Nokia 3310 - test na dlani

Andrej Pirnat 15. junij 2017
/PublishingImages/nokia3310_naslovna-hero.jpg

Ah, Nokia … Ime, ki marsikoga ponese nazaj v čas in v njem vzbudi občutke nostalgije. Ob prelomu tisočletja je namreč predstavljalo sinonim za najboljše mobitele tistega časa, legenda o njih pa se je ohranila vse do danes. Sploh o slavni Nokii 3310, ki jo že skoraj enačimo s starogrškimi mitološkimi bitji in je postala že nekakšen Chuck Norris mobilne telefonije. Upravičeno, seveda. Leta 2000, ko je prišla na trg, je namreč imela vse, kar je mobitel tistega časa lahko imel. Všečen robusten dizajn, kompaktnost (da, v tistih časih je bil to plus), skrito anteno, dobre igre, možnost ustvarjanja lastnih melodij za zvonjenje, računalo, štoparico ter seveda baterijo, ki je zdržala v nedogled. Menda nekaterim uporabnikom še do danes ni bilo treba uporabiti polnilnika … vsaj tako pravi legenda.

Zavrtimo čas naprej v sedanjost … Nokia je nazaj! Z novim mobitelom! Nokio 3310! … “Kako prosim?” Da, prav ste prebrali. Po turbulentnih letih, ko je uveljavljena finska znamka praktično že utonila v pozabo, se zdaj vrača v velikem slogu. Z obuditvijo legende. No, to je le eden od njihovih novih mobitelov, in čeprav je od vseh najmanj zmogljiv, je skoraj brez dvoma tisti, ki je pritegnil največ pozornosti. Kako tudi ne bi, ko pa nosi tako častitljivo ime! Pa ga je tudi vreden?

 

Od toaletnega papirja …

Preden pogledamo, kaj ponuja, si najprej poglejmo, kaj se je sploh dogajalo z Nokio v zadnjem desetletju. Čeprav njeno ime v sodobnem času povezujemo z razvojem in izdelavo mobitelov, je bila Nokia ustanovljena že davno prej. Celo pred izumitvijo prvega telefona. Njeni začetki namreč segajo v 19. stoletje, natančneje v leto 1865.

V svoji zgodovini se je preizkusila v številnih industrijah, med drugim tudi v izdelavi gumijastih čevljev, dihalnih mask in celo toaletnega papirja. Zelo zgodaj pa se je začela spogledovati tudi s tehnologijo in telekomunikacijami. Na tem področju je začela z razvojem telefonskih stikal za telefonske centrale, kondenzatorjev, mikroračunalnikov in prenosnih profesionalnih radijskih postaj, ki so bile tudi Nokijina vstopna točka v mobilno telefonijo.

 

… do najboljšega mobitela …

Prvi popolnoma prenosen mobitel je Nokia razvila leta 1987, pet let pozneje pa v prodajo ponudila tudi prvi komercialno dostopen mobitel z oznako 1011, katerega cena je bila postavljena pri 2.500 nemških markah (približno 1.800 evrov). V naslednjih 15 letih je nato Nokia razvila nekaj najbolj markantnih in tudi najbolje prodajanih mobitelov vseh časov, med katerimi velja v kronološkem vrstnem redu posebej izpostaviti modele 8110 (po domače smo mu rekli “bananca”, nastopil pa je tudi v filmu Matrica), 7110, 5110 (moj prvi mobitel), 3210, 3310, 6600, E71 in N95.

Nokia seveda ni bila edini proizvajalec mobitelov, bila pa je daleč najbolj uspešen. Saj so imeli tudi drugi zelo dobre aparate, a roko na srce, vsak pravi navdušenec nad mobilnimi tehnologijami je hrepenel po najboljših Nokiah. Fincem nihče ni segel do kolen … Do leta 2007, ko je Apple z iPhonom popolnoma spremenil igro in predstavil nov koncept mobitela. Applu so kmalu sledili še drugi proizvajalci, ki so na svoje mobitele namestili operacijski sistem Android, Nokia pa s svojim Symbianom kar naenkrat ni bila več konkurenčna. Ker je zaspala na lovorikah in se je začela na nove razmere prilagajati prepozno, jo je povozil čas.

 

… do propada …

Sledilo je krizno obdobje, v katerem se je nekoč veliko ime na vse kriplje trudilo najti svoj prostor pod soncem. Najprej so sklenili partnerstvo s tehnološkim velikanom Microsoftom. Pod znamko Nokia Lumia so sicer razvijali solidne telefone, vendar pa so ti uporabljali manj priljubljen operacijski sistem Windows Phone. Zaradi manj obsežnega nabora aplikacije se namreč ta ni mogel kosati z Androidom in iOS-om. Ker sodelovanje ni obrodilo sadov, se je Nokia odločila svoj mobilni oddelek popolnoma prepustiti (beri: prodati) Microsoftu. Ta je potem na svojih mobitelih še nekaj časa uporabljal Nokijino ime, dokler ga ni leta 2014 delno upokojil in nadomestil z imenom Microsoft Lumia - pametni mobiteli so nosili ime Lumia, “neumni” oziroma osnovnofunkcijski pa so obdržali ime Nokia.

… in ponovnega rojstva

Ampak tudi to ni pomagalo do uspeha. Microsoftu namreč ni uspelo razviti dovolj konkurenčnih mobitelov, zato so se odločili, da oddelek, ki je razvijal osnovnofunkcijske mobitele, skupaj z znamko Nokia prodajo mlademu, lani ustanovljenemu finskemu podjetju HMD Global. In kdo se je skrival za to na prvi pogled dolgočasno in generično znamko? Nihče drug kot skupina Nokijinih veteranov, ki so pred slabimi 20 leti ime povzdignili med zvezde. Jim ga bo uspelo še enkrat?

 

Čas za nov vzpon

To bo pokazal čas, ampak začeli so napadalno. V začetku letošnjega leto so na svetovnem kongresu mobilne telefonije predstavili nove pametne mobitele z oznakami Nokia 3, Nokia 5 in Nokia 6, ki so na prvi pogled videti zelo konkurenčni tako po zmogljivosti kot tudi ceni (urednik, upam, da bo mogoče tudi te dobiti za kakšen hiter testni krog, ko bodo na voljo). Ampak da bi bili tudi opazni v množici podobnih naprav, so se morali spomniti nečesa, kar bi pritegnilo pozornost uporabnikov. In kaj je boljšega, kot “rimejk” stare zimzelene uspešnice? Nostalgija vedno vžge. O novi Nokii 3310 ste najbrž že slišali ali brali, saj so se o njej razpisali domala vsi tuji in domači mediji, tudi naš Tehnik.

V teoriji smo jo torej spoznali podolgem in počez, zdaj pa je naposled napočil čas še za praktičen preizkus. Naj povem kar naravnost. O novi 3310 ne bom filozofiral. Ne bom podrobno razčlenjeval zaslonske tehnologije in fotoaparata, še manj operacijskega sistema in vseh njegovih funkcionalnosti. Niti govoril o zmogljivostnih testih. V tem ne vidim smisla. Gre namreč za povsem osnoven mobitel, katerega namen ni konkurirati pametnim mobitelom. “Kaj pa je potem njegov namen?”, sprašujete. To sem se vprašal tudi sam, zato sem se odločil, da test naredim na takšen način, ki bi znal nanj čim bolj odgovoriti.

 

Kaj je Nokia 3310?

Nova Nokia 3310 je osnovnofunkcijski mobitel, ki je spiritualni naslednik istoimenske legendarne Nokie izpred 17 let. In če je bila ta takrat alfa in omega mobitelov, nova 3310 to ni. Omogoča namreč le osnovne funkcije, kot so klicanje, pošiljanje sporočil, igranje preprostih iger, poslušanje glasbe, zajemanje osnovnih fotografij in počasno deskanje po oskubljenem spletu. Povezave WiFi ne podpira in deluje le v omrežju 2.5G, tako da je mobilni prenos podatkov za današnje čase počasen.

Se zgražate nad njeno preprostostjo? Zakaj? Saj je sploh ne skriva. Nova 3310 ni namenjena večopravilnosti in zabavanju na družbenih omrežjih. Prav tako ni namenjena branju dolgih člankov na spletu, urejanju dokumentov in gledanju filmov. Je pa več kot odlična pri opravljanju osnovnega poslanstva mobitelov - klicanju. Saj še kličete, kajne?

 

Odličen mobitel za otroke, babice in dedke … in za izlet v gore

Sam sem se z njo povsem zabaval, priznam pa, da je ne bi mogel uporabljati kot edini mobitel za vsakodnevno uporabo. Enostavno so me pametni mobiteli preveč razvadili. Je pa lahko več kot odličen sekundarni mobitel. Mobitel, ki ga vzamete s sabo na gradbišče, izlet v gore ali kakšno drugo pustolovščino, kjer brskanje po spletu ni med vašimi primarnimi načrti. Odlikuje ga namreč izjemna avtonomija baterije, ki v stanju pripravljenosti zdrži kar mesec dni! Mesec dni! Danes smo srečni, če zdrži dva dni, kamoli en mesec! Znanstvena fantastika …

Nova Nokia 3310 je primerna tudi za babico in dedka, ki še vedno uporabljata le stacionarni telefon in pametne mobitele enačita z obiskovalci iz vesolja. Kupite pa jo lahko tudi otroku, ki se še uvaja v svet mobilne telefonije in potrebuje mobitel le zato, da vas pokliče, ko v šoli zboli. Res pa je, da so tudi najmlajši otroci že navajeni pametnih mobitelov. Novo Nokio sem namreč pokazal tudi svojemu sedemletniku in me je samo debelo gledal, saj ni vedel, kako naj z njo upravlja. Ampak ko sem mu razložil, kako kaj deluje, mu je bila všeč. Najverjetneje zaradi Kače.

 

Kaj ima …

Da, tudi nova 3310 ima nameščeno to legendarno igro. Sicer v malce posodobljeni in atraktivnejši različici, ampak bistvo ostaja enako. S kačo jeste jabolčka, ki se naključno pojavljajo na poligonu, in se izogibate stoječim in premikajočim se oviram. Preprost koncept, ki pa deluje. Sam je namreč kar nisem mogel odložiti (res pa, da sem neozdravljen odvisnik od iger). Poleg kače lahko na njej igrate še nekaj drugih iger, na primer dirkalno igro Asphalt, ki so vse videti nekako tako kot izvirni Prince of Persia, ali pa Outrun (ju še pomnite, tovariši? #80’s).

Kaj še? … Aha, fotoaparat ima. Z ločljivostjo 2 MP in bliskavico. Fotografirate in snemate torej lahko, tudi v temi, ampak v resnici ne boste želeli. Razen če bo res nujno potrebno. (Vprašanje: ali ste videti bolj čudaško, če fotografirate z novo Nokio 3310 ali s tablico?) Pa če boste fotografirali, potem je spominska (microSD) kartica obvezna oprema. Brez nje boste namreč lahko shranili le okoli pet fotografij. Mobitel ima tudi barven zaslon. Sicer je nizkoločljivosten, ampak barven. Potem je tu še vremenska aplikacija, ki preverjeno deluje. Le počasna je. Glasbo tudi lahko poslušate, saj ima nameščen MP3-predvajalnik in FM-radio sprejemnik. Sem že omenil baterijo? Baterija je resnično izjemna. Sam mobitela v enem tednu uporabe nisem niti enkrat priklopil na polnilec.

… in česa nima?

So pa tudi stvari, ki jih Nokia 3310 nima. Najbolj ji zamerim odsotnost WiFi-povezljivosti, saj verjamem, da bi se njena uporabnost s tem dvignila precej stopenj više. Če že ne podpira omrežja 3G ali 4G, bi lahko hitrejši prenos podatkov omogočila vsaj prek WiFi-ja, ki ga lahko danes najdemo že v vsakem kotičku sveta.

Pogrešal pa sem tudi robustnost, ki je krasila staro Nokio 3310. Nova namreč deluje nekoliko krhko, tako da je raje nisem testiral po vseh izročilih, ki spremljajo izvirnik (trdnejša od skale, ne uniči je niti apokalipsa ipd.). Škoda pa je tudi, da pri novi ni mogoče zamenjati ohišja z drugo barvo, tako kot je bilo to mogoče pri stari. Pri novi je namreč snemljiv le hrbtni del ohišja, tako da v najboljšem primeru lahko ustvarite pisan mobitel, s tem da ste na sprednji strani “obsojeni” na barvo, kakršno ste kupili.

 

Kaj lahko počnete z novo Nokio 3310?

 • kličete
 • pošiljate in prejemate SMS-e
 • igrate igre (kačaaaa!!!!!)
 • poslušate radio
 • poslušate lastno glasbo (MP3-prevajalnik)
 • preverite svoj koledar dogodkov
 • nastavite budilko
 • delate pisne in zvočne beležke
 • računate z računalom
 • preverite vremenske razmere
 • fotografirate in snemate (ampak tega ne boste počeli)
 • brskate po spletu (mukotrpno početje)

Česa z novo Nokio 3310 ne morete početi?

 • uporabljati navigacije
 • objavljati in klepetati na družbenih omrežjih
 • nameščati neuporabnih in uporabnih aplikacij
 • hitro tipkati

Ali je nova Nokia 3310 obvezen modni dodatek?

Nova Nokia 3310 je torej mobitel, ki je za vsakogar in za nikogar. Verjamem, da lahko vsak najde situacijo, v kateri bi mu prišla prav. Če ne drugje pri poziranju v javnosti. Fantje, pozabite na bleščeče avtomobile, motorje, bazene in koktejle. Punce danes padajo na Nokio 3310. Verjemite, govorim iz lastne izkušnje. Ne vem, če sem že kdaj tako hitro pritegnil poglede, ko sem ga potegnil iz hlač … khm … mobitel, da ne bo pomote. Hkrati pa je Nokia 3310 mobitel, ki lahko kaj hitro obleži v kotu pisalne mize in ga sčasoma prekrije prah. Meni osebno je všeč in se mi cena slabih 60 evrov ne zdi visoka, tudi če bi ga uporabljal le občasno. Vam pa nekaj polagam na srce. Če ga boste kupili in uporabljali, nanjo obvezno naložite glasbo, ki pritiče takšnemu retro mobitelu (Britney Spears, Eminem, Nelly), in nadenite ustrezna oblačila (narobe obrnjena čepica s šiltom, široke raperske kavbojke, košarkarski dres, oblečen prek majice).

Specifikacije (ali so sploh pomembne?)

 • Deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE)
 • Spomin: 16 M​B z možnostjo razširitve (microSD do 32 GB)
 • Zaslon: Matrika TFT, 6,1 centimetra (2,4 palca), ločljivost 320 x 240 slikovnih pik (gostota pik 167 ppi)
 • Kamera: 2 MP, LED-bliskavica
 • Video: da
 • Povezljivost: bluetooth 3.0, microUSB 2.0
 • Baterija: Li-ion 1200 mAh, odstranljiva
 • Operacijski sistem: da
 • Dimenzije: 115,6 mm × 51 mm × 12,8 mm oziroma povedano drugače, paše v vsak žep
 • Teža: lahka kot peresce
 • SIM-kartica: MiniSIM
 • Ostalo: FM-radio, WAP, igre, MP3-zvonenje

Za konec pa si oglejte še fotografije, posnete z Nokio 3310, ki so nastale med testom, na TViN Shrambi.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
15. junij 2017
3502
18. maj 2018
Nokia 3310 - test na dlani