Nokia Lumia 830 – test na dlani

Uroš Miklavčič 25. november 2014
/PublishingImages/nokia-lumia-830-hero.jpg

Mobitele z operacijskim sistemom Windows Phone vse prevečkrat po krivici in brez razloga zapostavljamo. Ta stigma se jih drži že od samega začetka, ko je Microsoft zamudil vstop v tekmo in je ves čas nekako korakal v ozadju. Kljub splošnemu prepričanju pa je Windows Phone 8.1 pod črto v vseh pogledih povsem spodoben tekmovalec v tekmi sodobnih mobilnih operacijskih sistemov. Prav tako je Nokia Lumia 830, ki sem jo dobil na test pred kratkim, zelo spodoben mobitel srednjega cenovnega ranga, ki v rokavu skriva zelo dober trik ali dva.

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Qualcomm Snapdragon 400, 4-jedrni z 1,2 GHz (Cortex A7)
 • grafični procesor: Adreno 305
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 16 GB
 • razširitev pomnilnika: microSD do 128 GB
 • zaslon: 12,7 cm, 720 × 1280 točk, 294 ppi, 16 M barv, IPS LCD, ClearBlack
 • glavna kamera: 10 MP, PureView, samodejno lasersko ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, optična stabilizacija
 • sprednja kamera: 0,9 MP
 • snemanje videa: HD 1080 p s 30 sličicami na sekundo, optična stabilizacija, stereo zvok
 • povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave  mobile hotspot), Bluetooth 4.0, microUSB, NFC
 • ostalo: merilec pospeškov, kompas, žiroskop
 • baterija: Li-Ion 2200 mAh
 • operacijski sistem: Windows Phone 8.1
 • dimenzije: 139,4 mm (v) × 70,7 mm (š) × 8,5 mm (d)
 • masa: 149 g

Nokia Lumia 830 je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

 

Po specifikacijah sodeč je Lumia 830, ki spada v zadnjo generacijo mobitelov Lumia z logotipom podjetja Nokia (vsi naslednji modeli bodo nosili oznako Microsoft Lumia), postavljena v srednji cenovni in zmogljivostni razred. Snapdragon 400 in 1 GB pomnilnika zadnje čase v tem rangu kar pogosto srečamo, in kot kaže, je to postal kar nekakšen neuraden standard v srednjem razredu mobitelov. To ni nič slabega, saj se s tem ujame neko zlato ravnotežje med zmogljivostjo in ceno.

 

Nokia je bila vedno poznana po kakovostni izdelavi svojih mobitelov in Lumia 830 kljub plastičnemu in odstranljivemu pokrovu zadaj ni nobena izjema. Kovinski rob daje Lumii 830 dovolj trdnosti, da plastičen hrbet sploh ni moteč in opazen. Pravzaprav verjetno niti ne bi pomislili, da je hrbet dejansko odstranljiv, saj se povsem lepo zlije z ohišjem mobitela. Pod pokrovom se skriva 2200 mAh baterija, ki je dovolj zmogljiva za cel dan uporabe, vendar pa boste pred skokom v posteljo verjetno morali priklopiti polnilec. Z malo manjšo uporabo pa se bo ta čas zavlekel nekje v sredino naslednjega dne. Pod pokrovom boste poleg baterije našli še reži za kartici microSIM in microSD.

Na hrbtni strani boste opazili še zelo prepoznaven črn krog, v katerem se skrivata kamera in bliskavica. Ravno kamera je eno prijetnejših presenečenj tega mobitela. Nokia je namreč namestila kamero, ki zajema slike v velikosti 10 MP in nosi oznako PureView. Vsi, ki malo bolj poznate Nokio, veste, da je oznaka PureView rezervirana za najboljše kamere iz Nokiinega nabora. PureView pomeni napredne tehnologije, ki zaradi optične stabilizacije znotraj kamere omogočajo zajemanje spodobnih fotografij tudi v slabi svetlobi . Poleg kamere je na zadnji strani še zvočnik, ki zveni solidno, a ne pričakujte čudežev.

 

Levi rob mobitela je povsem prazen, saj so vsi gumbi nameščeni na desni strani: gumba za uravnavanje glasnosti, gumb za oklepanje in zaklepanje ter namenski gumb za zajemanje fotografij, ki ga tako zelo pogrešam na drugih mobitelih. Prav tako kot leva je tudi spodnja stran prazna, saj sta oba vtiča nameščena na zgornji strani. Seveda govorim o vtiču za microUSB in vtiču za slušalke.

Če si ogledamo še prednjo stran, bomo opazili presenetljivo lep 5-palčni zaslon. Presenetljiv predvsem zato, ker gre za 5-palčni zaslon z ločljivostjo 720 × 1280 px, ki je na tako velikem zaslonu že morda nekoliko malo. Zasluga za to gre predvsem tehnologiji ClearBlack, ki je prav tako pricurljala na Lumio 830 iz modelov višjega ranga. To na kratko pomeni boljši kontrast in bolj žive barve.

Kamera

Kamera je pri Lumii 830 daleč največje presenečenje. Kot sem že omenil, gre za kamero, ki zajema fotografije v velikosti 10 MP in nosi oznako PureView. To skupaj pomeni, da z napredno optično stabilizacijo lahko zajemate popolnoma uporabne fotografije tudi v slabi svetlobi (vseeno pa pričakujte nekaj šuma in mehke fotografije v ekstremno slabih pogojih). Pri tem je treba opozoriti, da vam optična stabilizacija pomaga zgolj takrat, ko fotografirate statične predmete. Pri premikajočih subjektih pa vam tudi to ne bo kaj dosti pomagalo.

 

Kakovost zajetih fotografij je torej zelo dobra, v navezi z naprednimi nastavitvami, ki vam jih ponuja aplikacija Nokia Camera (ki bo kmalu postala Lumia Camera) pa boste lahko kakovost fotografij z malo znanja le še izboljšali. Prav tako pa je priročen namenski gumb za zajemanje fotografij, s katerim lahko zaženete aplikacijo za fotografiranje tudi takrat, ko je zaslon zaklenjen.

Da si boste lažje ustvarili svoje mnenje, pa je najbolje, da si ogledate fotografije, ki so nastale med testiranjem mobitela.

 

Oglejte si fotografije v visoki kakovosti na TViN Shrambi.

Programska oprema

Windows Phone 8.1 je danes že dokaj dobro poznan mobilni operacijski sistem. Vse novosti, ki jih je prinesla ta verzija, so dvignile uporabniško izkušnjo na raven konkurenčnih sistemov. Seveda se še vedno pozna tisti zaostanek, ki ga je Microsoft pridelal, ko se je prepozno podal v dirko – kljub temu pa zaostanek ni več tako izrazit, kot bi si mislili. Z verzijo 8.1 so uporabniki sistema Windows Phone pridobili zelo pomemben center z obvestili, možnosti za prilagajanje domačega zaslona z ozadji, spreminjanje zaklenjenega zaslona in tako naprej.

 

Windows Phone na Lumii 830 teče povsem gladko in brez zatikanja, česar smo tudi vajeni, ko govorimo o praktično vseh napravah Windows Phone. Vse ostalo je Windows Phone, kot ga poznate: gladko delovanje, lepe animacije, uporabniški vmesnik, ki temelji na besedilu, žive ploščice, dobra podpora naboru Office in nenazadnje še kup dobrot, ki jih je vključila Nokia. Tukaj bi še posebej omenil aplikacijo HERE Drive+, ki omogoča navigacijo tudi brez internetne povezave. Če ste vešči angleškega jezika, pa se poigrajte še s Cortano, Microsoftovo virtualno asistentko, ki so ji programerji celo vdahnili malce osebnosti. Na trenutke vas zna celo presenetiti s kančkom svojega humorja.

Povzetek

 

Lumia 830 predstavlja odlično vrednost za svojo ceno. To je predvsem po zaslugi nadpovprečno dobre kamere na zadnji strani. Poleg tega je Lumia 830 zadnja Lumia, ki bo nosila ime Nokia, zato je to vaša zadnja priložnost, da še imate mobitel s tem imenom. Kaj pa veste, morda bo s časom dobila celo zbirateljsko vrednost.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
25. november 2014
2291
9. december 2014
Nokia Lumia 830 – test na dlani
Windows Phone 8