Nokia Lumia 925 - test na dlani

Alja Isakovič 30. september 2013
/PublishingImages/lumia925-hero.jpg

Te dni mi je družbo delal mobitel Nokia Lumia 925. V preteklosti so me Lumie na testih redno navduševale, zato me je precej zanimalo, kako se bo obnesel čisto sveži model 925, ki ga Nokia predstavlja kot tanek in lahek pametni telefon s kamero PureView.

Tehnične specifikacije

Višja oznaka pri Nokiah pomeni boljše tehnične zmogljivosti, zato na papirju Nokia Lumia 925 nikakor ne zgleda slabo. Je pa po notranjih komponentah skoraj identična predhodnici, Lumii 920:

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G (LTE)
 • procesor: dvo-jedrni 1,5 GHz Snapdragon S4
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 16 GB (brez možnosti razširitve)
 • zaslon: 11,43 cm, 768 x 1280 pikslov, 332 ppi, 16 M barv, Nokia PureMotion HD+, ClearBlack, Gorilla Glass 2
 • glavna kamera: 8,7 MP, samodejno ostrenje, dvojna LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskom na zaslon, Carl Zeiss optika, optična stabilizacija slike, tehnologija PureView
 • sprednja kamera: 1,3 MP, snemanje v resoluciji 720p
 • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Bluetooth 3.0, microUSB, DLNA, NFC
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas
 • baterija: Li-Ion 2000 mAh
 • operacijski sistem: Windows Phone 8
 • dimenzije: 129 x 70,6 x 8,5 mm
 • masa: 139 g

Nokia Lumia 925 je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

Strojna oprema: najbolj elegantna Lumia doslej

Lumia 925 od vseh svojih sester izstopa po tem, da je prva Lumia, ki je delno obdana v aluminij. Je tudi opazno tanjša, lažje in na sploh prijetnejša v roki v primerjavi s predhodnimi modeli 900 ali 920. Lumia 925 je v času testiranja požela občudovanje vsakič, ko jo je kdo prijel v roke.

Zadnji del je sicer iz polikarbonata, na katerem se precej poznajo prstni odtisi. Spredaj pod Gorilla steklom najdemo jasen in barvit 4,5 palčni (11,43 cm) zaslon, ki se odlično odziva na dotike. Sprednji in zadnji del skupaj držijo zaobljene aluminijaste stranice, ki jih je enostavno objeti z dlanjo. Edini problem uporabe aluminija je ta, da se pri bolj intenzivni uporabi zgornja desna stran mobitela kar občutno segreje. Malce nerodno je pozicionirana še kamera na zadnji strani, saj sem se pogosto zalotila s prstom na leči, mestu, kjer ponavadi ne želiš puščati prstnih odtisov. No, to se le malenkosti na sicer odlično oblikovanem ohišju.

Nokia Lumia 925 v 3D- pogledu

Lumia 925 ima vse tri fizične gumbe združene na desno stranici. Zgoraj gumb za glasnost, pod njih gumb za zaklepanje, spodaj pa še poseben gumb za hiter dostop do fotoaparata, ki je obvezna oprema vseh mobitelov z operacijskim sistemom Windows Phone. Pod zaslonom in Lumia 925 še tri kapacitivne gumbe (nazaj, domov, iskanje), pri katerih nisem imela težav z nezaželenimi dotiki. Zgoraj sta se skupaj usedla še vhoda za slušalke in microUSB za polnjenje, na levi strani pa najdemo režo za MicroSIM-kartico. Za odpiranje le-te potrebujemo priloženo sponko.

Odličen vtis je nekoliko pokvarila le baterija, ki se je prebila le do poznega večera. Se pravi, manj kot dan uporabe. Velja pa omeniti, da pri tem nisem imela vklopljenega posebnega načina za varčevanje. Trajanje baterije se seveda da podaljšati tudi z izklopom 3G in 4G/LTE omrežja.

Kamera

Nokia Lumia 925 se lahko, kot predhodnica, pohvali z 8,7 MP kamero s tehnologijo PureView. Zajem slik in HD videa je hiter in enostaven. Nokia Lumia 925 se je odlično odrezala predvsem v slabših svetlobnih pogojih, v katerih večina drugih mobitelov postane slepih brez nadležne bliskavice. Nekaj primerov slik, posnetih z Lumia 925 sredi sončnega dneva, si lahko ogledaš spodaj.

Ogled slik v polni velikosti

Posebnost aplikacije za zajem slik na Windows Phone 8 je možnost uporabe dodatnih aplikacij za urejanje ali zajem slik z novimi možnostmi. Privzeto je na Lumio 925 naložena Nokiina aplikacija Cinemagraph za ustvarjanje animiranih .gif slik, dodatne aplikacije so seveda na voljo v aplikacijski trgovini. Lumia ponuja tudi Nokiino aplikacijo Creative Studio, ki ponuja kar nekaj možnosti za urejanje slik, vključno z retro filtri, možnostjo ostrenja in barvanja izbranih delov slik in še kaj.

Za prav posebne posnetke pa poskrbi nova aplikacija Nokia Smart Camera, ki je del Nokiine posebne nadgradnje Amber.

Nadgradnja Nokia Lumia Amber

Nokia Lumia 925 je prva Lumia, ki ima nameščene nove funkcije paketa Amber. Nadgradnje bodo deležne tudi mobiteli Nokia Lumia 920, 820, 720, 620, 520, 928, 822, 521 in 810, vendar ne bodo vse funkcionalnosti na voljo vsem modelom. Lumia 925 seveda omejitev nima, zato je odlična kandidatka za predstavitev vseh novosti.

Nadgradnja Lumia Amber prinaša vrsto izboljšav pri zajemu slik, najbolj opazna novost pa je že omenjana aplikacija Nokia Smart Camera. Aplikacija omogoča izbiro najboljšega posnetka, izdelavo serije gibajočih se slik, odstranjuje neželene objekte iz slike ter omogoča izbiro najboljšega obraza za vsakega posameznika v skupinskih fotografijah.

Nabor raznih načinov je skoraj identičen tistemu, ki ga je Samsung predstavil skupaj z mobitelom Galaxy S4. Se mi je pa njihova uporaba zdela bolj preprosta na Lumii 925. V aplikaciji Nokia Smart Camera se ti namreč ni potrebno vnaprej odločiti, kakšno vrsto posnetka potrebuješ. Preprosto stisneš na sprožilec, mobitel par sekund zajema fotografije, kasneje pa lahko izbereš pravi način. Dokaj enostavno. Zmotilo me je le to, da je urejanje fotografij dokaj počasno, saj mora mobitel ob tem opraviti kar zahtevno analizo vseh posnetih slik. Je pa končen rezultat res presenetljiv, navdušila me je predvsem izbira najboljšega obraza pri skupinski sliki.

Poleg tega nadgradnja Amber prinaša funkcijo "Ošvrk", ki v praksi pomeni to, da mobitel po zaklepu nekaj časa prikazuje uro in stanje baterije. Kje do dobri stari časi, ko so praktično vsi manj pametni mobiteli to podpirali, a ne? Nadgradnja Amber poleg tega prinaša še možnost urejanja prikaza barv na zaslonu, funkcijo bujenja zaslona z dvojnim hitrim dotikom, podporo za FM radio (z ustreznimi slušalkami) ter možnost utišanja mobitela ob zvonjenju s tem, da ga preprosto obrnemo na obraz. Vse skupaj torej ni nič revolucionarno novega, gre pa za manjše dodatke, ki naredijo vsakodnevno uporabo bolj prijetno.

Programska oprema: izjemno tekoča Windows Phone izkušnja

Seveda pa Nokia Lumia 925 ponuja vse funkcije, ki so vgrajene v sistem Windows Phone 8. Le-ta na Lumii 925 deluje res izjemno tekoče in hitro, tako da ga je pravi užitek uporabljati. Najbolj opazna značilnost mobitelov WP8 so seveda t.i. žive ploščice, ki jih lahko poljubno pripenjamo, povečujemo in prestavljamo po začetnem zaslonu. Kar nekaj aplikacij podpira prikazovanje dodatnih informacij na živih ploščicah, kar je lahko zelo uporabno.

WP8 ima vgrajeno podporo za različne račune (Windows Live, Google, Facebook, Twitter itd.), kar omogoča enostavno sinhronizacijo kontaktov, pregledovanje pošte ter pregledovanje obvestil iz družabnih omrežij na enem mestu. Otroški kotiček omogoča, da omejimo uporabo aplikacij za otroke. Na voljo so nam tudi dobro znane Microsoftove aplikacije: Office za urejanje pisarniških dokumentov, Internet Explorer za brskanje po spletu, iskalnik Bing, One Note za ustvarjanja beležk, SkyDrive za varnostno kopiranje in shranjevanje datotek v oblaku. Nokia je poskrbela še za HERE zemljevide in navigacijo, kar se odlično obnese na poti, ne manjka tudi PhotoBeamer za enostaven prikaz slik iz mobitela v spletnem brskalniku na drugi napravi. Seveda lahko z Lumio tudi telefoniramo, SMS-amo, urejamo koledar, poslušamo glasbo, igramo igrice in še marsikaj.

Uporabna je tudi aplikacija Data Sense za spremljanje podatkovnega prenosa na mobitelu, kar sicer s pravim paketom ne bi smel biti več tak problem. Je pa z uporabo super hitrega podatkovnega omrežja 4G/LTE prenos podatkov res tako hiter in udoben, da se lahko hitro spozabiš in začneš prenašati večje datoteke. Na Lumio 925 so naložene še nekatere dodatne aplikacije, za vse ostalo pa ima svoja vrata na stežaj odprta aplikacijska trgovina, ki ponuja že preko 160.000 aplikacij, Nokia pa preko aplikacije App Highlights ponuja še svoja priporočila in enostaven dostop do Nokia aplikacij.

Povzetek: eleganten in zmogljiv Windows Phone mobitel

Mobitel Nokia Lumia 925 bom danes kar z malce težkim srcem vrnila nazaj. Je izjemno elegantna, prijetna v roki, zaslon ponuja jasne in živahne barve ter odlično odzivnost. Windows Phone 8 na mobitelu deluje izjemno hitro, Nokia pa se je ponovno izkazala s kopico dodatnih funkcij in aplikacij. Lumia 925 se odlično obnese kot fotoaparat, sploh v slabših svetlobnih pogojih. Pravzaprav edina šibka točka je nekoliko manj vzdržljiva baterija, ki ne preživi celega dneva bolj intenzivne uporabe. A kljub temu je Lumia 925 odlična izbira za tiste, ki iščete hitro, zmogljivo in elegantno napravo brez odvečnega balasta.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
30. september 2013
1870
9. junij 2014
Nokia Lumia 925 - test na dlani
Windows Phone 8