Nokia 8110 4G – test na dlani

Nina Papež 28. avgust 2018
/PublishingImages/nokia-8110-hero.jpg

Kanarček, banana? Banana telefon je nazaj! Nokia je po 12 letih v svet vrnila še eno legendo prikupnih žepnih mobitelov na tipke, Nokio 8110, vendar za razliko od svoje predhodnice ta seveda deluje v omrežju 4G.

Ob prvem pogledu v nas prebudi nostalgična čustva in nas vrne v čas, ko si bil z mobitelom z drsečim pokrovčkom največji car v mestu, vendar si si ga privoščil le, če si bil Neo iz Matrice ali pa si imel zelo veliko pod palcem. Ker je že takratna Nokia 8110 veljala za najlažji mobitel, je tudi nova na zelo dobri poti.

Od svoje predhodnice, ki je prišla na trg leta 1996 in delovala le na frekvenci GSM 900, se nova 4G-različica lahko pohvali s tem, da ima pri večini specifikacij odgovor »da«, torej ima mikro SD-kartico, navigacijo, večji notranji spomin (če lahko rečemo, da je 4 GB veliko), LED-bliskavico, omogoča snemanje videa in še in še. Mobitel, ki ga danes moraš imeti, pa čeprav samo kot okras v skledi sadja ali pa ker si velik oboževalec filma Matrica. Tudi cena je danes takšna, da si jih lahko privoščiš kar cel šop.

Poglejmo, ali bi si tudi danes Neo izbral Nokio 8110.

Ali bi Neo tudi danes uporabljal Nokio 8110?

Čeprav je Nokia takratni model 8110 poslala na trg že leta 1996, so jo ustvarjalci prvega dela Matrice še 3 leta kasneje uporabili kot rekvizit. Nokia 8110 je namreč veljala za visokorazredni mobitel, ki je takrat stal več kot 1000 ameriških dolarjev. Mobitel je imel za tiste čase resnično hude atribute, kot je na primer črno-bel zaslon LCD. Poleg tega pa je bil s svojim drsečim pokrovčkom preprosto kul.

Mobitel je s filmom Matrica še bolj zaslovel. V filmu so ga uporabili prav zaradi njegove popularnosti v takratnem času.

Najbolj opazna stvar, ki jo Nokia 8110 ponuja, je ukrivljena oblika. Prav zaradi tega si je že v devetdesetih letih prislužila vzdevek "banana telefon". V času prvega dela Matrice ta mobitel še ni bil na voljo v barvi banane, danes pa lahko v roki držimo čisto pravi približek banana telefonu, le da nima več antene.

 

Kako pokličemo in kako se oglasimo na klic

Na klic se lahko odzovemo z elegantnim potegom plastičnega pokrovčka in rečemo: »Halo?« Če imamo mobitel odprt, se javimo s pritiskom na tipko.

Način vzpostavitve klica se ne razlikuje niti od predhodnice niti od pametnih mobitelov: enostavno tipkanje številk s funkcijo Autocomplete, če je telefonska številka že v imeniku. Dnevnik klicev omogoča vpogled v vse klice, neodgovorjene, klicane in prejete klice.

Operacijski sistem KaiOS s pametnimi funkcijami in ostalo

Nokio 8110 napaja okrnjena različica operacijskega sistema KaiOS (oziroma tisto, kar je ostalo od neuveljavljenega sistema FirefoxOS). Njegova glavna naloga je, da prinese občutek uporabe pametnega mobitela v funkcionalnost nekoč običajnega mobitela za telefoniranje.

Nokia 8110 4G deluje na operacijskem sistemu, ki daje občutek pameti, kar pomeni, da boste lahko preizkusili kar nekaj aplikacij, ki jih lahko uporabljate tudi v sistemu Android oziroma na napravah Nokia Android. HMD, trenutni lastnik Nokie, je trenutno v izdelavi svoje trgovine, zato obstaja velika verjetnost, da bodo aplikacije za Nokio prišle tudi izpod peres ostalih razvijalcev.

Mobitel vsebuje procesor Qualcomm 205 Mobile Platform, 512 MB RAM-a in 4 GB notranjega spomina z možnostjo razširitve z mikro SD-kartico.

Zunanjost mobitela je iz polikarbonata. Mobitel sicer ne daje občutka trdnosti.

 

Baterija zdrži do 25 dni

HMD zagotavlja, da bo baterija s 1,500 mAh zdržala od 21 do 25 dni z enim samim polnjenjem. Mobilna platforma Qualcomm® 205 je optimizirana tako, da deluje optimalno, vendar ne troši baterije. Na zaslonu žal nimamo možnosti prikaza polnosti baterije v %.

Baterijo lahko še vedno odstranimo in zamenjamo z novo, če imamo seveda rezervno. Tako v brezkončnih gozdovih nismo obsojeni na prazno baterijo.

Meni in hitri meni s povezavami v svet

Do menija pridemo s sredinsko tipko OK. Meni vsebuje vse, od sporočil do igric. Ne smemo pozabiti na legendarno kačo. V trgovini Store lahko kupujemo predvsem igrice. Od pripomočkov je na voljo le aplikacija z vremenom, v kategoriji Družabno pa se skriva le Twitter. Samo nalaganje igric je precej počasno, čeprav proizvajalec navaja, da operacijski sistem zagotavlja optimalno hitro delovanje.

Uporabimo lahko nekaj Googlovih aplikacij, e-pošto, pretvornik enot, uro, brskalnik, koledar, snemalnik, kalkulator, preostale igrice pa so le v demo različici.

 

Ker smo pri pametnih mobitelih Androidih in iOS navajeni bližnjic za vklop WiFi-ja, lokacije in drugih funkcij s potegom navzdol, se je Nokia potrudila in to možnost ponudila na desni menijski tipki. Hitre bližnjice ponujajo prav vse, kar ponuja pametni meni: vklop/izkop WiFi-ja, prilagajanje glasnosti, prilagoditev svetlosti, vklop/izklop prenosa podatkov, svetilko, fotoaparat, letalski način in celo kalkulator.

Solidno v omrežju LTE/4G

Nokia 8110 4G ponuja veliko internetnih možnosti. Od enostavnega guglanja, prijave v Twitter in Facebook pa do poslušanja glasbe prek YouTuba. Ne boste verjeli, ampak hitrost interneta se resnično pozna. Predvajanje na YouTubu deluje brezhibno. Iskalnik deluje hitro. Čeprav se moramo do lupe (iskalnika) premikati s smerno tipko, se kurzor (miška) samodejno premakne na funkcijo, proti kateri ga usmerjamo (če klikamo gor in desno, bo kurzor sam skočil na iskalnik). Za prvo silo bo. Sam zvok je izdelavi mobitela primeren. Mobitel prav tako omogoča storitev VoLTE, čeprav verjamemo, da med klicem ne boste izvajali hudega downloadanja.

Z Googlovimi aplikacijami boste na koncu izvedeli vse

Presenetljivo, ampak mobitel ima Googlovovo asistentko, ki deluje neverjetno hitro. Ve tudi, kaj je banana. Hitra besedna razlaga in preusmeritev na Wikipedijo. Sicer še ne razume dobro slovensko, kot na primer kakšen Android, zgolj posamezne besede, kot so imena mest. Angleško razume kot native speaker in z angleškim ukazom brez težav najde picerijo v okolici (Pizzeria in neighborhood). V Maribor te asistentka ne bo pripeljala, ti bo pa prikazala rezultat zadnje tekme Prve lige Telekoma Slovenije med Mariborom in Gorico.

Googlovi zemljevidi so enaki kot na večjih zaslonih, le da so tukaj precej precej manjši, po njih pa se ne moremo premikati s prsti, kot smo to običajno navajeni. Prav tako nismo našli govornih napotkov. Glede na to, da je pri tem mobitelu treba vse upravljati s tipkami, je uporaba aplikacije zelo nerodna in jo priporočamo samo v res krizni situaciji, če se recimo znajdete sredi kočevskih gozdov. Če jo boste uporabili v Ljubljani, vas bo mikalo poiskati prvi koš za bananin olupek, saj vas bo upravljanje spravilo ob pamet.

 

2 hudi barvi in ravno pravšnji mobitel za zadnji žep

Nova Nokia 8110 je na voljo v barvi banane – verjetno prav zaradi vzdevka, ki se je prijel tega mobitela – in v elegantno črni barvi. Prvotna Nokia je bila na voljo le v sivo-črni kombinaciji in prav nič zabavna.

Pod ravno pravim kotom ukrivljena Nokia paše prav v vsak žep. Tisti malo večji in tisti malo manjši. Zaradi svoje ergonomske oblike se mobitela v žepu sploh ne čuti. Pri tistih z malo večjimi žepi se tudi v primeru sedečega položaja mobitel ne bo uničil, ampak lepo podal obliki. Seveda ga je pred tem treba v žep vstaviti v pravilnem položaju. Če se zmotite, se lahko mobitel zravna.

Material, iz katerega je izdelana Nokia, v roki ne pusti občutka trdnega mobitela, čeprav gre za polikarbonat. Ker je tako peresno lahek, je tudi plastika tanjša. Tistim bolj grobim se zna zgoditi, da jim z mobitela odpade pokrovček. Sicer tega testa nismo opravili, vendar si lahko predstavljamo. Roko na srce, mobitel ni pretirano drag. Zaradi hude oblike je mobitel škoda odeti v ovitek, če ta sploh obstaja. Pri nas ga še nismo našli.

 

Komu je pravzaprav namenjena?

Nokiin malček je primeren za malo manjše roke ali spretnejše prste. Ni najbolj primeren za starejše ljudi, saj je tipkanje kar zahtevno. Če bi bile vse tipke tako velike kot menijske, bi bil mobitel primeren za vse generacije. Primeren je za mlajše otroke, ki potrebujejo mobitel za kakšno igrico ali hiter klic. Najstniki so vseeno že prezahtevna publika. Paziti pa moramo pri najmlajših otrocih, ki rumeno Nokio zlahka zamenjajo za igračo.

Povzetek

Skratka, prikupen rumeni mobitel ponuja vse, kar preprost uporabnik potrebuje za komunikacijo. Če se nepričakovano izgubite, pa lahko uporabite Googlove zemljevide. Prav tako mu ne more biti dolgčas, saj ima prenovljeno igro Kača (Snake), YouTube in ostale nujno potrebne družbene aplikacije.

Preprosto rečeno, sam mobitel nima nobene posebne funkcije, ki je primerljivi mobiteli danes ne bi imeli. Gre le za legendarno ime. Nokio 8110 morate imeti že preprosto zato, da se na klic oglasite s potegom drsnika.

Specifikacije

 • Deluje v omrežjih: GSM/HSPA/LTE
 • Spomin: 4 MB z možnostjo razširitve (mikro SD-kartica do 32 GB)
 • Zaslon: Matrika TFT, QVGA, diagonala 6,1 cm (2,4 palca), ločljivost 320 x 240 slikovnih pik (gostota pik 167 ppi)
 • Kamera: 2 MP, LED-bliskavica
 • Video: da
 • Kača: da
 • VoLTE: ne
 • Povezljivost: WLAN IEEE 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.1, GPS/AGPS
 • Povezava: MicroUSB (USB 2.0)
 • Baterija: Li-ion 1500 mAh, odstranljiva
 • Operacijski sistem: da
 • Dimenzije: 133,5 x 49,3 x 14,9 mm
 • Zvok: formati AAC, AMR, MP3, MIDI, Vorbis s 3,5-milimetrskim konektorjem za slušalke
 • Radio: da
 • Oblika: banana
 • Barva: barva banane in tradicionalno črna (seveda neuradni imeni)
 • SIM-kartici: 1 mikro SIM, 1 nano SIM
 • Aplikacije: YouTube, Google Maps, Google Assistant, e-pošta

Oglejte si še ostale fotografije, narejene z mobitelom Bananaphone - Nokio 8110 4G, ki so nastale med testom, na TViN Shrambi.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
28. avgust 2018
4159
28. avgust 2018
Nokia 8110 4G – test na dlani