Nokia 808 PureView - test na dlani

Tilen Žagar 24. september 2013
/PublishingImages/Nokia808_photo1.jpg

Kdo nima rad prijetnih presenečenj? Pa naj bodo to tista, popolnoma nepričakovana, še boljša pa so takrat, ko se nečesa lotimo z ne najbolj pozitivnimi pričakovanji, nakar se ob koncu dneva režimo od ušes do ušes. Z Nokio 808 PureView sicer ni nujno, da se bomo samo smejali, ponuja pa precej več, kot obljubljajo številke pri specifikacijah in njen Symbian rodovnik. Kaj, zakaj in kako, v novem testu na dlani.

Ko zorijo Nokije.

Telefon

 • Dimenzije: 123.9 x 60.2 x 13.9 mm
 • Masa: 169 gramov
 • Zaslon: 10,16 cm (4 palce) AMOLED ClearBlack z ločljivostjo 360 x 640 pik
 • Osrednji procesor: enojedrni 1.3 GHz ARM 11
 • Grafični procesor: Broadcom BCM2763
 • Delovni pomnilnik: 512 RAM
 • Spomin: 16 GB, podpora razširitve z do 32 GB SD kartico
 • Baterija: 1400 mAh Li-ion
 • Fotoaparat: 41 MP, Carl Zeiss leča,  Xenon bliskavica
 • Povezljivost: 802.11b/g/n, Bluetooth 3.0, NFC, DLNA, micro-USB
 • Operacijski sistem: Nokia Belle, slovenski vmesnik
 

Je to telefon v tvojem žepu ali si samo vesel, da me vidiš?

Če ste si vzeli čas in podrobneje prebrali številke ob zgornjih podstavkah, sta vam verjetno v oči padla dva podatka. Prvi je precejšna teža telefona (mislim, da je celo najtežji pametni telefon, ki sem ga imel v rokah), drugi pa neverjetna številka pri ločljivosti foto senzorja, kar nekako hodi z roko v roki. 41 miljonov slikovnih točk namreč ni tipkarska napaka, in sploh ne dvomim, da vas kar nekaj na tem mestu zavija z očmi, češ, megapiksli niso vse, važna je optika, to je samo trženje za naivne itd. Na tem mestu v testu se tega področja še ne bom dotaknil, zaenkrat naj ostane samo pri tem, da ima Nokia 808 ogromen senzor, kar se žal vidi tudi od zunaj.

Vsake oči imajo svojega malarja, ampak Nokia je z Lumio 800 po mojem mnenju naredila enega izmed najlepših telefonov sploh. To je še toliko bolj očitno, ko jo postaviš poleg Nokie 808, ki izgleda kot Notredamski zvonar mobilnih telefonov. Kdo je imel glavno besedo pri oblikovanju ne vem, samo se mi zdi, da so bili inženirji med glasnejšimi.

Plastično ohišje ima proti vrhu telefona konkretno buško, v kateri je skrit 41 MP senzor skupaj z lečo in bliskavico. Na tem mestu je Nokia 808 debela zajetnih 18 milimetrov. Buške se niso niti trudili skriti s konveksno oblikovanim zadnjim delom telefona ali kakšnim podobnim trikom, čeprav mehki prehodi vseeno izgledajo precej bolje kot podoben kvadraten izrastek na Nokiji N8. Kakorkoli, kamera bode v oči ter refleksno povzroča skrb, ko telefon kam odložimo. Poleg tega da jo vidimo, jo tudi čutimo. Masa ni enakomerno razporejena in sila težnosti je pri vrhu precej bolj vztrajna kot na dnu telefona.

Ohišje je kot že omenjeno plastično, vendar kvalitetno. Fizični gumbi pod zaslonom svoje delo opravijo odlično, poleg tega pa nas z različnimi osvetlitvami opozarjajo na nova sporočila in zgrešene klice. Ob strani sta gumba za glasnost in fotografiranje, ki nas lahko v fotografski način pripelje neposredno iz zaklenjenega telefona, kar je pri takem telefonu več kot smiselno. Med njima pa najbolj neposrečen gumb za zaklep/odklep telefona. Odklepanje telefona s potegom gumba se v teoriji sliši odlično, moje izkušnje iz prakse z Nokio X6 pa so take, da po enem letu uporabe telefona sploh ne upaš več zakleniti in postaneš pravi mojster različnih kotov in sil pritiska, ko prosiš telefon, naj se vendar že enkrat odklene.

Na vrhu telefona so priključki za microUSB, 3,5 mm audio vhod za slušalke in microHDMI, preko katerega lahko fotografije in posnetke predvajamo na televiziji. Pretvornik ni priložen, microHDMI-HDMI kabel pa je nestandarden del moje video opreme, tako da te funkcije žal nisem preizkusil.

10 centimetrov velik AMOLED zaslon zavoljo ClearBlack tehnologije prikazuje odlične barve, ima pa za današnje čase špartansko ločljivost 360 x 640 pik. To hodi napoto predvsem pri brskanju po internetu in branju drobnejšega besedila, drugje pa je vmesnik prilagojen manjši ločljivosti.

Ciao Belle

Telefon poganja operacijski sistem Nokia Belle. Naj vas preimenovanje ne zavede, gre za stari, dobri (če ne dobri pa vsaj znani) Symbian v svoji zadnji izvedbi. Ravno zaradi operacijskega sistema so bila moja pričakovanja precej nizka, ampak starček se v konkurenci sodobnih mobilnih OSov drži presenetljivo dobro.

Prva stvar, ki me je presenetila, je tekoče delovanje. Saj se mu kje kolcne in marsikje sploh ob prvi uporabi čakamo, ampak namizja in ikone se po zaslonu vozijo prijetno hitro in tekoče. Zadnji telefon, po katerem sem tacal pred Nokio 808 je bil Samsung Galaxy S3. 4 jedrna zverina, gigabajt pomnilnika in Android 4.0.4. In zatikajoča animacija že ob odklepu telefona. Ja, Android je krvavo potreboval Project Butter, kjer stvari izgledajo precej bolje, vseeno pa je smešno videti strojno podhranjeno Nokio 808, ki pospravi v koš SGS3 v najbolj osnovnih stvareh.

Nokia Belle

Belle je popolnoma prilagojen upravljanju s prsti in marsikje močno diši po Androidu. Na do šest namizij, med katerimi prehajamo s potegi levo-desno, pripenjamo bližnjice in gradnike, kot Nokia po slovensko pravi widgetom. V privzetem naboru najdemo čuda uporabnih gradnikov, od že skoraj obveznih ure in vremena, najnovejše elektronske pošte, dogajanja na facebooku in twitterju, do gumbov za hitri vklop/izklop NFCja ali WiFija in števca pretočenih podatkov po mobilnem omrežju. Androidast je tudi "predal", ki ga potegnemo z vrha zaslona in prikazuje zgrešena obvestila in hitr dostop do nekaj največkrat uporabljenih nastavitev.

S pomočjo NFCja sem poizkusil Nokio pripraviti do čeblanja z Galaxy Nexusom, vendar brez uspeha. Nexus se je sicer ob vsakem dotiku tresel, kot da ga je strah vseh megapikslov, ki zrejo vanj, ampak do prenosa podatkov ni prišlo.

Nastavitve so bolj logično zbrane na enem mestu in niso več raztreščene po vsem telefonu in skrite v kupu podmenijev. Ker sta to Symbian in Nokia, so med plusi še prava večopravilnost, nabor Nokijinih aplikacij z navigacijo Nokia Drive na čelu in polnjenje baterije nekje dvakrat na teden.

In ker sta to Symbian in Nokia se sistem sem ter tja odloči, da rabimo trenutek za premiselk in bomo počakali par sekund. Sinhronizacija koledarja in kontaktov z Googlom zahteva diplomo iz inženirskih znanosti (ali pa tudi to ne, priznam, pomoč sem poiskal pri svetovalki na Nokia Care). Bolje je z računom Live, saj je na telefonu namenska Microsoftova aplikacija, ki poskrbi za bolj gladko pot skozi nastavitve. Je pa število Exchange računov omejeno na enega, tako da izbiramo med enim ali drugim. Zanimivo se mi je zdelo tudi, da vmesnik povsod podpira portretni in panoramski način, vendar samo v eni smeri (da je gumb za fotkanje na vrhu).

Nokia 808 PureView, Lumia 800 in Galaxy Nexus.

Po podatkih Nokie gosti njihova spletna trgovina več kot 100.000 aplikacij, vendar se to ob obisku tržnice ravno ne čuti. Z vsakega področja najdemo nekaj, vendar primankuje novosti in velikih imen, ogromno aplikacij pa izgleda, kot da so pobegnile iz prejšnega stoletja (in verjetno tudi so).

Če potegnem črto, o Nokiji 808 PureView kot telefonu, je velika in bolj kot ne štorasta, ne preveč mikavna, vendar kvalitetno narejena, z zastarelim operacijskim sistemom, ki pa ima še nekaj asov v rokavu in se dobro upira toku časa. Oziroma krajše, kot telefon bo večini povprečnim uporabnikom povsem zadostovala.

Fotoaparat

 • Polna ločljivost senzorja: 41 miljonov slikovnih točk
 • Efektivna ločljivost senzorja: 38 MP v načinu 4:3 (7152 x 5368), 34 MP v načinu 16:9 (7728 x 4354)
 • Velikost senzorja: 10,8 x 7,5 mm (1/1,2"), velikost točke 1,4 μm
 • Leča: Carl Zeiss F2.4
 • Goriščna razdalja: 8,02 mm (enakovreden 35-mm format: 26 mm v 16:9, 28 mm v 4:3 )
 • ISO: 50 - 1600
 • Izravnava osvetlitve: od –4 do +4 EV v korakih po 0,3 EV
 • Digitalna povečava: do 3,6x (v načinu 3MP PureView) brez izgube kvalitete
 • Sestava: 5 elementov v 1 skupini

5 let zorenja

Ideja o tehnologiji PureView se je pri Nokiji rodila pred dobrimi petimi leti, torej v času, ko je Steve Jobs svetu predstavil prvi iPhone. Finci so vedno sloveli po telefonih z najboljšimi fotoaparati, in inženirji so že razmišljali o prihodnosti in optični povečavi. Kar nekaj idej je našlo pot z risalne mize do delujočih prototipov, vendar jim je vse bolj postajalo jasno, da kvalitetna povečava in optika pomenita tudi (pre)velik telefon.

Navdih so našli pri satelitskih posnetkih. Sateliti zemljsko površje slikajo v izjemno visoki ločljivosti, ko pa v Google Earth iščemo bazen in vozni park pred svojo hišo, pa gledamo samo del ene od fotografij. Nokia 808 pri privzetih nastavitvah shranjuje slike v ločljivosti 5 MP, vendar so v vsaki točki na sliki s pomočjo Nokijinih algoritmov zajeti podatki kar sedmih piklsov na senzorju. Pri povečavi ta številka pada, dokler se ne ustavi v območju "normalnih" fotoaparatov, kjer točka na sliki odgovarja točki na senzorju.

Drugi del rešitve je seveda kakovostna leča, ki osmisli tak senzor. Za to je poskrbel stari znanec Nokie, podjetje Carl Zeiss, in opravil odlično delo. Natančnost pri sestavi petih asferičnih leč je desetkrat (!) večja kot pri objektivih za zrcalno-refleksne fotoaparate. Med sestavo z uporabo nesporednega prenosa slike vsak komplet leč posebej umerijo in s tem zagotovijo željeno kakovost.

Nekje sem omenil strojno podhranjenost Nokie 808, sploh v primerjavi z najnovejšimi Android telefoni. No, ko naloge zaidejo v fotografske vode, to ne drži več. Nokia 808 vsako sekundo prežveči več kot miljardo pikslov, ki jih ji ob pomoči posebnega namenskega procesorja posreduje fotosenzor, kar jo po Nokijinih besedah naredi 16-krat hitrejšo od ostalih telefonov. Vsa ta procesorska moč pride prav pri snemanju videoposnetkov, saj lahko s tako prepustnostjo 30-krat v sekundi vzorči vseh 34 MP točk v formatu 16:9.

Jasen pogled

Pred pisanjem tega testa sem na internetu poiskal nekaj fotogalerij, posnetih z Nokio 808. Da otipam teren. Posneli so jih mnogo boljši fotografi kot jaz, in da se res prepričate o pravi zmogljivosti fotoaparata vam priporočam obisk povezav pod testom. Je pa tudi meni hitro postalo jasno, da karkoli že ujamem v objektiv, z Nokio 808 izgleda bolje.

Fotografije so odlične, z jasnimi detajli, sploh pa zablesti pri slabi svetlobi. Še ko je te le premalo in potrebujemo bliskavico, slike izgledajo bolje kot na večini ostalih telefonov. Tu sploh ni vprašanje, ali se Nokia 808 lahko primerja z ostalimi mobiteli, ampak koliko družinskih digitalnih kompaktnih fotoaparatov bo zasenčila.

Na spletni strani gsmarena so naredili "slepi" test, kjer so obiskovalci med šestimi fotkami izbirali najboljšo brez da bi vedeli, s čim so bile posnete. Nokia 808 je s 570 glasovi za več kot polovico (243 glasov) premagala Olympus PEN E-PL2, digitalni štiri tretjinec z izmenljivimi objektivi! Najbolje se je med ostalimi telefoni odrezal iPhone 4s s 56 glasovi.

 

 

 

 

Tuje fotogalerije:

http://www.flickr.com/photos/nokiaofficial/collections/72157629545720673/http://www.flickr.com/photos/sheridan01/collections/72157630175205148/http://www.theverge.com/2012/6/23/3113109/nokia-808-pureview-sample-photos#3486531

Sklepna beseda

Nokia 808 je čuden tič in dvomim, da bo prodajna uspešnica. S svojo obliko enostavno preveč izstopa, ne pomaga pa ji niti Symbian. Mi pa občutek pravi, da bo postala kultna. Je neverjeten inženirski dosežek, ki kaže vso inovativnost in pogum Nokie. Pogum, da v časih, ko se jim še vedno majejo tla pod nogami, sploh predstavijo tak izdelek, pokažejo ostalim, poglejte, tako se bo v prihodnosti fotografiralo s telefoni. In prepričan sem, da bo PureView kaj kmalu našel pot na nove Lumie, česar se lahko po videnem samo veselim.

Jo pa kljub tem ne ravno optimističnim besedam priporočam. Priporočam jo vsem amaterskim in profesionalnim fotografom, ki po svetu mnogokrat hodijo brez fotoaparata, skoraj vedno pa imajo v žepu telefon. Če bo to Nokia 808 PureView, bodo fotoaparat precej manj pogrešali. In priporočam jo tistim, ki se jim kolca po Symbian časih in so operacijskega sistema navajeni. Le ta na njej poje svoj labodji spev, ki se iskreno, sploh ne sliši slabo.

Nokia 808 PureView je na voljo tudi pri Mobitelu, a v omejenih količinah. Več o telefonu in cene najdeš na spletni strani.

Viri: Nokia, Nokia PureView imaging technology (PDF), dpreview.com, Falk Lumo, gsmarena

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1794
29. maj 2017
Nokia 808 PureView - test na dlani