Nokia Lumia 900 - test na dlani

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Nokia_Lumia_900-photo_mix.jpg

Nokia Lumia 900 je, kot lahko iz oznake modela sklepaš, paradni konj Nokiine serije telefonov z operacijskim sistemom Windows Phone. Na Tehniku smo že spoznali modele 610, 710 in 800, zato te vabim, da preveriš še, kako se v praksi obese trenutno največji in najbolj zmogljivi član družine Lumia, ki ga lahko ob bok postavimo tudi vrhunskim Android telefonom.

Nokia Lumia 900 v dlani

Tehnične specifikacije

Za vse ljubitelje številk, si najprej poglejmo tehnične lastnosti telefona Nokia Lumia 900:

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE) in 3G (HSDPA)
 • procesor: 1,4 GHz Scorpion
 • delovni pomnilnik: 512 MB
 • notranji pomnilnik: 16 GB (brez možnosti razširitve)
 • zaslon: 10,9 cm, 480 x 800 pikslov, 217 ppi, 16 M barv, Nokia ClearBlack, Gorilla Glass
 • glavna kamera: 8 MP, samodejno ostrenje, dvojna LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskom na zaslon, Carl Zeiss optika
 • sprednja kamera: 1 MP, snemanje v resoluciji 640 x 480
 • snemanje videa: HD 720p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Bluetooth 2.1 + EDR, microUSB, DLNA
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas
 • baterija: Li-Ion 1830 mAh
 • operacijski sistem: Windows Phone 7.5
 • dimenzije: 127,8 x 68,5 x 11,5 mm mm
 • masa: 160 g

Telefon je na voljo v črni, beli in sinje modri barvi. Na testu sem tokrat imela črno različico.

Strojna oprema: prava velikost v prijetno elegantnem ohišju

Nokia Lumia 900 z različnih strani

Mislim, da ne bom pretiravala, če Lumio 900 opišem kot enega najlepših telefonov na trgu. Ohišje je izdelano iz enega samega kosa polikarbonata, ki je izjemno prijeten na otip. Zaradi zaobljenih stranic se telefon navkljub nekoliko večji teži odlično počuti v roki. Škoda se mi zdi le to, da se je Nokia pri modelu 900 odločila zaslon nekoliko dvigniti na sprednji strani telefona; s tega vidika je linija modela 800 veliko bolj naravna. A to je pravzaprav edina manjša pripomba, ki jo lahko podam glede videza.

Posledica elegantnega ohišja iz enega kosa je seveda dejstvo, da tudi pri tem modelu Lumie nimamo dostopa do baterije. Micro-SIM kartico vstavimo v režo na vrhu telefona, ki se odpre s priloženo sponko. Mehanizem za odpiranje reže je sicer malce okoren, a to te verjetno pri uporabi ne bo motilo, saj SIM-kartice ne menjamo ravno pogosto.

Nekoliko se je potrebno navaditi tudi na neobičajno postavitev gumbov; tako kot pri Lumii 800, ima tudi model 900 gumba za glasnost, gumb za odklepanje in gumb za kamero zbrane na desni strani telefona. Gumbi niso nič posebno označeni, a se da nanje hitro navaditi, saj so vsi prijetni na otip, ohišja pa se držijo tesno, brez kakšnega čudnega premikanja ali škripanja. Odlično se obnesejo tudi trije kapacitativni gumbi pod zaslonom, pri katerih ni bilo težav z nezaželenimi dotiki.

Pri rokovanju s telefonom seveda izstopa dokaj velik, 10,9 cm (4,3 palcev) Nokia ClearBlack AMOLED zaslon na dotik, ki nudi živahne in kontrastne barve. Mislim, da je s to velikostjo Nokia dobro zadela zgornjo mejo, pri kateri nimamo občutka, da je telefon prevelik in ki še omogoča udobno enoročno uporabo telefona pri večini opravil. Škoda je le, da je zaradi omejitev operacijskega sistema tudi na tem modelu resolucija omejena na 480 x 800 pikslov. Zaradi tega sicer uporabnost telefona ne trpi, bi pa večja resolucija prišla prav očem pri daljšemu branju besedil.

Nokia Lumia 900

Solidno se je na testu obnesla tudi baterija. Pri raznovrstni uporabi za klicanje, SMS-anje, dostop do spleta, slikanje in snemanje ter sledenje z GPS-om, se je telefonu zatožilo po napajanju po dobrem dnevu uporabe. Lumia 900 bi torej ob navadni uporabi morala brez večjih težav preživeti cel dan, če vklopimo še način za dodatno varčevanje za baterijo pa bi po mojem lahko zdržala tudi cela dva dneva. Vsekakor primerljivo z ostalimi pametnimi telefoni.

V prijetni modri škatli Lumie 900 poleg USB kabla za napajanje in povezavo z računalnikom najdemo še dokaj običajne in po kakovosti zvoka dokaj povprečne slušalke.

Kamera: živahne barve, a žal premalo ostrine

Na papirju je kamera Lumie 900 precej podobna kameram ostalih najbolj vročih telefonov na trgu. Poleg klasičnih 8 megapikslov se Lumia hvali še s Carl Zeiss optiko, ki jo najdemo tudi na drugih Nokiah. A žal me je kakovost slik nekoliko razočarala. Kamera je precej muhasta in občutljiva na svetlobo. Pri slikanju na prostem so slike pogosto imele nerealistično žive barve. Pri slikanju v notranjih prostorih pa so ob slabših svetlobnih pogojih slike hitro postale medle in nejasne.

Spodaj si lahko ogledaš nekaj primerov slik in video posnetkov, ki so nastale z Lumio z uporabo privzetih nastavitev. Saj ne, da slike in videi niso uporabni in primerne kakovosti za mobitel, ampak od najzmogljivejšega modela družine sem iskreno pričakovala več. Ima pa Lumia 900 pomembno prednost pred ostalimi modeli družine Lumia, saj ponuja tudi sprednjo kamero, ki je uporabna predvsem za video klice.

Nokia Lumia 900 fotografije (pomanjšane)

Slike v polni velikosti: Slika 1, Slika 2, Slika 3, Slika 4, Slika 5, Slika 6

Programska oprema: enostavna eleganca Windows Phone 7

Nokia Lumia 900 se ponaša z najnovejšo različico operacijskega sistema Windows Phone 7.5. V moderno reinkarnacijo mobilnih oken sem se zaljubila že pred dobrim letom, ko sem testirala prvi Windows Phone telefon. V tem času je Microsoft sistemu dodal še vrsto uporabnih izboljšav, med drugim možnost deljenja podatkovne povezave z drugimi napravami (Internet sharing).

In če sem čisto iskrena, me preseneča dejstvo, da v tem času Windows Phone še ni uspel pridobiti večjega tržnega deleža. Ponuja skoraj vse, s čemer se hvalita vodilna Android in iOS, v nekaterih pogledih ju celo presega. Windows Phone je odlična izbira za vse tiste, ki se ne želite preveč ukvarjati s svojim telefonom in želite imeti vse pomembne informacije na dosegu hitrega pogleda na telefon. In Lumia 900 ima dovolj zmogljivo notranjost, da Windows Phone poganja brezhibno tekoče, brez zatikanja.

Nokia Lumia 900 z različnimi aplikacijami

Na telefonu za zaklepanje lahko hitro vidimo, ali imamo novo e-pošto, neodgovorjene klice ali sporočila, z interaktivnimi in barvitimi ploščicami Live Tiles pa nam aplikacije sporočajo dodatne pomembne informacije kar na začetnem Start zaslonu, ki ga lahko enostavno prerazporedimo glede na svoje potrebe. Osebno me znova in znova navdušuje možnost pripenjanja ploščic za posamezne kontakte ali skupine oseb na Start zaslon, saj s tem takoj opazim, če so mi moji najbližji poslali kakšno sporočilo ali na družabnih omrežjih objavili kaj zanimivega.

Windows Phone namreč na sistemskem nivoju podpira Facebook, Twitter in LinkedIn, preprosto je dodajanje tudi e-poštnih naslovov različnih ponudnikov. E-pošto lahko na začetnem zaslonu pregledujemo kot posamezno ploščico za vsak račun, lahko pa vse račune združimo v enotni poštni nabiralnik. Pri Googlovem računu se lahko seveda odločimo tudi za sinhronizacijo kontaktov in koledarjev, kar bo gotovo prišlo prav vsem, ki sicer ne uporabljate Microsoftove storitve Windows Live.

Za povezavo z oblakom odlično poskrbi tudi SkyDrive, Microftova alternativa Dropboxu s kar 7 GB brezplačnega prostora za shranjevanje slik in drugih datotek. V nastavitvah lahko nastaviš tudi, da se ti slike, posnete s telefonom, samodejno naložijo na SkyDrive, s čemer lahko do njih dostopaš iz praktično kateregakoli računalnika. Sicer pa za prenos vsebin iz telefona na računalnik in obratno poskrbi programček Zune (Windows) oziroma Windows Phone 7 Connector (Mac OS X).

Nokia Lumia 900 in aplikacija SkyDrive

Pa še to: Windows Phone žal zaenkrat še ne govori slovensko, čeprav lahko v nastavitvah že izberemo slovenščino za določene elemente sistema. Uporabniški vmesnik je sicer dovolj preprost in intuitiven, da tudi z angleščino večjih težav ne bo. Tudi ta pomanjkljivost bo sicer odpravljena z naslednjo veliko različico Windows Phone 8 Apollo, ki jo pričakujemo v jeseni. Trenutni Lumia telefoni sicer ne bodo deležni celotne nadgradnje, a bodo z različico 7.8 dobili vse najpomembnejše novosti novega sistema.

Aplikacije: Nokia poskrbi za vrhunsko navigacijo

V svetu, kjer se vrednost mobilnih operacijskih sistemov meri v številu aplikacij, Windows Phone še vedno caplja v ozadju, pa čeprav Windows Phone Marketplace ponuja že preko 100.000 aplikacij. Windows Phone žal zaenkrat še ni sistem, na katerem se pojavljajo najbolj trendovske aplikacije, a to še zdaleč ne pomeni, da na telefonu nimamo kaj početi.

Nokia Lumia 900 in aplikacija Microsoft Office

Že Microsoft je dobro poskrbel za vse osnovne potrebe uporabnikov. Klicanje, pošiljanje sporočil in e-pošta deluje brezhibno in je enostavno za uporabo. Pri brskanju po spletu se moramo sicer zadovoljiti z ne preveč hitrim Internet Explorerjem, a vsaj povečevanje izbranega dela spletne strani deluje odlično. Vgrajeni Microsoftov iskalnik Bing ni vedno najbolj uporaben, a na Windows Phone ponuja zanimive bonbončke, kot je na primer prepoznavanje trenutno predvajane sklade in vgrajeni čitalec QR kod. Seveda na Windows telefonih ne manjka tudi Microsoftov Office, kar je gotovo velik plus za poslovne uporabnike.

A Nokiina družina Lumia ima v primerjavi z ostalimi Windows Phone telefoni vsaj eno pomembno prednost: zmogljivo navigacijo v obliki aplikacij Nokia Maps in Nokia Drive. Microsoftovi Bing Maps so me na ostalih Windows telefonih pogostosti spravljali v obup, a na srečo se Nokia zemljevidi veliko bolje znajdejo v naših koncih. Poleg tega Nokia Drive omogoča, da si zemljevide izbranih držav oz. regij prenesemo na telefon in do njih dostopamo tudi brez povezave. Kaj več bi si lahko želel popotnik?

Nokia Lumia 900 in aplikacija Nokia Drive

Na Lumii 900 najdemo še Nokiino aplikacijo App Highlights, ki predstavlja Nokiin izbor najboljših Windows Phone aplikacij, dodatne Nokia aplikacije pa najdemo v aplikacijski trgovini Marketplace pod kategorijo Nokia collection. Tu velja izpostaviti predvsem novo aplikacijo Play To, ki omogoča predvajanje vsebine iz telefona na DLNA naprave in aplikacijo Camara Extras, ki kameri na telefonu doda možnost slikanja panoram, akcijskih in skupinskih posnetkov ter fotkanjem z odštevalnikom časa. V Nokiini zbirki ne manjkajo tudi multimedijske aplikacije kot npr. priljubljeni TuniIn Radio za poslušanje radijskih postaj, Trailers za ogled napovednikov aktualnih filmov in ekskluzivna The Dark Knight Rises za vse Batman navdušence.

Na telefonu je prevzeto naložena še Nokiina različica aplikacija Tango za brezplačne video klice, a verjetno si boš iz aplikacijske trgovine raje prenesel/a pri nas veliko bolj razširjeni Skype, ki je v sveži Windows Phone preobleki prav prijeten za uporabo. Na Marketplace-u seveda najdeš še ostale priljubljene aplikacije za Facebook, Twitter, vse večje število slovenskih aplikacij in še marsikaj. Izbire morda res ni toliko kot v Android ali iOS aplikacijski trgovini, se pa v večini primerov Windows Phone aplikacije odkupijo s svojo moderno podobo in enostavno uporabo.

Povzetek: vrhunska oblika in enostavna uporaba

Nokia Lumia 900 od blizu

Navkljub pomanjkljivostim kamere me je Nokia Lumia 900 v kratkem času povsem očarala s svojo vrhunsko obliko in eleganco. Telefon sem vsakič z veseljem vzela v roke, pri uporabi pa niti nisem pogrešala kakšne dodatne aplikacije, saj je Nokia odlično dopolnila osnovne funkcije operacijskega sistema Windows Phone 7.5. Pri tem gre pohvaliti predvsem Nokia navigacijo in zemljevide.

Telefon je zato po moje odlična izbira za vse tiste, ki iščete zmogljiv telefon, s katerim se ni potrebno preveč ukvarjati. Sistem deluje tekoče, v primerjavi z modelom 800 pa Lumia 900 ponuja večji zaslon, boljšo baterijo in sprednjo kamero za video klice. Lumia 900 bo očarala vse tiste, ki pri telefonu iščete robustno funkcionalnost in ne potrebujete naprednih možnosti prilagajanja ali vse najnovejše aplikacije. Poudarek je eleganci in enostavnosti, a kljub temu telefonu ne manjka zmogljivosti.

Nokia Lumia 900 je že voljo pri Mobitelu. Več na spletni strani.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
391
24. september 2013
Nokia Lumia 900 - test na dlani
Windows Phone 7