujemo ali zmanjšujemo jakost zvoka, izključimo projektor …).

 

Povezovanje

Projektor Nebula Mars II lahko povežemo s številnimi napravami, saj ima projektor na zadnjem delu vmesnike HDMI, USB in AUDIO OUT ter sposobnost brezžičnega povezovanja. Če uporabnik želi na primer fotografijo s svojega osebnega računalnika videti na projektorju Nebula Mars II, jo lahko. Potrebuje samo HDMI-kabel, s katerim poveže eno in drugo napravo. Povezovanje projektorja Nebula Mars II in osebnega računalnika deluje brez težav. Preverjeno.

 

Projektor Nebula Mars II nima vmesnika za žično povezavo do interneta. Lahko pa projektor povežemo na internet prek WiFi-ja. Verjamemo, da se to, da manjka vmesnik za žično povezavo z internetom, uporabnikom ne bo zdelo moteče.

Programska oprema

Na projektorju Nebula Mars II se nahaja operacijski sistem Android 7.1, ki na tem projektorju deluje precej tekoče. Uporabniški vmesnik operacijskega sistema je sila preprost, tako da se lahko uporabnik hitro znajde.

 

Uporabniki si lahko na projektor Nebula Mars II nameščajo tudi aplikacije in igre iz trgovine Aptoide TV. Tako si lahko še popestrijo zabavo s projektorjem.

Slika

Najpomembnejša stvar pri projektorjih je seveda njihova slika. Slika, ki jo je sposoben izrisati projektor Nebula Mars II, je po našem okusu zelo spodobna. Najboljša je seveda, ko je v prostoru, kjer jo projiciramo, popolna tema. Je pa zelo solidna tudi če imamo v prostoru nekaj malega dodatne svetlobe. Še vseeno pa priporočamo, da Nebulo Mars II gledate v čisti temi.

Nebula Mars II ima ločljivost 720p, tako da je slika precej ostra, če diagonala slike ni prevelika. Med našim testiranjem smo preizkusili več velikosti slike pri tem projektorju. Ko smo naredili približno 100-palčno sliko, smo bili s kakovostjo še vedno zadovoljni. Je pa dejstvo, da slika pri tej diagonali ni bila tako ostra, kot je pri projektorjih 4K. Še vedno pa je bila tudi 100-palčna slika pri Nebuli Mars II gledljiva. Kontrast je po našem okusu ob tej diagonali še vedno zadovoljiv. Ob pomanjšanju slike pa je bila seveda slika še gledljivejša (beri bolj ostra in svetla).

 

Barve pri projektorju Nebula Mars II so zelo spodobne. Je pa res, da bodo najzahtevnejši uporabniki verjetno pogrešali podporo za HDR. To lahko dobijo pri nekoliko dražjih projektorjih, pa se pri njih HDR ne izkaže vedno najbolje.

Nebula Mars II nam ne ponuja kakšnih podrobnih nastavitev slike. Omogoča nam, da si na primer nastavimo temperaturo barv pri sliki in način slike (eden izmed načinov daje maksimalno svetlo sliko, drugi temnejšo, a varčuje pri bateriji …). Hkrati nam omogoča tudi, da popravimo postavitev slike (to lahko naredi projektor tudi sam) in da po želji obrnemo sliko.

V zvezi z nastavljanjem slike nam je bilo zelo všeč, da zna projektor sam izostriti sliko. Torej ga uporabnik lahko enostavno postavi na želeno mesto, ta pa nato samodejno izostri sliko. Nekoliko manj pa nam je bilo všeč to, da se da velikost slike pri Nebuli Mars II določiti samo s približevanjem in oddaljevanjem naprave od stene oziroma platna, kamor se sliko projicira. Nekateri drugi sodobni projektorji omogočajo povečavo ali pomanjšanje slike tudi z vgrajenim zoomom.

Projektor Nebula Mars II sicer ne spada med projektorje z izredno kratko projicirno razdaljo. Če želimo dobiti z njim 70- ali 75-palčno sliko, ga moramo postaviti približno dva metra stran od stene oziroma platna, na katerega želimo projicirati sliko.

 

Projektor Nebula Mars II prikazuje sliko na podlagi DLP-tehnologije. Tehnologija DLP ima določene prednosti v primerjavi s konkurenčnima tehnologijama LCD in LCoS, žal pa ima tudi eno slabost. To pa je efekt mavrice. Določeni uporabniki pri sliki DLP-projektorjev opazijo nekakšno mavrico. Ta se prikaže v glavnem takrat, ko je na sliki veliko temne barve in nekaj zelo svetle ali obratno. Efekt mavrice opazijo samo nekateri uporabniki. Velika večina naj ga ne bi.

Zvok

Projektorji imajo ponavadi vgrajeno precej slabo ozvočenje ali pa ga sploh nimajo. Nebula Mars II v tem pogledu precej preseneča, saj ima vgrajena dva zelo spodobna zvočnika, ki se dobro izkažeta pri predvajanju glasbe oziroma pri predvajanju zvoka iz filmov. Že res, da je dobro, če želimo pravi filmski zvok, da na Nebulo Mars II priklopimo kakovostnejše zunanje zvočnike, a tudi vgrajena dva znata pričarati dober zvok. Na projektor Nebula Mars II lahko, če želimo, priklopimo tudi slušalke in si tudi z njimi pričaramo dober zvok.

Kot smo omenili že nekoliko prej, se lahko projektor Nebula Mars II uporablja tudi kot zvočnik bluetooth. Preprosto ga povežemo z mobitelom in že dobimo na njem zvok iz mobilne naprave. Verjamemo, da bodo predvsem tisti mlajši uporabniki precej posegali po tej funkcionalnosti.

Dejstvo je, da vsi projektorji ob delovanju oddajajo določen zvok. V mislih imamo zvok ventilacije. Tudi Nebula Mars II ga. A ta se nam pri Nebuli Mars II ni zdel tako glasen, da bi nas to motilo pri gledanju vsebin. Ko gledamo film ali poslušamo glasbo, hitro pozabimo nanj, če imamo zvok pri filmu ali glasbi na normalni jakosti.

Sklepna beseda

Projektor Nebula Mars II nas ni razočaral. Prepričal nas je s prenosljivostjo, preprostostjo, dobrim zvokom, zmožnostjo priklapljanja več različnih naprav, zelo solidno sliko in z možnostjo upravljanja prek mobilne aplikacije. Verjamemo, da tudi vas ne bo razočaral, če ne spadate med tiste zelo zahtevne uporabnike. Najzahtevnejši uporabniki danes posegajo po projektorjih 4K, ki jih je na trgu že kar nekaj. So pa ti projektorji 4K seveda cenovno ponavadi precej dragi.

Če bi si radi svoj dom ali vrt spremenili v pravi mali kino, je Nebula Mars II lahko primeren projektor za uresničitev te ideje. Mi ga ocenjujemo s palcem navzgor!


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
7. februar 2019
4441
7. februar 2019
Nebula Mars II – test na dlani