Nokia Lumia 800 - test na dlani

Tilen Žagar 24. september 2013
/PublishingImages/lumia800_test_nmaps.jpg

Za Nokio je težko obdobje. Podjetje, ki je zgradilo prvo GSM omrežje na svetu, izdelalo prvi komercialni GSM telefon (Nokia 1011), zasvojilo svet z legendarno kačo na danes že kultnih telefonih kot je 3310 (samo »triintrideset-desetk« je Nokia prodala več kot 120 miljonov, dosežek, ki se zdi danes nedosegljiv tudi največjim imenom kot sta Samsung Galaxy S II in iPhone v eni od izvedb) in nas z N95 privajalo na dobo, kjer bomo internet nosili v žepu, se je znašlo na odstavnem pasu. Apple, HTC in Samsung so začeli pohod nove generacije pametnih telefonov, proti katerim Nokia ni našla pravega odgovora. Ponesrečeni modeli, problemi s Symbianom, ki ni več zmogel skrivati let, in negotov razvoj naslednika MeeGo so botrovali zmanjšanju prodaje in posledično menjave v vodstvu. Vajeti je prevzel Stephen Elop, prvi tujec v tej vlogi in zaposlene v boleče iskrenem nagovoru seznanil s stanjem, v katerem se je znašlo podjetje ter napovedal drastične spremembe.

Nokia se je odločila (skoraj) vse staviti na enega konja, na Microsoftov neuveljavljeni operacijski sistem Windows Phone 7. Ta se je z zalego začetniških nevšečnosti boril za opaznejši tržni delež v hudi konkurenci Androida in iOS-a in mnogi so se spraševali, zakaj je Nokia zavrgla lasten sistem in se »prodala« Microsoftu, oziroma zakaj ni rajši prevzela takrat že utečenega in izjemno popularnega Androida. Trmasti Finci in Elop pa so imeli v glavah drugačen scenarij. V tej mračni atmosferi, nejasni prihodnosti in z velikim bremenom na ramenih je nastala Lumia 800, osrednji predmet današnjega testa.

Nokia Lumia 800

 

Prvi vtis šteje

Ko na kocko postaviš vse, na voljo pa imaš le en poizkus, vsaj sam ničesar ne bi prepustil naključju. In brez ovinkarjenja lahko povem, da je Lumia ena od takih stvari, kjer ni bilo prav veliko stvari prepuščenih naklučjem.

Dizajn Lumie 800 (sicer sposojen od MeeGo bratranca N9) je eden izmed najboljših in najlepših, kar sem jih imel v rokah. Polikarbonatno ohišje je izdelano iz enega samega kosa, mehki robovi in krivine pa mu dajejo nezgrešljiv podpis v poplavi kot jajce jajcu podobnih telefonov. Poleg rožnate magente, kakršen je testni model, je na voljo še v črni, beli in sinje modri barvi (cyan). V dlaneh daje odličen občutek trdnosti, brez škripanja in posedanja na (v tem primeru neobstoječih) stikih in robovih. Kljub le malenkost večjim dimenzijam, kot jih ima iPhone, ima Lumia 800 z 9,4 cm (3,7 palca) pol centimetra večji AMOLED zaslon.

Z nanotom bi lahko bila v daljnem sorodstvu.

Le ta je rahlo konkavno ukrivljen in uporablja Nokijino tehnologijo ClearBlack, odgovor na Samsungov Super AMOLED. Podobno kot pri Samsungovi rešitvi, ko se zaslon odloči biti črn le stežka ločiš, kje se konča in začne ohišje. Ločljivost je klasičnih Windows Phone 480 x 800 pik.

Klasični so tudi trije obvezni gumbi pod zaslonom, ki so vsi kapacitivni, so pa zadosti odmaknjeni od vseh robov, da se ne pritiskajo sami. Vsaj dokler na telefonu nekomu ne razkazujemo fotografije in mu ga porinemo v roke, kjer se obvezno še mi naučimo kakšne nove bližnjice in kombinacije, ki jo zmorejo. Edini štirje fizični gumbi (glasnost, zaklep in fotoaparat) so vsi na desni strani, oropani pa so vseh oznak o namembnosti.

Moderna umetnost

Na zadnji strani se nahaja kamera ločljivosti 8 megapikslov, ki ji družbo dela Carl Zeiss optika in dvojna LED bliskavica. Več o fotkah kasneje, je pa Lumia zmožna snemati tudi videoposnetke v ločljivosti 720p.

Najbolj »sumljiv« del ohišja je zgornji. Poleg izhoda za slušalke tam z nekaj pritiskanja in vlečenja pridemo še do micro-USB vtiča, prek katerega se telefon polni in reže za microSIM kartico. Kako se bo pokrovček obnesel na dolgi rok, težko rečem, je pa res, da sem imel podobne pomiselke že pri Omnii 7, ki po več kot letu ne kaže znakov utrujenosti. Mimogrede, če še ni jasno, cena ohišja z enega kosa je, da baterija vsaj navadnim smrtnikom ni dostopna.

MicroSIM reža in micro-USB

V škatli so poleg navodil in telefona še USB kabel za polnjenje in povezavo z računalnikom, USB pretvornik, precej neudobne slušalke za prostoročno telefoniranje in zaščitni gumijasti etui v barvi telefona, lep detajl pozornosti. Prvi vtis šteje in pri telefonu Lumia 800 je odličen.

Dodatna oprema

Tehnični mumbo jumbo

Za vse ljubitelje številk še nekaj podatkov o telefonu Lumia 800 na bolj suhoparen način.

 • Dimenzije: 116,5 x 61,2 x 12,1 mm
 • Teža: 142 gramov
 • Zaslon: 9,4 cm (3,7 palca) AMOLED CrystalBlack z ločljivostjo 480 x 800 pik
 • Osrednji procesor: enojedrni 1,4 GHz Qualcomm MSM8255
 • Grafični procesor: Adreno 205
 • Delovni pomnilnik: 512 MB
 • Spomin: 16 GB brez možnosti razširitve
 • Baterija: 1450 mAh Li-ion
 • Fotoaparat: 8 MP, Carl Zeiss optika, dvojna LED bliskavica
 • Povezljivost: 802.11b/g/n, Bluetooth 2.1, micro-USB
 • Senzorji: digitalni kompas, merilec pospeškov, A-GPS
 • Operacijski sistem: Windows Phone 7.5 »Mango«

Okna po finsko

Mnogo je bilo ugibanj, koliko svobode bo Microsoft pustil Nokiji pri krojenju Oken za svoje telefone. No, do Kafkove preobrazbe ni prišlo in če ste kdaj že uporabljali WP7 se boste na Lumiji znašli brez problema. Spremembe so bolj subtilne in v najslabšem primeru samo nepomembne, sicer pa razširijo sistem v pravo smer.

V sistemskih nastavitvah lahko recimo telefon omejimo samo na GSM ali 3G omrežje, česar pri Samsungu nisem našel. Sistemski vmesnik je obarvan v novo barvno shemo Nokia Blue, med zvonenjem pa med ostalimi Nokia zvoki ne manjka obvezni Nokia Tune. Največjo razliko pa naredijo eksluzivne Nokijine aplikacije, na Marketplace zbrane v kategoriji Nokia collection.

Na telefonu sta že prednaloženi Nokia Maps in Nokia Drive. Nokia Maps so alternativa sistemskim Maps in ostalim ostalim aplikacijam, ki podatke črpajo od Binga ali Googla. O ažurnosti zemljevidov nimam pripomb, so pa satelitski posnetki po detajlih kje za konkurenco. Nudi pa na drugi strani odlično pokritost pri iskanju naslovov, prikaz trenutne obremenjenosti cest in sheme javnega prometa (zadnje dvoje zaenkrat samo v tujini). Po želji nam prikaže tudi bližnje trgovine, gostilne in turistične znamenitosti, skupaj z naslovom in telefonsko število. Na moje veliko presenečenje tudi v Sloveniji!

Nokia Maps

Nokia Drive je brezplačna avtomobilska navigacija, ki ne potrebuje povezave v svet. Zemljevide si lahko shranimo na telefon, nakar nas gopodična v slovenščini (po želji tudi v drugih jezikih) vodi po asfaltnih labirintih. Opozarja nas na menjavo pasov, usmeri na pravi izvoz v krožiščih, izračuna čas prihoda in nas opozarja na prekoračitev omejitve hitrosti. Zemljevid Slovenije in slovensko vodenje zasedeta nekaj manj kot 100 MB in čeprav informacij o pokritosti nimam, mi še ni uspelo vtipatki naslova, ki ga telefon ne bi našel. Tudi če ne bi bil brezplačen bi bil Nokia Drive odličen navigacijski program, s tako ceno pa samo kapo dol.

Nokia Drive

Na sploh v Nokia collection ni aplikacije, ki bi jo uporabniki ocenili z manj kot 4 zvezdicami (razen Network Setup, ki spada bolj med sistemske nastavitve in nad katero sam sicer nimam pripomb). Izpostavil bi še TuneIn Radio, ki omogoča poslušanje domačih in tujih radijskih postaj preko interneta, tudi ko je telefon zaklenjen in s klasičnimi »Zune« kontrolami. Dobre aplikacije naredijo razliko, in aplikacije v Nokia collection to so.

Dlaka in kakšna lasulja v jajcu

Mogoče ste po vsem tem dobili vtis, da je Lumia 800 brez napak. Čisto tako ni, je pa res, da so odvisne od dlakocepstva posameznika.

Tako pogrešam sprednjo kamero, preko katere se da tako odlično skypati z Omnio W. Slike, ki jih dela senzor na zadnji strani si lahko ogledate v galeriji (makro posnetek je zaradi omejitve strežnika pomanjšan). Ne, da so ravno slabe, pravzaprav so povsem na nivoju in fotoaparat je izjemno hiter, samo niso pa odlične, kar bi od take optike in števila megapikslov pričakoval. Ena izmed prihajajočih nadgradenj bo prinesla še možnost fotografiranja panoramskih posnetkov.

 

Zvok, tako iz glavnega zvočnika kot iz slušalk (ne med klici, kjer je zvok jasen in glasen) je v najboljšem primeru povprečen.  Sam sicer glasbo redko poslušam na telefonu, ker roko na srce še nisem našel mobitela, ki bi po kvaliteti in prenosljivosti presegel klasične predvajalnike, ampak Lumia tudi med telefoni definitvno ne izstopa.

Presenetljivo med vsemi senzorji ni giroskopa, na kar vas zna opozoriti kakšna od aplikacij med nameščanjem. Da bi bil zaradi tega prikrajšan za kakšno od funkcij nisem opazil, ampak če že iščem dlako v jajcu, naj bo to ena od njih.

Najslabše pa se defitivno obnese baterija. Po par ciklih polnjenja zdrži nekje 20 ur, prav veliko ne pomaga niti avtomatsko varčevanje z energijo, ko se indikator bliža ničli. V svetu vse bolj požrešnih pametnih telefonov sicer to ni slab dosežek, vendar Windows Phone 7 velja za varčen OS in obe Omniji (W z enako hitrim procesorjem) zdržita skoraj dvakrat toliko. Polnjenje pred spanjem tako postane obveznost, če nočete zjutraj imeti samo lepega obtežilnika za papir. Da ni vse v najlepšem redu priča tudi serija popravkov, ki jih je Nokia že namenila reševanju "težavam z baterijo".

Ravno ob pravem času

Na Lumio 800 smo (in malo še bomo) čakali vse od novembra lani. Nismo med prvimi na svetu, kot Nokia ni bila med prvimi, ki so ponudili Windows Phone telefone. Ampak na nek način se je ravno zato lahko vse tako poklopilo.

Windows Phone je z Mangom dozorel kot operacijski sistem in prebrodil začetne težave. Microsoft sicer ne kaže znakov utrujenosti pri nadaljnem razvoju, a prihodnost sistema ni več meglena. In ravno z marcem tudi Slovenci dobimo dostop do vseh 60000 aplikacij na spletni tržnici Marketplace.

Po enem tednu se še vedno "režim" kot pečen maček, ko imam opravka z Lumio. Kot svila gladko delovanje, s katerim se ne morejo kosati niti večjedrne androidne pošasti, odlične aplikacije in fenomenalen občutek v roki. Ni popolna, zameram je namenjeno celo podpoglavje v testu, pa vendar si je z Lumio 800 pri meni Nokia povrnila vso v zadnjih letih izgubljeno zaupanje. Kaj pa vem, mogoče se v izbiri barve testnega telefona skriva nekaj simbolike in obljublja bolj rožnate čase za finskega mobilnega giganta. S takimi izdelki si jih vsekakor zasluži.

 

Nekaj besed o operacijskem sistemu

Med prebiranjem komentarjev na strani in Facebooku mnogokrat zasledim kakšno pikro na račun "Windowsov" in mogoče ni napačno, da kakšno vrstico namenim še njim, saj se bo verjetno veliko ljudi prvič srečalo z njimi ravno na Lumiji.

Windows Phone 7 NI povezan z Windows Mobile. Je povsem na novo razvit sistem, mlajši kot Android in iOS. Je odlično prilagojen za delo s prsti, kar za Windows Mobile ne morem trditi. Čeprav v Windows Phone telefonih še ni srečati večjedrnih procesorjev, jim neposredna primerjava z megaherci dela krivico, saj je vmesnik odlično optimiziran in deluje veliko bolj tekoče kot pri na papirju zmogljivejših tekmecih.

Ponuja vse, kar od modernega mobilnega operacijskega sistema pričakujemo, ni pa tako odprt kot je Android. Vendar tisti, ki tako svobodo potrebujete, to verjetno že veste in je vaš Samsung Galaxy S II precej drugačen od razstavnega modela na pultih.

Nenazadnje, o Windows Phone 7 in prvih dveh  nadgradnjah NoDo in Mango smo na Tehniku že obširno pisali. Po mojih izkušnjah lahko samo povem, da so ljudje, ki uporabljajo Windows Phone 7, z njim izjemno zadovoljni. In da je večina stereotipov o Oknih nič drugega kot to, zastarel stereotip.

Nokia Lumia 800 bo pri Mobitelu na voljo v prvi polovici aprila in sicer v beli, črni in sinje modri različici. Roza model, ki smo ga testirali, zaenkrat ne bo na voljo.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1779
29. maj 2017
Nokia Lumia 800 - test na dlani
Windows Phone 7