Nokia Lumia 520 - test na dlani

Jan Ferme 6. november 2013
/PublishingImages/Lumia520-hero.jpg

Lumia 520 je zadnji nizko cenovni mobitel znamke Nokia, namenjen za širše množice. Cena je nizka, kar te lahko stane kakšne funkcionalnosti. Včasih je lahko poceni mobitel celo popolnoma neuporaben. Vendar ti zagotavljam, da tega ne boš občutil/a z Lumio 520. Kaj Lumia 520 premore in kaj so morali žrtvovati, da so ohranili nizko ceno, pa si preberi spodaj.

Nokia Lumia 520 

Tehnične specifikacije

Le kaj poganja to "zver":

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA)
 • procesor: dvo-jedrni 1 GHz
 • delovni pomnilnik: 512 MB
 • notranji pomnilnik: 8 GB (uporabniku je na voljo do 4,8GB; razširljiv s SD kartico do 64GB)
 • zaslon: 10,16 cm (4"), 480 x 800 pikslov, 233 ppi, 16 M barv
 • kamera: 5 MP, zaslonka f/2.4, samodejno ostrenje, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, panorama, ...
 • snemanje videa: HD 720p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 3.0
 • ostalo: merilec pospeškov
 • baterija: 1430 mAh
 • operacijski sistem: Windows Phone 8 v slovenščini
 • dimenzije: 119,9 x 64 x 9,9 mm
 • masa: 124 g​​​​​

Nokia Lumia 520 je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

Strojna oprema: barvita ohišja

Nokia Lumia 520 

Ohišje Lumie 520 je plastičen pokrov, ki se lepo sklada s celotno podobo mobitela. Čeprav mogoče na trenutke deluje ceneno, ti zagotavljam, da se v roki odlično občuti. Zadnji pokrov je seveda snemljiv in je na voljo v beli, modri, rdeči, rumeni in črni barvi. Z odstranitvijo pokrova ne boš imel/a težav, vendar moraš paziti, da ga začneš snemati s tiste strani, na kateri ni gumbov. Pod pokrovom se skriva baterija in reži za Micro SD-kartico ter Micro SIM-kartico.

Nokia Lumia 520 

Mobitel se v roki drži prijetno, za kar so zaslužni zaobljeni robovi. Ob strani mobitela so gumbi za uravnavanje glasnosti, gumb za vklop/izklop zaslona/mobitela in gumb za fotoaparat. Predvsem slednji mi je všeč, saj če ga pritisneš samo do polovice, bo izostril sliko, pritisk do konca pa bo posnel fotografijo. Na spodnji strani je Micro USB-izhod za polnjenje in prenašanje podatkov. Na hrbtu se bohoti kamera 5 MP, katere pa žal ne spremlja bliskavica, kar je zagotovo eden od razlogov za nižjo ceno mobitela.

Zaslon je velik 10,16 cm in ima odlično ločljivost 480 x 800 slikovnih pik. Takšne visoke ločljivosti nisem vajen v nizko cenovnih mobitelih in je lep dodatek. Zaslon je tipa IPS in ima tehnologijo Super-sensitive touch, ki resnično poveča odzivnost ekrana in nanj ni treba pritiskati s silo. Tudi barve so lepe, mogoče za odtenek sprane, vendar več kot dobre. Žal zaslon nima tehnologij ClearBlack (boljši prikaz črne barve) ali PureMotion (osvežitev zaslona na 60 Hz), vendar je to pač razumljivo. Žal zaslon nima tudi zaslona z ojačanimi robovi stekla Gorilla, tako da ga raje ne meči po tleh oz. si kupi etui.

Zaradi nižje cene mobitela na zaslonu žal niso osvetljene kapacitivne tipke, vendar to niti ne predstavlja problema. Celotno drobovje poganja dvojedrni procesor takta 1 GHz, pomaga mu pa 512 MB delovnega pomnilnika. Moram priznati, da procesor svoje delo opravlja odlično in da med navigiranjem po operacijskem sistemu nisem zaznal zatikanj, kar me je resnično presenetilo. S tega vidika je uporabniška izkušnja res odlična.

Nokia Lumia 520 

Zvočnik se nahaja na spodnji desni strani pokrova in je neverjetno glasen. Baterija ima spodobnih 1430 mAh, kar ti bo zadoščalo za ves dan uporabe. Omeniti moram, da nekatere funkcionalnosti, ki so na voljo v dražjih modelih Lumia, tukaj manjkajo. Manjkata NFC-povezovanje in brezžično polnjenje mobitela. Predlagam tudi dokup Micro SD-kartice, ker je 4,8 GB, kolikor je na voljo uporabniku, včasih le premalo.

Nokia Lumia 520 

Kamera: primerna ceni

Nokia Lumia 520 ima samo eno kamero in ta se nahaja na zadnji strani mobitela. Tisti, ki radi fotografirate sami sebe, boste to morali početi v kopalnici. Kamera na hrbtni strani ima spodobnih 5 MP, ampak ji žal manjka bliskavica. Čeprav kamera ni nič posebnega, je še zmeraj boljša od kamer drugih nizko cenovnih mobitelov. Ob dobri svetlobi lahko dobimo zadovoljive rezultate, vendar kaj kmalu, ko pade mrak, pade tudi kakovost fotografij. Zaradi pomanjkanje bliskavice bodo tvoje fotografije ob slabih svetlobnih pogojih vse prej kot zadovoljive. Nekaj primerov fotografij si lahko ogledaš spodaj.

Nokia Lumia 520 fotografije 

Ogled slik v polni velikosti

Video lahko snemaš v kakovosti 720p, vendar zaradi pomanjkanja tehnologije, ki sliko dodatno stabilizira, moraš mobitel med snemanjem držati karseda mirno. Manjka tudi mikrofon tipa HAAC, zato ne predlagam snemanja koncertov s tem mobitelom, saj boš posnel/a predvsem hreščanje in nerazumljivo gmoto zvokov.

Programska oprema: Windows Phone 8

Čeprav bi mogoče kdo pričakoval, da ima Lumia 520 zaradi nizke cene nameščen operacijski sistem Windows Phone 7.8, bi se pošteno zmotil. Lumia 520 ima privzeto nameščen operacijski sistem Windows Phone 8 v slovenščini in je tako najcenejši mobitel s tem operacijskim sistemom. O tem sistemu smo že pisali na Tehniku, nekaj stvari bom pa dodal še jaz.

Windows Phone vmesnik 

Najbolj sem presenečen nad tem, kako se kljub temu, da je mobitel poceni, operacijski sistem ne zatika in vse poteka normalno. Neverjetno lahko je napisati SMS ali pobrskati po spletu. Odkar je Facebook predstavil svojo aplikacijo na platformi Windows Phone 8, je povezovanje z družbenimi omrežji še enostavneje. Facebook aplikacija deluje večinoma tekoče, včasih se kje zatakne, ampak to je prej problem Facebooka kot mobitela.

Seveda se sprašuješ, kako delujejo igre na Lumii 520. Moram priznati, da presenetljivo dobro. Zahtevnejše igre se bodo morda malo zatikale, medtem ko lahko brez težav igraš vse vrste Angry Birds iger. Problem lahko nastane samo pri igrah, ki potrebujejo veliko prostora za namestitev, saj se aplikacije ne morejo shraniti na zunanjo Micro SD-kartico. Kot v vsakem drugem Windows Phone sistemu si lahko tudi tu zamenjaš barvno paleto menija v nekaj prednastavljenih barv.

Windows Phone 

Na voljo je že preko 120.000 aplikacij in ta številka se dnevno veča. Čeprav kakovost aplikacij variira in nekaterih popularnih aplikacij še kar ni, je zbirka že dovolj obsežna, da bo vsak našel nekaj zase. Veliko aplikacij je brezplačnih, oglase v njih pač prezreš.

Povzetek: super mobitel za svojo ceno

Nokia Lumia 520 je namenjena uporabnikom, ki si želijo svoj prvi pametni mobitel, vendar zanj niso pripravljeni odšteti večje količine denarja. Glede na ceno ponuja odličen ekran, kamero in uporabniško izkušnjo. Priporočam ga predvsem uporabnicam, ki morda niso spretne s tehnologijo, vseeno pa si želijo napreden in enostaven mobitel. Zagotovo si ga bodo omislili tudi najstniki, saj ponuja kar nekaj različnih barv pokrovov, ki se jih da enostavno menjati, odvisno od razpoloženja.

Nokia Lumia 520 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
6. november 2013
1907
19. marec 2014
Nokia Lumia 520 - test na dlani
Windows Phone 8