Nokia Lumia 820 - test na dlani

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Nokia_Lumia_820-mix-razlicni_koti.jpg

Lumio 820, cenovno bolj dostopen model v družini zmogljivih Nokiinih mobitelov s svežim operacijskim sistemom Windows Phone 8, sem zaradi lažje primerjave testirala skupaj z veliko sestro, Lumio 920. In če model 920 Nokia opisuje kot najbolj inovativen, za 820 pravi, da je njihov "najbolj vsestranski telefon Lumia".

Nokia Lumia 820

Tehnične specifikacije

Za ogrevanje si poglejmo, kaj Nokia Lumia 820 prinaša s tehničnega vidika:

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G (LTE)
 • procesor: dvo-jedrni 1,5 GHz Snapdragon S4
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 8 GB (možnost razširitve z microSD do 64 GB)
 • zaslon: 10,9 cm, 480 x 800 pikslov, 217 ppi, 16 M barv, AMOLED

  ClearBlack

 •  

 • glavna kamera: 8 MP, samodejno ostrenje, dvojna LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskom na zaslon, Carl Zeiss optika
 • sprednja kamera: VGA
 • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Bluetooth 3.1 EDR, microUSB, DLNA
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas
 • baterija: Li-Ion 1650 mAh
 • operacijski sistem: Windows Phone 8
 • dimenzije: 123,8 x 68,5 x 9,9 mm
 • masa: 160 g

Lumia 820 je na voljo v črni, beli in rumeni barvi.

 

Strojna oprema: prijetno kompakten mobitel z zamenljivim ohišjem

Nokia Lumia 820

Priznam, da me Lumia 820 ob prvem stiku ni ravno navdušila. Je sicer prijetno manjša od Lumie 920, a prav tako presenetljivo težka. Poleg tega je Lumia 820 obdana v plastično ohišje, ki ne deluje tako elegantno kot polikarbonatno ohišje Lumie 920. Tudi po obliki je 820 manj elegantna kot recimo predhodnica Lumia 800. A z uporabo mi je prav Lumia 820 bolj prirasla k srcu. Zaradi zaobljenih robov se odlično počuti v roki ob pisanju sporočil, pa tudi plastičnega ohišja sem se hitro navadila. Predvsem pa me je navdušila kompaktna oblika, ki omogoča enoročno uporabo. Nisem namreč ravno privrženka trenda vse večjih mobitelov, ki spominjajo na tablice in zahtevajo za uporabo že skoraj tri roke.

Lumia 820 se od modela 920 razlikuje tudi po tem, da lahko pokrovček na zadnji strani snamemo in tako dobimo dostop do baterije, pod katero se skrivata reži za Micro-SIM in spominsko kartico MicroSD. Slednja lahko pride še kako prav za shranjevanje dodatnih vsebin, saj Lumia 820 ponuja le 8 GB notranjega pomnilnika. Snemanje plastičnega ohišja zahteva nekaj nohtov in spretnosti (ali prijaznega sodelavca), nameščanje nazaj pa je dokaj preprosto. Zdi se mi sicer, da je plastika na Lumii 820 dokaj nagnjena k praskam, sploh okoli robov in odprtin. A brez skrbi, Nokia kot prednost modela 820 izpostavlja ravno možnost menjave ohišja za druge barve, bolj trpežne različice in take, ki omogočajo brezžično polnjenje, kar je sicer značilnost modela 920. Srečneži, ki že imate 3D tiskalnik, pa lahko menda natisnete kar svoje ohišje!

Seveda pa pri mobitelih ponavadi več pozornosti posvečamo sprednjemu delu. Zaslon na Lumii 820 je le pol centimetra manjši kot na Lumii 920, vendar ima Lumia 820 opazno manjšo ločljivost. To pomeni, da lahko na tem modelu na zaslonu razločimo posamezne piksle. Vseeno je zaslon dovolj barvit, kontrasten in odziven za prijetno vsakodnevno uporabo. No, branje daljših besedil je bilo vsekakor bolj prijetno na modelu Lumia 920, a za brskanje po spletu, pošiljanje sporočil in uporabo aplikacij je tudi zaslon Lumie 820 zadovoljiv in primeren za preprosti stil uporabniškega vmesnika operacijskega sistema Windows Phone.

Pod zaslonom najdemo tri, za Windows Phone mobitele standardne, kapacitivne gumbe (nazaj, domov, Bing iskanje), pri katerih nisem imela težav z neželenimi dotiki. Poleg tega ima Lumia 820 še tri fizične gumbe na desni stranici: zgoraj večji gumb za glasnost, pod njim gumb za zaklepanje, nekoliko nižje gumb za hiter dostop do kamere (ista postavitev kot na modelu 920). Gumba za glasnost in kamero sta prijetna za uporabo, na testni napravi sem nekaj težav imela le z gumbom za zaklepanje, ki je bil nekoliko preveč vdrt in zato ni ponujal pravega občutka pri pritisku.

Priključek za slušalke se na Lumii 820 nahaja zgoraj desno, na sredini spodaj pa najdemo microUSB priključek za polnjenje. Baterija mi je med raznolikim testiranjem zdržala približno dan in pol, seveda pa je ta čas možno povečati z uporabo Windows Phone funkcije za varčevanje z baterijo.

Nokia Lumia 820

Kamera: solidne slike in video

Lumia 820 se za razliko od modela 920 ne more pohvaliti s tehnologijo PureView in optično stabilizacijo videa. A kljub temu ponuja solidno 8 MP kamero in možnost zajema HD videa. Tudi v slabih svetlobnih pogojih se dobro obnese, čeprav ni na istem nivoju kot Lumia 920. Je pa očitno, da je Nokia pri novi generaciji mobitelov Lumia delovanje kamere precej izboljšala.

Spodaj si lahko ogledaš nekaj primerov slik, posnetih z mobitelom Nokia Lumia 820 v različnih pogojih z uporabo privzetih nastavitev. Vreme mi sicer v preteklih dneh z obilico sneženja ni bilo ravno naklonjeno za pestre fotografske motive, sem pa pri slikanju za lažjo primerjavo poskusila zajeti podobne kadre kot pri testu Lumie 920.

Ogled slik v polni velikosti

Tudi pri snemanju HD videa se Lumia 820 solidno obnese, čeprav stabilizator ni tako mogočen kot pri Lumii 920.

 

 

 

Na splošno je bil zajem slik in videa na Lumii 820 hiter ter enostaven, končni rezultat pa večinoma zadovoljiv brez večjih posebnosti. Ima pa seveda tudi Lumia 820 možnost dodajanja novih načinov snemanja in urejanja fotografij preko t.i. Leč (npr. za snemanje panorame, izbire najboljšega posnetka, dodajanja posebnih efektov). To so v bistvu povezave do aplikacij, ki jih Windows Phone 8 prepozna kot zmožne zajemanja in obdelave slik. Zanimiva novosti, ki dodatno razširi zmožnosti privzete aplikacije za fotografiranje.

Programska oprema: tekoče delujoči Windows Phone 8

Kljub temu, da ima Nokia Lumia 820 v primerjavi z Lumio 920 manjši zaslon z manjšo resolucijo ter manj notranjega pomnilnika, Nokia pri modelu 820 ni varčevala s procesorjem in delovnim pomnilnikom. Ti dve komponenti sta namreč na obeh modelih enaki, kar se še kako pozna pri vsakodnevni uporabi.

Tudi Lumia 820 tako brez težav poganja Windows Phone 8 v vsem sijaju, brez zatikanja. Vse deluje tekoče, aplikacije se hitro odpirajo, omejitev je ponavadi le hitrost internetne povezave. Seveda Windows Phone 8 tudi na Lumii 820 prinaša vse pomembne novosti. Od bolj prilagodljivih živih ploščic (live tiles) do posodobljenih vseh osnovnih aplikacij za delo in komunikacijo. Pregledovanje e-pošte, brskanje po spletu, spremljanje novosti na družabnih omrežjih, telefoniranje in druga pomembna opravila so hitra in enostavna. Novi Microsoft Office poleg tega ponuja še več možnosti za delo na mobitelu, OneNote pa poskrbi za zmogljive beležke.

Windows Phone 8 je dobro povezan tudi z oblakom, ki omogoča varnostno kopijo pomembnih podatkov ter seveda sinhronizacijo fotografij preko Microsoftove storitve SkyDrive. SkyDrive lahko uporabimo tudi za shranjevanje dokumentov in s 7 GB prostora še dodatno razširimo omejitve notranjega pomnilnika (seveda to ponujajo tudi ostali Windows Phone mobiteli).

Tako Microsoft kot Nokia sta dobro poskrbela za vse osnovne aplikacije za delo in zabavo. Nokia se ponovno izkaže z zemljevidi in navigacijo, uporabna je tudi aplikacija PhotoBeamer za enostaven prikaz slik z mobitela na katerikoli napravi, ki je zmožna odpreti spletni brskalnik. Nabor osnovnih aplikacij se med modeloma 920 in 820 ne razlikuje, seveda pa lahko tudi tu dodatne aplikacije dobimo v trgovini za Windows Phone. Izbira še ni tako pestra, ko bi si želeli, a vendar Windows Phone 8 aplikacijam omogoča še več funkcij in medsebojnega povezovanja kot prej, tako da je vse manj področij, na katerih Windows Phone ne dohaja glavnih tekmecev na trgu.

Povzetek: uporabniku prijazen vsestranski mobitel

Med testiranjem se je Nokia Lumia 820 res pokazala kot prijeten vsestranski mobitel. Ni med najboljšimi na vseh področjih, a ima kljub temu kar nekaj prednosti. Kompaktna oblika je idealna za enoročno uporabo, zamenljivo ohišje bo navdušilo tiste, ki radi svoje naprave personalizirate. Windows Phone 8 je končno postal odrasel operacijski sistem, ki prav tako ponuja vrsto možnosti za prilagajanje. Lumia 820 ima sicer dokaj omejen notranji pomnilnik, vendar ponuja možnost razširitve s spominsko kartico in s povezovanjem z oblakom. V primerjavi z modelom 920, Lumia 820 zaostaja predvsem pri kakovosti kamere in slabši ločljivosti zaslona, pri hitrosti delovanja in ponudbi programske opreme pa opaznih razlik ni.

Nokia Lumia 820 in Nokia Lumia 920

Nokia Lumia 820 in Nokia Lumia 920

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
23. september 2013
454
29. maj 2017
Nokia Lumia 820 - test na dlani
Windows Phone 8