Nexus 5 - test na dlani

Peter Uranjek 27. november 2013
/PublishingImages/Nexus5-hero.jpg

Ko je pred kratkim Google brez pretiranega pompa predstavil novega Nexusa 5, se je o njem vedelo že praktično vse. Google ga ni mogel ali hotel skrivati pred javnostjo in že tedne pred predstavitvijo so na dan pricurljale prav vse podrobnosti. Skrivnost so ostale le podrobnosti novega Androida 4.4 KitKat.

Nexus 5 KitKat 

Nexus 5 na papirju zgleda odličen, vendar specifikacije ne povedo celotne zgodbe. Kako se obnese v vsakodnevni uporabi?

Tehnične specifikacije

Drobovje Nexusa 5 je dokaj zmedena reč. Nekatere lastnosti so vrhunske, druge trmasto vztrajajo v lanskem letu:

 • deluje v omrežjih: GSM: 2G (GPRS, EDGE), 3G (HSPA+), 4G (LTE)
 • procesor: štirijedrni 2,26 GHz Snapdragon 800 in 450 GHz grafični pospeševalnik Adreno 330
 • delovni pomnilnik: 2 GB
 • notranji pomnilnik: 16 ali 32 GB
 • zaslon: 12,6 cm (4,95-palčni) IPS LCD ločljivosti 1920 x 1080 (445 ppi)
 • glavna kamera: 8 MP z optično stabilizacijo slike
 • sprednja kamera: 1,3 MP
 • povezljivost: WiFi (dual band 802.11 a/b/g/n/ac), Bluetooth 4, NFC (Android Beam)
 • baterija: Li-Ion 2300 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.4 KitKat
 • dimenzije: 69.17 x 137.84 x 8.59 mm
 • masa: 130 g

 

LG Nexus 5 je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

Strojna oprema: Vrhunsko mešano s povprečnim

Lanski Nexus 4 je bil glede dizajna precej ambiciozen s stekleno zadnjo stranico, ki je izgledala kot disko krogla. Vizualni učinek je bil prijeten, vendar je steklo zelo rado počilo. Letos je Google pri oblikovanju mobitela ubral bolj umirjen pristop. Nexus 5 je na zunaj na las podoben letošnji tablici Nexus 7. Spredaj sedi brezoblična, proti praskam odporna stranica iz stekla Gorilla Glass 3. Brez kakršnekoli tipke. Androidove značilne tri tipke za domov, nazaj in večopravilnost so namreč del zaslona. Zadaj je gumirana plastika črne ali, če ste bolj avanturistične sorte, bele barve. Velika okrogla kamera na levi strani zgoraj daje mobitelu prepoznaven videz. Gumbi za glasnost in vklop/izklop/zaklep so baje iz keramike, vendar so malce majavi.

Nexus 5 zvočnik 
Zvočnik se tokrat nahaja na spodnji strani napravice in je pravo razočaranje. Uporaben je samo v tihem okolju. Preglasi ga vsak bolj čustven vzdihljaj. Postavljen je na spodnjo stran mobitela, da bi ga lahko slišali tudi, ko leži na primer na mizi. Točno na tistem mestu se je navadno znašla tudi moja dlan, ne glede na to, ali sem mobitel držal pokončno ali leže. Uporaba slušalk je torej obvezna.

Zaslon na Nexusu 5 je nič manj kot vrhunski. Meri ščepec manj kot 5 palcev (12,6 cm) in loči 1920 x 1080 točk. Točkovna gostota je tako 445 ppi, kar je tako dobro, da že meji na ekstravaganco. Zaslon sicer ni nič novega, saj se mobiteli s takimi ponašajo že večino leta, je pa vreden poudarka vsakič znova.

V prsih junaka bije zverina. Če je Google pri nekaterih drugih komponentah jemal bližnjice, pa pri procesorju ni skoparil. Nexusa 5 poganja štirijedrni Snapdragon 800 takta 2,26 GHz in grafični pospeševalnik Adreno 330, kar v praksi pomeni VROOOOOOM! Z enakim procesorjem sta sicer opremljena tudi LG G2 in Samsung Galaxy Note 3, vendar sta oba krepko obtežena z grafičnimi priboljški. Nexus 5 brez zatikanja poganja prav vse, kar človek lahko legalno nanj naloži.

Nexus 5 unboxing 
Od vgrajenih 16 GB spomina (na testnem modelu) jih sistem zasede okoli tri in pol. To uporabniku pusti 12,5 GB za aplikacije, fotografije in druge razvade. Ravno dovolj za večino, vendar malce nerodno, če vam tega prostora zmanjka. Nexus 5 namreč ne omogoča razširitve spomina s kartico Micro SD. V Združenih državah in nekaterih izbranih regijah (ne, ne v Deželi pod Alpami) Google pomanjkanje prostora nadomesti z obsežnimi storitvami v oblaku. Glasbo, na primer, lahko shranite v spletno odložišče Play Music All Access in jo predvajate s spleta. Na mobitel pa “pripnete” samo nekaj najbolj poslušanih skladb za trenutke, ko ste brez povezave z internetom.

Kamera: dobra, a le v idealnih okoliščinah

Nexus 5 ima še vedno kamero enake ločljivosti kot lani - 8 MP, in ni ravno vrhunska. Med konkurenco je najslabša, tako po ločljivosti kot po softveru. Sicer se ponaša z optično stabilizacijo slike, vendar je 8 MP izrazito srednjerazredna ločljivost. Ni ravno slaba, fotografije na koncu izpadejo v redu. Je pa vmesnik preveč poenostavljen in prepočasen. Pri tako močnem procesorju in ne ravno najvišji ločljivosti mi je uganka, zakaj traja dobršen del sekunde med trenutkom, ko pritisnem na sprožilec in trenutkom, ko Nexus sliko zajame.

Google zelo izpostavlja funkcijo visok dinamični razpon - HDR+. HDR ni ravno novinec na mobitelih, prisoten je že več let. Deluje tako, da kamera za vsako fotografijo zajame še eno preveč osvetljeno in eno premalo osvetljeno, potem pa jih združi v eno samo fotografijo. Ta ima bolj jasne temne dele in bolj kontrastne svetle dele. Googlov HDR+ naredi še nekaj algoritemske magije. Pri premikajočih predmetih, na primer, izbere le najbolj ostro različico. Pri posnetkih v temnem okolju zmanjša šum in naredi fotografije svetlejše.

Nexus 5 zadnja stran 
Drug trik, ki ga zmore Nexusova kamera, je Photo Sphere. Gre za 360-stopinjski panoramski posnetek, ki ga verjetno poznate že iz Googlovega pogleda ulic (Street View). Na žalost jih lahko v taki obliki gledamo le na mobitelih ali socialni mreži Google+. No ja, tudi na strani Views, če ste jih pripravljeni deliti z vesoljno javnostjo. V praksi Photo Sphere deluje in je dokaj enostavna za uporabo, so pa rezultati zelo različni. Nexus zna lepo spojiti samo slike bolj oddaljenih predmetov (10 metrov ali več). Če pa bi želeli posneti recimo dnevno sobo, se pripravite na bolj abstraktno obliko fotografije.

Nexus 5 fotogalerija 

Ogled fotografij v polni velikosti.

Poleg omenjenih funkcij zna kamera zajeti še navaden panoramski posnetek in seveda video ločljivosti 1080p. Nič novega, dovolj za manj zahtevne uporabnike.

Programska oprema: Android 4.4 KitKat

Google je prejšnjo iteracijo Androida, t. i. Jelly Bean, predstavil skoraj leto in pol nazaj. Takrat ga je javnost dobila v roke na tablici Nexus 7. Vseboval je kup novosti, vendar je bilo največ dela narejenega pod pokrovom grafičnega vmesnika. Android je moral zamenjati dve različici, da je Google končno ocenil, da je čas za spremembo imena. Čeprav smo vsi pričakovali, da bo nova različica nosila ime Key Lime Pie, si je Google v zadnjem trenutku premislil in novega Androida poimenoval Android 4.4 KitKat. Menda so dojeli, da zelo malo ljudi sploh pozna tradicionalno ameriško limonino pito.

Nexus 5 uporabniški vmesnik 
Ves dizajn Nexusa 5, pomanjkanje gumbov pod zaslonom, minimalističen videz in podobno služi temu, da napravo skrije in v ospredje postavi vsebino na zaslonu. Konec koncev mobitelov ne kupujemo, da bi jih postavili v vitrino in opazovali, temveč da nas povežejo z vsebino in ljudmi, ki so nam blizu. Poanta Googlovega Nexusa 5 torej ni sam mobitel, ampak Android, ki je na njem. In ta je tokrat bolj kot kadarkoli podaljšek Googlovih storitev.

Če uporabljate vsaj del Googlovih storitev, bodo novosti več kot dobrodošle. Vendar bodo največ od KitKata imeli tisti, ki Googlu zaupajo malce več podatkov. Google Now je tokrat tako tesno integriran v sistem, da je postal del domačega zaslona. Seveda ga lahko še vedno prikličete tako, da podrsate s prstom od dna ekrana navzgor. In ravno Google Now deluje najbolje, če vključite beleženje zgodovine iskanja, lokacijske storitve in vpišete svoj domači in službeni naslov. Pa še takrat ne bo deloval v slovenščini. Vendar, ko si enkrat vzamete čas in ga nastavite, je Google Now resnično uporaben pripomoček. Iskalnik na začetnem zaslonu vas namreč ves čas posluša in če sliši besede “OK Google”, takoj zažene iskalnik. Če vam torej angleščina ni tuja, lahko zelo hitro najdete podatke na spletu, pa tudi nastavljate budilko, zaganjate aplikacije, skladbe in podobno.

Fotografije lahko samodejno shranjujete na aplikaciji “Fotografije Google”, ki so skoraj samostojen podaljšek socialne mreže Google+. Pri tem Google na strežniku prenesene fotografije popravi (“auto awsome”) in jih podvrže kančku algoritmične akrobacije. Iz zaporednih fotografij naredi animacijo ali panoramske posnetke, celo video in fotografije združi v kratke filme z glasbeno spremljavo. Vse shranjene slike in video posnetki so seveda zasebni, vidni so samo lastniku.

Ena boljših novosti je prenovljena aplikacija Telefon (Google Dialer). V ospredje postavlja osebe, s katerimi največ komunicirate. Če vpišete ime v iskalnik, pa ta ne išče samo po vašem imeniku, ampak tudi po spletu, kar je posebej uporabno, ko iščete številko kakšnega podjetja. Google gre še korak naprej. Če vas kliče neznana številka, Google pobrska po spletu in najde imetnika, če je ta seveda kje objavljen.

Nexus 5 uporabniški vmesnik  
Samostojne aplikacije za sporočila SMS in MMS ni več. Google je sporočanje prestavil v aplikacijo Hangouts, ki jo poznamo kot naslednika Gmail klepetalnice Google Talk. Praktična izvedba ni najbolj posrečena. Hangouts namreč naredi lasten pogovor za klepetalnico in povsem samostojnega za SMS/MMS. Medtem ko lahko sporočila klepetalnice berete na Gmailu v brskalniku, pa SMS-i ostanejo samo na telefonu, kar ustvarja nepotrebno zmedo.

Po grafični plati se KitKat ne razlikuje toliko od Jelly Beana. Ikone so večje in malce spremenjene. Skrajni levi zaslon je rezerviran za Google Now, pripomočke na začetni zaslon zopet dodajate z dolgim pritiskom na prosto mesto na zaslonu. V seznamu aplikacij ni več pripomočkov ali posebne ikone za trgovino Google Play. Pisava je bolj strnjena, cel sistem je svetlejši, hitrejši in prijaznejši.

Povzetek: predober za to ceno

Lansko leto je Google presenetil javnost, ko je začel s prodajo vrhunskega mobitela nekaj cenovnih razredov pod konkurenco. Letos nadaljuje s to tradicijo. Nexus 5 je paradna naprava za ceno mobitela srednjega razreda. Google je za nizko ceno sicer žrtvoval kamero, vendar ni skoparil pri pomembnih sestavinah. Zaslon in procesor sta vrhunska, vključitev podpore za LTE pa pomeni, da bo Nexus 5 aktualen še dolgo. Sploh z Googlovo podporo pri nadgradnji softvera. Kamera pod pravimi pogoji naredi dobre slike, poleg tega Google obljublja, da bo bolj podprl razvoj aplikacij zanjo. Torej lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo izboljšave. Zaradi nesvetleče mat barve je Nexus 5 res prijazen do oči. Prstni odtisi se poznajo le, če imate mastne prste. Črna različica daje vtis, da bi jo bilo težko ujeti na radar.

Nexus 5 
Nexus 5 je končno povezal serijo naprav Nexus (Nexus 10, Nexus 7 in Nexus 5) v celoto. Dizajn je enoten in prepoznaven ne glede na velikost naprave. Kaže, da Google vedno bolj resno jemlje svoje naprave. Niso več namenjene samo razvijalcem in “nerdom”, temveč so usmerjene širše proti povprečnemu potrošniku. In povprečni potrošnik bo težko našel primerljiv mobitel za to ceno.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
27. november 2013
1916
19. marec 2014
Nexus 5 - test na dlani
Android