Nokia Lumia 710 - test na dlani

Tilen Žagar 24. september 2013
/PublishingImages/Lumia710_test2.jpg

Pri Lumiah se Nokia (vsaj zaenkrat) drži logičnega sistema poimenovanja. Višja številka pomeni boljši, zmogljivejši in dražji telefon. Lumia 710 tako predstavlja nekakšno "ljudsko" različico Lumie 800, ki nas je na testu navduševala pred kratkim. Kje sta si podobni in kje so ji prire​zali krila, si preberi v novem testu na dlani.

Nokia Lumia 710

Ohišje in strojna oprema

Kot prvo, Lumia 710 se vsaj po obliki precej bolj drži klasičnih oblikovnih smernic kot Lumia 800 s svojim polikarbonatnim ohišjem. Kar ni nujno slabo. Odstranimo lahko cel zadnji del, kar omogoča dostop do baterije, tam pa se skriva tudi reža za microSIM. Prostor za SD kartico bomo iskali zaman, kar je posledica omejitev operacijskega sistema.

Sestavljena v roki kljub plastičnosti daje odličen občutek, brez škripanja in slabih stikov. Zaslon je enake velikosti kot na Lumii 800, to je 9,4 centimetra (3,7 palca), razlika pa je v tehnologiji izdelave. Namesto AMOLED ima Lumia 710 TFT zaslon, kar botruje manj izrazitim barvam in slabšemu vidnemu kotu. Ločjivost zaslona je 800 x 480 pik.

 

Združeni trije gumbi pod zaslonom so začuda fizični, česar se ne spomnim že vse od prvega Desire in je lastnost, ki se je ne bi branil tudi pri prestižnejših modelih. Ponesrečenih pritiskov je namreč tako precej manj. So pa gumbi za zaklep/odklep na vrhu telefona in glasnost ter fotoaparat ob strani mogoče kar malce preveč robustni in ne nudijo najboljše povratne informacije, kdaj si jih pritisnil, sploh pri fotografiranju, kjer je gumb dvostopenjski (ostrenje, slikanje).

Kamera na zadnji strani ima ločljivost 5 MP in omogoča zajemanje videposnetkov v ločljivosti 720p s 30 slikami na sekudno, izginila pa je Carl Zeiss optika. Prednje kamere tako kot na dražji sestri ni.

 

 

Jo pa poganja enako zmogljiv Qualcommov 1.4 gigaherčni enojedrni procesor Snapdragon, podprt s 512 MB pomnilnika. Za fotografije, glasbo in aplikacije je na voljo 8 GB spomina. Energijo črpa iz 1300 mAh baterije, ki zadostuje za nekje dan in pol telefoniranja in ostalih stvari, ki jih počnemo s pametnimi telefoni.

Poleg telefona sta v paketu še ločeni kabel za polnjenje preko vtičinice in povezavo z osebnim računalnikom in slušalke tipa in-ear, ki so vsaj po mojem mnenju udobnejše kot tiste, priložene Lumiji 800.

Programska oprema in fotoaparat

Telefon poganja operacijski sistem Windows Phone 7.5 "Mango", ki mu taka strojna oprema omogoča že pregovorno gladko delovanje. Poleg Microsoftovih Officov ne manjkajo niti vse odlične aplikacije iz zbirke Nokia Colection kot sta GPS navigacija Nokia Drive in zemljevidi Nokia Maps in smo jih bolj podrobno že predstavili v opisu Lumie 800.

Fotografije, narejen s telefonom bodo čisto zadovoljivo ovekovečile vse zanimive trenutke, niso pa nek presežek. Za bolj podrobno analizo si lahko pogledate testne posnetke.

 

Pod črto

Lumia 710 je zanimiv telefon. Cenovno je precej bolj ugodna kot Lumia 800, kar sicer pomeni slabši zaslon, fotoaparat in pol manj spomina, obdržali pa so enako hiter procesor, delovni pomnilnik in velikost in ločljivost zaslona. Tudi ohišje deluje izjemno solidno, čeprav verjetno ne bo pritegnilo toliko pogledov kot osemstotka.

Skupaj s hitrim vmesnikom, zaščitnim znakom Windows Phone 7, odličnimi Nokia aplikacijami in vedno večjo izbiro aplikacij in iger na spletni tržnici Marketplace je v svojem cenovnem razredu izredno mikavna. Medtem ko se večina cenejših Androidov muči s počasnim delovanjem, nizkimi ločljivostmi zaslona in starimi verzijami operacijskega sistema, Lumia 710 tukaj ne sklepa kompromisov in dodaja vrednost s priloženimi aplikacijami. Zmotiti pa vas utegnejo omejitve operacijskega sistema, kot je nerazširljiv spomin, nezmožnost brskanja po telefonu kot po zunanjem disku in podobno, s čimer Android nima problemov.

Vsaka ima svoj faktor.

Če se odločate za nov telefon, vam vsekakor priporočam, da si ogledate in preizkusite tudi Lumio 710. Sicer nikjer pretirano ne izstopa, a to velja tako za pozitivno kot negativno stran. Ker pa je Windows Phone 7 pri nas še precej nepoznan sistem, bomo v prihodnjih dneh in tednih spremljali vaša vprašanja in pripravili nekaj vodičev, predstavili zanimive aplikacije, nakupovanje po Marketplaceu in podobno. Spremljajte nas.

Nokia Lumia 710 je na voljo tudi pri Mobitelu, že od 1 EUR dalje. Več na spletni strani.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1782
29. maj 2017
Nokia Lumia 710 - test na dlani
Windows Phone 7