Nokia Lumia 930 - test na dlani

Uroš Miklavčič 6. avgust 2014
/PublishingImages/lumia_930_hero_alt.jpg

Na trg prihajajo prve Lumie, na katerih je že naložen operacijski sistem Windows Phone 8.1, in Lumia 930 je ena izmed njih. V bistvu gre za najboljši in bržkone tudi zadnji mobitel, ki bo nosil imeni Nokia in Lumia, saj se zna vse to po priključitvi Nokie pod okrilje Microsofta bržkone spremeniti. Karkoli že prinaša prihodnost, pa je Lumia 930 na voljo tukaj in sedaj. Kako se je odrezala na testu? Vse to in še več v nadaljevanju, najprej pa si poglejmo specifikacije.

Nokia Lumia 930 Test na dlani 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), LTE/4G
 • procesor: Qualcomm Snapdragon 800, 4-jedrni 2.5 GHz (Krait 400)
 • grafični procesor: Adreno 330
 • delovni pomnilnik: 2 GB
 • notranji pomnilnik: 32 GB
 • razširitev pomnilnika: brez reže microSD
 • zaslon: 12,7 cm (5 palcev), 1080 × 1920 točk, 441 ppi, 16 M barv, AMOLED
 • glavna kamera: 20 MP, samodejno ostrenje, dvojna LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, tehnologija PureView za stabilizacijo slike, leče Carl Zeiss
 • sprednja kamera: 1,2 MP, 720 p
 • snemanje videa: HD 1080 p s 30 sličicami na sekundo, stereo zvok, stabilizacija slike
 • povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.0, microUSB, NFC
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, radio FM
 • baterija: Li-Ion 2420 mAh
 • operacijski sistem: Windows Phone 8.1
 • dimenzije: 137 mm (v) × 71 mm (š) × 9,2 mm (d)
 • masa: 167 g
 • SIM-kartica: nanoSIM

Nokia Lumia 930 je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

Če preletimo specifikacije, bomo hitro videli, da gre za zelo zmogljiv mobitel, kar je od mobitela tega cenovnega razreda pričakovano. Nabor Snapdragon 800 je preizkušen in v kombinaciji z 2 GB pomnilnika je kos vsemu, kar mu postavite na pot. O tem danes resnično ne gre več izgubljati besed, saj smo takšno kombinacijo strojne opreme videli že velikokrat in vedno se je izkazala za suvereno. Tisto, s čimer Lumia 930 izstopa od ostalih velikanov na trgu, je operacijski sistem Windows Phone 8.1, zmogljiva kamera in zelo dober dizajn.

Nokia Lumia 930 Test na dlani 

Zunanjost Lumie 930 morda narekuje nov oblikovalski jezik Nokie. Če smo bili v preteklosti vajeni kakovostnih plastičnih ohišij iz enega kosa, nas je Lumia 930 presenetila s kovinskim pasom, ki poteka po robu vse okoli mobitela in je na zgornjem ter spodnjem delu prekinjen, da omogoča pravilno delovanje vsem vgrajenim antenam. Na desni strani je tako klasičen nabor gumbov, ki smo jih že vajeni: na vrhu sta gumba za uravnavanje glasnosti, sledi gumb za zaklepanje in odklepanje zaslona, na dnu pa se nahaja nepogrešljivi gumb za zagon kamere, ki se uporablja tudi kot dvostopenjski gumb za zajem slik (več o tem pri odstavku o kameri). Na spodnji strani je zgolj vtič za microUSB, medtem ko je zgoraj vtič za slušalke. Leva stran je estetsko prazna in tako ni mogoče, da bi po nesreči pritisnili gumb na napačni strani mobitela. Zadnja stran je odeta v nekoliko votlo zvenečo plastiko, v kateri sta zgoraj odprtini za kamero in bliskavico, spodaj desno pa je odprtina za zvočnik, ki je sicer glasen in lepo zveni (čeprav se pri nižjih tonih ne izkaže najbolje), a resnično si želim, da bi vsi proizvajalci (ne samo HTC in Sony) počasi doumeli, da je zelo nepraktično gledati video, medtem ko je zvočnik obrnjen stran od tvojega obraza. Vse, kar boste na zadnji strani še našli, pa sta dve majhni luknjici, pod katerima se skrivata dva mikrofona, ki omogočata, da Lumia 930 snema stereo zvok.

Nokia Lumia 930 Test na dlani 

Na prednji strani se po celotni površini razprostira Gorilla Glass 3, pod katerim se skriva čudovit 5-palčni (12,7 cm) zaslon AMOLED, na katerem me zmoti zgolj matrika PENtile, ki je sicer nihče razen največjih poznavalcev ne bo opazil. Čeprav zaslonu kot takemu ne gre očitati ničesar, pa je vseeno ravno zaslon odgovoren za odsotnost funkcionalnosti Glance, ki je omogočala prikaz ure in obvestil brez odklepanja naprave. Zakaj torej to ni mogoče pri Lumii 930? Kot sem že omenil, je to problem zaslona, razlog pa je v tem, da zaslon nima potrebnega pomnilnika, ki omogoča to funkcionalnost. Kljub temu da gre za zelo priročno funkcijo, pa ne gre za nekaj, zaradi česar bi bila sedaj Lumia 930 neuporabna.

Baterija se je odrezala nekoliko slabše in tako lahko pričakujete, da boste ob koncu dneva morali priključiti polnilec. K sreči je tukaj varčevalni način, ki se vklopi, ko začne zmanjkovati energije v bateriji (pred tem je potrebno to omogočiti v nastavitvah). Poleg tega pa je dobro tudi to, da lahko Lumio 930 polnite brezžično (standard Qi) in tako z odlaganjem na brezžični polnilec malo pogoljufate omejeno kapaciteto baterije. Seveda bi ob zmerni uporabi verjetno lahko dosegli dva dneva uporabe, a vseeno je opozorilo na mestu.

Programska oprema

Windows Phone 8.1 prinaša nekaj prepotrebnih izboljšav, med katerimi je najpomembnejša zagotovo t. i. Notification center, ki ga uporabniki mobitelov Android ter iPhone že dolgo poznajo. Če se do sedaj še niste srečali s to funkcionalnostjo, bo dovolj, če vam povem, da gre za enotno mesto, v katerem se zbirajo vsa obvestila, ki jih prejmete iz različnih aplikacij. Tako vam ne bo treba več iskati po začetnem zaslonu, da bi ugotovili, na kateri ploščici se nahaja tisto, zaradi česar je pred trenutkom vaš mobitel zavibriral in oddal zvočni signal. Enostavno podrsajte od zgornjega roba zaslona navzdol in dobili boste pregled nad vsemi obvestili, ki ste jih zamudili. Poleg tega pa boste tam našli še ikone za hiter dostop do nekaterih nastavitev, kot sta WiFi in Bluetooth.

Notification center 

Druga večja novost pa je Cortana – tako je namreč Microsoft poimenoval svojo verzijo virtualne asistentke, ki jo lahko glasovno upravljate. Ime je dobila po Cortani, izmišljenem liku umetne inteligence ženskega spola iz Microsoftove serije iger Halo. Če boste dovolj vztrajni, boste dobili tudi kakšno referenco o njenem izvoru (vprašajte jo, kako izgleda: »what do you look like«). Kot ste morda že ugotovili, se boste s Cortano lahko pogovarjali le v angleškem jeziku. Poleg tega pa boste morali vse jezikovne in regionalne nastavitve mobitela nastaviti na Severno Ameriko oz. Združene države Amerike. Ko boste to uredili, vam bo Cortana pomagala pri beleženju sestankov, opomnikov, iskanju po spletu, zaganjanju aplikacij in tako naprej. Pri nas je Cortana seveda nekoliko omejena, ko želite poiskati lokalne kavarne ali kaj podobnega. Ko sem jo povprašal po najbližji kavarni, me je Cortana napotila v Eberndorf v Avstriji. Cortana je kljub temu še vedno zelo uporabna in pri nastavljanju hitrih opomnikov hitro postane nenadomestljiva. Ne gre pa pozabiti tudi dejstva, da so ji programerji vdahnili tudi nekaj humorja. Povprašajte jo, ali pozna Siri, kaj najraje je ali pije, koliko je stara, ali vam lahko pove šalo, kdo je njen oče, kdaj se je rodila, ali se zaveda sama sebe, ali vam lahko zapoje pesen in tako naprej. Zabava se očitno kar ne konča.

Cortana 

Cortana je torej neverjetno zmogljiva virtualna asistentka, ki vas ne bo pustila ravnodušnih. Vas pa lahko pusti ravnodušne izbor aplikacij, ki jih najdete v trgovini za Windows Phone. Pregovorno skop nabor aplikacij je sicer postal nekoliko manj problematičen, ko so velike aplikacije, kot so Evernote, Instagram, Vine in druge, končno preskočile tudi na platformo Windows Phone. Kljub temu pa ostaja problem izbire, ki je še vedno skopa. Sedaj ko je večina esencialnih aplikacij tukaj, mora Microsoft zavihati rokave in rešiti vprašanje, kako pridobiti več razvijalcev, ki bodo programirali nove zanimive aplikacije in s konkurenčnimi aplikacijami gradili raznolikost in izbiro za uporabnike. Problem, ki uspešno postaja vse manjši, je torej prišel v zadnjo fazo reševanja, in če gre verjeti Microsoftu, naj bi mu do konca leta uspelo na platformo Windows Phone spraviti vse velike aplikacije in se nato osredotočiti na novosti. Držimo pesti.

Nenazadnje pa ne smem pozabiti omeniti, da lahko po novem ploščicam na vašem začetnem zaslonu dodate za ozadje tudi sliko, in ne samo barve. To je odlična novica za vse, ki ste si želeli, da bi Windows Phone ponujal več možnosti za stilsko izražanje.

Nokia Lumia 930 Test na dlani 

Vse ostalo je Windows Phone, ki ga poznate: gladko delovanje, lepe animacije, uporabniški vmesnik, ki temelji na besedilu, žive ploščice, dobra podpora naboru Office in nenazadnje še kup dobrot, ki jih vključuje Nokia. Tukaj bi še posebej omenil aplikaciji Nokia Camera (bolj podrobno nekoliko kasneje) ter HERE Drive+, ki omogoča navigacijo brez internetne povezave. Še ena dobra aplikacija, ki jo je Microsoft priložil, je Bing Health & Fitness, zelo zmogljiva fitnes aplikacija. Ponuja vam vse, od merjenja korakov, sledenja vaši vadbi pa do sledenja vaši dieti in nasvetov, kako vaditi in kaj jesti. Poleg tega vam postreže še z zanimivimi članki na temo zdravja, vadbe in prehrane.

Kamera

Čas je, da steče beseda še o kameri, ki je pregovorno dobra, kot smo to pri Nokijah že vajeni. Lumia 960 ima senzor velikosti 20 MP, s katerim pa zajema slike velikosti 5 MP, ki so s tehničnega vidika izredno kakovostne. Seveda lahko omogočite, da zajema tudi 16 MP velike surove fotografije (RAW), ki jih lahko po potrebi obrežete ali pa v celoti obdelate po svojem okusu.

Za zajemanje fotografij lahko uporabite privzeto aplikacijo, ki jo ponuja sistem Windows Phone, a vam priporočam, da kot privzeto nastavite raje aplikacijo Nokia Camera, ki z naprednim uporabniškim vmesnikom in možnostjo snemanja RAW-formata ponuja neizmerno boljšo izkušnjo. Še vedno upam trditi, da nobena aplikacija za kamero na katerikoli platformi ne ponuja tako dobrega uporabniškega vmesnika kot ravno Nokia Camera. Nadzorujete lahko vse glavne vidike fotografije: kompenzacijo osvetlitve, čas zaklopa, vrednost ISO, fokus in belino.

Nokia Lumia 930 Test na dlani 

Še ena velika prednost Lumie 930 pri zajemanju fotografij je namenski dvostopenjski gumb, ki se obnaša kot pravi gumb za zaklop na namenskih profesionalnih in kompaktnih kamerah. Resnično ne vem, zakaj se nihče drug razen Sonyja ne odloči, da bi na svoj mobitel vgradil ta gumb. Že zaradi neizmerno lažjega snemanja selfijev bi bilo idejo gumba enostavno »prodati« uporabnikom. Dodaten bonus pa je možnost, da z gumbom kadarkoli hitro zaženemo kamero. Tudi ko je telefon zaklenjen, bo gumb ob dolgem pritisku pognal kamero.

Kakovost slik je brez dvoma odlična in količina podrobnosti, ki jih zajame senzor, je impresivna. Tudi v slabi svetlobi se Lumia 930 odlično odreže, zahvaljujoč kopici ročnih nastavitev pa lahko celo prekosite že tako odličen avtomatski način. Če bi moral najti eno samo grajo, pa bi to zagotovo bila odsotnost HDR-načina, ki se mu Nokia zaenkrat očitno izogiba. Zakaj je tako, sicer ni jasno, a je na srečo to mogoče relativno preprosto rešiti, saj za HDR-način ne potrebujete nobene posebne strojne komponente. Vse, kar potrebujete, je dodatek k programski opremi, ki ga lahko Nokia pošlje na vaš mobitel, kadar želi. V upanju na HDR-način sem pri graji tako nekoliko zadržan, hkrati pa upam na popravek, ki bo v prihodnosti to funkcionalnost prenesel tudi na Lumie.

Video je zahvaljujoč odličnima stereo mikrofonoma tudi zvočno zelo dober, kar le še nadgrajuje odlično izkušnjo, ki jo prinaša stabilizacija slike. Manjka morda le čedalje bolj priljubljeni 4K način snemanja ali pa snemanje počasnega posnetka, a zaenkrat 4K video še ni tako razširjen in tudi zasloni ter televizije s takšno ločljivostjo še niso ravno vsakodnevni pojav. Tako lahko za kakšno generacijo ali dve še zamižimo na eno oko in preživimo brez 4K. Odsotnost počasnih posnetkov pa nekoliko bolj zbode; to bi bila namreč dobrodošla funkcionalnost. Kljub temu boste z Lumio 930 lahko zajeli odlične videoposnetke tudi takrat, ko bo svetlobe nekoliko manj.

Nokia Lumia 930 Test na dlani 

Oglejte si fotografije v visoki kakovosti na TViN Shrambi.​

Povzetek

Nokia Lumia 930 Test na dlani 

Z Lumio 930 se Nokia spet postavlja v sam vrh in brez slabe vesti jo priporočam vsem, ki želite odziven mobitel z odlično kamero. Vsi, ki niste odvisni od tone aplikacij, boste hitro ugotovili, zakaj je Lumia tako dober mobitel. Windows Phone 8.1 prinaša ogromno novosti, a je tik pred vrati tudi že prva posodobitev, ki prinaša še več dobrot. Microsoft je očitno investiral še več časa in energije v razvoj svojega mobilnega operacijskega sistema, s čimer daje jasno sporočilo, da še ni rekel zadnje besede v bitki za mobilni trg, za uporabnike pa to pomeni, da bodo dobivali nove funkcionalnosti hitreje in pogosteje. Lumia 930 je tako okno v prihodnost, in kot kaže, bo ta nadvse svetla.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
6. avgust 2014
2146
27. oktober 2014
Nokia Lumia 930 - test na dlani
Windows Phone 8