Nokia 3310 danes in nekoč: kaj se je spremenilo in kaj je ostalo enako?

Andrej Pirnat 26. junij 2017
/PublishingImages/2000nokia3310_hero.jpg

Opozorilo: Tale uvod bo nekoliko trajal, ampak, če govorimo o Nokii 3310 (stari ali novi), ne gre brez nostalgičnega potovanja v preteklost …

Leto 2000 je bilo pomembno leto. Pustimo ob robu, da je bil to začetek novega stoletja in zadnje leto tisočletja. Leta 2000 je Slovenija na čelu z Zlatkom Zahovićem in ob spremstvu ponarodele skladbe “Slovenija gre naprej” prvič kot samostojna država nastopila (in se zelo spodobno odrezala) na evropskem prvenstvu v nogometu, na katerem je končno zmago slavila Francija.

Zlato na olimpijadi

Istega leta je Slovenija osvojila tudi prvi zlati medalji na poletnih olimpijskih igrah v Sydneyju. Priborila sta ju “ostrostrelec” Rajmond Debevec ter veslaški dvojec z Iztokom Čopom in Luko Špikom.

 

Na teh olimpijskih igrah smo bili priča tudi enemu najboljših zabijanj na košarkarskih parketih vseh časov. Njegov “avtor” je bil takrat še mladi Vince Carter, ki je v enem od napadov na finalni tekmi dobesedno preskočil francoskega velikana Frederica Weisa in zabil žogo v koš (Carter je istega leta spektakularno osvojil tudi tekmovanje v zabijanju v ameriški profesionalni košarkarski ligi NBA). Če še nekoliko ostanemo na parketu, sta tega leta v ligi NBA z ekipo Los Angeles Lakers svoj prvi prstan osvojili tudi dve košarkarski legendi, Shaquille O’Neal in Kobe Bryant.

Pop princeske, raperji in Russell Crowe

Na glasbeni sceni so leta 2000 kraljevali Britney Spears s skladbo “Oops, I did it again”, Eminem s skladbo “The Real Slim Shady”, Destiny’s Child s skladbo “Say my name”, Santana s skladbo “Smooth” in prehitro preminula mlada pevka Aaliyah s skladbo “Try Again”.

Pestro je bilo tudi na področju filma. V kinematografe je prišel film Gladiator, ki je kasneje prejel oskarja za najboljši film leta in v katerem je zablestel Novozelandec Russell Crowe, dobili pa smo tudi nekaj večnih uspešnic, kot so Prežeči tiger, skriti zmaj (Crouching Tiger, Hidden Dragon), Memento, Pljuni in jo stisni (Snatch), Ameriški psiho (American Psycho), Brez povratka (Final Destination), Obala (The Beach) in Film da te kap (Scary Movie). Pričeli so tudi s snemanjem prvega filma o mladem čarodeju Harryju Potterju.

 

Igričarski zanesenjaki so prišli na svoj račun

Leto 2000 je bilo v marsikaterem pogledu prelomno tudi na področju zabavne elektronike in tehnologije. Na trg je namreč prišla Sonyjeva igralna konzola PlayStation 2, ki še danes velja za eno najbolj legendarnih naprav na svojem področju. Priča smo bili tudi izidu odličnih iger Diablo 2, The Sims, Counter-Strike, Baldur’s Gate II in Deus Ex (najljubša igra avtorja tega članka)./p>

Prav tako pa se je takrat veliko govorilo o t. i. milenijskem računalniškem hrošču, ki naj bi ob prehodu v novo leto onesposobil številne računalniške sisteme po celem svetu. Kljub temu, da se je tresla gora, se je na koncu rodila miš, in računalniki so nemoteno delovali naprej.

Rojstvo legende

Pred 17 leti je luč dneva ugledal tudi bržkone najbolj legendaren mobitel vseh časov, Nokia 3310. Naj dvigne roko tisti, ki še ni slišal zanj? Verjetno ga med vami ni takšnega junaka, če pa je, je zagotovo z drugega planeta. To je tako, kot če bi rekli, da niste še nikoli slišali za Chucka Norrisa. In prav z njim si Nokia 3310 deli veliko podobnosti. Vsaj po ustnem izročilu. Tako kot Chuck velja za nepremagljivega mojstra borilnih veščin, tako Nokia 3310 velja za neuničljiv mobitel, ki je sposoben preživeti tudi apokalipso (marsikdo jo uporablja še danes).

 

Zato ne čudi, da ga je Nokia letos, ko se je v velikem slogu vrnila na trg mobilne telefonije, obudila od mrtvih. Več o tem, kako se nova različica obnese v praksi in o kratki zgodovini vzpona in padca Nokia, lahko preberete v našem Testu na dlani, v tokratnem članku pa bomo pogledali, kako se nova 3310 primerja z izvirnikom in ali upravičeno nosi njegovo ime.

Enako ime, drugo občinstvo

Pojdimo kar na začetek. Medtem ko je bila izvirna Nokia 3310 eden najnaprednejših mobitelov svojega časa, to za njeno naslednico ne velja. Nova Nokia 3310 je namreč v primerjavi z današnjimi pametnimi mobiteli strojno in funkcijsko podhranjen mobitel. Gre namreč za zelo osnoven mobitel, ki ne pozna nameščanja aplikacij, spektakularnih iger in naprednih tehnologij. Temu primerna je seveda tudi cena. Nova 3310 je izjemno ugoden mobitel (slabih 60 evrov v prosti prodaji), kar njena predhodnica ob svojem izidu ni bila. Seveda je tudi stara 3310 danes zelo osnoven mobitel (še bolj kot nova), tako da sta si ob neposredni primerjavi po tem, kar ponujata v tem trenutku, precej podobni.

Vseeno pa sta s stališča ciljnega občinstva ob prihodu na trg, torej ena leta 2000 in druga letos, zelo različni. Izvirnik je namreč takrat nagovarjal zahtevnejše uporabnike, saj je za tisti čas ponujal kar precej naprednih funkcij, letošnji “rimejk” pa cilja na nedeljske uporabnike, ki želijo mobitel koristiti bolj kot ne le za klicanje in pošiljanje sporočil (babice, dedki, otroci), oziroma na tiste, ki bi poleg svojega glavnega mobitela želeli imeti še enega, “ki ga ni tako škoda” za izlete v hribe in druge bolj avanturistične podvige.

 

Posodobljena stara šola

Naslednja točka je dizajn. Tudi pri tem velja podobno kot zgoraj. Mobitela sta si podobna, a hkrati različna. Novi model z barvno kombinacijo in obliko tipk sledi dizajnerskim smernicam starega. Prav tako ima odstranljiv zadnji del ohišja, tako da lahko dostopate do baterije ali ga zamenjate z drugo barvo in si tako ustvarite pisan mobitel. Škoda ker ni odstranljiv tudi prednji del ohišja, tako kot pri izvirniku, s čimer bi lahko imeli vsak dan popolnoma drugačen mobitel (za staro 3310 je bilo na voljo malo morje neuradnih raznobarvnih ohišij).

Najbolj opazna vizualna razlika med obema je obseg. Nova različica je namreč precej bolj “fit”, saj je skoraj še enkrat tanjša in posledično tudi precej lažja. Zaradi tega jo je tudi lažje držati v roki. Druge mere, kot sta višina in širina, ostajajo približno enake

Nokia 3310 je še vedno plastična, čeprav njena plastika zdaj deluje nekoliko bolj ceneno in niti približno tako robustno kot pri predhodnici. To se pokaže že pri odpornosti na praske, saj jih je nova v enem tednu uporabe na našem testu nabrala skoraj več kot stara v 17 letih. To pomeni, da ena njenih glavnih lastnosti – neuničljivost –, zaradi katere je postala tako slavna, ne drži več. Vsaj nismo upali preizkusiti, tako da bomo ostali kar pri mitološkem izročilu, ki se drži izvirnika.

 

Polnilec lahko vržete v smeti

Če nova ne sledi temu izročilu v robustnosti, pa mu zagotovo pri avtonomiji baterije. Izvirna Nokia 3310 je bila namreč znana po vzdržljivi bateriji, ki tudi več tednov ni potrebovala polnilca. Na mobitelih takrat seveda ni bilo na tisoče aplikacij, ki danes omogočajo brskanje po spletu, ogled videoposnetkov, poslušanje glasbe in igranje iger. Prav tako mobiteli niso imeli velikih barvnih zaslonov.

In ker tudi nova Nokia 3310 ne ponuja kaj dosti več od osnovnih funkcij, preprostega operacijskega sistema in majhnega barvnega zaslona, tudi njena baterija ne kopni tako hitro, kot smo vajeni pri današnjih pametnih mobitelih. Pravzaprav je čisto nasprotje, saj v času pripravljenosti zdrži kar mesec dni (!), ob zmerni uporabi pa tudi dva tedna. Pa še napolni se relativno hitro prek vhoda microUSB (to je tisti klasični, ki ga še vedno najdemo pri večini pametnih mobitelov).

Kača klopotača

Nova različica pa je obdržala še en pomemben element izvirnika. Morda najpomembnejšega od vseh. Katerega? Kačo, seveda! Preprosto in zabavno igro, v kateri s kačo jeste “jabolčka”, ki se naključno pojavljajo na poligonu. Za vsako “zaužito” jabolko se vaša kača podaljša, sčasoma pa tudi pohitri, s tem pa so vedno bolj na preizkušnji vaši refleksi.

 

Z novo različico Nokie se je nekoliko razvila tudi ta ikonična igra, ki je zdaj barvna in poteka po stopnjah. Na vsaki stopnji morate v določenem času pojesti predpisano količino jabolk, stopnje pa se stopnjujejo v težavnosti (dobijo ovire, še eno sovražno kačo, labirint …). Čeprav marsikateremu puristu takšen poseg v klasiko ne bo všeč, pa zadeva še vedno deluje in je še vedno zelo zasvojljiva.

WiFi? Nikoli slišali …

Velika škoda pa je, da so se pri Nokii nostalgičnosti oprijeli tudi pri povezljivosti. Tako kot izvirnik ni poznal povezovanja na internet, tako je pri tem omejena tudi nova različica. Dobro, za tiste čase je bilo to običajno, saj leta 2000 ni bilo mobitela, ki bi omogočal brskanje po spletu. Danes pa je to skoraj nesprejemljivo.

Nova Nokia 3310 tako ne podpira povezovanja z brezžičnimi omrežji, tako da je pri prenosu podatkov omejena na omrežje 2.5 G. Če že niso dodali podpore za WiFi, bi jo lahko vsaj za hitrejše omrežje. Tako pa je povezovanje v splet počasno in kar nekoliko mukotrpno. Sicer deluje, a se boste pri nalaganju (močno okrnjenih) spletnih strani pošteno načakali. Ima pa, za razliko od izvirnika, nova Nokia vmesnik bluetooth, tako da lahko v avtu z njo prostoročno telefonirate.

 

Vredna svojega imena

Ali torej nova Nokia 3310 uspe zapolniti velike čevlje svoje “mame” in upravičeno nosi to častitljivo ime? Pri Tehniku smo mnenja, da ja. Čeprav je daleč od revolucionarnosti izvirnika, vseeno ponuja nekaj pomembnih funkcij, ki so botrovale nastanku legende. To sta predvsem izjemno dolga avtonomija baterije, ki je precej boljša kot pri predhodnici, in igra Kača, ki je še vedno tako sproščujoča in zabavna kot nekoč. To pa je pravzaprav vse, kar pravi Nokijin oboževalec potrebuje. Za podrobnejši opis in test novega modela pa kliknite tukaj.

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj najboljših šal, ki krožijo o Nokii 3310 …

 

 

 

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
26. junij 2017
3520
18. maj 2018
Nokia 3310 danes in nekoč: kaj se je spremenilo in kaj je ostalo enako?