Nokia Lumia 920 - test na dlani

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Nokia_Lumia_920-photos-s.jpg

Nokia je Lumio 920 in Lumio 820 predstavila že septembra, v naše kraje pa sta ta dva težko pričakovana mobitela z najnovejšim operacijskim sistemom Windows Phone 8 prišla v teh dneh. Za lažjo primerjavo sem tokrat hkrati spoznavala kar oba modela, za začetek pa se bom podrobneje posvetila najmogočnejšemu modelu 920, ki ga Nokia opisuje kot "najbolj inovativen telefon Lumia". Pa je res?

Nokia Lumia 920

Tehnične specifikacije

Za vse ljubitelje številk si najprej poglejmo, kaj mobitel Nokia Lumia 920 ponuja s tehničnega vidika:

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G (LTE)
 • procesor: dvo-jedrni 1,5 GHz Snapdragon S4
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 32 GB (brez možnosti razširitve)
 • zaslon: 11,4 cm, 768 x 1280 pikslov, 332 ppi, 16 M barv, Nokia PureMotion HD+

  ClearBlack, Gorilla Glass 2

 • glavna kamera: 8,7 MP, samodejno ostrenje, dvojna LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskom na zaslon, Carl Zeiss optika, optična stabilizacija videa, tehnologija PureView
 • sprednja kamera: 1,3 MP, snemanje v resoluciji 720p
 • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Bluetooth 3.1 EDR, microUSB, DLNA
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas
 • baterija: Li-Ion 2000 mAh
 • operacijski sistem: Windows Phone 8
 • dimenzije: 130,3 x 70,8 x 10,7 mm
 • masa: 185 g

Lumia 920 je na voljo v črni, beli in rumeni barvi, tokrat sem podrobneje spoznavala črno različico.

 

Strojna oprema: velik mobitel z odličnim zaslonom

Nokia Lumia 920

Nokia Lumia 920 vsekakor ni mobitel za tiste, ki iščete nekaj kompaktnega in lahkega. Gre za dokaj veliko napravo, ki nikakor ne sodi med lahko kategorijo. Prav tako Nokia z zaobljenim zadnjim delom ni podlegla trendu vse tanjših naprav. Pri uporabi sicer to ni ovira, saj sem se na masivnost po par dnevih uporabe navadila. Vseeno Nokii ne bi prav nič zamerila, če bi Lumio 920 naredili nekoliko lažjo.

Pri sami obliki Lumia 920 ohranja in izpopolnjuje stil prejšnje generacije mobitelov Lumia 800 in 900, tako da je z estetskega vidika kljub debelosti izjemno prijetna tako na otip kot na ogled. Ohišje je, tako kot pri lanskem modelu 900, iz prijetnega polikarbonata. Ja, že vidim komentarje, da je to v bistvu plastika. Res je, vendar ne deluje prav nič ceneno, všeč mi je tudi mat videz brez sijaja.

Lumio 920 zaznamujejo mehke linije in upognjenost tako ohišja kot zaslona v prijetno celoto, ki se odlično počuti v dlani. Na sprednji strani seveda izstopa velik, visoko ločljiv 4,5 palcev oz. 11,4 cm velik in izjemno odziven zaslon, ki s pridom izkorišča Windows Phone 8 podporo za večje resolucije (pri WP7 je bila resolucija omejena na 480 x 800). Vse animacije se prikazujejo tekoče, na zaslonu je zelo prijetno branje besedil. Problem so le aplikacije, ki še niso prilagojene večji resoluciji (gledam vas, jezni ptiči!). In ja, zaslon je tako občutljiv, da ga je mogoče uporabiti tudi v rokavicah, čeprav mi žal za testiranje ni uspelo najti kakšnih zares debelih usnjenih.

Nokia Lumia 920

Edina pripomba, ki jo imam, je ta, da je testni model zaslon imel nekoliko preveč rumeno obarvano. To sem najprej opazila pri osvetlitvi kapacitivnih gumbov pod zaslonom, ki se niso svetili belo, ampak rahlo rumeno. Prav tako je bilo pri uporabi svetle Windows Phone teme ob boku z drugo Lumio opazna rahlo drugačna obarvanost zaslona na rumeno. Po forumih sem zasledila, da ima kar nekaj uporabnikov to težavo, uradne razlage s strani Nokie pa še nisem našla. No, ne gre ravno za grozno očitno napako, sploh če zraven nimaš drugega modela z bolj belo belino (na slikah se recimo to ne opazi), a vseeno so tovrstne razlike med posameznimi napravami istega modela malce nenavadne.

Kot smo pri Windows mobitelih že vajeni, ima tudi Lumia 920 pod zaslonom tri kapacitivne gumbe (nazaj, Windows - domov, Bing iskanje), ki se osvetlijo ob uporabi. Zaradi velikosti mobitela se mi je občasno dogajalo, da sem pri držanju v desni dlani nehote aktivirala desni kapacitivni gumb za iskanje. Vsekakor je bila bolj udobna in praktična uporaba z obema rokama, sploh za daljša opravila.

Lumia 920 ima vse fizične gumbe zbrane na desni stranici: zgoraj je gumb za glasnost, pod njih gumb za zaklepanje, nekoliko nižje pa še gumb za hitro aktivacijo fotoaparata, ki je značilen za Windows Phone naprave. Vsi gumbi so kakovostno izdelani in se lepo pritiskajo ter so praktično edina stvar, ki izstopa na robovih Lumie 920. Na vrhu levo potrebujemo sponko za dostop do predalčka za Micro-SIM, na sredini se nahaja priključek za slušalke. MicroUSB priključek za napajanje se nahaja na dnu. Lumia 920 sicer podpira tudi brezžično polnjenje preko standarda Qi, vendar je potrebno blazinico za polnjenje posebej kupiti (priložen je le navaden USB polnilec).

Lumia 920 ima precej veliko baterijo, ki se je med testiranjem dobro obnesla. Brez težav je preživela cel dan mučenja in zjutraj imela še dovolj moči za brskanje po spletu in pregledovanje e-pošte. Približno dan in pol torej, se pa da ta čas povečati z vklopom načina za varčevanje z baterijo.

Nokia Lumia 920

Kamera: odličen stabilizator in obvladovanje slabih svetlobnih pogojev

Sedaj pa del, ki je tudi mene najbolj zanimal. Nokia Lumia 920 se namreč ponaša s kamero z oznako PureView, ki naj bi bila kos vsem svetlobnim razmeram in ponujala izjemno stabilizacijo slike. Lumia 920 sicer nima 41 MP kamere kot Nokia 808 PureView; ponuja namreč "le", dokaj običajnih, 8,7 MP.

Spodaj si lahko ogledaš nekaj primerov slik, posnetih z Lumio 920 v različnih svetlobnih pogojih z uporabo privzetih nastavitev. Vreme mi v teh, s snegom obarvanih dneh razen pol urne skoraj sonca ni ponujalo ravno dobrih pogojev za slikanje, kar je bil odličen test za Lumio 920.

Ogled slik v polni velikosti

Z veseljem lahko potrdim, da Lumia 920 izpolni vse Nokiine obljube. Lumia 920 res ne potrebuje veliko svetlobe, da naredi svetle slike. Pri tem ni potrebno vklapljati posebnih nočnih načinov ali podobnih neumnosti, mobitel sam poskrbi za vse. Česa takega še nisem videla na nobenem drugem mobitelu, ki sem ga do sedaj testirala. iPhone 5 se recimo tudi hvali z izboljšanim zajemom slik v slabih svetlobnih pogojih, vendar Lumii 920 na pride do kolen.

Fotoaparat se dobro obnese tudi pri makro posnetkih. Na sploh je zajem slik z Lumio 920 hiter in enostaven. Windows Phone 8 prinaša tudi nov način za razširitev možnosti aplikacije za zajem fotografij. Z izbiro možnosti "Leče" se nam prikažejo vse nameščene aplikacije za urejanje fotografij ali zajem na nove načine. Privzeto Lumia ponuja Leče Smart Shoot za izbor najboljšega posnetka, Panorama za slikanje panoram, Cinemagraph za ustvarjanje animiranih .gif slik, Creative Studio za preprosto urejanje slik. Brskamo lahko tudi po imeniku aplikacij drugih razvijalcev. Vsekakor zanimiv pristop!

Seveda lahko z Lumio 920 posnamemo tudi video v HD ločljivosti. Tu na preizkušnjo pride optični stabilizator, ki svoje delo opravi več kot odlično. Posnetki so kljub zaradi mraza tresočim rokam tekoči in jasni.

 

Če še ni očitno, me je kamera na Lumii 920 precej navdušila. Kakovost običajnih fotografij je povsem primerljiva z ostalimi zmogljivimi mobiteli na trgu, prekaša pa jih pri zajemu slik v slabih svetlobnih pogojih ter pri stabilizaciji videa.

Programska oprema: tekoče delujoči Windows Phone 8 z manjšimi izboljšavami

Testa Lumie 920 sem se veselila tudi zaradi svežega operacijskega sistema Windows Phone 8. Le-ta na Lumii 920 deluje tekoče, brez zatikanja, tudi zagon aplikacij je hiter. Na prvi pogled je najbolj opazna razlika v primerjavi z Windows Phone 7 možnost izbire treh različnih velikosti živih ploščic (live tiles) na domačem zaslonu. To omogoča bolj dinamično postavitev zaslona, ki ga najpogosteje vidimo na mobitelu in na katerem lahko hitro pregledujemo vreme, novosti iz družabnih omrežjih in ostale pomembne informacije različnih aplikacij.

Windows Phone 8 seveda prinaša še cel kup ostalih velikih in malih izboljšav ter novosti. Otroški kotiček omogoča, da lahko mobitel sedaj brezskrbno posodite otrokom in omejite aplikacije, ki jih lahko pri tem uporabljajo. Seznam aplikacij, nastavitve, fotografije in sporočila lahko z WP8 varno in enostavno shranjujemo v Microsoftovem oblaku. Za posodabljanje programske opreme ne potrebujemo več kabla in povezave z računalnikom.

Na splošno nič radikalno novega, vendar z novo različico Windows Phone končno ponuja vrsto funkcij, ki smo jih vajeni uporabniki drugih pametnih telefonov. Pa tudi sicer je Microsoft poskrbel za posodobitev vseh osnovnih aplikacij, od e-pošte do brskalnika Internet Explorer. Za delo ne manjka tudi posodobljeni Microsoft Office, OneNote pa se je preselil v ločeno aplikacijo za lažje ustvarjanje zapiskov. Nova je tudi aplikacija Denarnica, v katero lahko shranimo podatke o raznih karticah zvestobe, seveda pa zaenkrat v naši bližini nobeno podjetje še ne ponuja popustov in ugodnosti prav za ta sistem.

Nokia je prav tako dobro poskrbela za soliden nabor dodatnih aplikacij. Med najbolj uporabnimi so gotovo Nokiini zemljevidi in navigacija v aplikaciji Nokia Drive. Za odkrivanje okolice je na voljo Nokia City Lens, ki s pogledom skozi kamero prikaže zanimive lokacije v bližini (podobne aplikacije za nadgrajeno resničnost sicer že obstajajo). Poleg zemljevidov se mi je najbolj uporabna zdela aplikacija PhotoBeamer, s kamero enostavno prikažemo fotografije iz mobitela na katerikoli napravi, ki lahko odpre spletno stran photobeamer.com. Enostavno in uporabno!

Seveda lahko dodatne aplikacije najdemo v aplikacijski trgovini za Windows Phone. Število Windows Phone aplikacij je sicer v zadnjem času prijetno zraslo (lani je bilo dodanih kar 75.000 novih, skupno jih je že preko 150.000), vendar kakovost in pestrost izbire še ne dohaja Android ali iOS aplikacijske trgovine. Poleg tega se pojavlja še že prej omenjeni problem aplikacij, ki ne podpirajo višje resolucije Lumie 920. No, za tiste, ki na pametnem telefonu iščete predvsem delujočo e-pošto, hiter brskalnik, možnost urejanja Office dokumentov in le kdaj pa kdaj kakšno dodatno aplikacijo, bo Lumia 920 povsem zadostovala.

Povzetek: sodoben, zmogljiv, a kljub temu enostaven mobitel z odlično kamero

Na splošno je Nokia Lumia 920 name naredila zelo dober vtis. Kljub nekoliko večji teži in debelini prijetna oblika, dobra baterija, odličen zaslon. Škoda je le, da je testni model imel rahlo rumeno obarvanost. Povsem pa me je navdušila kamera z odličnim stabilizatorjem, ki je slabi svetlobni pogoji ne prestrašijo. Povrh tega pa Lumio 920 poganja še posodobljen operacijski sistem Windows Phone 8, ki deluje hitro in tekoče ter ponuja še več možnosti za personalizacijo barvitih in informativnih živih ploščic ter posodobljene ključne aplikacije za delo in organizacijo.

Nokia Lumia 920 je že na voljo v Mobitelovi ponudbi.
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
23. september 2013
453
29. maj 2017
Nokia Lumia 920 - test na dlani
Windows Phone 8